Dodaj do ulubionych

Podłoga - Ratunku!

16.11.12, 12:02
Dziewczyny doradźcie coś bo chyba oszaleję. Od jakiegoś czasu na podłodze - panele i płytki po umyciu robią się smugi i jakby nalot. Wygląda to tak okropnie jakbym wcale podłóg nie myła, a myje codziennie. Używałam przeróżnych płynów - ajax, cif, sidolux, płyn do naczyń i nic nawet sama czysta woda nie pomaga. Wystarczy że się przejdzie po podłodze, przesunie krzesło, cokolwiek od razu wychodzą smugi i podłoga wygląda jak w maziaje.
Jaka może być przyczyna że podłoga tak wygląda po myciu?
Poradźcie proszę co robić żeby podłoga znów wyglądała normalnie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • joannesp Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 12:27
      W tamtym roku miałam to samo z podłogą. Ciemne panele i pod światło było wszystkie smugi i mazy widać. Wyczytałam gdzieś żeby kilka razy myć podłogę gorącą wodą z octem żeby zmyć wszystkie powłoki, które zostały po ajaxie i innych płynach. Teraz myje podłogę wodą z octem raz na tydzień a tak to płynem do podłóg ale daje go dużo dużo mniej niż wcześniej.
      • ajaksiowa Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 12:34
        Rozumiem że myjesz płytki i panele jednym środkiem-takim uniwersalnym?Z tego co wiem to podłogi lakierowane myje się jedynie wilgotną lekko ściereczką,a płytki ,może za dużo płynu lejesz?smile
        • becia88 Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 13:36
          Tak podłogę myję jednym środkiem uniwersalnym. Nie leję płynu dużo, a przez ostatni czas to nawet bardzo mało, by sprawdzić czy to nie od niego te smugi. Dolewałam nawet do czystej wody płyn z lidla w5 eco na bazie octu, ale też bez efektu. Spróbuję kilka razy pod rząd umyć podłogę w zwykłym occie z wodą jak koleżanka proponowała, może pomożesmile
          Jak macie jeszcze inne patenty to polećcie.
          • joannesp Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 14:09
            smile u mnie na podłodze jest różnica nawet jak ją umyje w zimnej wodzie z octem a gorącej. Może taki typ paneli nie wiem. ponoć dobre jest też mycie zgodne z ułożeniem paneli. Ja mam od ściany do ściany i tak myje.
            • becia88 Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 15:12
              Tzn. lepiej podłoga wygląda jak umyjesz w ciepłej czy w zimnej wodzie? Ja tez myję zgodnie z ułożeniem paneli ale to nie działa na moje smugi.
              • joannesp Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 17:41
                Myje w gorącej
    • vivyan Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 16:08
      Spróbuj podłogę porządnie umyć gorącą wodą z octem, kilka razy, często zmieniając, żeby ją odtłuścić. Jeśli nie odpowiada ci ocet, to dodaj do gorącej wody jakiś środek odtłuszczający, np. Brudpur Voight. Miałam podobny problem, ciemne panele w pokoju wychodzącym na południe, po chwili od mycia było widać ślady stóp, strasznie to wyglądało. Od jakiegoś czasu myję najpierw wodą z octem, potem jeszcze przemywam emulsją nabłyszczającą do paneli Samlux (do kupienia w Kauflandzie, Carrefourze za ok 6 zł) i jest super. Dobry jest też płyn Nanosilver Classen, do kupienia w Castoramie. A, i ważne też, żeby myć panele zgodnie z ich ułożeniem.
      • b-b1 Re: Podłoga - Ratunku! 16.11.12, 19:09
        Dziewczyny maja rację. Ja nie odtłuszczam octem, tylko co jakis czas latam na mopie parowym. Widać wtedy, że i panele i płytki i parkiet są jakby wyssane z warstwy zalegającej na nich. I znowu kilka tygodni jest bez żadnych smug. Próbowałam nawet rozdzielać mycie-czyli osobno myłam panele(środkiem do paneli), osobno płytki,(środkiem do płytek) i osobno parkiet, ale to bez sensu-i tak po jakimś czasie powstają smugi-niezależnie czy korzystam z płynu odpowiedniego do danej podłogi, czy z uniwersalnego, więc tez myje wszystko jednym, a kiedy wyłażą smugi-odtłuszczam parowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka