Dodaj do ulubionych

kołdry, poduszki

25.08.11, 12:51
Jak często pierzecie, wymieniacie co 5lat?
Obserwuj wątek
    • doxi_mara Re: kołdry, poduszki 25.08.11, 12:53
      wymieniam czesciej, po pranie zawsze mi poduchy niszczy.
    • lirio Re: kołdry, poduszki 25.08.11, 13:36
      Wymieniam dużą kołdrę bo pranie się nie opłaca. Mam kołdrę 200 na 220 i za nic nie wbiję jej do pralki.
      Poduszki i cieńsze kołdry piorę dość często, ale nie w kosmicznych temperaturach 90 st wink
    • joanna_poz Re: kołdry, poduszki 25.08.11, 14:06
      no ja ostatnio wyprałam poduszki (z pierzem w srodku)- i klnę na czym świat stoi.
      po praniu śmierdzą....
      (prać w pralce napisane, ze można - 60 stopni).
      wyprałam je już 2 razy - i dalej śmierdza.

chyba je wywalę do kosza...
      • k1234561 Re: kołdry, poduszki 25.08.11, 17:44
        Też miałam ten problem.Załatwiłam w ten sposób poduszkę córki.Cały czas capiła kurami.Fuuuj!
        Ja pomimo tego,że suszyłam ją w pełnym słońcu,musiałam na końcu wyrzucić,bo nic nie pomagało.W efekcie córka dostała nasze poduszki z sypialni,a ja kupiłam w Jysku antyalergiczne,bez pierza,puchu itp.wsadu.Teraz tez klnę na czym świat stoi,bo te rzekomo antyalergiczne po kilku latach zrobiły się płaskie niemal.Więc wyprałam je bo przecież napisane na metce,że można prać.Wysuszyłam w suszarce i..... lipa.Wsad zbił się w jedną wielką kule w środku (prałam z piłeczkami tenisowymi).Musiałam to porozrywać,aby jako tako dało się na tym spać.A dodam,że nie były to tanie poduszki.
        Tak więc chyba jedyna rada to,to...nie prać pościeli,nawet jeśli napisane na metce,że prać można.
        Lub zrobić to starym sposobem.Poduszkę rozciąć wzdłuż szwu,wysypać wkład,wyprać sam materiał,po wyschnięciu wsypać z powrotem wsad i poduszkę zaszyć.
      • sparxx Re: kołdry, poduszki 02.09.11, 15:52
        Ja uprałam tylko jaśka z pierza i też śmierdział niemiłosiernie. Nie miałam piłek tenisowych więc wybiłam go wałkiem do ciasta, kilka razy, w miarę wysychania - ale to po to, żeby się pierze nie zbryliło. Potem zrobiłam otwór, w który włożyłam suszarkę do włosów (wiem! :] ), dosuszyłam i przestało śmierdzieć. Ale mam nauczkę że w domu nie da się pościeli z pierza uprać bez problemów.
        Następnym krokiem było pozbycie się "pierzastych" pościeli i zakup kołder i poduszek z silikonowym wkładem antyalergicznym. Póki co, jest ok.
    • asdaa Re: kołdry, poduszki 02.09.11, 16:43
      poduszki, kołdry, kurtki puchowe itp. wypełnione pierzem najlepiej jest prać zimą i suszyć na mrozie często strzepując, przewieszając, odwracając. Proces suszenia trwa dość długo ale nic nie śmierdzi. żeby było szybciej co jakiś czas jak dobrze zamarznie wnoszę do domu, wieszam w łazience pod sufitem ale tylko do rozmarzniecia i znów na dwór. Niezłe efekty daje też suszenie na wietrze, lepiej w przeciągu.
      Suszenie na słońcu nie sprawdza się.
      • moo-n Re: kołdry, poduszki 02.09.11, 20:06
        Podobno są jakieś maszyny bębnowe do czyszczenia pierza.Wie ktoś coś na ten temat?
        • annakate Re: kołdry, poduszki 02.09.11, 20:55
          mozna oddac do zakładu czyszczącego pierze,
          a jak pralam samodzielnie, to rozprulam inlet i wypralam oddzielnie, a pierze schlo w siatkowym woreczku do prania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka