Dodaj do ulubionych

ile w kopertę

22.09.11, 09:25
Witam Panie smile)
Dziewczyny chciałam podpytać jakie "stawki" obecnie obowiązują na wesele. Idziemy do najbliższej rodziny i nie wiem zupełnie jakie kwoty teraz się daje do koperty, długo już nie byłam na weselu. Jak podpytywałam wśród znajomych to rozpiętość jest ogromna. Chciałabym żeby młodzi byli zadowoleni ale też nie przegiąć ani w jedna ani w drugą stronę. Chodzi o normalnych gości. A ciekawa jestem również jak to się kształtuję w odniesieniu do chrzestnych.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Poczytaj:) 22.09.11, 09:34
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,98663937,98688615,Re_ktora_z_kwot_wlasciwsza_na_wesele_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,127868285,127915038,Re_Stary_problem_slub_wesele_koperta_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,126060631,126060631,Prezent_na_slub_dla_nieznanej_mi_rodziny.html

Choć jak dla mnie nie ma czegoś takiego jak "stawki", ale to całkiem inna bajka.
      • boby_moby Re: Poczytaj:) 22.09.11, 09:50
        dziękuję za linki, trochę mi to rozjaśniło sprawę, a nie ukrywam, że też się trochę uśmiałam.
    • gazeta_mi_placi Re: ile w kopertę 22.09.11, 12:13
      Ile byś nie dała i tak Cię obgadają big_grin
      • tomelanka Re: ile w kopertę 22.09.11, 12:44
        dokladnie wink
    • parole_parole Re: ile w kopertę 22.09.11, 13:15
      Na forum slubnym wyczytalam, ze 500 zl od pary, jesli sie idzie do znajomych. Do rodziny podobno wiecej, ale roznie ludzie daja. Chrzestni to chyba od tysiaca wzwyz (?) Tez sie tym tematem ostatnio interesowalam, bo tez idziemy na wesele wink
    • hela6 Re: ile w kopertę 24.09.11, 20:20
      Myślę że to zależy od tego jaka klasa społeczna się weseli.
      Nie czarujmy się, nie ma jednej wartości która byłaby wystarczająco godna w na każdym weselu. Dla jednych 500 zł to na waciki, dla drugich z trudem odłożone roczne oszczędności a pobierają się ludzie z różnych warstw społecznych i wesela bywają różne i goście różni.
      Dla tego teksty w stylu "nie wyobrażam sobie mniej niż..." to zwykłe walenie kota.
      Ponadto gości zapraszamy bo chcemy by uczestniczyli. Jeśli cenie sobie ubogą cioteczkę czy przyjaciółkę której się w życiu średnio powiodło, nie będę oczekiwała że hojnie mnie obdarują.
      Nie dajmy się zwariować ale i nie żałujmy na prezent jeśli możemy sobie na to pozwolić.

Moja stara sąsiadka mawia "trumny kieszeni nie mają".

A tak przy okazji to spytam nie ile do koperty ale jak taka koperta powinna wyglądać. Są jakieś standardy?
      • irenazu Re: ile w kopertę 25.09.11, 10:22
        Ja kupuję kopertę z ładną kartą z życzeniami, na której piszę od kogo ona właśnie jest. I nie ważne, ile tam jest. Wole żeby wiedzieli od kogo, jeżeli nawet pomyślą, że mogło by być więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka