Dodaj do ulubionych

Chusta do noszenia jaka ?

01.07.12, 16:15
Na razie co prawda dzidzia jeszcze w brzuszku i tak się zastanawiam... Jeśli już to jaką wybrać bo rozpiętość cenowa ogromna. Rodzę we wrześniu czy jest sens kupować ?
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 17:38
      Podobno na początek polecają elastyczne, ale bo ja tam się znam... zajrzyj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
      smile
    • budzik11 Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 17:45
      Oczywiście, że jest sens smile
      Najlepiej kupić długą wiązaną (długość zależy od rozmiaru osoby noszącej, im większa - tym dłuższa musi być chusta). Fajnie z jakimiś bajerami - wełna, bambus, jedwab, tkana żakardowo itp - ale zwykła bawełniana spokojnie da radę. Nie kupuj taniochy allegrowej, szytej z tanich materiałów z Ikei, bo to nie zapewni wygody, równie dobrze można nosić dziecko w zasłonce. Dobra, nośna chusta nie będzie kosztowała mniej niż 200zł, im więcej - tym lepsza. Możesz kupić używaną jak najbardziej.
      NIE kupuj ABSOLUTNIE żadnych toreb na dziecko, żadne pasy, sprzączki, sznurki nie wchodzą w grę. Nosidła też nie dla noworodka, ew. dopiero dla trzymającego główkę starszego niemowlaka.
    • gazeta_mi_placi Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 18:48
      Szkoda Twojego kręgosłupa.
      • budzik11 Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 21:23
        O tak, słuchaj gazety, ona ma doświadczenie w kwestii chust i w ogóle dzieci big_grin
      • ko_kartka Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 22:58
        Się nie znam, ale chyba lepsza chusta niż noszenie dzieciaka na biedrze i dorabianie sobie poprzecznego garba?
        • zla_wiedzma Re: Chusta do noszenia jaka ? 03.07.12, 10:27
          Dzięki idę grzebać wink. Co do garba to myślę że większy mi urośnie jak będę "samopas" na rękach nosić, a czasem jest to nieuniknione...Ma drugie dziecko w domu i nie bardzo mogę sobie pozwolić na "nic nierobienie" . Są rzeczy, które muszę tak czy siak ogarnąć. Mąż oczywiście jest na stanie ale nie zawsze pod ręką....
    • krysiazrysia Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 19:01
      www.jendrulino.pl/ tu znajdziesz fajne chusty i z tego co słyszałam, jeśli jesteś z warszawy czy okolic, to możesz sobie taką chustę wypróbowac najpierw - ale to juz musiałabyś dopytać, czy taka opcja jest nadal aktualna.
      • anula36 Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 20:50
        a jak z Krakowa, to zobacz na strone takiej organizacji " famiga" maja wypozyczalnie chust i warsztaty z wiazaniasmile
    • szamponetka1 Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 21:01
      Warto!!!
      ja rodziłam w październiku i do grudnia tak poruszałam się z młodym, a w domu jak miał kolkę lub chorował i marudził to tak spał na mnie a ja mogłam coś zrobić.
      Koleżanka miała elastyczną i potem jak młody podrósł nabyć musiała zwykłą bo taka tylko do 9 kilo jest. Ja używałam tej: shop.natibaby.pl/chusta-nati-avocado-standard-529.html. Powiem uczciwie, ze tak do 14 miesięcy użytkowałam ją, potem jak mały ważył już dużo było za ciężko.
      jeśli byś była zainteresowana odsprzedam w rozsądnej cenie (mam nadzieję, że adminki nie wytną). Więcej na priva jeśli zechcesz.
      • m.b.g Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 21:40
        Mam październikowe dziecko, korzystałam z chusty Natibaby
        gattino.pl/pl/915-chusta-nati-ocean-bawena-standard--turkus.html
        Byłam i jestem zachwycona. Nie musiałam korzystać z wózka, wprawy w zakładaniu nabyłam bardzo szybko. Pomagała na kolki i inne bolączki.

Teraz chcę ją sprzedać, za 150zł, do tego dodaję taką osłonkę gratis, idealna właśnie na jesienno-zimowe chłody.

• m.b.g oj 01.07.12, 21:41
          zdjęcie osłonki
          allegro.pl/pentelka-oslonka-dla-chusciaczka-niebieska-tanio-i2441552066.html
          Jak ktoś zainteresowany, niech zostawi swój adres mailowy, napiszę!
    • zuska.pl Re: Chusta do noszenia jaka ? 01.07.12, 21:42
      Na początek polecam elastyczną. Łatwiej się ją wiąże, chusta jest przydatna zwłaszcza jak dzidzia ma kolki lub nie może zasnąć i jesteś zmuszona do noszenia na rękach. A jak złapiesz temat i będzie Ci się podobał to zainwestujesz w tkaną.
      Ja na początku kupiłam elastyczną od "pętelki" na allegro a potem tkaną Nati którą mniej używałam bo dziecko większe i cięższe oraz bardziej ciekawe świata niż przytulanie do mamusi.
    • autumna Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 07:45
      Miałam jedną z tańszych na Allegro. Dziecko nie zgłaszało potrzeby wymiany na taką powyżej 200 zł smile
      Polecam klasyczną 5-metrową, odradzam modele obciążające jedno ramię (kółkowa, pouch), kuszące łatwością zakładania. Są zwyczajnie niewygodnie. Wypróbowałam na sobie, obawiając się tych 5 metrów do wiązania, bo jestem niewysoka i szczupła. A niesłusznie, po właściwym zamotaniu gdzieś te metry się zapodziewają, wcale ich nie jest dużo.

Nie jestem chustomaniaczką, ale uważam że warto mieć. Przydaje się, gdy trzeba zataszczyć dziecko gdzieś bez wózka, albo gdy małe jest marudne i koniecznie chce oglądać świat z pozycji pionowej, chociaż jeszcze nie chodzi ani nawet nie raczkuje.
      • budzik11 Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 10:03
        autumna napisała:

> Miałam jedną z tańszych na Allegro. Dziecko nie zgłaszało potrzeby wymiany na t
        > aką powyżej 200 zł smile

Ale to nie dziecko nosi wink Ja nosiłam syna przez 1,5r., ostatni raz jak miał 2 lata - podczas górskiej wycieczki, kiedy jego nogi się poddały wink Wypróbowałam wiele chust (elastyczne, tkane, żakardowe, samoróbki) i nosideł i naprawdę nie polecam "tańszych z Allegro". naprawdę jest różnica w komforcie noszenia, w rozkładzie ciężaru dziecka. Jednocześnie bardzo polecam kupienie używanej dobrej i markowej chusty - będzie tanio a dobrze. Sama tak robiłam smile
        • autumna Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 12:41
          > Ale to nie dziecko nosi wink

No przecież moje też się nie nosiło samo smile
          Przy mojej częstotliwości noszenia tania chusta wystarczała - nie był to główny "środek transportu", tylko raczej "ostatnia deska ratunku". Takie założenia miałam z góry, dlatego akurat w chustę nie zainwestowałam więcej.
    • quistista Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 12:23
      ja bym nie kupowala jeszcze. moze poczekaj i zobacz jakie dziecko ci sie trafismile Przy moim synie uzywalismy, ale dziewczynki byly/sa aniolki i spokojnie lezaly w wozku. Przydawala/przydaje sie jedynie na wakacjach, tam gdzie nie dalo rady w wozkiem.
    • antytalentka Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 19:48
      zla_wiedzma napisała:

> Rodzę we wrześniu czy jest sens
      > kupować ?

Jest i to bez względu na to, czy należysz do ekipy "noszę, bo kocham", czy po prostu chusta potrzebna Ci jest jako gadżet ułatwiający życie. Wolne ręce przy dziecku to naprawdę świetna sprawa i żałuję, że na chustę zdecydowałam się dopiero przy drugim dziecku.
      Wybór chust jest ogromny. Jeśli chcesz załatwić sprawę w miarę rozsądnym przedziale cenowym, nie kupuj chusty elastycznej (niby jest łatwiejsza w obsłudze dla początkujących, ale wystarcza na niewiele noszenia - jakieś 8-9 kg dziecia). Jeśli mogę poradzić, nie baw się również w kółkowe i inne na 1 ramię, mnie osobiście kręgosłup boli już od patrzenia na moją kółkową, z którą się nie polubiłam.
      Najlepsza, wystarczająca na cały okres noszenia jest chusta tkana (najlepiej ściegiem skośno - krzyżowym) i "nośna", czyli nie może być najtańsza (wszelkie allegrowe nowe za 140 zeta odrzuć). Jedną z opcji jest właśnie firma Nati (już w tym wątku linkowana). Nowe kosztują około 200, ale używaną Natkę kupisz za około 130 - 140 właśnie i będzie całkiem ok. Jeśli masz więcej kasy, za lepsze uchodzą chusty Hoppediz - też możesz szukać używanych.
      Gdybyś zdecydowała się na używaną to tutaj masz dwa rozsądne źródła:
      chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=107
      (w ogóle to forum, na którym możesz zadawać przeróżne pytania i dowiesz się o chustach wszystkiego)
      forum.gazeta.pl/forum/f,55781,Kawalek_Szmaty_Bazarek_.html

Powodzenia i miłego noszeniasmile
    • ko_kartka Re: Chusta do noszenia jaka ? 02.07.12, 22:57
      Rzuciwszy okiem na tytuł, pomyślałam z rozbawieniem o WPDP, które w chuście chcą jajka ze sklepu targać. Już miałam wizję argumentów: że to większa ochrona przed stłuczeniem tychże i ekologicznie, bo tektury się nie zużywa... Się przez was rozczarowałam, no.
    • truscaveczka Re: Chusta do noszenia jaka ? 03.07.12, 21:07
      Rodziłam na początku listopada, nosiłam od 3 doby życia, po cc. Najpierw miałam elastyka "taniego z allegro", ale gdy pożyczyłam od koleżanki elastyka lennylamb, poczułam róznicę. Na elastyku łatwo się nauczyć i zrozumieć mechanikę noszenia, ale gdybym miała kupowac jeszcze raz - kupiłabym od razu UŻYWANĄ bawełnianą chustę, na przykład NATI. Ale niekoniecznie, dużo jest fajnych. A polskie najlepsze <3
      Syna nosiłam półtora roku codziennie, nie używałam wózka wcale, bo tak było wygodniej, szybciej i przyjemniej. Pierwszą zimę Młody jeździł pod moją kurtką i miał ciepło jak w puchu. Drugą zimę zaliczył w polarze dla dwojga plus mojej kurtce wink Wyglądałam jak wielbłąd na odwrót, ale było fajnie i komfortowo.
      Pójście na spacer z 2 dzieci ie było żadnym wyzwaniem (Młody w śpioszkach lądował w chuście, na to szedł mój sweter i kurtka, zero kłopotliwego ubierania. Latem nieupalnym nie było problemu, przy upałach nosiłam w lnianej kółkowej i się nie upiekliśmy smile
      Jakbyś coś potrzebowała, pisz na priv albo wbijaj na chusty.info, tam jest super forum smile
      • zuza_m_zuza_m Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 14:23
        A kto nosi jaki w chuście? wink
        • ajaksiowa Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 14:47
          Jakby Murzynka miała do wyboru:wózek albo chustę,jak myślicie, co by wybrała?
          • budzik11 Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 17:11
            ajaksiowa napisała:

> Jakby Murzynka miała do wyboru:wózek albo chustę,jak myślicie, co by wybrała?

Jestem pewna, że chustę smile
            www.sfgate.com/news/article/African-mothers-see-baby-strollers-as-abhorrent-2757589.php
            Cytatso far, strollers have been a flop in Nairobi, an affront to tradition. (...)"It's not so wonderful. In Africa, we just carry our children or let them roam. They can't sit like lumps," (...)The pram is the ultimate in pushing the baby away from you," said Frank Njenga, a child psychiatrist in Nairobi, Kenya's bustling capital. "The baby on the back is actually following the mother in warmth and comfort. The baby feels safer, and safer people are happier people."
            big_grin
            • budzik11 Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 17:35
              Znalazłam tłumaczenie artykułu: www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/wozki_w_kenii
      • budzik11 Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 17:16
        truscaveczka napisała:

kupiłabym od razu UŻYWANĄ bawełnian
        > ą chustę, na przykład NATI. Ale niekoniecznie, dużo jest fajnych. A polskie naj
        > lepsze <3

O, to to! wink Ja tylko pierwszą miałam nówkę (właśnie Nati), a potem kupowałam używane i sprzedawałam moje. Chustomaniaczki mają po kilkanaście chust, jak się jedna znudzi/potrzeba kasę na nową - sprzedaje się jedną ze stosiku i dlatego używana nie znaczy "znoszona" czy w jakikolwiek sposób zniszczona, spokojnie można kupować, dziewczyny sprzedają i po 1 razie bo np. do koloru oczu dziecka nie pasuje wink
        • antytalentka Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 19:58
          budzik11 napisała:

> Chustomaniaczki mają po kilkanaście chust, jak się
          > jedna znudzi/potrzeba kasę na nową - sprzedaje się jedną ze stosiku i dlatego
          > używana nie znaczy "znoszona" czy w jakikolwiek sposób zniszczona, spokojnie mo
          > żna kupować, dziewczyny sprzedają i po 1 razie bo np. do koloru oczu dziecka ni
          > e pasuje wink

Dla mnie to było niesamowite. Jak weszłam po raz pierwszy na chusty.info to zastanawiałam się: po grzyba tym kobitkom tyle tych chust? Zasłony będą szyły, czy jak? No ale jak się wczytałam w niektóre wątki i ideologię to już mnie to przestało dziwić.
          Poprzestałam jednak na bawełnianej Natce i tyramy ją z Maleństwem (no teraz przy 35st C za oknem troszkę jakby mniejwink ), chyba na maniaczkę się nie nadaję.
          • truscaveczka Re: Chusta do noszenia jaka ? 04.07.12, 21:00
            Pssst, ja dalej nie kumam. Mam długą natkę, kółkową oppamammę i mietka, plecakową sprzedałam. I nie porywają mnie stosiki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka