Dodaj do ulubionych

Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe

25.04.13, 11:31
Drogie Panie
Czy orientujecie się czy muszę wymieniać ościeżnice czy mogę tylko dołożyć skrzydła drzwiowe to "starych" ościeżnić ? Nie ma możliwości wyrwania tychże własnie ościeżnic a drzwi jednak bardzo byśmy chcieli wymienić...
Obserwuj wątek
    • kamunyak Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 12:11
      Nie musisz wymieniać ościeżnic. Drzwi są standardowe, musisz tylko wymierzyć szerokość drzwi (najlepiej zmierz stare) i czy są lewe czy prawe tzn. gdzie masz zawiasy (z której strony się otwierają).
      No chyba, że miałaś juz od początku robione drzwi, łącznie z ościeżnicami, jako niestandardowe, na zamówienie.
      • ja.38 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 12:14
        Serio ? wink Drzwi mam stare ze stolbudu takie tradycyjne. Jej jak będzie jak piszesz to normalnie stawiam Ci piwo albo czekoladę albo lody smile)
        • kamunyak Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 12:51
          mogą być lody
    • nusia271 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 12:16
      Oczywiście, że można smile mąż przez jakiś czas był monterem drzwi i okien. Sama w domu też tak miałam zrobione z pewnych powodów - trzeba je tylko odpowiednio dopasować, ewentualnie podciąć i na zawiasach wyregulować.
    • anika_ic Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 13:55
      Ja właśnie tak zrobiłam: ościeżnice metalowe zostały, a drzwi założyłam nowe w całym mieszkaniu. Wszystko gra smile
      Zwróć tylko uwagę na jedno - jak kupisz drzwi, to najczęściej trzeba je skrócić od dołu, czyli nie będą oryginalnie wykończone. Z odciętej reszty trzeba wydostać ten kawałek drewnianej listwy i umieścić (wkleić) na dole skróconych drzwi. Przynajmniej ja musiałam tak zrobić, bo po skróceniu zobaczyłam, że drzwi wewnątrz mają "plaster miodu".
    • tapoczta1 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 19:42
      Wszystko zależy od tego, jak stare są ościeżnice. Przed rokiem 1980 był inny wymiar tzw felcu (felca) czyli wcięcia na obwodzie drzwi. Właśnie jestem po docinaniu drzwi w tym wymiarze, robota dzika a efekt paskudny. Szerokość się zgadzała, i nic poza tym....
      • magdzia-5 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 20:23
        czyli lepiej odrazu wymienić ośnieżnice, nas też to czeka niedługo.....
    • agneska88 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 20:18
      my wymieniliśmy wszystko, mimo pewnych problemów ale teraz wygladaja bardzo ładnie. ościeżnice możesz tez przyciąć przy podłodze.
    • dolcia31 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 25.04.13, 20:37
      ja też wymieniałam drzwi w mieszkaniu z lat 70 -tych i tak jak już ktoś napisał pasowała tylko szerokość, (to podobno kwestia frezów) wygląda "średnio" ale o niebo lepiej niż ze starymiwink
    • claratrueba Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 26.04.13, 05:33
      Mam tak wymienione wszystkie drzwi. Szerokość zewnętrzna skrzydła (60,70,80,90) to jest zawsze standard, wysokość zawsze zakłada dopasowanie tj. możliwość docięcia do właściwej wysokości (ościeżnice też mają standardową wysokość ale wysokość skrzydła to zależy od tego, co jest na podłodze- parkiet, deska są dużo grubsze niż panele) Ale nie każdy producent daje na dole deskę litą na tyle szeroką by można było drzwi skrócić jedynie przycinając. Pomiaru powinien dokonać monter i doradzić, które drzwi da się obciąć.
      I ważne jest też to, co pisze tapoczta1:
      Wszystko zależy od tego, jak stare są ościeżnice. Przed rokiem 1980 był inny wymiar tzw felcu (felca) czyli wcięcia na obwodzie drzwi.
      Tu też monter powinien obejrzeć i zmierzyć te felce. U mnie są ościeżnice te starsze i tylko drzwi jednego producenta dało się dopasować (przy kilku trzeba było przyciąć skrzydło wzdłuż po stronie zawiasów, czego praktycznie nie widać, a przy innych producentach trzeba by było przycinać tak z trzech stron- koszmar).
      • ja.38 Oki ale ..... 26.04.13, 07:59
        Ościeżnice są z 2001 roku więc chyba powinno być ok. Taa ale mój M się zastanawia czy np. na stare ościeżnice można nałożyć nowe + drzwi. Mi wystarczy wymiana drzwi a mąż kombinuje wrrrr. Orientujecie się czy na stare ościeżnice można założyć nowe chodzi o to żeby były drewniane ramki wink ?
        • satia2004 Re: Oki ale ..... 26.04.13, 08:44
          ja.38 napisała:
          > Ościeżnice są z 2001 roku więc chyba powinno być ok. Taa ale mój M się zastanaw
          > ia czy np. na stare ościeżnice można nałożyć nowe + drzwi. Mi wystarczy wymiana
          > drzwi a mąż kombinuje wrrrr. Orientujecie się czy na stare ościeżnice można za
          > łożyć nowe chodzi o to żeby były drewniane ramki wink ?

Można kupić takie specjalne opaski maskujące na futrynę w kolorze drzwi. Najlepiej przejdź się do jakiegoś salonu typu DDD i tam Ci wszystko wytłumaczą/dobiorą/ sprawdzą.
        • claratrueba Re: Oki ale ..... 27.04.13, 13:12
          Tak, ościeżnice OKZ. Wpisz to w googla, pojawią Ci się firmy. Z tym, że wtedy wybór skrzydeł jest dużo mniejszy bo standardowe nie pasują.
    • kamunyak Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 26.04.13, 18:43
      u mnie tez były drzwi podcinane. Te nowe drzwi zresztą w ogóle są chyba przystosowane do podcinania własnie. Efekt normalny czyli po podcięciu wygladają tak samo jak przed. Robota nie jest jakaś specjalnie straszna. Ale jak ktoś nie ma wprawy i odpowiednich narzędzi to zawsze mozna przejść się, czy raczej przejechać (można wcześniej umówić się i podjechać bezposrednio ze sklepu), do najbliższego stolarza, który za grosze podetnie drzwi bardzo umiejętnie, na odpowiedniej do tego maszynie, jak to stolarz. Ja tak właśnie podcinałam listwę kuchenną, nie mogąc doprosić się męża. Wrzuciłam w samochód, a długa była, ze 2 m, i zawiozłam do zakładu stolarskiego. Zapłaciłam może 20 zł.

• ana119 Re: Wymiana drzwi a stare ościeżnice metalowe 27.04.13, 17:54
      w naszym mieszkaniu trzeba było dobrac trzy różne wymiary bo wc miał inny rozmiar, łazienka tez inny oraz pokoje. nie wymienialiśmy ościeżnic ale wybór drzwi był ograniczony bo trudno znaleźć producenta który ma kilka rozmiarów jednego typu. wybór nie był oszałamiajacy. dodatkowo zamówiliśmy u stolarza listwy maskujące stare ościeżnice (zostały naklejone na ścianę) i wyszło ładnie bo facet ma poczucie estetyki. tak więc dobrze wymienić całość ale to wymagałoby wzywania parkieciarza bo te matalowe wchodza w podłogę a parkiet był cykilinowany rok wcześniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka