Dodaj do ulubionych

nowa lodówko- zamrażalka

12.10.11, 13:24
Moja stara lodówko - zamrażalka ma już swoje lata i zaczyna szwankować.
Jakie lodówko zamrażalki byście polecały? Na co zwrócić uwagę przy zakupie nowego sprzętu?
Obserwuj wątek
    • dorota_11 Re: nowa lodówko- zamrażalka 12.10.11, 14:18
      Dla mnie jest ważny czas podtrzymania temperatury po wyłączeniu zasilania - szukam właśnie lodówki do domu, w którym czasami wyłaczają prąd. Poza tym patrzę na zuzycie energii, bo lodówka jest głównym pożeraczem prądu. Jak porównasz zużycie energii w różnych modelach zobaczysz, że często duża lodówka zużywa mniej lub tyle samo energii co inny mniejszy model. Dla mnie ważna jest też powłoka na której mało widac slady po palcach.
    • agawa70 Re: nowa lodówko- zamrażalka 14.10.11, 00:04
      Przede wszystkim klasa energetyczna - im wyższa tym lodówka mniej energii zżera - a potrafi zżerać mnóstwo. Patrz na roczne zużycie prądu danego modelu.
      A+ to chyba najrozsądniejszy wybór jeśli chodzi o oszczędności w stosunku do ceny lodówki.
      Zastanów się też jak duża lodówka jest ci potrzebna oraz jak duża zamrażarka - czy będziesz naprawdę wykorzystywała daną wielkość na bieżąco - chłodzenie pustej lodówki i zamrażarki (zwłaszcza jej) też kosztuje, a chłodzenie lodówki zazwyczaj niezapełnionej jest nieopłacalne. Im większa lodówka tym więcej zuzywa energii - różnice są znaczne.
    • hamerykanka Re: nowa lodówko- zamrażalka 14.10.11, 17:25
      Przechodzilam przez te same dylematy jakies dwa miechy temusmile
      To byly moje wazne punkty:
      1. Klasa energetyczna i ilosc pradu zuzywana
      2. rozmiar w srodku (kubatura)-czesto lodowki majace te same zewnetrzne wymiary maja rozna powierzchnie w srodku.
      3. rozmieszczenie polek-jako ze kupujemy duzo napojow , potrzebowalam polek na ktorych mieszcza sie butelki czy galon mleka.
      4. Dodatkowe fajerwerki: szuflada z oddzielnei utrzymywana temp i wilgotnoscia na mieso/wedliny/sery; podobne szuflady na owoce i warzywa. Podwojny agregat/podwojny system chlodzenia, oddzielnie lodowka i zamrazarka.
      5. Zamrazarka u dolu jako ze korzysta sie czesciej z lodowki, wiec lodowka wyzej a zamrazarka nizej.
      6. Szuflady w zamrazarce aby latwo moc posegregowac mrozonki i latwo je znajdowac.
      7. Kolor (chyba nie jestem kobieta bo kolor nie byl nr 1).

Wykluczylam kostkarke-wymagala oddzielnego podlaczania do wody i zabierala duzo miejsca po wewnetrznej stronie drzwi. Oraz bajery w stylu kolorowe ekrany dotykowe aby zmienic temp i czy inne opcje-wyszlam z zalozenia ze temp ustawia sie raz-na poczatku i nie musze klikac czesciej.

Znalazlam czarnego samsunga, z 30 stopami szesciennymi wewnatzr, najwieksza w tej klasie.
      Swoja droga cena za podobne opcje ale sporo mniejsze lodowki wewnatrz mogla byc i 1000$ wyzsza. W sklepie gdzie kupilam oferowano rowniez za darmo dostawe z ustawieniem na miejscu w kuchni i zabranie starej lodowki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka