Dodaj do ulubionych

Problem z telekomunikacją

18.06.12, 11:44
Kończy mi się umowa na telefon stacjonarny i wydzwaniają do mnie podając się za telekomunikację. Tylko nie rozumiem dlaczego każą mi ( rozm. telef.) wyjąć ostatni rachunek i analizować go z nimi. Jak proszę ,żeby mnie zapoznali z ofertą to nie chcą tylko z uporem maniaka chcą wracać do analizy rachunku. Czy ktoś wie o co w tym wszystkim chodzi? Mnie wydaje się to podejrzane. M
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: Problem z telekomunikacją 18.06.12, 11:53
      Jeśli ktoś podszywa się pod Telekomunikację, to możesz to zgłosić i zasięgnąć informacji pod bezpłatnym numerem 800 500 005.
    • kk345 Re: Problem z telekomunikacją 18.06.12, 13:54
      Jezeli proszą Cię o podawanie jakichkolwiek danych z faktury (kwoty, ilosci minut) to na 100% nie maja dostępu do tej faktury i nie są z TP SA.
      Zwróć uwagę, ze jedna z takich "firm" nazywa się Telekomunikacja Dzień Dobrysmile, może to oni?
    • nina.t Re: Problem z telekomunikacją 18.06.12, 14:19
      nie ma juz Telekomunikacji, jest Orange, więc to pewnie ściema.
    • wadera3 Poczytaj 18.06.12, 15:02
      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,133253505,133261184,Re_Uwaga_na_oferte_telefoniczna_Telekomunikacji.html
    • horpyna4 Re: Problem z telekomunikacją 18.06.12, 16:56
      Jak ktoś dzwoni i wypytuje o cokolwiek, to możesz spokojnie rozłączyć się bez dyskusji. Nie wiesz, kto dzwoni, nie znasz tej osoby, ani jej zamiarów. A przez telefon to każdy może podawać się za dowolną instytucję.

Jak do mnie ktoś dzwoni i pyta, czy rozmawia z właścicielem telefonu (telefon jest na męża, a ja chyba jednak mam damski głos), to odpowiadam "nie". I tyle.
    • kamunyak Re: Problem z telekomunikacją 18.06.12, 22:10
      Mnie się wszystko z telefonami wydaje podejrzane. Łącznie z tym, że ktoś z tepsy handluje danymi bo nie wiem skąd pewne dane są znane innym operatorom.
      Np. to, że kończy ci się umowa.
      Do mnie z kolei dzwonią, chcąc dyskutować wysokośc abonametu w TP S.A. podczas gdy ja juz od co najmniej pół roku mam telefon u innego operatora, ale skąd wiedzieli, że wcześniej miałam w tepsie? podejrzewam, że stąd ponieważ właśnie od nich dostali moje dane.
      Mój telefon też jest "na męża" ale ponieważ mnie łatwiej zastać przed 15.00 w domu więc to ja zwykle odbieram głupawe telofony. Także zwykle nie wchodzę w dyskusje ale ostatnio zadziwił mnie pewien młodzian (sądząc z głosu) bowiem chciał ode mnie pesel męża, pomijam juz argumentację. Chciałam go jak potraktować jak zwykle ale on coś tam wciskał, że powie połowę a ja niby mam dokończyć - ta pierwsza połowa miała świadczyć o jego wiarygodności i wzbudzać moje zaufanie. I facet miał prawidłową datę urodzenia mojego męża, skąd pytam?
      Oczywiście, rozmowy nie kontynuowałam ale jestem pewna, że naszymi danymi handluje się.
      Zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem.
      • gat_t_a Re: Problem z telekomunikacją 18.06.12, 23:09
        Polecam bardzo dokładnie przeczytać umowę z TP SA. Z tego co wiem w tej umowie klient zgadza się na wykorzystywanie jego danych do jakiśtam celów co w praktyce oznacza, że TP SA może z nimi robić co chce. Nie wiem jak inni operatorzy, nie jestem również pewna czy faktycznie jest taki zapis w umowie, bo o sprawie dowiedziałam się przy okazji i w dość nietypowej sytuacji, a sama umowy z TP SA nie mam.
        • ja.dorcia Re: Problem z telekomunikacją 19.06.12, 09:21
          gat_t_a napisała:

> Polecam bardzo dokładnie przeczytać umowę z TP SA. Z tego co wiem w tej umowie
          > klient zgadza się na wykorzystywanie jego danych do jakiśtam celów

Hmm... ja ma mam komórkę w Orange i mam i w umowie, i w systemie na stronie www, że nie wyrażam zgody bla bla bla ... I co? Ostatnio dzwonią do mnie z Playa, z propozycją abonamentu. Nie dość, że znają dość dokładnie mój plan taryfowy, to jeszcze twierdzą, że numer dostali z bazy operatora. A od kiedy TPSA to Orange, to tym bardziej już zupełnie nic mnie nie zdziwi...
      • pipi43 Re: Problem z telekomunikacją 19.06.12, 00:32
        kamunyak napisała:

> Do mnie z kolei dzwonią, chcąc dyskutować wysokośc abonametu w TP S.A. podczas
        > gdy ja juz od co najmniej pół roku mam telefon u innego operatora, ale skąd wie
        > dzieli, że wcześniej miałam w tepsie?

Ja od paru lat nie mam telefonu w tepsie, a dzwonią.
        Sądzę, że korzystają z książki telefonicznej.
        Zmieniając operatora mogłam zmienić nr, byłam głupia - nie zmieniłam i ... mam za swoje.
        Ciągle zaproszenia na prezentacje, jakieś książki, medale.
        Szkoda słów.
        • kamunyak Re: Problem z telekomunikacją 19.06.12, 01:08
          > Sądzę, że korzystają z książki telefonicznej.

Też tak wcześniej myślałam. Ale w książce raczej nie podają daty urodzenia abonenta.
          Umowę z TPsą podpisywałam wieki temu, diabli wiedzą co tam było. Zresztą teraz praktycznie nie można zawrzeć żadnej umowy bez podpisania zgody na wykorzystanie danych. Ale zwykle wykorzystanie dotyczy bezpośerdniej współpracy mojej z firmą a nie ich odsprzedawania innej firmie.

• horpyna4 Re: Problem z telekomunikacją 19.06.12, 11:05
        Prawidłową datę urodzenia mogli mieć od kogokolwiek, czasem znajomi bywają nieostrożni.

Ale wydaje mi się, że danymi osobowymi handlują przede wszystkim placówki służby zdrowia.
    • kotka.szrotka Re: Problem z telekomunikacją 19.06.12, 08:11
      Ja widziałam akcję jak na takiej spokojnej małej uliczce wysiały 4 osoby, podzielili się na pary i obskakiwali całą ulicę dzwoniąc do ludzi i mówiąc, że są z telekomunikacji jakiejś tam i mają nową tanią ofertę abonamentu do zaproponowania. Obcesowi i pewni siebie. Tam sami starsi mieszkają. Okropność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka