Dodaj do ulubionych

Mycie fug w łazience

31.08.12, 13:17
Mam w łazience murek oklejony płytkami z każdej strony, fugi są w kolorze beżowym. Boję się, że podczas mycia płytek na murku, zwłaszcza na półce gdzie zbiera się kurz, fugi zszarzeją i będą w innym kolorze niż pozostałe. Mam pytanie, czy zabiezpieczałyście jasne fugi w łazience jakimś specjalnym preparatem? Jeśli nie, czy czyścicie je jakoś od czasu do czasu w jakiś specjalny sposób? A może w ogóle się tym nie przejmujecie i myjecie ścierką jak leci?
Obserwuj wątek
    • evka_marchevka Re: Mycie fug w łazience 31.08.12, 15:32
      Ja mam nową, wyremontowaną łazienkę w nowym mieszkaniu.
      Fugi jasne. Waniliowe.
      Fugi dopiero co położone i wcale się z nimi nie cackałam przy ich czyszczeniu.
      Wiem natomiast, że w sklepach budowlanych (Castroama/Obi, itp.) są specjalne środki do czyszczenia fug.
      Oraz specjalne impregnaty, którymi się maluje fugi, aby nie traciły koloru podczas mycia i ubiegu czasu.
    • deszcz.ryb Re: Mycie fug w łazience 31.08.12, 16:48
      Są specjalne preparaty do zabezpieczania fug, ale moim zdaniem w ogóle nie działają. wink

Poza tym fugi na murku za bardzo ci się nie zbrudzą, najbardziej się brudzą fugi na podłodze [szoruję co jakiś czas szczotą ryżową] no i w miejscu często zalewanym wodą [koło wanny pod prysznicem] - rośnie pleśń [ale na pleśń jest łatwy sposób, kupujesz płyn z chlorem, zalewasz na chwilę i pleśń sama schodzi].
    • budzik11 Re: Mycie fug w łazience 01.09.12, 10:37
      Ja mam zabezpieczone fugi w całym domu, preparatem Delfin Atlasu. Co oczywiście nie powoduje, że fugi się nie brudzą (czy np. w fugach na ścianie w kabinie prysznicowej nie rośnie grzyb), a to tylko, że łatwo je domyć, brud nie wnika w porowatą ich powierzchnię. Co jakiś czas szorowanie szczoteczką do rąk i jakimś proszkiem do szorowania.
      • kasia-em Re: Mycie fug w łazience 01.09.12, 21:11
        No właśnie, dziewczyny, a co poradzić na plamy z pleśni na fugach?
        Mam stosunkowo nową łazienkę, ale na fugach w obszarze kabiny prysznicowej pojawiają mi się od czasu do czasu plamy pleśni. Dziś właśnie je szorowałam i trochę zeszło, ale plamy zostały. Fugi są białe. Jak im przywrócić pierwotny kolor? Czy są jakieś preparaty do malowania fug (kryjące) i zarazem zabezpieczające przed dalszym rozwojem pleśni?
        • deszcz.ryb Re: Mycie fug w łazience 02.09.12, 10:50
          Kup sobie płyn z chlorem do fug/łazienki - właściwie każdy da radę, ale im więcej chloru, tym lepiej. wink Chlupiesz tym chlorem na te fugi, wychodzisz na 10 minut i wracasz, żeby ocenić efekty. W razie potrzeby powtarzasz operację, ew. trochę poszoruj szczoteczką do zębów - wszystko zejdzie błyskawicznie, a fugi będą bielutkie.

No i raczej nie znajdziesz preparatu, który zapobiega rozwojowi pleśni - pod prysznicem jest wilgotno. Po prostu musisz co jakiś czas używać tego płynu z chlorem.
          • budzik11 Re: Mycie fug w łazience 02.09.12, 17:28
            deszcz.ryb napisała:

> Kup sobie płyn z chlorem do fug/łazienki - właściwie każdy da radę, ale im więc
            > ej chloru, tym lepiej. wink

Dokładnie. Ja mam taki płyn w spraju, na pleśń w łazience - co jakiś czas (raz w roku średnio wink) popsikam, spłuczę, śladu nie ma., nawet nie trzeba szorować. Ale śmierdzi potem potwornie.
            • kasia-em Re: Mycie fug w łazience 02.09.12, 18:29
              Ale dziewczyny, pewne jesteście, że te stare plamy wżarte w fugę też znikną? Jeśli tak, to poproszę o nazwę tego sprayu/płynu.
              • deszcz.ryb Re: Mycie fug w łazience 02.09.12, 21:54
                Moje stare plamy z pleśni znikają. wink A jak nie znikną, to znowu psikam na nie płynem i poszoruję szczoteczką do zębów.

Ja używam akurat HG, można go w Castoramie kupić [o takiego: www.hgpolska.pl/component/option,com_produkty/catid,5/id,47/Itemid,78/grupa,lazienki-salony-kapielowe/produkt,hg-srodek-do-usuwania-plesni/ ], ale jestem pewna, że właściwie każdy płyn z chlorem zadziała. wink
                • budzik11 Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 13:17
                  Ja używam tego samego środka smile
                • anyx27 Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 17:26
                  Ja myję domestosem albo chlorem do basenu.
                • kasia-em Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 21:19
                  Dzięki za radę! smile Kupiłam ten HG, popsikałam i... zniknęło!
                  Miałam tylko problem z grawitacją, bo te fugi w płaszczyźnie pionowej jednakowoż są smile
                  Cały "psik" spływał od razu w dół, ale przycisnęłam punktowo wacikiem i zostawiłam na 15 minut.
                  Fugi jak nowe smile
                  • deszcz.ryb Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 22:37
                    A nie mówiłam? tongue_out Życzę miłego psikania w przyszłości. tongue_out
    • mk271 Re: Mycie fug w łazience 01.09.12, 21:24
      1 część octu; 2 części wody; łyżeczka lub dwie sody - chwilę zostawiam, potem starą szczoteczką do zębów trochę trę i fugi jak nowe. Lepsze niż środki specjalistyczne.
      • b-b1 Re: Mycie fug w łazience 02.09.12, 13:04
        Kupuję biffa-i nie wyobrażam już sobie życia bez niego. Myję nim fugi w łazience i w kuchni.
        Spryskuję, po 10 minutach wycieram-cały brud wyłazi-u mnie w łazience są seledynowe fugi w kuchni beżowe.
        allegro.pl/biff-na-fugi-i-plesn-0-75l-spray-niemiecki-i2540313222.html
    • headvig Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 13:08
      ja zabezpieczałam fugi płynem HD - wywalone pieniądze. fugi i tak się brudzą, a butelka tego płynu kosztuje ok 100zł.

w tym roku posłuchałam tej porady - kupiłam w lidlu podobny płyn, zamiast gąbki użyłam małej szczoteczki. schodziło praktycznie samo.
      www.videorady.pl/video/123/Jak-wyczy%C5%9Bci%C4%87-fugi
    • aggie.9979 Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 13:34
      Gdzieś słyszałam, ze mozna pomalować fugi zwykłym, bezbarwnym lakierem do paznokci. Ale trzeba sie troszkę tym pobawic smile. Nie wiem, czy działa. Ja nie próbowałam. Ale czasami za daleko szukamy, a rozwiązania są tuż obok smile.
      • kasia-em Re: Mycie fug w łazience 03.09.12, 17:45
        w akcie desperacji też o tym pomyślałam smile
        można w sumie spróbować, chyba nie powinno im zaszkodzić smile
    • autoryzowany Re: Mycie fug w łazience 04.09.12, 20:54
      Jeżeli fuga jest nowa i jasna to powinno się ją zaimpregnować i powtarzać ten zabieg co jakiś czas !!!
      • kasia-em Re: Mycie fug w łazience 04.09.12, 21:09
        Moje były impregnowane, niestety niewiele to dało
      • deszcz.ryb Re: Mycie fug w łazience 04.09.12, 21:17
        Impregnacja nic nie daje, też się w to bawiłam - fuga na podłodze i tak się brudzi [dziwne by było, gdyby nie wink ], a pod prysznicem i nad wanną rośnie pleśń [i to też jest naturalne, w końcu tam ciągle jest wilgotno]. Trzeba czyścić na bieżąco i tyle.
    • autoryzowany Re: Mycie fug w łazience 05.09.12, 14:10
      Jeżeli impregnacja nic nie daje to dlatego że nie jest powtarzana co jakiś czas np 3 miesiące , natomiast jeżeli chodzi o pleśnie w brodziku to jest wina nieefektywnej wentylacji .
      Jest sposób na to żeby mieć piękne i czyste fugi (naturalnie też trzeba je myć) - FUGA EPOKSYDOWA ale do jej zrobienia potrzeba fachowca
      • deszcz.ryb Re: Mycie fug w łazience 05.09.12, 18:26
        "Impregnowanie" fug oznacza więcej pracy dla właściciela fug [i większy zarobek dla producenta tego płynu tongue_out ], co jest bez sensu, bo naprawdę wystarcza zwykłe szorowanie od czasu do czasu.
      • kasia-em Re: Mycie fug w łazience 05.09.12, 21:00
        ależ ja właśnie mam epoksydową! smile
        pleśń pojawia się gdzieniegdzie, tam gdzie zalega woda po prysznicu - takie małe ciemne plamki

zresztą, ja już się z dyskusji wyłączam, bo sposób znalazłam wink
        • autoryzowany Re: Mycie fug w łazience 09.09.12, 13:42
          A jeżeli masz fugę epoksydową i czarne plamki powierzchniowo to znaczy że masz coś nie tak z wentylacją
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka