Dodaj do ulubionych

Sos do pizzy

10.05.12, 16:54
Dziewczęta, jak już tak w tematach pizzeryjnych się obracamy, to napiszcie, jak robicie sos do pizzy, ten, którym się smaruje ciasto jeszcze przed położeniem składników.
Ja robię z pomidorów puszkowych lub kartonowych + własne dodatki przyprawowe (czosnek, rozmaryn lub szałwia lub oregano lub bazylia), ale wychodzi nieciekawie - lejący, rzadki i generalnie nie taki smaczny, jak na pizzach w knajpach wink Podgrzewam go, żeby odparować nadmiar wody, ale to nadal nie to, czego bym oczekiwała.
Z keczupem czy koncentratem to już w ogóle porażka.
Macie jakieś własne patenty? Chodzi mi głównie o osiągnięcie właściwej konsystencji.
Obserwuj wątek
    • hela6 Re: Sos do pizzy 10.05.12, 17:11
      Duszę tak długo aż jest gęste ew. zagęszczam przecierem pomidorowym.
    • panchita17 Re: Sos do pizzy 10.05.12, 17:24
      Ja smaruję spód białym sosem i wychodzi mi carbonara wink
      majonez +śmietana +czosnek sypki lub ząbek+tymianek
      Na to żółty ser cebulka i baleron pycha wink
      proporcji dokładnych nie powiem bo wszystko na oko leje i nawet jak za dużo wyjdzie to znika w expresowym tempie ale ogólnie majonezu troszkę więcej niż śmietany a przyprawy według uznania

A przy czerwonym najpierw parzę zioła prowensalskie tymianek oregano wrzątkiem potem koncentrat rozcieńczam wodą przegotowaną ale zimną (wody nie za dużo ,żeby właśnie rzadkie nie było + zioła
      • robitussin Re: Sos do pizzy 10.05.12, 22:23
        panchita17 napisała:

> Ja smaruję spód białym sosem i wychodzi mi carbonara wink
        > majonez +śmietana +czosnek sypki lub ząbek+tymianek
        > Na to żółty ser cebulka i baleron pycha wink

Omniomniomniom smile
        Takie coś muszę sobie zrobić na swoim kawałku pizzy (bo reszta mord tego nawet nie ruszy).
        Tak pomyślałam, że może nawet jakiś rokpol dorzucę albo inny pleśniak do tego sosu. Już mi ślina pociekła wink

> A przy czerwonym najpierw parzę zioła prowensalskie tymianek oregano wrzątkiem
        > potem koncentrat rozcieńczam wodą przegotowaną ale zimną (wody nie za dużo ,że
        > by właśnie rzadkie nie było + zioła

Czyli jednak na bazie koncentratu.
        No cóż - w takim razie nie będę już próbowac z tymi kartonowymi pomidorami, bo większość widzę robi ze zwykłego przecieru.
        Dzięki serdeczne kobitki za pomoc i wszystkie pomysły smile)
        • nostress.ka21 Re: Sos do pizzy 17.05.12, 22:14
          > panchita17 napisała:
          >
          > > Ja smaruję spód białym sosem i wychodzi mi carbonara wink
          > > majonez +śmietana +czosnek sypki lub ząbek+tymianek
          > > Na to żółty ser cebulka i baleron pycha wink
          >
          > Omniomniomniom smile
          > Takie coś muszę sobie zrobić na swoim kawałku pizzy (bo reszta mord tego nawet
          > nie ruszy).
          > Tak pomyślałam, że może nawet jakiś rokpol dorzucę albo inny pleśniak do tego s
          > osu. Już mi ślina pociekła wink

Polecam dodać jeszcze rukolę smile tak sałatę wink
      • jwyszynska Re: Sos do pizzy 21.05.12, 19:58
        kupuję sos boloński łowicz i dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego
    • budzik11 Re: Sos do pizzy 10.05.12, 17:25
      Duży przecier pomidorowy + oliwa z oliwek + czosnek + świeże zioła (bazylia, tymianek) ew. zioła prowansalskie z torebki + dużo pieprzu i trochę soli. To wszystko do blendera, bzzzz i gotowe.
    • kotka.szrotka Re: Sos do pizzy 10.05.12, 18:05
      Przecier pomidorowy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zwykła woda do rozrobienia, trochę soli, pieprzu i trochę cukru żeby złamać kwaskowatość przecieru. Z ziół jedynie suszone oregano - całkiem sporo. Wymieszać. Dobierz ilość składników tak by pasowała ci konsystencja.
      Samą pizzę przed włożeniem do piekarnika posypuję oregano i daję na wierzch parę świeżych listków bazylii i ewentualnie pokrojony czosnek.
    • ka_thy Re: Sos do pizzy 10.05.12, 18:32
      Wiem, że jestem profanem... ale używam sosów z torebki. Winiary, albo boloński albo neapolitański. Przyrządzone gęściej niż w przepisie. Generalnie nie lubię sosów pomidorowych a te mi podpasowały. smile
      • mstawarz Re: Sos do pizzy 10.05.12, 21:56
        To ja też zgłaszam się jako profan, po wielu próbach własnych sosów najbardziej jako baza na ciasto pasuje całej mojej rodzince keczup Kotlina Bazylia z czosnkiem. I słodkość i kwaśność i przyprawy po prostu nam przypasowały, a własne mikstury nigdy nie były takie jak trzeba.
    • edw-ina Re: Sos do pizzy 10.05.12, 23:06
      Sos do pizzy zagęszcza się... ziemniakami smile Ja robię sos ze świeżych pomidorów - sparzam, ściągam skórę, wydrążam nasiona, resztę duszę z czosnkiem na oliwie. Dodaję drobno pokrojonego jednego ziemniaka, który musi się rozgotować w pomidorach. Do tego świeże zioła smile
    • pauliibp mistrzowska pizza razem z przepisem na sos 11.05.12, 08:08
      www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=6602
      Odkąd pierwszy raz zrobiłam, żadna inna już mi nie smakuje. Genialna! Ktokolwiek jadł, jest zachwycony!
    • mdobra1 Re: Sos do pizzy 17.05.12, 21:35
      4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ketchupu (jaki lubisz, ja zwykle łagodny), po 1 łyżeczce oregano i bazylii. Zioła rozgniatam w moździerzu, wsypuję do wymieszanych przecieru z koncentratem, mieszam. Taka ilość wystarcza na 4 placki o średnicy talerza.
    • mamanr1 Re: Sos do pizzy 21.05.12, 10:25
      Robię zwykle z przecieru pomidorowego i rozdrobnionych pomidorków z puszki z duuużą ilością przypraw. Polecam dodać szczyptę cynamonu (do spaghetti też), nadaje taki pyszny, słodkawy smaczek.
    • misiowazona Re: Sos do pizzy 21.05.12, 12:10
      My smarujemy samym koncentratem pomidorowym, bez mieszania z czymkolwiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka