Dodaj do ulubionych

Czy expres do kawy

17.10.11, 22:08
ciśnieniowy, to dużo "zachodu" przy parzeniu kawy?
Pytam, bo marzy mi się expres, ale nie chcę kawy w kapsułkach, tylko taką tradycyjną, mieloną.
I, żeby ten expres był jak najprostszy w obsłudze, bo miernota ze mnie, jeśli chodzi o sprzęt AGDsmile
Obserwuj wątek
    • elka2712 Re: Czy expres do kawy 17.10.11, 22:11
      to kup expres bez rej łyzki .
      Dobrze jak ma młynek ale to niekonieczne. Po prostu naciskasz guzik i jest kawa. Ja mam saeco incanto de lux i jestem mega zadowolona
      • johana75 Re: Czy expres do kawy 17.10.11, 22:49
        Jesli kolbowy to napełniasz kawę za każdym razem i czyścisz kolbe po, nie jest to bardzo uciążliwe (no chyba ze robisz 20 kaw pod rząd), ja mialam taki i zamierzam kupić następny tez kolbowy.
        Jesli chcesz pełen automatik to naciskasz przycisk i wszystko robi sam (musi miec młynek)
        • ja.dorcia Re: Czy expres do kawy 17.10.11, 23:02
          Tylko pamiętaj, żeby brać naprawdę najprostszy z możliwych smile Kupa mega bajerów w postaci wyświetlacza lcd, opcji podawania kawy do łóżka i automatycznego zmywania filiżanki po użyciu to tylko więcej możliwości, że coś może się popsuć. I piszę to z autopsji - w pracy mamy już 3 ekspres z firmy saeco. Pierwszy (Talea) który wówczas kosztował jakieś 3tyś zrobił aż 3 najdroższe kawy w historii firmy, po czym stwierdził, że nie ma wody pomimo, że był pełny pojemnik. Kolejny (Syntia? albo odwrotna kolejność) - zrobił aż 10 kaw, po czym przestał już mielić kawę. Dopiero 3 (nie pamiętam już jaki) był ok. Tylko co z tego, jak po pewnym czasie głupiał, tzn miał ponad połowę zbiorniczka, zmielił kawę, 'siknął' parę kropelek, po czym zakończył cykl okrzykiem 'wody!' i kawę wyrzucił...
          • alikate Re: Czy expres do kawy 17.10.11, 23:34
            ja.dorcia napisała:

"Tylko pamiętaj, żeby brać naprawdę najprostszy z możliwych smile "
            Tak. Tylko taki wchodzi w gręsmile
    • asialik Re: Czy expres do kawy 17.10.11, 23:03
      hej!!! Ciśnieniowy ekspres do kawy to wspaniała rzecz o poranku!!! Mam Saeco Syntia na kawę w ziarnach i mieloną. Używam głównie tej w ziarnach i jestem mega zadowolona!!!Kupuje kawę w opakowaniach po 250g, bo lubię próbować różnych mieszanek. Ekspres jest prosty w obsłudze i polecam
      • alikate Re: Czy expres do kawy 17.10.11, 23:36
        asialik napisała:

> hej!!! Ciśnieniowy ekspres do kawy to wspaniała rzecz o poranku!!! Mam Saeco Sy
        > ntia na kawę w ziarnach i mieloną. Używam głównie tej w ziarnach i jestem mega
        > zadowolona!!!Kupuje kawę w opakowaniach po 250g, bo lubię próbować różnych mies
        > zanek. Ekspres jest prosty w obsłudze i polecam

Dzięki.
        Saeco Syntia, sprawdziłam na Allegro. Cena mnie poraziłasmile
        • b-b1 Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 08:05
          Większość ekspresów ciśnieniowych jest prosta w obsłudze. Wszystkie funkcje są na wyświetlaczu-Ty tylko naciskasz guziczek big_grin Mam siemensa z serii EQ 7. Kupiony w listopadzie w tamtym roku-czyli ma rok. Przemielił 3300kaw bezawaryjniebig_grin
          • alikate Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 08:30
            Dziękuję bardzo za odpowiedzismile

Zapomniałam napisać, że cena expresu ciśnieniowego nie może podnosić mojego ciśnieniawink
    • hela6 Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 09:44
      Tak dużo dziamgania że jak się zepsuł to zarządzałam zwrotu pieniędzy a nie naprawy. W przeciwnym razie miałabym w rubryce "mam i nie używam".

A powiem Ci że wcale mi nie żal czasu na zmielenie kawy ziarnistej w młynku elektrycznym wiec po prostu proporcje zaangażowanie/jakość nie były dla mnie wystarczające.

No chyba że jesteś absolutną fanką kawy z ciśnieniowego i inna Ci nie smakuje.
      • alikate Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 09:53
        hela6 napisała:

" No chyba że jesteś absolutną fanką kawy z ciśnieniowego i inna Ci nie smakuje."

Nieeesmile Nie jestem fanką kawy z ciśnieniowego. Wypiłam kawę u znajomej z expresu, tę samą kawę piję, zalewając ją w kubku wrzątkiem, ale tamta, ta samasmile była jednak lepsza. Dlatego chciałam zacząć pić z expresu. Prostego w obsłudze i na moją kieszeń.
        • hela6 Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 10:06
          Nauczona swoim doświadczeniem na twoim miejscu dała bym sobie spokój.
          Zajmiesz sobie miejsce na blacie, dodasz dodatkowej roboty przy sprzątaniu kuchni, wyrwiesz kawałek czasu z życiorysu bo ekspresy "na kieszeń" nie są bezobsługowe. Zresztą żadne nie są.
          Najbardziej niemiłe jest sprzątanie po przyrządzaniu. Rozsypana kawa po ubijaniu, wytrzepywanie zużytej mokrej kawy do kosza /łatwo nie jest/, obtarcie ścierką opryskanego urządzenia.
          Wolę czasem wpaść do kawiarni i niech to robią za mnie a ja sobie posiedzę w fotelu.
          • alikate Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 11:25
            hela6 napisała:

" Nauczona swoim doświadczeniem na twoim miejscu dała bym sobie spokój.
            > Zajmiesz sobie miejsce na blacie, dodasz dodatkowej roboty przy sprzątaniu kuch
            > ni, wyrwiesz kawałek czasu z życiorysu bo ekspresy "na kieszeń" nie są bezobsłu
            > gowe. Zresztą żadne nie są.
            > Najbardziej niemiłe jest sprzątanie po przyrządzaniu. Rozsypana kawa po ubijani
            > u, wytrzepywanie zużytej mokrej kawy do kosza /łatwo nie jest/, obtarcie ścierk
            > ą opryskanego urządzenia. "

Masz dar przekonywaniabig_grin
            Odechciało mi się ekspresusmile
            > Wolę czasem wpaść do kawiarni i niech to robią za mnie a ja sobie posiedzę w fo
            > telu.
            • elka2712 Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 12:44
              dobry expres ciśnieniowy bez kolby można znaleźć za ok1000-1200zł.Te są najprostsze w obsłudze. Wlewasz wodę,sypiesz kawę , naciskasz guzik i jest świetna kawa. Tańsze są kolbowe ale wymagają nieco więcej przygotowania. Chociać przelewowe też potrzebują jakiś filtrów /ni znam się/ a smak kawy nieporównywalny. Jest jeszcze jedna zaleta expresów ciśnieniowych nad przelewowymi i kawą zaparzaną- kawa z expresu nie podrażnia żołądka. Sprawdziłam osobiści jak rzucałam palenie i piłam więcej kawy. Po 3 filiżankach parzonej dziennie bolał mnie żołądek. Ktoś mi zasugerował, że kawa z ciśnieniowego mniej dokucza żołądkowi. I to prawda. Mam saeco w biurze i w domu i oba zrobiły po kilka tysięcy kaw /4-6 lat/ bez awarii. A Lavatzza ostatnio b.się popsuła. Kupuję dallymar i chyba bardziej mi smakuje. Jeśli masz ochotę na kawę z expresu to pewnie to Ci nie minie. Więc nie wyrzucaj kasy na żadne przelewówki, kapsułkowe badziewie. Powoli szukaj expresu w rozsądnej cenie
    • cibora Re: Czy expres do kawy 18.10.11, 13:03
      alikate napisała:
      > ciśnieniowy, to dużo "zachodu" przy parzeniu kawy?

Jak dla mnie te zero zachodu, to tak jakby pytać czy gotowanie wody w czajniku to dużo roboty smile
      Mam już ze sześć lat ekspres Rowenta Adagio. Jedyne co robię to wyrzucam kawę "wyparzoną" i wsypuję (do kolby? łyżki?) miarkę świeżej. I "zapinam" w ekspresie, wciskam guzik. I tyle roboty. I dolewam wody co kilka dni.
      Jak będziesz kupowała ciśnieniowy to patrz, żeby było jak najwyższe ciśnienie, u mnie jest 15 bar, chyba największe dostępne.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka