Dodaj do ulubionych

Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo?

27.01.13, 20:07
Bardzo proszę o poradę w sprawie ekspresu do kawy planuję kupić kuzynce ekspres ale nie wiem jaki miałabym wybrać. Taki do 500 zł. Raczej nie są smakoszami kawy, piją tylko kawę z mlekiem, kawę late, i capuccino a jak rodzice przychodzą to pija normalną kawę. Jakie macie doświadczenia z tymi ekspresami? I czy ze wszystkich tych ekspresów kawa jest letnia a nie gorąca? I mleko wychodzi spienione? I jeszcze jedno pytanie czy w tych ekspresach można używać tylko tych kapsułek? Bo z tego co wiem to 8 kapsułek to jest ok. 20 zł to chyba dużo trochę? Jaki polecacie lub odradzacie? A może jakiś inny polecicie, żeby można było zrobic kawę latte?
Obserwuj wątek
    • sajolina Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 27.01.13, 20:45
      Ja mam tchibo i jakoś nie polecam, przetestowałam już wiele rodzajów kapsułek i kawa po prostu nie jest zbyt smaczna, w sensie nie jest smaczniejsza od zwykłej rozpuszczalnej kawy ze słoika, także trochę szkoda pieniędzy i zachodu. Kapsułki kosztują 11 lub 15zł za 10sztuk, zależy od rodzaju. Kawa jest gorąca, mleko spienia się słabo (nie ma mowy o gęstej kremowej piance). Na pewno jest prosty w obsłudze i estetyczny, nie psuje się. Co prawda wydaje mi się, że za taką kwotę to nie ma szans kupić ekspresu, który będzie robił naprawdę dobrą kawę, więc nie ma większej różnicy co wybierzesz.
    • pigula74 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 27.01.13, 21:07
      ja dostałam dolce gusto. Lubię pić kawę i piję jej dużo. Przetestowałam chyba wszystkie rodzaje kawy, nawet kakao dla dzieci. Miałam okazję pić kawę również z boscha. Napiszę tak - z boscha mi nie smakuje. Żadna. Z dolce gusto mam kilka takich, które uwielbiam. Nie gustuję w latte czy cappuccino ale są efektowne i w ładnym szkle ładnie sie prezentują i od wielu osób słyszę , ze są smaczne. Nie pije tej kawy codziennie ale lubię sie jej napić.Kupuję już tylko te które mi smakują i są dla mnie pewnym rodzajem sprawienia sobie przyjemności.
    • plecha1 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 27.01.13, 21:23
      A jesteś pewna, że kuzynka będzie chciała wydawać 20 zł na kapsułki na osiem kaw? Obawiam się, że możesz ją uszczęśliwić prezentem, który będzie się kurzył. Przeważnie jest tak, że producent dba o to, żeby tylko jego kapsułki pasowały, więc ciężko o tańsze alternatywy.

Dodatkowo na degustacji próbowałam latte i cappuccino z ekspresu Tassimo. Były paskudne - na latte było może z 5 mm pianki, miała posmak jak taka śmietanka do kawy w proszku (Cremona bodajże), której smak pamiętam z dzieciństwa, bo babcia jej zawsze używała. Cappuccino to samo. Nie wiem jak inne ekspresy. Ja mam ekspres na kawę sypaną, Zelmera, kupowany za jakieś 300 zł kilka lat temu, u mojego TŻa jest ekspres DeLonghi na kawę sypaną (podobny przedział cenowy) i z obu jestem bardzo zadowolona. Mogę sama wybierać kawę. Jak chcę latte, to sama sobie spienię mleko i nie muszę korzystać z podejrzanych kapsułek z mlekiem.
      • pamana Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 27.01.13, 22:29
        Na moim blogu przedstawiam ekspres Tassimo, w razie pytan-pytaj .

Ja go wygrałam i jest to fajny bajer, szybki, w miarę cichy ALE w PL jest ograniczony dostep do kapsułek, dwa są dośc drogie 8 kaw o koszt ok.20 zł. Od czasu do czasu -super ale jesli ktos codziennie pije 2 kawy to zaboli kieszeń smile do tego filtr do wody -rekomenduja oczywiscie Britte (ja używam zamienników i nie czuje różnicy w moim dzbanku do wody-ktory sama zakupiłam 2 lata temu.)
        • neciunia Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 08:28
          Zgadza są drogie, ale to i tak pewnie by się piło jakby goście do niej przyszli, a ona codziennie kawy nie pije tylko przeważnie jak ktoś do niej przyjdzie, a z tego boscha tassimo te kawy są gorące? Bo miałam okazje pić z dolce gusto i są takie letnie. Z mojego ekspresu ciśnieniowego też mam letnią kawę. I muszę poszukać też dla siebie jakiegoś ekspresu, żeby było spienienie mleka bo ja piję też kawę tylko z mlekiem. Może polecicie jakiś fajny ekspres też dla mnie smile
    • semi-dolce Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 08:57
      Po pierwsze mleko z tych ekspresów nie "wychodzi". Mają dyszę do spieniania, nalewasz mleko do pojemnika, podstawiasz pod dyszę i spienia. Ekspresy, z których mleko faktycznie "wychodzi" spienione kosztują około 3 tysięcy. I tam faktycznie naciskasz "latte" i dostajesz latte, nic dodatkowo nie robisz.

Po drugie dla mnie ekspres na kapsułki jest pomysłem bez sensu - daje bardzo mały wybór kawy i często wymusza lojalność wobec jednej firmy.

Pewną opcją jest zakup średniej klasy ekspresu na kawę ziarnistą oraz osobnego elektrycznego spieniacza do mleka, ale nie wiem czy zmieścisz się w cenie.
      • semi-dolce Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 09:01
        Doczytałam, że dziewczyny piszą, że te kapsułki są już z mlekiem. Tego nie wiedziałam smile Ale nie chciałabym pić "latte" zrobionej z mleka w kapsułce.
        • pamana Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 10:19
          Jeśli nie pije kawy codziennie to taki ekspres jest ok.
          Mleko jest płynne- nie w proszku i jest w kapsułce razem w zestawie z kawą np. cafe machciato. Moze je także dokupic osobno.
          Espresso kilku firm bardzo mocne.
          najgorsze jest cappucino- brr
          Herbaty pycha.
          Kawy wychodzą gorące.

Oczywiście, że takie ekspresy wymuszaja lojalnośc wobec jednej firmy.

Mleko jest spienione :pichceiknoce.blogspot.com/- 3 posty niżej jest przedstawione na foto i herbata i kawa.

Z pewnością nie są to ekspresy dla wytrawnych kawoszy ale okazjonalnych.
          • magdalaena1977 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 13:11
            pamana napisała:

> Jeśli nie pije kawy codziennie to taki ekspres jest ok.

Dlaczego?
            wydawało mi się, że decydująca jest kwestia smaku - albo kawa z kapsułek smakuje albo nie, albo ktoś szuka rozmaitości albo codziennie chce jeden ulubiony produkt.
            • pamana Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 14:47
              Kawosz nie kupi ekspresu na kapsuly, do tego koszty kapsuł. Do tego w PL ograniczony wybór kapsuł-mówie o Tassimo, nie wiem jak z innymi.
              Moj TŻ lubi kawę ale fusiastą, mocną, zrobiłam mu espresso i zapytal gdzie ta kawa? 60 ml big_grin

Dla mnie taki ekspres to zabaweczka, gadżet, dośc drogi, w MM 650 zł kosztuje model, ktory posiadam.
              Zresztą wystarczyło obserwować allegro, gdzie po wprowadzeniu pierwszego takiego ekspresu na rynek, po chwili ludzie sprzedawali to bo koszty kapsuł byly spore. Ot zabawka.
              • magdalaena1977 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 30.01.13, 19:55
                pamana napisała:

> Kawosz nie kupi ekspresu na kapsuly,

Wszystko zależy od tego, kogo uważasz za kawosza. Może ekspresowego nazistę wink z caffeprego, który uważa, że nie ma dobrej kawy bez młynka za kilkaset złotych?
                A może po prostu osobę, która lubi pić dużo kawy?

> do tego koszty kapsuł.

No właśnie zastanawiam się, czy wydawałam na kawę więcej zanim kupiłam ekspres.

> Do tego w PL ograniczony wybór kapsuł-mówie o Tassimo, nie wiem jak z innymi.

Wybór kapsułek z zasady jest ograniczony, ale nie każdy czuje potrzebę ciągłych eksperymentów. Ja mam swój ulubiony smak i piję go codziennie rano.
                Tam samo w kawiarni zawsze zamawiam to samo duże latte.
    • enoive Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 12:21
      Mam Dolce Gusto, uzywalam przez okolo rok. Kapsuly sa bardzo drogie, ja potrafie wypic 3-5 kaw dziennie i pije przede wszystkim macchiato i cappuccino. I juz Cie informuje. Masz za 20 zl 8 kaw cappucino lub macchiato ( 6 kapsul kawy+6 mleko). I teraz - kawa jest slodka, musialam sie przyzwyczajac, mozesz kupic wersje lajtowa ale sobie wyobraz jaki ma smak spienione chude mleko? To takie nadmuchane powietrze, dotyczy macchiato i cappuccino. Masz jeszcze cafe au lait, tu juz masz 16 kapsul 2 w jednym czyli kawa z mlekiem z pianka, niestety rowniez slodzona i smak jakis gorzkawy podobny do neski ale jakos sie przyzwyczailam. Ze wzgledu na cene kapsul zainwestowalam w Senseo Latte Selekt, niestety cena jest wyzsza niz 500 zl ale moze dostalabys gdzies z promocji:
      www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy/philips-hd-7854-80-senseo-latte-select-ekspres-do-kawy-czerwony.html
      - Kawa jest na saszetki -pady, o wiele tansze niz kapsuly, tu masz np. Douwe Egberts 48 sztuk 27,50 zl - pierwszy lepszy przyklad:
      www.coffee2day.pl/kawy,6,douwe_egberts.html
      - Kawa jest naturalna, kapsuly = chemia
      - mleko jest swieze, kapsuly= chemia
      - kawa jest nieslodzona a jak ktos lubi to moze sobie sam poslodzic ile chce
      piana w machiatto ma 4 cm z mleka poltlustego nawet a z Dolce Gusto 1.5 do 2 cm smile
      https://img28.imageshack.us/img28/4399/20041218212831.jpg
      https://img195.imageshack.us/img195/8290/20041218224158.jpg
      Pierwsza jak widac macchiato a druga cafe au lait - widoczna kreska oddzielajaca kawe od piany smile
      I taka uwaga - do macchiato, cappuccino i cafe au lait uzywam mocnej kawy - extra dark ewentualnie Dark Roast, do zwyklej kawki czarnej lub z mleczkiem do kawy mozna wybrac kawe Regular, lagodna czy mokka jesli ktos nie lubi mocnej. Kawe bez spienionego mleka mozna jeszcze regulowac czyli mala filizanka mocnej expresso, srednia filizanka srednio mocnej kawy i duza filizanka slabej/delikatnej.
      A tu demo niestety po niemiecku, po polsku nie znalazlam:
      www.youtube.com/watch?v=vJ-18sarrCo
      Hehe, moja robi wieksza piane smile

• enoive Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 12:49
        Ps. Tu znalazlam za 419 zl:

www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy/ekspres-philips-hd-7850-80.html#pid=72163&cid=1
        Ktos tam sie wypowiada o "lichej" jakosci czesci do spieniania mleka, rurki itp. Za krotko uzywam, zeby sie wypowiedziec ale w instrukcji obslugi pisze, zeby regularnie czyscic ta czesc i np. rano wypijam powiedzmy 2-3 kawy i potem napelniam pojemniek na mleko woda, stawiam kubek i wlaczam przycisk clean, pod cisnieniem urzadzenie zostaje wyplukane. Wieczorem pieje sobie znow 1-2 kawki, na koniec znow powtarzam czynnosc clean i na koniec calosc przeplukuje woda. Byc moze ta osoba, ktora narzeka nie stosowala sie do tej instrukcji? Trudno powiedziec. Co do szklanki faktycznie jedna moja do macchiato nie wchodzi ale jak widac na zalaczonych przeze mnie fotkach ze standardowymi wysokimi szklankami nie ma problemu.
      • neciunia Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 18:13
        A tego Philipsa nie widziałam nigdzie ani tych saszetek. Dziękuje za radę zobacze jeszcze raz po sklepach smile
    • magdalaena1977 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 13:08
      Od prawie dwóch lat mam ekspres Tchibo Cafissimo, piję około 2 kaw dziennie i ekspres jest po jednej naprawie gwarancyjnej (a raczej po wymianie jednej części). Nie potrafię dobrze spienić mleka i zwykle po prostu podgrzewam je w mikrofali.
      Kawa jest bardzo dobra, ale zamiast kapsułek Tchibo kupuję w necie kapsułki Caffitaly, z aktóre płacę ok. 1,20 zł za sztukę.
      • mitta Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 14:44
        Ja mam eksres dolce gusto, już drugi. W pierwszym zaraz po okresie gwarancji zepsuła się elektronika i naprawa byłaby droższa niż nowy. Drugi - pingwinek dostałam i odpukać, działa. Nie używam na codzień, bo kapsuły rzeczywiście bardzo drogie. Za 20 zł masz 16 kapsułek z kawą z wyjątkiem dwóch rodzajów, gdzie masz 8 kaw i 8 kapsułek z mlekiem. Ja tych w ogóle nie kupuję, jeśli chcę kawę z mlekiem podgrzewam je w mikrofali i na to leję kawę z ekspresu. W kawie nie ma żadnej chemii, to kawa bardzo dobrej jakości, rozprułam taką kapsułę i sprawdziłam. Jest bardzo duży wybór i każdy znajdzie ulubiony smak. Ja lubię np cortado, lungo i dallmayr. Kawa z ekspresu nie powinna być gotująca i to dotyczy wszystkich ekspresów. Te na kapsuły rzadko mają spieniacz do mleka, można je kupić oddzielnie. Taki ekspres dobrze się sprawdza przy gościach - nie potrzeba wybierać fusów tylko zmieniać kapsułki. Niestety, żadne inne nie pasują i nie ma możliwości, aby je zregenerować.
        • sajolina Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 14:51
          W tchibo caffissimo jest dysza do spieniania mleka, czyli spienia się samodzielnie normalne mleko z lodówki, nie ma mleka z kapsułek

Magdalena - gdzie kupujesz te kapsułki caffitaly? polecasz jakieś?
          • fka1 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 16:27

My mamy Tchibo - i moge polecic. W tej cenie - zaplacilismy ok 200 to na prawde dobry zakup. Metoda prob i bledow nauczylismy sie spieniac mleko. Co do smakow - dostepnych jest kilka rodzajow. Dlugo nie chcialam sie zdecydowac wlasnie dlatego ze kapsulki i sie nie oplaca. Ale kawy w domu codziennie nie pije - glownie w weekend. Wiec raczej z torbami sie nie pojdziesmile.

Swoja droga musze poczytac o tych kapsulkach caffitaly o ktorych tu piszecie.
          • magdalaena1977 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 30.01.13, 19:49
            Tu
        • enoive Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 16:25
          mitta napisała:

W kawie nie ma żad
          > nej chemii, to kawa bardzo dobrej jakości, rozprułam taką kapsułę i sprawdziłam

Mhmmm.... tylko ze po zaparzeniu kawy kapsulka jest bez fusow, jest w niej tylko woda. Od kiedy kawa instant nie ma chemi??

• enoive Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 16:33
            Ps. O, prosze jaka swietna jest kawa rozpuszczalna:

wiadomosci.wp.pl/kat,18011,title,Uwazaj-na-sklad-kawy-rozpuszczalnej,wid,13274417,wiadomosc.html?ticaid=1ff71
          • sajolina Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 17:12
            W kapsułkach tchibo jest normalna kawa mielona, nie instant, nie rozpuszcza się ( z ciekawości rozebrałam kapsułkę po zrobieniu kawy i była pełna gorących fusów). Z resztą drobinki kawy się potem wypłukuje z podajnika.
          • ksywa Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 17:24
            No wypadaloby sprawdzić, czy W KAŻDEJ jest tylko woda, bez fusow, czy tylko w niektorychwink Zanim się tak kategorycznie stwierdzi. Ogólnie podzial jest taki: w kawach-kapsulkach typu espresso, lungo (czyli klasyka) jest kawa mielona, w "wynalazkach" (tak je nazywam) typu machiato, cortado - rozpuszczalna.
            Mam dolce gusto, piję wybrane smaki z allegro, tylko w weekendy (w dni powszednie kawę pracodawca zapewniawink i uważam, ze to calkiem dobra rzecz pod warunkiem, że pijemy kawę a nie napój kawowy, bo te drugie to faktycznie chemia i nie potrzebujemy 5 filiżanek dziennie, tylko 2, bo inaczej impreza za droga.
            • pamana Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 18:26
              W tassimo tez jest kawa nierozpuszczalna, zostają w kapsule gorące fusy.
            • enoive Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 20:30
              ksywa napisała:

> No wypadaloby sprawdzić, czy W KAŻDEJ jest tylko woda, bez fusow, czy tylko w n
              > iektorychwink Zanim się tak kategorycznie stwierdzi. Ogólnie podzial jest taki:
              > w kawach-kapsulkach typu espresso, lungo (czyli klasyka) jest kawa mielona, w "
              > wynalazkach" (tak je nazywam) typu machiato, cortado - rozpuszczalna.

Dobra, to przepraszam i zwracam honor wink
              Przy zakupie Dolce Gusto Fontana dostalam probki roznych kaw takze lungo i expresso ale nie sprawdzalam wtedy czy maja fusy. Pilam macchiato, cappuccino a ostatnio tylko cafe au lait ze wzgledu na cene i w pustych kapsulach byla tylko woda - kolejne swinstwo, ktore mi sie wylewalo w koszu na smieci. Najpierw rozcinalam puste kapsuly i wylewalam z nich wode przed wyrzucaniem do smieci ( pojemniczek plastikowy mam na puste kapsuly, a jakze ale to nie zalatwialo problemu). Potem juz mi sie nie chcialo bawic w rozcinanie to wysypywalam je do plastikowych workow lub reklamowek i dopiero de smieci.
          • mitta Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 18:40
            enoive napisał(a):
            > Mhmmm.... tylko ze po zaparzeniu kawy kapsulka jest bez fusow, jest w niej tylk
            > o woda. Od kiedy kawa instant nie ma chemi??

W tych kapsułkach, które kupuję jest normalna kawa. W kapsułce są zwykłe fusy. Wiem, bo swego czasu próbowaliśmy je ponownie napełnić i wygrzebałam z nich całe kilogramy fusów. Owszem, cortago to trochę, jak rozpuszczalna, ja ją lubię na wieczór (zdaje się, że mocha i te z mlekiem podobnie, ale ich nie piję). Ale espresso, aroma, lungo, dallmayr to dobra prawdziwa kawa. Kto ma ten ekspres - musi po prostu wypróbować i znaleźć swoje smaki.
            Napisałam, co sądzę o tym ekspresie i kapsułkach, bo akurat używam go od kilku lat. Gdybym jednak miała kupić następny - to byłby normalny ekspres z kolbą i ciśnieniem 15 bar.
            Dla mnie największą wadą tych kapsułkowych jest to, że ma się ograniczony wybór i nie mogę parzyć w nim swoich ulubionych kaw. A drugą - to wysoka cena wkładów.
            • enoive Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 28.01.13, 20:23
              mitta napisała:

Gdybym jednak miała kupić następny - to byłby normalny ekspres z kolbą i c
              > iśnieniem 15 bar.

Tak jak napisalam lubie kawe ze spienionym mleczkiem. Mialam 2 ekspresy automat Saeco do kawy ziarnistej i zmielonej i Illy do padow., cos tam jest do naprawy ale spienianie dysza denerwuje mnie, zeby spienic mleko trzeba jednak nalac dosc duza ilosc , czesc uzyjesz do kawy, pozostalosc sie marnuje. Jak pije 3 kawy pod rzad to sobie wyobraz ile bym stala nad ta dysza. Dlatego zdecydowalam sie na Senseo, dla wygody przede wszystkim i oczywiscie cene kapsulek pomijajac juz smak ( slodka lurka, pisalam wczesniej).

Ps. Czy ktos wie gdzie mozna dac do naprawy ekspres do kawy w okolicach Trojmiasta?
              • anka.g1 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 30.01.13, 19:15
                Ja mam ekspress Tchibo i jestem bardzo zadwolona. Kupiłam go w promocji więc wiele mnie nie kosztował. Kawa jak na mój gust jest smaczna, chociaż ja pijam tylko te słabsze. Co do mleka to gwarantuję, że da sie je pożądnie spienić w tym ekspresie. Sama nie wiem jak, bo zawsze robi to mój mąż więc nic Wam nie poradzę, ale po kilku miesiącach ćwiczeń doszedł do piany na 3 cmsmile
    • lechasia Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 30.01.13, 14:57
      Ja również mam ekspres Tchibo, aby mleko dobrze się spieniło należy je najpierw podgrzać dyszą do 60 stopni, potem spieniać,oczywiście należy nabyć termometr.To jest porada, którą otrzymałam w sklepie Tchibo. Sprzedawca również pokazał mi jak mam to robić.
      Oczywiście jeszcze nie testowałam, bo zapominam kupić termometr.
      • neciunia Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 18:30
        enoive
        allegro.pl/ekspres-na-saszetki-philips-senseo-hd7850-60-i2975228658.html
        a ten czym się różni od tego co mi pokazałas? za 690 zł? Też jest na saszetki i ma spieniacz mleka osobny pojemnik na mleko) i Faktycznie te saszetki są tańsze i jest ich więcej smile
        • mitta Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 18:57
          Dobry ekspres powinien mieć ciśnienie 15 bar, a ten pokazany ma 1?
          • neciunia Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 19:07
            no zgadza się a Bosch Tassimo podobno w ogóle nie jest ciśnieniowy?
            • mitta Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 19:31
              Tutaj piszą, że ma 3,3 bara.
              • baa1 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 21:38
                Właśnie mam zamiar kupić dla mamy:
                allegro.pl/cilio-kawiarka-zaparzacz-do-kawy-0-35l-kafetiera-i2942612140.html
                lub coś takiego
                allegro.pl/cilio-kafeteria-tlokowa-sofia-0-85l-warszawa-i2943988285.html
                Jest jeszcze firma Bodum
                Ma być to kompromis. Ekspresu mama nie chce, rozpuszczalnej medycy pić zakazali.
                Macie jakieś doświadczenia z takimi zaparzaczami?
                • mitta Do baa1 10.02.13, 09:50
                  Pokazane zaparzacze dają tylko tyle, że nie lecą fusa, smak taki, jak każdej fusówy. Dostałam takie coś i leży nieużywane. Jeśli zależy Ci na dobrej kawie, kup prawdziwą włoską kawiarkę, coś takiego
                  kawiarka
        • kamunyak Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 21:32
          Ja własnie przywiozłam sobie philips-senseo z Holandii, gdzie są bardziej popularne. Model trochę prostszy bo jest tylko kawa z pianką.
          Kawa z niego, rzecz gustu, mój mąż-kawosz mówi, że to nie kawa. Dla mnie wystarcza choć prawdę powiedziawszy, faktycznie, ta kawa "parzy się" 30 sekund! czyli tyle ile trwa przelecenie wody przez saszetkę. No, niby pod ciśnieniem 15 bar.
          Jednak problemem są saszetki, których w sklepach stacjonarnych prawie nie ma, kupić można od przypadku do przypadku, właściwie są dostępne tylko wysyłkowo. Oprócz ceny kawy trzeba więc też doliczyć cenę przesyłki.
          Same saszetki też tanie są, jesli, oczywiście, chcemy wypić kawę a nie coś na kształt.
          Do mojego modelu można kupić pady na zwykłą kawę sypaną, kupiłam żeby uwolnić się od saszetek. Mam nadzieję, że expressu nie uszkodzę w ten sposób bo te pady nie są Philipsa, choć i nie chińskie tylko jakieś bardziej wiarygodnej firmy.
          • kamunyak Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 22:26
            > Same saszetki też tanie są, jesli, oczywiście, chcemy wypić kawę a nie coś na k
            > ształt.

chciałam napisać, że saszetki tanie nie są.
            Co do ciśnienia to pewnosci nie mam, że to 15 bar, tylko w jednym przypadku spotkałam się z taką informacją. W innych albo podają, że w ogole nie jest to express ciśnieniowy, lub, że ma 1 bar. Jestem skłonna się z tym zgodzic bo kawa cienka raczej wychodzi stamtąd.

Jeśli chodzi o zaparzacz Cilio to nie wiem dlaczego to ma być zaparzacz do kawy? na oko to najnormalniejszy zaparzacz, ja akurat parzyłam w takim ziółka, mozna parzyć herbatę czy cokolwiek innego. Jeśli chodzi o kawę to, moim zdaniem, wychodzi zwykła kawa po turecku, pospolicie zwana "plujką" tylko, że tu pluć nie ma czym no bo to sitko jest. Smak jak wymoczonej we wrzątku kawy, nie ma powodu spodziewać się czegos innego.
            Strasznie drogie to Cilio, ja bym nie przepłacała bo mozna kupić to co najmniej 5!!! razy taniej
            zaparzacz

Nie wiem jak kawa ale ziółka dało się pić chociaż drobinki przedostawały się.
            Kup mamie senseo, wychodzi z tego słaba kawa więc mało szkodząca, myślę.
            Wolałabym sto razy senseo od Cilio, na pewno jest to smaczniejsza kawa.
            Obsługa bajecznie prosta, tylko dwa guziki, w tym jeden to włącznik.
    • evka_marchevka Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 09.02.13, 22:49
      Ja jestem posiadaczką ekspresu Tassimo od ponad roku.
      Z jakości kaw i ich smaków jestem zadowolona. Zwłaszcza z latte macchiato. Tej klasycznej i karmelowej. W ekspresie tym odpowiada mi to, że prócz kawy mogę parzyć w nim także czekoladę, kakao, mleko, oraz różne herbaty. Ogólnie do tego ekspresu jest wiele różnych kapsułek z każdej kategorii gorących napojów, jednak w sklepach jest ich niewiele i kończy się to tym, że trzeba zamawiać przez Internet albo sprowadzać zza granicy. Minusem jest też to, że niestety kawy te są dość drogie, bo 20-22 zł za 8 kaw to dość sporo. No chyba, że ktoś "nie trzyma się za kieszeń", to wtedy luzik smile Ale ogólnie mówiąc to z samego ekspresu jak i z jakości napojów jestem bardzo zadowolona smile Szybko, czysto, smacznie i esencjonalnie smile
      • baa1 Kawiarka 10.02.13, 16:53
        Jeśli kawiarka, to jaka? Na jedną, czasem dwie osoby? Porcelana, stal, aluminium? Czy poza ceną coś je znacząco różni? Kuchenka gazowa.
        • mitta Re: Kawiarka 10.02.13, 17:38
          Może jakąś z firmy Bialetti - to światowy lider w produkcji kawiarek, np Venus, ta jest stalowa. Aluminiowe po jakimś czasie mogą pokryć się nalotem, który sprawia, że kawa staje się lekko kwaśna. Kawiarek nie można myć detergentami. A pojemność musisz dostosować do własnych potrzeb.
        • kamunyak Re: Kawiarka 11.02.13, 00:53
          jak wcześniej wspomniałam, mój mąz jest kawoszem i dlatego mam w domu m.in. 3 kawiarki, różnej pojemności, wszystko prezenty prosto z Włoch (czyt. dobrej jakości).
          Powiem tak, kawiarki stoją mało używane, własciwie tylko przy większych okazjach typu święta, uroczystości rodzinne. A to dlatego, że nikomu nie chce się na co dzień bawić w "rytuał parzenia kawy". Tak, bo to cały rytuał, długotrwały - no, w porównaniu z zalaniem wodą kawy rozpuszczalnej to trwa wieki całe.
          Zaczyna się już od samego nalewania wody - może sięgać tylko do zaworka, właściwie powinien on być leciutko zanurzony w wodzie. Kawa powinna być dosyć ciasno ułożona w swoim pojemniczku, może nie ubita ale nie powinna latać luzem.
          Kawa powinna się przygotowywać powolutku, na najmniejszym palnku i najbardziej skręconym, po to, żeby wydobyć z niej ten charakterystyczny smak. A potem nie powinno sie przeoczyć kiedy kawa przeleje się do górnego zbiorniczka (lub filiżanek, jeśli są) - słychać chrakterystyczny dźwięk - i natychmiast odstawić kawiarkę z palnika. Inaczej może się nadmiernie sparzyć? przypalić? no, cos w tym rodzaju.
          Musisz wiedzieć, że smak takiej kawy jest zdecydowanie inny niz kawy po turecku czy rozpuszczalnej. Jest baaardzo esencjonalna i raczej mocna. Dla mnie za mocna. Dla mojego męża w sam raz ale on, robiąc sobie sobie na co dzień "plujkę", sypie pół filiżanki kawy i drugie pół wody więc wyobraź sobie co to może być.
          Zresztą taka kawę pija się w małych filizaneczkach (jak niżej) co świadczy o tym, że ta kawa z założenia jest mocna więc wypić należy mało.

https://www.ibood.com/img/big_pictures/12/bialetti_morenita_600.jpg

Niby można nasypać mniej kawy, ja w zestawie mam specjalne sitko dzielące zbiorniczek na kawę, ale nie na pół, tylko trochę mniej jej tam wchodzi. Jednak esencjonalny smak zostaje tak czy siak.
          Poza tym kawa do takiej kawiarki też nie każda się nadaje, np. zbyt drobna może zatkac sitko, przedostać sie do napoju. Powinna mieć na opakowaniu napisane "espresso".
          Właściwie tej kawy nie pije się, raczej degustuje.
          Nie wiem czy twoja mama powinna pić tak mocną kawę skoro lekarz wtrąca się w to, jaką w ogóle pije. I nie wiem czy będzie jej to smakować. Nie wiem czy będzie chciało jej się przechodzić przez proces parzenia. Że już nie wspomnę o myciu, które też jest uciążliwe. Przy czym ja myję detergentami, ba, wszystkie części poza gumką uszczelniającą , zwykle wrzucam do zmywarki bo mi się nie chce myć ręcznie.
          Konkludując, kawiarka to jest sprzęt dla prawdziwych kawoszy, zdolnych do poświęceń dla swojego "nałogu".
          Nie dla przeciętnego osobnika popijającego kawę, np. dla mnie,
          W każdym razie przed zakupem radziłabym ci chociaż gdzieś spróbować co to jest, jako, że dobra kawiarka kosztuje ( i tu uwaga na różne chińskie podróby).
          Bo jeśli miałabyś kupić a mama odstawi ją na półkę to trochę bez sensu.
          • maria10344 Re: Kawiarka 11.02.13, 02:18
            Mam Dolce Gusto/dostałam/.ale nie używam prawie wcale.Nie lubię tej kawy /Nescafe/Mam za to 3 /od malutkiej do b. dużej na 9 kaw/kawiarki.Używam je w zależności od tego ile i jaką chcę kawę.Jak chcę tzw,"siki " to wsypuję kawę do tej dużej i wlewam więcej wody.Ja uwielbiam tą malutką,do maluśkiej filiżanki.Jest mocna,z 5 ziarenkami cukru i małą ilością skondensowanego mleczka w kartoniku.Jest boska.Wiem jedno.Najlepsze są kawiarki te ciężkie aluminiowe.Miałam też ze stali nierdzewnej,ale jak dla mnie kawa ma inny smak.Ja nie pieszczę się z kawiarką,wlewam wodę,wsypuję kawę i idę do łazienki na ablucję.Jak wychodzę kawa już na mnie czeka.Z internetu wiem,że te kawiarki lepiej jak nie myte detergentami,a najlepiej jak w dolnym zbiorniczku jest kawowy osad.
            • baa1 Re: Kawiarka 11.02.13, 10:17
              Dziękuję bardzo za konkretne informacje i rzeczowe opinie.
              A ja chyba dalej wiem, że .. nie wiem, co mam kupić.

• ewamaro Re: Kawiarka 14.02.13, 13:03
                ja w 100% mogę polecić ekspres tassimo na kapsułki .fakt może nie są one tanie ale są bardzo dobre ja sobie taki prezent sprawiłam ale uwierz mi ze każdy sprzęt zakupiony u mnie w domu jest przemyślany nie kupuje nic w ciemno najpierw bardzo dużo czytam o sprzęcie porównuje i dopiero kupuje wtedy mam 100% pewność ze dobry wybór dokonałam i tak samo było z ekspresem wszystkie znajome zanim coś kupią proszę mnie i o pomoc dla mnie liczą się parametry sprzętu jakość oraz cena za swój dałam 300zł i jestem bardzo zadowolona ,kawę na co dzień pije rozpuszczalna a ta z ekspresu jak są goście wiec wydatek na kapsułki do nich nie wynosi za tak dużo czasami wydaje więcej na pierdółki wiec nie ma co żałować na dobra kawkę polecam
          • margonik Re: Kawiarka 24.03.13, 12:47
            Też myślę, że za bardzo się pieścisz z tą kawiarką.
            We Włoszech i Hiszpanii używają kawiarek na co dzień, znacznie częściej niż ekspresów. Nie traktują ich jak dóbr luksusowych, których używa się od święta, ale jak zwykły sprzęt codziennego użytku. Zrobienie kawy w kawiarce jest banalne i co więcej - jeśli musisz tych kaw zrobić więcej - to w dużej kawiarce robi sie je szybciej i sprawniej niż w domowym ekspresie. Wlewasz wodę, wsypujesz kawę (ważne, żeby jej nie ubijać!), zakręcasz, stawiasz na kuchence i czekasz chwilę. W tym czasie możesz np. przygotować śniadanie.
            Kawiarki aluminiowe myje sie samą wodą, a stalowe można być detergentami.
            Z taką kawiarką jest mniej zachodu i mycia niż np. z moim ekspresem ciśnieniowym.
            Oczywiście zalanie fusów wodą jest mniej czasochłonne, ale ja akurat cenię sobie dobrą kawę i nie przełknęłabym czegoś takiego.
            Poza tym istnieją kawiarki elektryczne, które mają własną grzałkę na dole. Nie trzeba ich stawiać na gazie, temperaturę grzania mają odpowiednio dostosowaną, a oprócz tego mają opcję podtrzymywania temperatury kawy po zaparzeniu. Taką kawiarkę można zabrać wszędzie, gdzie tylko jest prąd - na działkę, do pracy, na wakacje...

Kupując kawiarkę trzeba pamiętać, że podana objętość dotyczy liczby expresso - żeby sie nie zdziwić, że z kawiarki na 4 szt. wychodzi nam jedna kawa wink
            • kamunyak Re: Kawiarka 26.03.13, 01:57
              > Też myślę, że za bardzo się pieścisz z tą kawiarką.
              > We Włoszech i Hiszpanii używają kawiarek na co dzień, znacznie częściej niż eks
              > presów....

Nie sądzę. Moja szwagierka wyszła za Włocha i to ona, czy też on raczej, nauczył ją, i nas, picia kawy z kawiarki i używania jej. To właśnie oni obdarowywali mojego męza różnymi kawiarkami bo ja, jak pisałam, równie dobrze zadowole się kawą rozpuszczalną.
              Kawę przygotowywuje się dokładnie tak, jak to opisałam, i mąż-Włoch, później i szwagierka, przestrzegali skrupulatnie procedury.
              Oczywiscie, mozna to zrobic inaczej, np. tak, jak ty.
              Tak samo jak barszcz czerwony mozna ugotować z buraków lub kupić karton Winiar z barszczem w środku. Jedno i drugie to niby taki sam barszcz,
              Tak samo jak jedno i drugie to niby taka sama kawa.
              W sieci mozna znaleźć strony milośników kawy, gdzie podawany jest sposób jej parzenia m.in. w kawiarce. Ponizej cytuje dwie z nich.

Przygotowujemy mokkę w kawiarce

Aby zaparzyć doskonałą kawę mokka w kawiarce, należy wlać do dolnego zbiorniczka wodę, tak aby sięgała poziomu zaworu bezpieczeństwa. Lejek napełniamy kawą i ubijamy ją. Lejkiem zakrywamy dolny zbiornik. Kawa użyta do przygotowania mokki powinna być raczej grubo zmielona. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw, mielonych specjalnie do przygotowania mokki. Zbiornik górny nakręcamy na naczynie dolne. Kawiarkę ustawiamy na kuchence na najmniejszym palniku i na dość małym ogniu. Parzenie powinno trwać mniej więcej 10-15 min ( w zależności od wielkości kawiarki i ilości nalanej do niej wody). Moment, kiedy kawa jest już gotowa następuje wtedy, gdy z dziubka zaparzacza wydobywa się tylko para, a nie woda. Trzeba więc pilnować naczynia, by zdążyć w odpowiednim momencie i nie sparzyć nadmiernie kawy.

i jeszcze inny

Krótki kurs obsługi włoskiego ekspresu smile

Ekspres tego rodzaju działa na zasadzie ciśnieniowej. Do dolnej części urządzenia (na rysunku oznaczonej numerem 2) należy wlać taką ilość zimnej wody, żeby sięgała tuż pod zawór bezpieczeństwa (5), umieszczony zazwyczaj w ściance ekspresu. Zawór ten służy zachowaniu właściwego ciśnienia w urządzeniu i zapobiega rozsadzeniu ekspresu, gdyby ciśnienie wewnątrz zanadto wzrosło. W normalnych warunkach uchodzi tędy para wodna – jeśli więc nalejemy zbyt dużo wody, będzie ona przez ten zaworek pryskała na kuchenkę. Najlepiej użyć wody źródlanej lub filtrowanej, pozbawionej smaku, który mógłby wpłynąć na bukiet kawy.
              Sama kawa powinna być średnio zmielona – nieco grubiej, niż do elektrycznego ekspresu ciśnieniowego. Napełniamy nią lejek (3) po brzegi, lekko ubijając. Następnie zakręcamy ekspres i stawiamy na kuchence. Jeśli używamy kuchenki gazowej, należy postawić urządzenie na małej fajerce i niewielkim ogniu, jeśli na elektrycznej – stawiamy na płytce odpowiadającej rozmiarem i ustawiamy średnią moc grzania. Parzenie powinno trwać dziesięć – piętnaście minut, w zależności od rozmiarów ekspresu. Woda w dolnej części urządzenia podgrzewa się, a następnie zostaje pod ciśnieniem wypchnięta do góry i przechodzi przez lejek z kawą oraz górne sitko (4). W ten sposób w górnej części ekspresu (1) zbiera się gotowy napar.

Jak to wygląda można zobaczyć na naszej stronie, wystarczy z menu wybrać pozycję ekspres niskociśnieniowy.

Kiedy kawa się zaparzy, należy zdjąć urządzenie z kuchenki, aby nie dopuścić do zagotowania się naparu – zmieni to jego smak i sprawi, że bukiet może nie być zadowalający. Nie wolno również podgrzewać kawy w kawiarce, bowiem grozi to przypaleniem dna ekspresu.

Rzeczywiscie, we Włoszech jest to sprzęt codziennego użytku. Ale to nie znaczy, że kawa jest byle jaka i parzona byle jak. Nawet przeciwnie, przez lata doszli już do pewnej perfekcji jej przyrządzania.
              Oczywiście, nie jest to jakoś specjalnie trudne, no, ale pewne żelazne zasady obowiązują. A jedną z nich jest doglądanie parzenia, nie powinno sie mokki zostawiać samopas i przyjść po 20 minutach na gotową kawę.
              Jesli jestes miłośniczką kawy to właścicwy sposób parzenia jej powinien być dla ciebie istotny.
    • yaga7 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 11.02.13, 12:16
      Ja polecam kapsułki Nespresso (ekspresy De Longhi albo Krups na kapsułki Nespresso).

Kilkanaście gatunków kawy o różne mocy, róznych smakach - z tym że nie ma żadnych wynalazków typu kawa z mlekiem, mleko trzeba sobie samemu dolać wink Natomiast można kupić ekspres ze spieniarką - wychodzi super gruba pianka.

Wszystkim znajomym smakuje, jedna znajoma nawet wymieniła kapsułkowca Dolce Gusto na ekspres Nespresso, bo stwierdziła, że Nespresso lepsze do DG.
    • kuchareczka_80 Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 25.03.13, 17:43
      Moim zdaniem dużo zależy od tego, czy Twoja kuzynka lubi kawę i jej prawdziwy smak.
      Moja Siostra ma Dolce Gusto, kupuję jej na promocjach czasem kapsułki, u niej w domu nie pija się często kawy. Robi kapsułki gościom ,od święta', bo drogo i bo kawa u niej w domu nie ma zbytu.
      My pijemy, dziękujemy... Z grzeczności.
      Mam porządny ekspres, do którego przez dwa Bialetti dojrzewaliśmy, mamy wytypowaną kawę ziarnistą trzymaną w lodówce i już wiem, że ani kapsułki, ani kawa mielona, tym bardziej coś zwane kawą rozpuszczalną nie jest dla mnie do przełknięcia.
      Kwestia smaku i przyzwyczajenia wink
      • sajolina Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 25.03.13, 18:12
        Wszystko kwestia gustu, ostatnio właśnie rozmawiałam z koleżanką o ekspresach i ona stwierdziła, że jest zadowolona z Dolce Gusto i zaprosiła mnie do siebie na kawę latte - piana pyszna i gęsta, natomiast kawy pić się nie dało, wróciłam do domu z podkulonym ogonem do mojego tchibo. Także uważam, że kazdy zainteresowany powinien sam wybrać co mu pasuje.
        • neciunia Re: Dolce gusto ,Bosh Tassimo, Tchibo Cafissimo? 27.03.13, 23:22
          Popsuł mi się Mój ekspres, ale dostaliśmy z Mężem ekspres Bosch Tassimo i muszę przyznać że kawa wychodzi bardzo dobra, latte machiato taką jaką lubie. Przede wszystkim jest gorąca, bo znajoma ma dolce gusto nie jest zła ale jest letnia. Ja lubie gorącą kawę. Ale co do smaku z Boscha Tassimo jest trochę lepsza kawa w końcu to Jacobs. Tylko jest to drogi interes jak dla mnie, nie ma jakiś zamienników? I bardzo mało smaków, a spróbowałabym czegoś innego, bo kawy wszystkie już wypróbowałam jakie mamy w Polsce dostępne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka