Dodaj do ulubionych

do kawoszek - ekspres, jaki?

06.11.12, 11:10
chcielismy zakupic cisnieniowy ekspres do kawy! cena? w sumie nie wiem ile musimy wydac... generalnie jestem nalogowcem, uwielbiam kawe, ale MUSI byc goraca! a jeszcze u nikogo nie natrafilam na taki ekspres, ktory parzy na prawde goraca kawe! zawsze sa to juz lekko przestudzone napoje, a ja uwielbiam parzaca przelyk! ktos ma taki?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 13:53
      Ja wprawdzie używam ręcznej kawiarki, ale co do temperatury kawy, to ona nie może być wrzątkiem. Znalazłam takie coś:
      CytatInstytut określił definicję wzorcowego włoskiego espresso i stosowanie się do wymagań stawianych przez INEI skutkuje przyznawaniem producentom kawy, młynków, ekspresów i kawiarniom certyfikatu stwierdzającego zgodność z zalecanymi normami. Według definicji espresso to kawowy napój podawany w filiżance, a jego przygotowanie musi być zgodne ze standardem ISO 45011 i certyfikatem 214 włoskiego instytutu certyfikacji CSQA. (...) Oprócz ogólnych zaleceń wymienia się także bardziej szczegółowe, których przestrzeganie jest rygorystycznie wymagane do otrzymania certyfikowanego „espresso italiano”. Oto niektóre z nichsad...)

- temperatura wody wypływającej z ekspresu – 88°C ±2°C;
      - temperatura napoju w filiżance – 67°C ±3°C;

Z tego wynika, że dobry ekspres nie zrobi "parzącej" kawy.
      • budzik11 Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 13:54
        zapomniałam podać źródła: catffin.ovh.org/artykuly_espresso.php
    • ry-bka Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 14:07
      Kawa z ekspresu nigdy nie będzie parząca. Tak jak napisala budzik11 - temperatura w filiżance to okolo 70 stC. Można się poratować podgrzaniem filiżanki, ale na pewno nie będzie takiego efektu jak po zwykłym zalaniu kawy wrzątkiem.
    • turnesolka Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 15:51
      też mam ręczną tylko z INOXu, żebym mogła w zmywarce ją co jakiś czas umyć. Coś takiego mniej więcej:
      images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/4279/forever-kawiarka-inox-4.jpg
      Kawa z niej jest bardzo mocna więc ja ją i tak rowadniam wodą i mlekiem. Dla mnie to najlepsze rozwiązanie: łatwe w obsłudze, bezawaryjne, szybkie a kawa jest z niego super. Używam Lavazzy Oro i jak zrobię kawę to w całym domu jest cudny aromat, jak znajomych kawą poczęstuję to się dopytują jaką robię bo taka dobra.
      • piegoosek Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 16:02
        tez mam kawiarke na gaz, tez ja bardzo lubie.. ale to rozwiazanie dla 2-3-ech osob.
        Poszukuje ekspresu cisnieniowego, moze w takim razie z regulacja temperatury? ma ktos moze?
        czesto mam spora ilosc gosci u siebie, z kawiarka nie da rady..
        • turnesolka Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 16:33
          Są naprawdę duże kawiarki.
          • piegoosek Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 18:34
            Mam trzy rozne kawiarki smile dostalam jako znany wszystkim kawosz.. ale..
          • markowskag Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 12.11.12, 07:45
            Z tymi dużymi kawiarkami to różnie bywa, kupiłam taką większą w sklepie gospodarstwa domowego w Puławach, k. ronda, niestety wcale nie działał. Proszę uważać, mogą sprzedać ponownie, reklamacji nie uznali, więc im zostawiłam co by sobie nie zabierać miejsca w śmietniku.
    • kasiak37 Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 17:33
      "ktory parzy na prawde goraca kawe! zawsze sa to juz lekko przestudzone napoje, a ja uwielbiam parzaca przelyk! ktos ma taki? "
      Chcesz sobie zapracowac na raka przelyku?
      Moja kolezanka taki ma,spytam co to za model i Ci podam.Ja nie moge pic u niej tej kawy tyle co zaparzonej,tak parzy usta ze sie nie da.
      • sandranc a tchibo cafissimo? 06.11.12, 18:18
        co prawda gdzieś mignęło mi kilka opinii,ale nadal nie jestem pewna-obecnie na grouponie za 249zl + 80 kapsułek + 2 szklanki
        • piegoosek Re: a tchibo cafissimo? 06.11.12, 18:32
          I nie na kapsulki..
      • piegoosek Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 06.11.12, 18:41
        O super, to czekam!
        Co do raka, to kazdy ma swoj nalog.. ja od zawsze lubie gorace.. smile
    • verycherry Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 11.11.12, 23:14
      Ja mam ciśnieniowy Bork, model z tych droższych, jestem bardzo zadowolona, a też jestem fanką kawy. Jeśli lubisz gorącą kawę, to tu taką uzyskasz - pogrzewasz filiżankę i spodek, a kawa i - jeśli lubisz - spienione mleko są gorące.
    • johana75 Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 12.11.12, 00:10
      Ja mam De longhi czerwony
      www.ceneo.pl/14330252
      Po podgrzaniu filiżanki kawa jest goraca, a jesli mleko sie spieni to parzy. Normalnie goraca jest ze smietaną. Dla nie cena do jakości wystarczająca. Mam go juz rok i jestem zadowolona.
      Uwielbiam kawe z ekspresu cisnieniowego! latte jest super!
      • b-b1 Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 12.11.12, 10:29
        Zależy czego jeszcze wymagasz oprócz parzenia kawy(młynka, spieniacza mleka?) I oczywiście ile chcesz wydać. Ja również jestem nałogowcem-ekspres mam dwa lata(z dokładnością do kilku dni)-licznik pokazuje 5651 zrobionych kaw-działa bez zarzutu.
        U mnie jest ustawienie temperatury-najwyższa 90 stopni, podgrzewanie filiżanek również jest-choć najczęściej korzysta z tej funkcji kotbig_grin.
        Kawa(czarna) parzy w usta-osobiście nie jestem w stanie się jej napić- poszłam specjalnie dla Ciebie zrobić test -bo ja pijam z zimnym mlekiem z lodówki.
        • piegoosek B-b1? 12.11.12, 11:18
          A jaki masz kespres? I dziekuje za sprawdzenie specjalnie dla mnie smile
          • piegoosek Re: B-b1? 12.11.12, 11:19
            Ekspressss.. oczywiscie smile
            • b-b1 Re: B-b1? 12.11.12, 11:49
              Posiadam taki:
              www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy/ekspres-siemens-te-703201-rw.html
              • piegoosek Re: B-b1? 12.11.12, 11:54
                Piekny smile strasznie mi sie podoba jego stylistyka.. cena troche mniej, ale nie ludzilam sie, ze kupie tanio dobry ekspres wink
      • piegoosek Johana; 12.11.12, 12:03
        Bardzo ladny ten Twoj, stymze ja potrzebuje takiego, gdzie szybko musze zaparzyc np. 10 kaw.. musi miec pelna automatyke. Wszystkie inne rozwiazania zastepuje kawiarka smile dzieki!
    • izunia_milo Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 12.11.12, 20:45
      Poczytaj o Krups XP 9000.

Już go nie produkują, są nowsze modele. Ale jest regulacja temperatury i parzy (jak na mój gust) bardzo gorącą kawę wink.

Od kilku lat działa u nas bezawaryjnie smile.
    • elka2712 Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 12.11.12, 23:10
      Ekspres SAECO Incanto de Luxe- polecam mam od kilku lat- kawa super. 10 kaw przygotujesz b szybko bo ma pełną automatykę. Wcześniej polecany siemens też szybko zrobi 10 kaw ale mój jest tańszy i od kilku lat bezawaryjny Zresztą wszystkie saeco /terz to philips saeco/są świetne inne modele też można polecić. Najtańszy jest za ok 1000zł i też jest niezły
    • pispisia Re: do kawoszek - ekspres, jaki? 13.11.12, 08:54
      to podgrzej wcześniej filiżankę, ekspres kup drogi, te tanie są mało warte. Zapłacisz raz a codziennie będziesz się cieszyła dobrą kawę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka