Dodaj do ulubionych

kupowanie domu

19.03.12, 18:33
postanowiliśmy kupić dom .Około 10-letni. Kupujemy przez pośredników, Oferty z netu. Jutro pierwsze spotkanie. Czy mogłybyście mi pomóc drogie WDPD na co zwrócić uwagę, jak oglądać dom, jakie zadawać pytania, czy i jak negocjować prowizję pośrednika ???? Jakie macie doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • mag2004 Re: kupowanie domu 19.03.12, 21:06
      hej,
      ja bym wzięła jakieś DOBREGO np. kierownika budowy - zapłacisz, ale on się przynajmniej zna co i jak sprawdzić... koleżanka kupiła, niby w dobrym stanie, bez żadnego specjalisty, okazało się, że dach przecieka i 20000zl dodatkowych już wywaliłasad wielu rzeczy osoba, która się nie zna po prostu nie zobaczy...
      pzdr.
      • magdalaena1977 Re: kupowanie domu 19.03.12, 21:07
        mag2004 napisała:

> ja bym wzięła jakieś DOBREGO np. kierownika budowy - zapłacisz, ale on się przy
        > najmniej zna co i jak sprawdzić...

Kogoś takiego warto brać na odbiór techniczny, bo usługa kosztuje swoje.
        • mag2004 Re: kupowanie domu 19.03.12, 22:00
          no kosztuje z pewnością, ale nie kupujesz kota w worku, a przynajmniej minimalizujesz takowe ryzykosmile poza tym, jak pisałam, niewykryte przed zakupem błędy, potem niestety kosztują nieporównywalnie więcej...
          pzdr.
          • roxy361 Re: kupowanie domu 19.03.12, 22:25
            Zaczęłabym od sprawdzenia podstawowych dokumentów choc powinien tym zając sie posrednik ale z tym roznie bywa. Dokumenty to oddanie do uzytkowania, pozwolenie na budowe i sprawdziła czy stan rzeczywisty pokrywa się z tym w dokumentach, odpisy z księgi wieczystej, wypis z rejestru gruntu- zmierzyłabym działkę i porównała z nim. Dobry inspektor nadzoru wskazany ale i on odwiertów nie bedzie robił i sprawdzał grubosci ocieplenia czy też prawidlowego ocieplenia dachu.
            Obejrzyj sobie dom ...... a innego dnia spróbuj delikatnie wypytac sąsiadów co i jak( może ktos kogos zna). ludzie sprzedaja domy z róznych powodów, czasem tez dlatego, ze jest popełniony jakis błąd w sztuce. Pytaj i czekaj na odpowiedx nie odpowiadaj za kogoś, nie daj paplac pośrednikowi, on rożne rzeczy może mówić, żądaj konkretów. Tyle na poczatek.
    • hankaordonka Re: kupowanie domu 24.05.12, 20:53
      Dziękuję za wszystkie rady!!! Między innymi dzięki nim udało nam się przejść w miarę bezpiecznie przez przygodę zatytułowana"kupno domu". Myślę, że już niedługo podpiszemy umowę końcową i dostaniemy klucze. Obecnie szukam fajnych mebli na taras smile)
      • mama2b Re: kupowanie domu 24.05.12, 21:31
        Nadeszly czasy, ze posrednika stawia sie przed faktem dokonanym i mowi, ze niech prozwizje placi sprzedajacy bo to on wkoncu kase zgarnie za sprzedaz.smile U mnie tak bylo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka