Dodaj do ulubionych

roomba i podobne

22.02.13, 13:27
Zastanawiam się nad kupienie tego typu sprzętu
Bardzo proszę o opinie użytkowniczek oryginalnej Roomby (najlepiej z info o konkretnym modelu bo widziałam że jest ich parę i mają różne ceny) oraz innych tańszych odpowiedników.
Czy Roomba jest na prawdę dużo lepsza? W testach PC Worlda był to właściwie jedyny automotyczny odkurzacz który radzi sobie z grubymi dywanami. Czy macie z tym doświadczenia. Mam w salonie bardzo gruby (ok 1,5 - 2 cm) dywan i bardzo by mnie flustrowało gdyby odkurzacz sobie z nimi nie radził a co gorsza utykał na nim i nie sprzątał też reszty pomieszczenia.
Napiszcie proszę wszystkie Wasze spostrzeżenia bo bardzo bym chciała podjać dobrą decyzje jako że są to dość drogie produkty.
Obserwuj wątek
    • satia2004 Re: roomba i podobne 22.02.13, 13:45
      Jestem szczęśliwą posiadaczką Roomby 770 od stycznia. Modele różnią się miedzy sobą ale nie zawsze wyższy model jest automatycznie lepszy przy konkretnych potrzebach. My zdecydowaliśmy się na 770 a nie 780 po konsultacji ze sprzedawcą na Allegro od którego kupiliśmy. Wyższy model miał funkcję sprzątania obszarów po sobie (multi-room) co przy naszej powierzchni by się nie przydało.

Co do dywanów to nie pomogę bo nie mam ale panele czyści dobrze. Wiadomo - nie wszędzie wjedzie i wąskie kąty też odpadają ale do codziennego 'zamiatania' nadaje się idealnie. Co do samej pracy - jest dość głośny ale chodzi zaprogramowany kiedy nas nie ma. Przy futrzaku w domu to naprawdę duża ulga smile Minusem jest to, że podłogę trzeba 'ogarnąć' przed sprzątaniem bo jak coś wciągnie (kabel od ładowarki, kocią zabawkę) to staje. Z kolei mniejsze przeszkody pokonuje bez problemów ma naprawdę sporą moc smile

Jedyna uwaga jaka mi się nasuwa to zwrócenie uwagi na typ wirtualnych ścian w zestawie o ile zamierzasz takich używać. Latarnia 'oddziela' część pomieszczenia, która nie ma być sprzątana. U nas ogranicza tacę z kocimi miskami bo bez tego ją przesuwała. Są dwa typy latarni - automatyczne i hmmm... 'stałe'? Te pierwsze zużywają znacznie mniej baterii (powinna starczyć na ok. pół roku).
    • brytf-anna Re: roomba i podobne 22.02.13, 13:52
      to ja się podłączę z pytaniem o Scoobę. Mam tylko panele, odkurzać lubię, ale mycie to jest dla mnie koszmar. Może robot by mnie uratował wink
    • turnesolka Re: roomba i podobne 23.02.13, 09:15
      czy naprawdę żadna z Was nie ma takiego odkurzacza? np Carneo?
      • max19640904 Re: roomba i podobne 23.02.13, 18:46
        Po pierwszych zachwytach stoi używany sporadycznie.Obmiecie owszem ale i zachodu duzo przed uruchominiem-krzesła na stół,pozbierać po dzieciach szpargały z podłogi,potrafi zawiesic się na listwie.Ogólnie przyznam się szczerze że to w moim przypadku zmarnowane pieniądze.Nie ma takiego ciągu jak zwykły odkurzacz.To raczej taka Kaśka do zmiatania.W bardziej zagraconych pomieszczeniach to zupełna porazka.Przy zwierzętach raczej bym odkurzacza nie zostawiała samopas.Mój pies porczywie z nim walczy.
        Tak więc jeżeli spodziewasz się dokładnie odkurzonych pomieszczen to zapomnij.To sprzatanie po łepkach a kasa całkiem spora.Z allegro bym nie ryzykowała bo nie ma gwarancji.Mozna to sprawdzić w serwisie.To tak jak KA.
        • lilyrush Re: roomba i podobne 23.02.13, 19:44
          w całosci potwierdzam powyższe. W Stanach miałąm oryginalną Roombe, teraz mam Carneo. Niczym sie nie róznia. Wysoki dywan jest nie do przejscia.

Ja w tej chwili Franka (domowa nazwa Carneo wink ) używam do codziennego odkurzenia łazienki gdzie maja kuwete dwa futrzaki i żwir rozsypuja
        • satia2004 Re: roomba i podobne 23.02.13, 21:43
          max19640904 napisała:
          > Z allegro bym nie ryzykowała bo nie
          > ma gwarancji.Mozna to sprawdzić w serwisie.To tak jak KA.

Piszesz o Roombie? Bo ja właśnie kupiłam z Allegro z 5-letnią gwarancją autoryzowanego serwisu w Polsce.

Krzeseł nie chowam, przejeżdża moralnie mimo, że mam składane, więc z poziomą rurą na podłodze - chwilę zajmuje jej pokonanie takiej przeszkody ale daje radę. Kot początkowo podchodził nieufnie ale teraz kompletnie olewa. A to, że trzeba zbierać rzeczy z podłogi to też trochę plus - składnia do utrzymywania a nie robienia porządku wink
          • turnesolka Re: roomba i podobne 23.02.13, 22:42
            który kupiłaś model?
    • lirio Re: roomba i podobne 23.02.13, 20:38
      Chciałam kupić i zrezygnowałam. Podstawową częścią, którą się wymienia po kilku-kilkunastu miesiącach jest akumulator, który kosztuje duuużo.
      Na innym forum czytałam, że w roombie gwarancja nie obejmuje akumulatora (jest na niego tylko 6 mies.).
      • turnesolka Re: roomba i podobne 23.02.13, 21:01
        na oryginalny baterie też tylko 6 mcy dają? To faktycznie słabo, akumulator kosztuje ok 200 zł. Ja póki co z tego co wyczytałam to zdecydowałam że albo oryginalna Roomba albo nic. Teraz tylko muszę zdecydować czy to wogle ma sens a potem ewentualnie jaki model. Za ok tyś jest całkiem przyzwoity, ma właściwie wszystkie sensowne funkcje tylko bez programowania na cały tydzień, ale ponieważ wychodzę z założenia że jednak dom trzeba troche przygotować przez zapuszczeniem tego robota to równie dobrze mogę to zrobić tuż przed wyjściem z domu. A do sypialni na górze i tak go będę musiała zanieść, włączyć i zamknąć drzwi.
    • claratrueba Re: roomba i podobne 24.02.13, 06:44
      Niestety, mi też akumulator padł. Choć dopiero po ponad 2 latach. To" słabe ogniwo". Natomiast co do radzenia sobie z dywanem- posprząta, o ile nie ma dywan nie ma dużych czarnych wzorów, które maszyna rozpoznaje jako "pustkę" i omija. Tylko, że to jest kiepskie bardzo powierzchniowe sprzątanie bo Roomba nie zasysa jak odkurzacz a zamiata. Robi to bardzo dokładnie, fakt dlatego u mnie, gdzie dywanów brak to jest rozwiązanie. Natomiast przy dywanie czy wykładzinie, szczególnie grubych, nie usunie kurzu, który jest w głębi ani wbitych okruchów czy piasku.
    • przeddomowo Re: roomba i podobne 25.02.13, 21:54
      mam roombę 770. Jest super, ale mam co do niej dość dopasowane oczekiwania:
      1) sprząta, gdy mnie nie ma w domu- w przeciwnym razie denerwuje mnie to pałętanie się pod nogami;
      2) moje dywaniki są małe i przed puszczeniem roomby strzepuję je na podłogę i odkładam gdzieś wyżej - zostawione na podłodze też super odkurzy, ale zostawi kurz na styku dywanu z podłogą;
      3) mimo posiadania roomby, raz na tydzień sprzątam tradycyjnym odkurzaczem.
      Służy mi już dwa lata i akumulator działa ok, tyle że używam jej ok 2 razy w tygodniu.
    • princesswhitewolf Re: roomba i podobne 26.02.13, 00:13
      a dlaczego nazywacie je odkurzaczami? Ja kojarze odkurzacz z ssaniem a to przeciez ma szczotke obrotowa a nie ssawke na zasadzie dawnej "Kaski"....??????????
      • przeddomowo Re: roomba i podobne 26.02.13, 12:02
        bo to ma również ssanie, nie tylko szczotkę obrotową... hmmm muszę jeszcze sprawdzić, bo w domu mam też elektroluxa rapido i ten na pewno ma ssanie prócz szczotkiwink
        A swoją drogą czy to nie obojętne jak to się zwie? Ważne, że jak roomba przejedzie to jest czysto.
        • princesswhitewolf Re: roomba i podobne 26.02.13, 23:41
          no wlasnie dlatego sie zastanawiam bo ja mialam niegdys jedna z pierwszych Roomb a bylo to ok 2002/2003 i ssania to to nie mialo tylko "kaskowalo" szczotka i ciagle sie zapychalo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka