Dodaj do ulubionych

fasolka na zimę

09.08.12, 09:16
Uwielbiam zupę fasolową z takiej młodej zielonej fasolki ( nie szparagowej). Chciałabym się nią delektować również zimą, ale nie wiem jak ją do tego czasu przechować. Może macie jakiś pomysł? Czy można taka fasolkę mrozić, a może zrobić jakoś w słoiki? Byłabym wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: fasolka na zimę 09.08.12, 10:02
      Najprościej będzie zamrozić
      • mamamiloszka Re: fasolka na zimę 09.08.12, 10:14
        Ale zamrozić tak po prostu, czy wcześniej ją ugotować?- tu mam problem.
        • aniuta75 Re: fasolka na zimę 09.08.12, 10:21
          Surową nie raczej, ugotowaną też. Może po środku - blanszować.
          • kk345 Re: fasolka na zimę 09.08.12, 10:43
            Dokładnie tak- zblanszować i zamrozić
    • squirk Re: fasolka na zimę 09.08.12, 12:24
      Czy mogłabyś podać przepis? Jestem w sezonie kompulsywnym nabywcą fasoli szparagowej i mam obawy, że się zapasteryzuję na śmierć, a właśnie zupełnie przypadkiem odkryłam w lodówce kolejne 2 kg i może bym po prostu zamroziła zamiast pasteryzować, tyle, że na rozmrożoną nie mam ciekawego pomysłu. Będę bardzo wdzięczna.
      smile
    • squirk Re: fasolka na zimę 09.08.12, 12:25
      No masz, nie doczytałam, że nie chodzi o szparagową, muszę się kiedyś wyspać i odzyskać władze umysłowe. Może ktoś wie, co zrobić z rozmrożoną szparagową poza banalnym podaniem jako dodatek do obiadu?
      smile
      • agpagp Re: fasolka na zimę 09.08.12, 17:01
        zrób tartę , sałatkę a nawet zapiekankę smile
      • mjermak Re: fasolka na zimę 09.08.12, 17:25
        >co zrobić z rozmrożoną szparagową poza banalnym podaniem jako dodatek do obiadu?
        Zamrozona fasolke ugotowac na pazre tak, zbey byla nadal chrupica. Zeszklic 2 cebule na olieiw z tymiankiem i czosnkiem, dodac puszke czerwonej fasoli, puszke bialej fasolki lub ciecierzycy, zagotowac, dodac jakiejs meksykanskiej przyprawy zeby bylo piekantnie i dodac na samym koncu te zielona fasolke. Wymieszac, juz nie gotowac. Mozna na zimno i na cieplo jesc.
        • squirk Re: fasolka na zimę 09.08.12, 19:06
          Bardzo Wam dziękuję, będę eksperymentowała smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka