flurcia 12.10.11, 13:24 Moja stara lodówko - zamrażalka ma już swoje lata i zaczyna szwankować. Jakie lodówko zamrażalki byście polecały? Na co zwrócić uwagę przy zakupie nowego sprzętu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota_11 Re: nowa lodówko- zamrażalka 12.10.11, 14:18 Dla mnie jest ważny czas podtrzymania temperatury po wyłączeniu zasilania - szukam właśnie lodówki do domu, w którym czasami wyłaczają prąd. Poza tym patrzę na zuzycie energii, bo lodówka jest głównym pożeraczem prądu. Jak porównasz zużycie energii w różnych modelach zobaczysz, że często duża lodówka zużywa mniej lub tyle samo energii co inny mniejszy model. Dla mnie ważna jest też powłoka na której mało widac slady po palcach. Odpowiedz Link
agawa70 Re: nowa lodówko- zamrażalka 14.10.11, 00:04 Przede wszystkim klasa energetyczna - im wyższa tym lodówka mniej energii zżera - a potrafi zżerać mnóstwo. Patrz na roczne zużycie prądu danego modelu. A+ to chyba najrozsądniejszy wybór jeśli chodzi o oszczędności w stosunku do ceny lodówki. Zastanów się też jak duża lodówka jest ci potrzebna oraz jak duża zamrażarka - czy będziesz naprawdę wykorzystywała daną wielkość na bieżąco - chłodzenie pustej lodówki i zamrażarki (zwłaszcza jej) też kosztuje, a chłodzenie lodówki zazwyczaj niezapełnionej jest nieopłacalne. Im większa lodówka tym więcej zuzywa energii - różnice są znaczne. Odpowiedz Link
hamerykanka Re: nowa lodówko- zamrażalka 14.10.11, 17:25 Przechodzilam przez te same dylematy jakies dwa miechy temu To byly moje wazne punkty: 1. Klasa energetyczna i ilosc pradu zuzywana 2. rozmiar w srodku (kubatura)-czesto lodowki majace te same zewnetrzne wymiary maja rozna powierzchnie w srodku. 3. rozmieszczenie polek-jako ze kupujemy duzo napojow , potrzebowalam polek na ktorych mieszcza sie butelki czy galon mleka. 4. Dodatkowe fajerwerki: szuflada z oddzielnei utrzymywana temp i wilgotnoscia na mieso/wedliny/sery; podobne szuflady na owoce i warzywa. Podwojny agregat/podwojny system chlodzenia, oddzielnie lodowka i zamrazarka. 5. Zamrazarka u dolu jako ze korzysta sie czesciej z lodowki, wiec lodowka wyzej a zamrazarka nizej. 6. Szuflady w zamrazarce aby latwo moc posegregowac mrozonki i latwo je znajdowac. 7. Kolor (chyba nie jestem kobieta bo kolor nie byl nr 1). Wykluczylam kostkarke-wymagala oddzielnego podlaczania do wody i zabierala duzo miejsca po wewnetrznej stronie drzwi. Oraz bajery w stylu kolorowe ekrany dotykowe aby zmienic temp i czy inne opcje-wyszlam z zalozenia ze temp ustawia sie raz-na poczatku i nie musze klikac czesciej. Znalazlam czarnego samsunga, z 30 stopami szesciennymi wewnatzr, najwieksza w tej klasie. Swoja droga cena za podobne opcje ale sporo mniejsze lodowki wewnatrz mogla byc i 1000$ wyzsza. W sklepie gdzie kupilam oferowano rowniez za darmo dostawe z ustawieniem na miejscu w kuchni i zabranie starej lodowki. Odpowiedz Link