Dodaj do ulubionych

rachunek za wodę - perlatory

28.09.11, 10:38
Właśnie dostałam rachunek za wodę sad - 3 osoby 31m za 2 miesiące. Sporo mi wzrosło to zużycie ! Chciałabym lepiej wykorzystać wodę i zastanawiam się nad założeniem perlatorów.Czy macie, korzystacie z tego. Jakie efekty? Myślę o założeniu na prysznic i w kuchni. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 11:07
      Mam, ale mają niewielki wpływ na zużycie wody, bo większość zużycia to pralka, zmywarka, WC, wanna, prysznic (czy istnieje perlator prysznicowy??). W kuchni mało myję pod kranem, bo mam zmywarkę, w łazience pod kranem najwyżej tylko ręce myjemy, zęby, twarz z rana - to są minimalne ilości.
    • niebieskaa4 Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 12:17
      Jeżeli chodzi o prysznic to znalazłam coś takiego :
      allegro.pl/oszczedzaj-60-sluchawka-prysznicowa-body-spa-i1797307852.html
      Nie znam sprzedawcy, nie reklamuję jest to przypadkowo wybrany motyw. Wanny u mnie brak, zmywarka "chodzi codziennie" ale ręcznie też trochę myję gdy piekę. Umywalka to rzeczywiście mało co / zęby, ręce ...../. Pralka - staram się prać jak jest pełen wsad, myślę że tu nie zaoszczędzę.Zastanawiam się skąd ten wzrost zużycia? / nic nie kapie /!
      • aganiok32 Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 12:22
        Sprawdź licznik, może się zepsuł i oszukuje.
      • apapon Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 12:24
        Sprawdź dokładnie spłuczkę.
      • lirio Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 15:22
        Sprawdź koniecznie spłuczkę!!!! czasem to jest ledwo widoczna "nitka" wody.
        Nie było grzebane nic przy spłuczce?? - można zmniejszyć ilość spłukiwanej wody. Ja mam tak trochę więcej niż pół ustawione na 1 spłukanie.
        Spisz licznik wody przed wyjściem do pracy i po powrocie - jeżeli z czegoś cieknie to wyjdzie zużycie.
        Perlatory działają, tam gdzie myje się naczynia, ręce, ciało. Nie kupuj jakiegoś cuda za nie wiem ile - perlator na kran kosztuje 10zł. Warto zainwestować.
    • hela6 Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 19:06
      Zastanawiam się czy nie wrócić do baterii z pokrętłami. te nowoczesne zwykle używamy na zasadzie załącz/wyłącz.
      Kiedy krewiłam kurkiem nigdy mi się nie chciało odkręcać na full.
      • niebieskaa4 Re: rachunek za wodę - perlatory 28.09.11, 21:05
        Zrobiłam przegląd i tak sedes w porządku nic nie cieknie, poza tym on z oszczędnych 2 przyciski na mało i dużo spłukiwania. W kuchni i pom. gospodarczym mam baterie z przełącznikiem na ciek prosty i rozproszony czyli coś jak perlator o czym zapomniałam!!!! A czemu - no cóż nie używam bo - w kuchni trzeba bardzo duży strumień dać żeby lało się w formie rozproszonej. Inaczej samo przełączy się na ciek prosty. A znowu w pomieszczeniu rozpryskuje z takim ciśnieniem,że nawet jak kran słabo odkręcony to zalane wszystko w duuuużym promieniu. I bądź tu człowieku mądry........... Jedyne co mi pozostało to obserwacja licznika i domowników smile.
    • grzesiox Re: rachunek za wodę - perlatory 29.09.11, 11:45
      jest wiele sposobów na redukcje kosztów, zachęcam do przejrzenia produktów ze strony www.dlakieszeni.pl

ja zainwestowałem w perlatory i w reduktory (alternatywa do słuchawek prysznicowych)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka