Dodaj do ulubionych

Licznik energii

20.02.12, 11:02
Rodzice zadali mi dzisiaj pytanie co ile wymienia się licznik 1-fazowy energii elektrycznej. Ostatnio przypadkowo mama "zdybała" na klatce pana z gazowni, który wymieniał im licznik gazowy, bo jak powiedział, wymienia sie je co 10 lat. Wodomierze u nich w spółdzielni co 5 lat. A jak z tymi prądowymi?? Przeczytałam rózne wpisy na forach ale jedne, że co 10 drugie informacje, że co 15 lat. A żadnej konkretnej informacji nie moę znależć.
Obserwuj wątek
    • iwona402 Re: Licznik energii 20.02.12, 11:57
      Wodomierze mają legalizacje na 5 lat, dlatego muszą być wymieniane co 5lat . Licznik ciepła Danfos legalizują co 7lat Nie wiem jak to jest z licznikami energii elektrycznej, ale u mnie miałam licznik od 14lat i w zeszłym tygodniu został wymieniony na nowoczesny elektroniczny ze zdalnym odczytem. W moim mieście trwa akcja wymiany starych liczników. Dowiedziałam się od kolegi mojego syna, który zajmuje się montażem tych urządzeń, że wymieniał licznik zamontowany tydzień wcześniej. Myślę, że liczniki starego typu nie miały wyznaczonego okresu legalizacji, obecnie montowane powinny być co jakiś czas legalizowane.
      • magdag28 Re: Licznik energii 20.02.12, 15:15
        hmmmm faktycznie ciekawe pytanie co prawda sie nie zastanawialam do tej pory nad tym ale zabilas mi kobieto klina bo my mieszkamy w tym bloku 25 lat i od nowosci mamy licznik... nie byl wymieniany a te od wodonierzy sami wymienialismy bo kosmiczne rachunki byly (tak na marginesie w cale nie sa nizsze)
        • stef63 Re: Licznik energii 20.02.12, 17:15
          U mnie gazownia teraz wymienia gazomierze. Napisali w piśmie, że po 15 latach muszą wymienic.
          Zadzwoniłam do gazowni i mówię, że mój blok ma dopiero 12 lat - w odpowiedzi usłyszałam, że pewnie legalizacja była 15 lat temu i muszą wymienic.
        • emwu55 Re: Licznik energii 20.02.12, 18:19
          no właśnie, rodzice mieszkają w tym samym bloku juz ponad 30 lat i nie był wymieniany a pytanie padło własnie w kontekście wymiany tego gazowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka