Dodaj do ulubionych

Przepis na ciasto potrzebny.

23.09.12, 12:20
Niezbyt biegła jestem w wypiekach, ale okazja jest specjalna- w piątek żegnam się z pracą, chciałabym współtowarzyszy niedoli wink pożegnać jakimś własnoręcznie przyrządzonym ciastem.
Moje kryteria:
- niezbyt skomplikowane
- efektowne (szarlotkę mam opanowaną, ale chodzi mi o coś bardziej niecodziennego)
- niezawodne !!!
- byłoby fajnie, gdyby do tego było niedrogie
- nie z pudełka smile
Znacie takie ciasto?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 12:28
      Może jakieś brownie bardziej wypasione, np, z orzechami albo malinami, póki jeszcze są, albo z karmelem? Albo keks bananowy z mnóstwem bakalii?
      smile
    • niebieska.maupa Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 12:58
      Może tort a la szwarcwaldzki?
      Robisz biszkopt z kakao. Przekrawasz na dwie części. Ubijasz kremówkę, dodajesz żelatynę (w wersji trudniejszej) albo jakiś fix to śmietany (w wersji asekuracyjnej). Do tego wiśnie np. z kompotu. Biszkopt przekładasz śmietaną i wiśniami, na wierzchu śmietana i dekoracja dowolna, np. z tych wiśni albo czekoladowych wiórków.
    • niebieska.maupa Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 13:05
      A może karpatkę?
      Wbrew pozorom, naprawdę nietrudno się robi, mikserem wszystko raz dwa, i nigdy mi się nic nie zepsuło.
      www.mojewypieki.com/przepis/karpatka
      • beata985 Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 13:17
        biszkoptowy lub a'la biszkoptowy spód
        krem z karpatki
        owoce+galaretka
        pycha, wszystko się udaje, wszystkim smakuje....
        jak się zdecydujesz to podam składnikismile
    • ka_thy Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 14:18
      Rafaello na krakersach smile Jest efektowne, smaczne a jednocześnie wywołuje zaskoczenie, że w środku są słone krakersy. No i bardzo prosto się je robi. smile
      • elle-joan Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 22:10
        ka_thy napisała:

> Jest efektowne, smaczne a jednocześnie wywołuje zasko
        > czenie, że w środku są słone krakersy. smile

Racja. U mnie w domu wywołało tak wielkie zaskoczenie, że zaczęłam robić na normalnych herbatnikach.
      • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 22:26
        Ooo, zaintrygował mnie ten przepis- fajny, bez pieczenia... smile
        I chyba też zrobiłabym na herbatnikach typu bebe- żeby nikt nie pomyślał, że zaskakujący, słono-słodki smak jest li i jedynie efektem mojej amatorszczyzny. big_grin
        Myślę, że jeszcze przed piątkiem zrobię pokaz przedpremierowy, czyli przetestuję na rodzinie. smile

Dziękuję Wam bardzo, bardzo!
        • agulag76 Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 07:47
          Ja zawsze robię to ciasto na krakersach i jeszcze nigdy nie usłyszałam opinii że czuć słoność krakersów smile
          • ka_thy Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 08:47
            No bo tych słonych krakersów wcale nie czuć. I moim zdaniem nie powinno się zamieniać ich na herbatniki bo to nie będzie to. Wydaje mi się, że będzie za mdłe.
            • elle-joan Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 10:22
              ka_thy napisała:

> No bo tych słonych krakersów wcale nie czuć. I moim zdaniem nie powinno się zam
              > ieniać ich na herbatniki bo to nie będzie to. Wydaje mi się, że będzie za mdłe.

Ale kiedy własnie wcześniej pisałaś żę czuć to słone wink Jak autorka robi wersję pilotażową, to może zrobić część na słonych i część na słodkich. Zresztą i tę wersję właściwą też tak można- ułożyć rządek innych ciastek.
              • ka_thy Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 11:38
                Nie pisałam, że czuć słone. Napisałam, że zaskoczeniem jest dla gości gdy się dowiadują, że w środku są słone krakersy.
                • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 13:48
                  Rafaello wygrało casting- będzie testowane, zastanawiam się jeszcze nad wersją z advocatem, bo i taką znalazłam. I faktycznie, chyba wypróbuję oba warianty- pół blaszki na krakersach, pół na herbatnikach. Obiecuję, że napiszę, które lepsze!
                  smile
                  • gazetowy.mail Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 18:19
                    Nie warto robić z herbatnikami smile
                    Krakersy wcale nie oddadzą ciastu swojej "solności". Zmiękną lekko ale będą chrupiące jak wafelek w rafaello.
                    Tylko uważaj bo w biedronce sa krakersy solone i z papryką. Tych drugich nie weź niechcący.
                    • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 25.09.12, 09:46
                      gazetowy.mail napisała:

> Tylko uważaj bo w biedronce sa krakersy solone i z papryką. Tych drugich nie we
                      > ź niechcący.

Haha, trafiłaś w dychę z Biedronką... big_grin
                      Dzięki, zwrócę na to uwagę. smile
                      • ka_thy Re: Przepis na ciasto potrzebny. 25.09.12, 10:27
                        Tak samo Lajkonik - są solone i cebulkowe wink
                        • ka_thy Re: Przepis na ciasto potrzebny. 25.09.12, 10:30
                          I jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła - nie wiem z jakiego przepisu będziesz korzystać i czy to jest wyraźnie napisane - to rafaello musi postać przynajmniej przez noc w lodówce
                        • gazetowy.mail Re: Przepis na ciasto potrzebny. 25.09.12, 17:21
                          Lajkoniki sa drogie.
                          Kupiłam kiedys i kilka zostało. Później dokupiłam w biedronce.
                          Mając biedronkowe i lajkonikowe na jednm talerzu stwierdzam, że są takie same smile
                          • ka_thy Re: Przepis na ciasto potrzebny. 25.09.12, 17:40
                            Wiesz, ja dopiero tydzień temu odkryłam te biedronkowe. big_grin
    • azonka1 Re: Przepis na ciasto potrzebny. 23.09.12, 21:53
      a ja polecam marchewkowe, ostatnio robiłam z orzechami i kremem na urodziny syna, był obłędnie dobry
      • w_kuchni Re: Przepis na ciasto potrzebny. 24.09.12, 23:07
        Sernik:
        nocnakuchnia.blox.pl/2012/03/Obledny-sernik-limonkowo-czekoladowy.html
        albo po prostu beza pawlowej - bardzo łatwa i efektowna: nocnakuchnia.blox.pl/2011/12/Beza-Pawlowej-z-gorzka-czekolada-i-granatami.html

(Beza na różnych spotkaniach robi absolutną furorę! smile
        • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 25.09.12, 09:56
          Dzięki- bardzo jasno i przejrzyście napisane i pokazane, co i jak. Na pewno kiedyś te przepisy wypróbuję, zwłaszcza bezę, bo za limonkowym ani cytrynowym smakiem nie przepadam.
    • kisia81 Re: Przepis na ciasto potrzebny. 26.09.12, 00:07
      nie wiem czy to już nie musztarda po obiedzie smile... ale jeśli nawet, to polecam pyszne ciasto 3BIT Szybkie, bez pieczenia i przesmaczne smile
      www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/324-przepis-na-3-bit-
      • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 26.09.12, 20:36
        Dziękuję, skorzystam innym razem. smile
    • ivoncja Tadammmmm! :) 26.09.12, 20:46
      Zrobiłam wczoraj Rafaello!

https://picasaweb.google.com/lh/photo/2O_K9OMjsLRGUiR7Gpir9tMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Służę informacją dokładną- na blachę 25x40 cm na jedną warstwę wchodzi 30 krakersów, w opakowaniu biedronkowych "Pub" jest ich 38. Ponieważ blacha rozszerza się ku górze, pierwszą warstwę krakersów trzeba było dopasować, wpadłam na dziki pomysł, żeby przyciąć je nożyczkami. big_grin I nie uwierzycie- tną się cudnie, kruszy się jedynie ten odcinany paseczek! Oto dowód:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/3gZBe1EOUm0bQIc4BXQTV9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Płatków migdałowych nie było, dodałam więc do masy odrobinę aromatu migdałowego do ciast.
      Werdykt: rodzina orzekła: przepyszne, doskonałe, rewelacja!
      I jeszcze jedno- taka blacha na 3 osoby to stanowczo za dużo, nie wiem, kiedy my to ciasto przejemy, trzeba będzie kogoś chyba zaprosić, wysłałabym może Wam po kawałku, co?... big_grin

Dziękuję pięknie za pomysły!
      • ivoncja Re: Tadammmmm! :) 26.09.12, 20:51
        No i pies z kulawą nogą raczy wiedzieć, czemu mi zdjęcia nie weszły... sad
        Podam więc do nich linki:
        picasaweb.google.com/lh/photo/3gZBe1EOUm0bQIc4BXQTV9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
        picasaweb.google.com/lh/photo/2O_K9OMjsLRGUiR7Gpir9tMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
    • elle-joan Re: Przepis na ciasto potrzebny. 26.09.12, 21:12
      Gratulacje! Jak masz pod ręką to wrzuć namiary do przepisu z jakiego korzystałaś. Chodzi mi o sam krem.
      • ivoncja Re: Przepis na ciasto potrzebny. 26.09.12, 21:53
        Korzystałam z tego przepisu:
        www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/172-przepis-na-rafaello-na-krakersach
        Aha, z powodu braku płatków migdałowych do masy wrzuciłam 300 gram wiórków kokosowych (1,5 paczki), a resztę na górę. Po nocy w lodówce krakersy pięknie zmiękły, a masa zgęstniała.
        Mniam, mówię Wam! smile
    • markowskag Re: Przepis na ciasto potrzebny. 06.10.12, 17:36
      Wspaniałe ciasteczka z płatków owsianych. Dwie szklanki płatków owsianych, jedna szklanka mąki, trochę cukru, /ok.pół szklanki/ można dodać trochę miodu . Wymieszać w misce z kostką rozpuszczonego masła / może być również pół kostki masła oraz pół szklanki oleju/. Wszystkie wymieszane, najlepiej ręką, składniki powinny mieć w zasadzie sypką, lekko klejącą się konsystencję. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypujemy połowę lub trochę więcej ciasta, lekko uklepujemy dłonią. Na tę powierzchnię wykładamy ,koniecznie, domowy dżem z czarnej porzeczki, przygotowany bez żel-fixu. Chodzi o to, aby nie było za dużo płynu. Może być również inny domowy dżem lub powidła. Następnie wykładamy resztę ciasta, przyklepujemy dłonią i pieczemy. Po upieczeniu kroimy na drobne kwadraciki, najlepiej takie na raz do ust. W oryginalnym przepisie za przekładkę proponowano daktyle, ale w/g mnie, ciasteczka są mdłe. Z czarną porzeczką najlepsze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka