29.01.13, 13:59
Witamsmile
Mam taki problem. Kilka razy w roku przychodzą do nas goście w liczbie ok. 12 osób.
Do tej pory przynosiliśmy z piwnicy dwa stare stoliki na taką okazję, z czego jeden padł, a drugi nie nadaje się na codzień jako wyposażenie salonu.
Salon ma ok. 27 m2. Duży stolik na 12 osób zmieściłby się, ale zajął sporą przestrzeń, wówczas miałabym z głowy uroczystości, bo wszyscy by wygodnie siedzieli.
Znowu mały stolik na posiłki dla naszej trójki wyglądałby idealnie,ale co wtedy z gośćmi, gdzie ich usadzić. bDodam, że w ten salon służy nam też jako sypialnia. Syn ma oddzielny pokój, kuchnia malutka.
Proszę powiedzcie jak wy rozwiązany macie ten problem. Gdzie jecie posiłki z najbliższą rodziną, a gdzie przy jakim stople przyjmujecie większą ilość gości.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Stół 29.01.13, 14:19
      Nie myślałaś o rozkładanym stole? Na przykład z Ikei? Ja mam stary stół, który się rozkłada, ale deski się w nim nie chowają (trzymam je za kanapą).
    • satia2004 Re: Stół 29.01.13, 14:40
      Droższa opcja - stół rozkładany, a są takie, które z 1,2m wydłuża się i do 4m (dodatkowe wkładki można trzymać w szafie lub w piwnicy)

Tańsza opcja - stół cateringowy (od ok. 200zł na Allegro) - to jest stół składany więc nie zabiera dużo miejsca w piwnicy, plastikowy ale pod obrusem nie widać wink
    • aankaa Re: Stół 29.01.13, 14:47
      ja skorzystałam z wypożyczalni (stół kateringowy - metalowe nogi, blat z płyty) - 15 zł/dzień
    • aiczka Re: Stół 29.01.13, 15:31
      W mojej rodzinie "od zawsze" królują stoły rozkładane. Są różne systemy, można wybrać kształt dla siebie, przykłady:
      www.agatameble.pl/produkty/typy-mebli/stoly-i-krzesla/stoly/stol-2-1
      www.sklep.bach.com.pl/product_info.php?products_id=160
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10116887/#/20104718
    • asfo Re: Stół 29.01.13, 15:48
      Widzę dwie możliwości:

- Stół rozkładany
      - Na codzień mały stół, dla gości trzymać w piwnicy plastikowy stół ogrodowy

Ja mam "zabytkowy" drewniany stół który jest normalnie na 6 osób, a po rozłożeniu można posadzić 10 - 12 osób.
    • baba_za_kolkiem Re: Stół 29.01.13, 16:41
      Miałam taki sam problem, mało miejsca, od czasu do czasu wiecej gości. Zdecydowałam się na rozkładany stół firmy której tu nie chce reklamować, natomiast było to na wtedy najlepsze rozwiązanie. Stół złożony jest 1,2 x 0,9 m, rozkłada się przez odsuwanie jednego z boków razem z nogami, wchodzą dwie wkładki o szer. 0.5 m, tak więc ze stołu 1,2 powstaje wg potrzeb stół 1,7 lub 2,2. Uważam to za proste i świetne rozwiązanie.
      • megi-84 Re: Stół 29.01.13, 16:59
        > Miałam taki sam problem, mało miejsca, od czasu do czasu wiecej gości. Zdecydow
        > ałam się na rozkładany stół firmy której tu nie chce reklamować,

czemu??
        --
        • mamaalana1 Re: Stół 29.01.13, 17:40
          Serdecznie Wam dziękuję.
          Pewnie zdecyduję się na stół rozkładany, wtedy upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu.
          Pozdrawiam Was serdecznie:_)
          • tosi-mama Re: Stół 29.01.13, 19:06
            mam stół z Ikei www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00116265/#/30116264 jestem z niego bardzo zadowolona.
            • lifecolor Re: Stół 06.02.13, 09:30
              Mam identyczny -jest super
        • baba_za_kolkiem Re: Stół 29.01.13, 19:39
          Żeby nie być posądonym o fałszywe wypowiedzi i kryptoreklamę, jeśli ktoś jest zainteresowany moge podać nazwę firmy, a w moim poście chodzilo mi o pomysł a nie o firmę, która stół wykonała. Chodziło mi o to, że stół ma funkcję rozkładania się razy dwa, czyli występuje 3 w 1, blaty dokładane w trakcie powiększania stolu na codzien chowane są pod blatem, praktyczne rozwiązanie. Coś takiego polecam, firma nie jest ważna, ale jeśli ktoś chce moge podać.
          • catalina81 Re: Stół 29.01.13, 20:58
            też mam rozkładany i jestem bardzo zadowolona. mój rozkłada się z 1,8 do 4m - elementy zapasowe chowa się pod blat
            • sajolina Re: Stół 30.01.13, 01:07
              Moi rodzice mają w piwnicy składany stół ogrodowy, ale taki porządny, nie badziewko z cienkiego plastiku. Stół jest stabilny i ma normalny twardy blat, jak się go zakryje obrusem wygląda jak normalny stół. Jest to tańsza opcja od kupna stołu rozkładanego, one potrafią być naprawdę drogie, a wraz z długością blatu cena rośnie (zwłaszcza jak system rozkładania ma być sprawny i elementy dobrze spasowane ze sobą).
      • luskabara Re: Stół 05.02.13, 13:45
        mam taki sam stol, lawe wlasciwie jak baba_za_kolkiem; problem jest taki ze my go non stop przesuwany z miejsca na miejsce
    • joanna_poz Re: Stół 30.01.13, 10:20
      nasz stół z kolei nie jest rozkładany, ale ma 2 dostawki do zamontowania i przedłużenia go.
      na codzien dostawki stoją sobie w "graciarni".
    • mamaalana1 Podpowiedzcie jeszcze proszę... 04.02.13, 08:40
      Czy stół o wymiarach po rozłożeniu 220x100 cm pomieści 12 osób?
      Nie musi być mega wygodnie.
      Bo znaleźliśmy zdaje się stół który nam odpowiada - z drewna, na sztywnej ramie, bez podpórki na środku. Ma wymiar po złożeniu 180x100 cm.
      Tylko mógłby mieć jeszcze jedną wkładkę a nie ma.
      W necie szukałam, w salonach meblowych i ten jest najlepszy.
      Może ktoś ma i podzieliłby się swoimi spostrzeżeniami.
      Pozdrawiam serdeczniesmile
      • ookaa Re: Podpowiedzcie jeszcze proszę... 04.02.13, 09:54
        220 cm to za mało będzie. Przy założeniu, że na obu szczytach będzie po 1 osobie, dla tych przy długiej krawędzi wypadnie zaledwie po 44 cm. Przy założeniu, że na szczytach upchniesz po 2 osoby, to tym dwóm osobom wypadnie po 50 cm, a reszcie po 55. Przyjmuje się, że mimimum przestrzeni przy stole to 60 cm. Tu masz więcej na ten temat: www.domplusdom.pl/mebel/wygodnie-przy-stole
        Skoro i tak inwestujesz w nowy stół, to możez poszukaj takiego, który chociaż to minimum zapewni.
        • sajolina Re: Podpowiedzcie jeszcze proszę... 04.02.13, 12:36
          Nie bardzo, ten ogrodowy moich rodziców ma właśnie 220cm i obliczyliśmy, że wejdzie max 8-10 osób, tak, żeby każdy wygodnie usiadł (przy założeniu, że na szczytach będzie 1 osoba). Poza tym szklanki, kieliszki i potrawy też trzeba gdzieś wcisnąć na ten stół
    • hela6 Re: Stół 04.02.13, 12:28
      Mam owalny duży stół który na co dzień służy dwóm góra czterem osobom, to duży komfort móc na co dzień zasiadać przy solidnym stole. Stół ma też wkładkę powiększająca za pomocą rozsuwania. Wtedy jest na prawdę imponujący.
      • mamaalana1 Re: Stół 04.02.13, 14:03
        Witamsmile
        Chciałabym klasyczny stół prostokątny, solidny, krzesła raczej też klasyczne, nie "zamkowe".
        Dzisiaj jeszcze zrobię rundę po okolicznych sklepach i zobaczę.
        Na co dzień jest nas 3 sztuki, na święta może zdarzyć się i 14 osób. Dziś oglądałam jeszcze solidny stół, który przy złożeniu ma 200 cm , po rozłożeniu 300 cm/100cm.
        Dam stać później jak to wszystko wyszło.
        Pozdrawiamsmile
    • dds6 Re: Stół 04.02.13, 14:17
      Długo szukałam w miarę kompaktowego stołu. Krótkiego w wersji podstawowej, bez nogi podpierającej środek stołu, a jak najdłuższego po rozłożeniu.
      No wreszcie udało się znaleźć w BFM ten model:
      esklep.meblolux.com/pokaz_towar.php?kodtowaru=bfm-sto-s8101&St%C3%B3%C5%82%20S8101&Bydgoskie%20Meble&Sklep%20Internetowy&Meble&Meblolux
      rozkładany do ponad 4m, a krótki w wersji podstawowej. Bez pałacowych udziwnień.
      Nogi "rozjeżdżają" się do 8 sztuk. Bardzo stabilny. Płyty dodatkowe chowane pod blatem.
      Do tego krzesła z tej samej firmy.
      • edziakrys Re: Stół 04.02.13, 19:48
        Też mam rozkładany 220x110 i 12 osób sie nie zmieści. Po rozłożeniu i włożeniu blatów stół ma 440. Chwalę bardzo. Rozsuwa się razem z nogami, które przy złożeniu stoją razem. Rama solidna.
        • mamaalana1 Re: Stół 04.02.13, 20:25
          Hejsmile
          A ile przy rozłożonym się mieści?
          Chyba znalazłam stół- ma 200/300x100.
          Solidny, kupię z 12 krzesłami.
          Chyba to jest to. Jutro jeszcze pokażę mężowi, bo on się zna na wykonaniu.
          Pozdrawiam\;0
          • hela6 Re: Stół 04.02.13, 21:10
            Uważaj na krzesła i w tej mierze poradź się małżonka. Widzę że współczesne krzesła bywają ładne ale często kompletnie nie nadają się do użytkowania. Bardzo szybko się rozchwiewają i rozlatują.
          • marcusso7 Re: Stół 03.02.15, 16:08
            polecam Tobie stół producenta Meble Potocki u mnie się sprawdza idealnie w podobnym metrażu. Przed rozłożeniem ma 135x90 a po rozłożeniu 270 a wiec mieści spokojnie 12 osób. Co najważniejsze wkłady mieszczą się w stole więc nie trzeba chować po szafach. Ja płaciłam 1900 ale to było dość dawno, kupowałam przez sklep bo do Poznania mam daleko.
            www.meblepotocki.pl
            • pitahaya1 Spam:)) 03.02.15, 17:47
              I myślisz, że nie wpadniemy na to, że nam coś wciskasz między wierszami?
              "U mnie sprawdził się..." Tak, jasnesmile
    • nawalonych7krasnali Re: Stół 14.09.14, 11:49
      Stary wątek, ale odświeżony...
      Są dwa wyjścia: dobudowanie salonu - pomieszczenia zgodnego z jego przeznaczeniem, bo teraz dla połechtania naszej próżności na pokój dzienny mówi się salon. Drugie to kupno porządnego rozsuwanego stołu, bo większość konstrukcji obecnych na rynku są słabe, chybotliwe i wcześniej lub później coś będzie latać, niedolegać i przenosić trzeba w odpowiedni sposób - o zatańczeniu na takim stole nie ma mowy ;D
      Oczywiście drugie rozwiązanie jest bardziej osiągalne, a oto dwie propozycje z YT:
      wersja "pan wzywał, Milordzie"

i wersja: "bez prądu" - niestety z wyłączonym podglądem na forum: filmik
    • hanti Re: Stół 15.09.14, 06:18
      ja mam dwa w jadalni zwykły stół ikeowski, a w salonie stół na 8-mio osobowy, który posiada dwie wsuwane cześci wydłużające go na 12-ście osób. Bardzo dobrze się sprawdza.
      • lizawaliza Re: Stół 15.09.14, 08:26
        A co z krzesłami?gdzie trzymacie dodatkowe krzesła?
        • hanti Re: Stół 15.09.14, 15:22
          do ośmiu które są na co dzień dostawiam dodatkowe od stołu w jadalni, nie są takie same, ale cóż do idealnego domu to mi daleko wink
        • dds6 Re: Stół 15.09.14, 18:08
          W piwnicy. Szczęście, że mamy dom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka