Dodaj do ulubionych

lodówka - jaka???

01.08.12, 13:07
witam wszystkie WDPD. No i stało się - decyzja zapadła - kupujemy nową lodówkę. I tu zaczynają się przysłowiowe schody. Obecnie mam lodówkę pod zabudowę i taka też zamierzałam kupić, ale niestety te pod zabudowę są bardzo "ubogie", więc zdecydowałam się na zakup wolnostojacej, tylko jaka??? - oto jest pytanie. Jaką markę lodówek polecacie???
Obserwuj wątek
    • squirk Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 13:25
      Też mam LG , od 4 lat, jestem bardzo zadowolona.
      smile
      • boby_moby Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 13:32
        właśnie szukam na necie LG ale nie ma niestety. Ja potrzebuję lodówkę wysoką na min. 200 cm i szer.60, z takimi wymiarami pokazują mi się: bosch, samsung, beko, ale LG niestety nie. Poszukam jeszcze na ceneo, bo na razie patrzyłam na neo24
        • squirk Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 13:43
          boby_moby napisała:

> właśnie szukam na necie LG ale nie ma niestety.

Zniknęłaś spora firmę ;-(
          www.lg.com/pl/sprzet-agd/lodowki/index.jsp
    • squirk Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 14:21
      Ja mam tę - www.lg.com/pl/sprzet-agd/lodowki/LG-kombi-GB3133PVKW.jsp - lubię zwłaszcza komorę świeżości i zamrażalnik, dodatkowa taca przydaje mi się do mrożenia pierogów, na kostki lodu itp. Poza tym sprzęt jest cichy i po prostu ładny.
      smile
      • kaga9 Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 18:15
        LG, 5 lat. Zezłomowana w maju. Nigdy więcej.

Wątków o sprzęcie AGD jest sporo w wyszukiwarce.
    • dolmadakia Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 15:20
      Ja mam Liebhera. Zadowolona.
      • turnesolka Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 10:38
        tylko nie Liebherr!!! Rodzice kupili taką, mega droga bo chcieli wolnostojącą srebrną - INOX i o zdrozo INOX zacząć rdzewieć, po całości mają rudawy nalot, który okazał się rdżą, serwis twierdzi że to ich wina bo trzeba było olejkiem konserwować czy coś w tym stylu! po prosu niepojęte bzdury wygadują.
    • hamerykanka Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 15:46
      Ja mam taka Samsung:
      www.lowes.com/pd_46968-149-RFG293HABP_0__?productId=3429108&Ntt=french+door+refrigerator
      Dla mnie wazne bylo zeby miala polki wystarczajaco wysokie, by wsadzic duzo butelek z napojami; zamrazalnik na dole bo uzywa sie rzadziej niz lodowki; polki mozna latwo przerobic (czesc jest przesuwana) aby wstawic wyzszy garnek; ma dwa duze pojemniki na warzywa i owoce z kontrolowana wilgotnoscia i duza szuflade na wedliny i spozywke, rozniez z oddzielnei kontrolowanymi warunkami;
      Zamrazarka jest pojemna z dwoma wysuwanymi szufladami i dwoma glebokimi pojemnikami oraz kieszenia na drobne rzeczy.
      No i jest energooszczedna. Bardzo sobie chwale.
    • alinka_li Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 15:56
      Ja zawsze polecam markę Bosch, lodówkę mam 15 lat, nie miała w tym czasie ANI JEDNEJ usterkismile
      • jola_ep Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 19:48
        > Ja zawsze polecam markę Bosch, lodówkę mam 15 lat, nie miała w tym czasie ANI J
        > EDNEJ usterkismile

Moja Ardo (!) chodziła bezawaryjnie przez 16 lat. Wywaliłam, bo mi się znudziła. Miała drobną usterkę układu elektronicznego, która posłużyła mi za pretekst wink
        Obecnie Ardo ma opinię bardzo awaryjnego sprzętu.

Nadal są marki psujące się rzadziej i takie co psują się częściej.
        Generalnie jest gorzej z dwóch powodów:
        - sprzęt produkuje się taniej: np. droższy i mniej awaryjny sposób "spawania" zastępuje się tańszym i prostszym (zrobi też mniej wykwalifikowany robotnik).
        - gaz w lodówkach od dobrych paru lat jest zastąpiony bardziej ekologicznym, ale też i bardziej awaryjnym i głośniejszym odpowiednikiem

Próbowałam się zorientować, gdzie jest produkowany jaki sprzęt, ale się poddałam. Może być tak, że poszczególne części robi się w różnych krajach, albo ten sam element montuje w różnych markach. Np. Bosch swego czasu miał serię produkowaną w Turcji, wycofano się (duża awaryjność), ale niedobitki długi czas poniewierały się po polskich sklepach (afera dotyczyła na pewno pralek, nie wiem czy innego sprzętu też?).

Moim zdaniem warto trzymać się mimo wszystko sprawdzonych marek (Bosch, Liebherr itd. może inni też coś doradzą), ale nie liczyć na taką awaryjność jak dawniej. Nawet najlepszy sprzęt może się zepsuć, ale zrobi to statystycznie rzadziej. Choć są marki nadal stawiające na jakość - np. Miele.

Wydaje mi się też, że warto wybrać nowocześniejszy bardziej "wypasiony" model danego producenta. Na przykład pralki Amica są - jak wiadomo - awaryjne. Wyjątkiem jest jeden z droższych modeli, który był testowany jakościowo dużo ostrzej. Ten warto kupić.

Po wybraniu paru szanujących się marek obejrzeć i wybrać to, co się podoba. To sprzęt, do którego często zaglądamy. Rozkład półek, koszy itp. - zależenie od gustu i potrzeb. Jeśli zamrażalnik - to jak duży? Polecam też zwrócić uwagę na klasę energetyczną i zużycie prądu.

Ja wybrałam Gorenje. Nadal podoba mi się wygląd i funkcjonalność lodówki smile Zamrażalnik mniej, więc nie polecam (ten w Ardo był lepszy). (nie kocham go tylko wtedy, gdy muszę rozmrażać)

Pozdrawiam
        Jola
        • turnesolka Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 10:41
          U mnie na osiedlu w co drugim domu sąsiedzi mają różny sprzęt Miele i wozy serwisowe pojawiają się równie często co innych firm a osiedle młode więc sprzęt max 1-2 letni. Moi rodzice mają pralkę Miele i też nie jest to żaden cud.
    • ko_kartka Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 21:36
      Ja od 4 lat mam Beko, non-frost, czy jak mu tam. Bezawaryjna, ale głośna. Nie polecałabym do aneksu.
      • kasiak37 Re: lodówka - jaka??? 01.08.12, 21:43
        dlaczego lodowki do zabudowy sa ubogie?
        Mam i tak nie uwazam.
        Jak chcesz wolnostojaca to polecam elektroluxa INTUITION(chyba jakos tak).Mialam od nowosci u siebie,po 2 latach dalam corce,teraz ma jakos 4 lata i hula az milo.I w klasie A+.
    • wicca byle nie elektroszajs 15.09.12, 05:31
      Lepiej trzymać się z dala od Elektroluxa. Kupiłam niestety na początku 2011 lodówkę ERD24310X. W lutym zgłosiłam, że pracuje non stop i jest dużo szronu. Serwisant zmienił termostat, co oczywiście trwało. Lodówka nadal szwankowała, więc przyszedł znowu i dolał gazu. Nie chciał mi zostawić żadnego dowodu na to, że dokonał obu napraw. Powiedział, że wszystko będzie w systemie. Teraz znów lodówka nie przestaje pracować i jest bardzo dużo szronu. Serwisant (inny) stwierdził, że jest mała dziurka, przez którą gaz wycieka i że należy mi się nowa lodówka. Po tygodniu jednak panowie zmienili zdanie, bo okazało się, że w systemie jest zanotowane tylko dolanie gazu, a nie ma wzmianki o wymianie termostatu, więc teraz mi ten termostat wymienią. No i wymienił. A od jego wyjścia - 15 godzin - lodówka pracuje non stop. Specjalnie kupiłam model energooszczędny A+, a teraz się za prąd nie wypłacę!
      Trzymajcie się z dala od Elektroluxa i od ich serwisu. Nie można się doprosić o info, kiedy raczą przyjechąć, ciągle kłamią, że oddzwonią, że ustalą termin, że będa za chwilę, a człowiek całymi dniami na nich czeka i doczekać się nie może. Firma odpowiedzialna za serwis w moim mieście jest skandaliczna. Podejrzewam, że mają masę napraw i przez to nie radzą sobie z serwisem
      • anula36 Re: byle nie elektroszajs 15.09.12, 10:31
        ja mam malego elektroszajsa- akurat dla jednej osobywink Dziala bez zarzutu.
      • turnesolka Re: byle nie elektroszajs 15.09.12, 10:43
        U mnie w tym modelu non stop zamrażalnik zarastał śniegiem, okazało się że uszczelka była wadliwa. Na szczęście bez problemu wymienili mi całą lodówkę na nową i od tej pory (ok 3 lata) jest OK.
    • marianna1970 Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 13:07
      Aby była biała broń boże inox, z duża chłodziarką małym zamrażalnikiem
      • squirk Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 14:34
        Mam inox, absolutnie nie chciałabym nudnej białej. Ani małego zamrażalnika, bo dużo mrożę, w poprzedniej miałam mały zamrażalnik, nigdy więcej.
        smile
        • marianna1970 Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 15:53
          To raczej inox jest oklepany i nudny, wszędzie na jedno kopyto tylko inox, a duży zamrażalnik nie jest mi potrzebny
          • squirk Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 16:11
            To moja pierwsza lodówka inox, jestem bardzo zadowolona z wyboru i kolor bardzo mi sie podoba, nudnych białych już się naposiadałam, znajomi i sąsiedzi mają przeważnie białe. Mały zamrażalnik też miałam i wydawało mi się, że jest wystarczający, póki nie kupiliśmy lodówki z dużym i nie przekonałam się, ile rzeczy mogę zamrozić. Mam pomrożone owoce i kurki na zimę, do tego gotuję na zapas i mrożę potrawy w porcjach, ogromne ułatwienie życia.
            smile
    • headvig Re: lodówka - jaka??? 15.09.12, 20:45
      ja mam indesita baan 34 vps - inox, bardzo fajny, bo to nie stal tylko folia w kolorze inoxu i nie ma problemu z czyszczeniem. ma dwa metry wysokości i bardzo pojemny zamrażarnik. nie ma bajerów, ale mnie bajery nie są potrzebne - do tego cena była bardzo atrakcyjna.

awaria była jedna, urwało mi się pokrętło temperatury, wystarczyło skleić kropelką, ale fachowiec za rozkręcenie lodówki 100 zeta wziął uncertain

warto brać przedłużoną gwarancję. mam ją ponad 4 lata. niektórzy w opiniach o niej twierdzą że jest głośna, ale ja tam nie słyszę. teraz są jakieś nowsze modele z bogatszym wyposażeniem.
      www.ceneo.pl/105487s?toSpec
    • araceli SPAM!! n/t 24.10.12, 17:14
    • pitahaya1 Re: lodówka - jaka??? 26.10.12, 11:30
      Moja lodówkasmile)
      Szósty rok bez zastrzeżeńsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka