Dodaj do ulubionych

zmywarka-tabletki

10.08.12, 15:03
Witam
od pewnego czasu jak wkładam tabletki do zmywarki( amica) to po umyciu ich tabletka się nie rozpuszcza do końca nie wiem co robić stosuje rożne tabletki np: ludwik,somat i inne się nie rozpuszczają zostają w zmywarce i nie domywają naczyń pomóżcie co robić??
Obserwuj wątek
    • squirk Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 15:07
      Może tu znajdziesz rozwiązanie - forum.gazeta.pl/forum/w,124,92717394,,Tabletki_w_zmywarce_nie_rozpuszczaja_sie.html?v=2 - jakimś cudem wątek jest bez spamu i trolli, uznaję to za niewielki cud.
      smile
    • marzeka1 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 15:08
      Stosuj proszek, osobiście tabletki używam bardzo rzadko; na co dzień od lat proszek, super domywa , nie ma problemu z rozpuszczaniem , no i jest większa oszczędność, bo 3 kg proszku starcza mi na wiele miesięcy (na pewno ponad 6) na cena od 17-28 zł (w zależności od marki).
      • sigrid-1 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 15:31
        Zgadza się proszek jest najlepszy. To jest to samo co tabletki, tylko sprasowane i zapakowane. Po co przepłacać. A jeśli tabletki się nie rozpuszczają, to może też być wina programu w którym myjesz, może jest za krótki, i tabletka nie zdąży się rozpuścić.
        • b-b1 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 16:38
          W jakiej temperaturze myjesz i w jakim czasie?
          • mloda19896999 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 20:15
            jeżeli oto pytasz czasu nie znam ale program krótki 35stopni. zmywarka amica wbudowana w blat.
            • marzeka1 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 20:27
              Na krótkim programie tabletki nie są polecane, często się zdarza, że się nie rozpuszczają, zacznij używać proszku- nie będzie problemu.
              • sigrid-1 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 22:40
                No właśnie, stąd ten problem, w krótkim programie nie ma co liczyć na rozpuszczenie się tabletki. Do takich programów albo proszek, albo żel, wtedy wszystko jest ok.
              • squirk Re: zmywarka-tabletki 11.08.12, 00:10
                Używam programu 25-29 minut (z jakiejś magicznej przyczyny ilość minut się zmienia), zmywarka Bosch, tabletki z Lidla, 45 stopni - rozpuszczają się i wszystko domyte więc obstawiam jednak inny problem.
                smile
                • jagoda85 Re: zmywarka-tabletki 11.08.12, 12:19
                  Nie jest to magiczna przyczyna jeśli masz boscha. Bosch taki właśnie jest, że sam "ocenia" stopień zabrudzenia naczyń, i dostosowuje do tego czas mycia. Często korzystam z programu auto, który normalnie trwa 138-140 minut, czasem umyje naczynia w 90 minut, ale zdarzało mi się w 60 minut.
              • janjanek1 Re: zmywarka-tabletki 14.12.14, 16:53
                na krotkim programie/36 min./stosuję 1/2 tabletki AKUTA.Zapewniam,że wystarcza.
            • b-b1 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 20:46
              mloda19896999 napisał(a):

> jeżeli oto pytasz czasu nie znam ale program krótki 35stopni. zmywarka amica wb
              > udowana w blat.
              Przejrzyj pudełko z tabletkami-powinno pisać żeby ich nie używać w programie krótkim-bo się nie rozpuszczą big_grin
              Na krótkie programy najlepszy jest żel, lub proszek.
              Wszystko z Twoją zmywarką ok.
        • mel.la Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 18:16
          Ja tez uzywam tylko proszku po tym jak mi sie zapchala na amen poprzednia zmywarka. Ponoc tabletki nie rozpuszczaja sie do konca i osadzaja sie na spodzie zmywarki i potem powoduja zapychanie sie rur itp. Pracownicy serwisu zalecaja dlatego wkladanie nie calej a pol tabletki. Zamiast sie z tym bawic stosuje proszek.
        • robitussin Re: zmywarka-tabletki 12.08.12, 15:25
          Tabletki to niekoniecznie to samo, co proszek.
          Ja używam takich, przy których nie muszę dokupywać płynu nabłysz. i soli.
    • abc143 Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 21:34
      Przy krótkim programie i temp.35 st.C u mnie tez się nie rozpuszczają tabletki chyba to jest dla wszystkich zmywarek norma dlatego przy tych programach stosuje proszek /akuta /lub żel / somat /
      • cilantre Re: zmywarka-tabletki 10.08.12, 22:51
        Ja mam nowiutką zmywarkę i w instrukcji jest napisane, że kostka w krótkim programie się nie rozpuszcza.
        Tak więc ze zmywarką wszystko OK.
        • mloda19896999 Re: zmywarka-tabletki 11.08.12, 16:35
          dziękuje wszystkim paniom za pomoc. pozdrawiam.
      • janjanek1 Re: zmywarka-tabletki 14.12.14, 16:55
        Do krótkiego programu/36 min./używam 1/2 tabletki AKUTA.Wystarcza!
    • altu Re: zmywarka-tabletki 26.11.14, 20:43
      żeby nie mnożyć wątków (a może trzeba?)
      mam pytanie odnośnie tabletek zmywarkowych,
      a że to dopiero początki, to się uczę, więc i pytam wink

jakie tabletki polecacie?
      które są wg was najlepsze?
      jak kształtują się ceny za sztukę tabletki?
      [tzn. poniżej jakiego pułapu to duża promocja, a kiedy to standard?]
      • aankaa Re: zmywarka-tabletki 26.11.14, 21:44
        wszystkie myją dokładnie tak samo, cena zależy od marki smile
        • megi-84 Re: zmywarka-tabletki 27.11.14, 07:25
          ja polecam finish- kupowane w biedronce 29zl za 90 szt (w takiej promocji pojawiaja sie co 2-3 mc)
          • budzik11 Re: zmywarka-tabletki 27.11.14, 08:11
            A ja mam pytanie - czy są jakieś tabletki bez barwnika? Kupiłam jakiś no-name (tak naprawdę marka własna Reala) i generalnie myją dobrze, ale np. na plastikowych pojemnikach widać niebieski osad (tabletki są biało-niebieskie). Albo takie, które nie barwią?
            • ivonn44 Re: zmywarka-tabletki 27.11.14, 09:58
              ja przetestowałam naprawdę dużo. W tej chwili od ok. 5 miesięcy używam z LIDLA ( czarne opakowanie )! Bywają rzadko ale kupujemy po 2-3 opakowania.
              • chris1970 Re: zmywarka-tabletki 27.11.14, 16:43
                Pytanie brzmiało, czy są jakieś tabletki bez barwnika, a nie co teraz używasz.

Odpowiadam merytorycznie: nie znam takich tabletek.
                Jedynie polecam proszek do zmywarek.
                • budzik11 Re: zmywarka-tabletki 27.11.14, 19:26
                  Używałam proszku przez 9 lat, przerzuciłam się na tabletki, bo wygodniejsze, no ale niestety ten barwnik uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka