Dodaj do ulubionych

Czy w garderobie ubrania się kurzą?

02.05.13, 22:38
W nowym mieszkaniu zamierzam wydzielić garderobę z bardzo duzej sypialni ok. 7-8 m2.
Garderoba będzie z oknem i normalnymi drzwiami. Chciałam tam trzymać wszystko:
-ubrania
-odkurzacz, mop itp.
-kącik do szycia na maszynie
mam zamiar zrobic tam tylko półki na których będa leżec i wisieć ubrania. czy one nie beda mi sie kurzyc bardziej niz w szafie? nigdy nie miałam garderoby ...stąd takie pytanie, no i ta wielkość w sumie jak maly pokój.
W całym mieszkaniu nie będzie szaf, ewentualnie komody na bieliznę.
Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • tijuana2 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 00:17
      Niestety, kurzą się, i to bardzo. A jeszcze bardziej, gdy garderoba ma okno... Miałam taką z oknem, teraz mam bez okna. Najbardziej widać na garniturach, ciemnych marynarkach i sukienkach. Zamknięcie wszystkiego drzwiczkami niestety nie jest zbyt wygodne, no i oczywiście - tanie.
    • deszcz.ryb Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 00:29
      Ja mam garderobę, a w niej półki bez drzwi. Nie mam okna. Nie zauważyłam, żeby tam się specjalnie kurzyło - na co dzień drzwi do garderoby są zamknięte, więc nie ma skąd się kurzyć.

Zresztą czy kurz to taki problem? Jak jest suchy, to łatwo można go otrzepać.
    • kol.3 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 09:10
      W zwykłych zamykanych szafach się kurzą, to na pólkach i wieszakach bez drzwi będą się kurzyć tym bardziej.
    • ookaa Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 11:07
      W garderobie z oknem wszystko będzie się kurzyć tak, jak w każdym innym pokoju.
      • johana75 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 11:47
        Tak właśnie myślałam, a zrobienie drzwiczek do tej wielkości garderoby to majątek...eh
        W nowym mieszkaniu muszę uważać na budżet więc wymyśliłam garderobę, zamiast drogich szaf.
        Nie wiem czy zrobienie np. zasłonek by cos pomogło?

Następnym "tanim" pomysłem byłby zakup np. używanych meblościanek, takich z PRL-u, one maja drzwiczki i używane nie kosztowałby majątku... czy to dobry pomysł?
        • madzioreck Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 12:38
          My sobie zaprojektowaliśmy szafki, szafy, szuflady, docięli i okleili nam płyty, skręciliśmy i jest garderoba. Meble nie są jakieś wypasione, zwykłe płyty z ładną okleiną. Nie wiem, ile dokładnie całość wyszła razem z zawiasami, uchwytami, prętami do wieszania, mogę dopytać męża. Pracy też nie było dużo, złożenie jednej szafy zajęło nam koło godziny.
        • aankaa Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 12:38
          całkiem dobry, tym bardziej, że drzwiczki możesz pomalować / okleić tapetą i nie będą straszyć PRL'owską urodą
          • johana75 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 13:08
            Mam trochę płyty na półki wiec chcemy sami je zrobić, będzie stawiana ściana z k-g wiec tam mogliby, na tej ścianie zrobic połki z kartonogipsu. Myśle ze zasłonięcie ubrań zasłonką nie będzie zbyt wygodne.Z garderoby nie zrezygnuje, pomimo kurzu;P, ponieważ nie chcę mieć ciężkich wielkich szaf w sypialni.
        • stara-a-naiwna Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 07.05.13, 12:38
          kotara to dobry pomysł

i uzywanych mebli poszukaj na tablicy albo na gumtree
          i popytaj znajomych czy ktoś akuratnie nie ma czegoś do wywalenia - często się okazuje, ze akuratnie jest coś do oddania _i i wtedy sie można załapać na półki itp

> Tak właśnie myślałam, a zrobienie drzwiczek do tej wielkości garderoby to mająt
          > ek...eh
          > W nowym mieszkaniu muszę uważać na budżet więc wymyśliłam garderobę, zamiast dr
          > ogich szaf.
          > Nie wiem czy zrobienie np. zasłonek by cos pomogło?
          >
    • sasilla Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 19:16
      A może spróbujesz poszukac w swojej okolicy czy ktos nie chce sie pozbyc mebli? Może popytaj znajomych?

Sama mam w tej chwili szafe z którą nie wiem co zrobic - ciezko np. próbować sprzedać cos o takich gabarytach. Ucieszylabym sie jakby ktos ja przygarnal.
      • baba-baba Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 19:43
        Szafy z PRL-u można potraktowac papierem ściernym i pomalowac np.na biało.Moje mają,o ludzie,19lat i wygladają dobrze a swoje wcześniej też przeżyły.
    • lirio Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 19:51
      Moi znajomi mają w garderobie szafy tego typu (ładniejsze niż tu):
      www.jysk.pl/750/520/779/780/3698738/a/catalog
      I bardzo sobie chwalą.
      • johana75 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 21:38
        Takich szaf potrzebowałabym kilka, ale wyjmowanie z nich rzeczy i zwijanie tych ruloników to nie dla mnie, siostra ma taka jedna jest niewygodna. Wole juz szafy z PRL-u wink
        • jag_2002 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 03.05.13, 23:58
          to taniej i praktyczniej wyjdzie Ci zrobic zasłony na karniszach. A w ogole to i tak garnitury i cenniejsze rzeczy lepiej trzymac w pokrowcach
          na okno ciemna, gruba zaslona, zeby rzeczy nie blakly i jako ochrona p/kurzowa
          zazdroszcze Ci takiej fajnej garderoby
          • smutas13 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 04.05.13, 07:39
            Zrobiłabym tak, jak radzi jag -2002
            Cenniejsze rzeczy do pokrowców, resztę zasłonilabym z obu stron zasłonkami z materiału. Skoro chcsz tam mieć kącik także do szycia, kurzyć bedzie się na pewno.
          • johana75 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 04.05.13, 15:44
            jag_2002 napisała:

> to taniej i praktyczniej wyjdzie Ci zrobic zasłony na karniszach. A w ogole to
            > i tak garnitury i cenniejsze rzeczy lepiej trzymac w pokrowcach
            > na okno ciemna, gruba zaslona, zeby rzeczy nie blakly i jako ochrona p/kurzowa
            > zazdroszcze Ci takiej fajnej garderoby

Dziękuje bo nie pomyślałam o blaknięciu ubrań. Jesli będą półki to faktycznie lepiej zrobić zaslonki. Wiadomo że garnitury czy płaszcze trzyma się w pokrowcach. W oknie sa żaluzje to chyba wystarczy aby rzeczy nie blakły (okno od strony południowej:/)
            Z tym kącikiem krawieckim muszę przemyśleć, bo faktycznie może sie bardziej kurzyć, ewentualnie mogę zrobić węższą garderobę, a jakos fajnie zaaranżować moge kącik do szycia w sypialni, bo ma 29 m 2 (minus garderoba).
            • nicol.lublin Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 04.05.13, 20:16
              a może takie zasłony panelowe?

https://dekornictwo.pl/wp-content/uploads/2010/11/2796_pl_01.jpg
              • johana75 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 04.05.13, 21:33
                Raczej jakies zasłony z lumpka, bo przy remoncie kasa potrzeba jest na wiele rzeczy. garderoba to raczej na końcu bedzie ładnie wygladać....
                • jag_2002 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 07.05.13, 01:59
                  szyny plastikowe z supermarketu - na poczatek wystarcza
                  nie dawalabym kacika do szycia w sypialni, to jednak balagan, latwiej zamknac go w garderobie
                  i lokaja sobie spraw, jak sie dorobisz to takiego drozszego, a poki co mozesz kombinowanego z wieszaka i ramy - zawsze to milej nie szukac rano ubrania, tylko juz miec przygotowane
                  • johana75 Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 07.05.13, 21:34
                    > i lokaja sobie spraw, jak sie dorobisz to takiego drozszego, a poki co mozesz k
                    > ombinowanego z wieszaka i ramy - zawsze to milej nie szukac rano ubrania, tylko
                    > juz miec przygotowane

Z tym lokajem to dobry pomysł dla wstających rano ...ja na szczęście jak jestem w domu to nigdzie rano się nie wybieram, więc na lokaju byłoby tylko ubranie domowe wink
    • headvig Re: Czy w garderobie ubrania się kurzą? 07.05.13, 06:45
      bardzo się kurzą, tym bardziej, że będziesz tam trzymać jeszcze inne klamoty.
    • gradowa KURZĄ SIĘ 07.05.13, 20:41
      jak jasna ch... !
      mam garderobę bez okna, ale z wentylatorem z zewnątrz, może to jest po części powodem. W żadnej szafie nigdy nie widziałam takich kotów.
      Początkowo miałam w garderobie stare szafki - zamykane! i to nie była zła opcja. Teraz mam tylko otwarte półki i wszystko co się da, chowam do pojemników smile
      Zasłonki są niepraktyczne i w sumie zatrzymują niewielką ilość kurzu - testowane
      Moje rady, jeśli można:
      - dobre oświetlenie, najlepiej punktowe to podstawa
      - Zgromadź póki co stare szafki, najlepiej różnego rodzaju - szuflady i półki
      - używaj, testuj, zobacz co Ci się najlepiej sprawuje, czego brakuje, co jest zupełnie niepraktyczne.
      Garderoba jak torebka, niby służy wszystkim kobietom do tego samego, a jednak sprawa mocno indywidualna.

A jak Ci się już zakaprysi jednak mieć własne półki to:
      - zaplanuj zabudowę w oparciu o standardowe wymiary mebli (głębokości, szerokości itp.,) jak trzeba będzie coś uzupełnić, wymienić, wyposażyć, nie będzie problemu,
      - Jeśli będziesz chciała garderobę z drzwiczkami, ale fundusze nie pozwolą na jednorazowy zakup najpierw zamontuj półki, a drzwi uzupełniaj sukcesywnie. Ten plan ma ręce i nogi gdy garderoba ma standardowe wielkości, a drzwiczki nie są z płyty na specjalne zamówienie, ale takie dostępne w marketach smile
      - jeżeli nie całość, to przynajmniej jakąś część zaplanuj zamykaną - na bieliznę, ręczniki, rzeczy rzadziej noszone, ale trudniejsze w praniu swetry, marynarki. W części otwartej możesz trzymać takie ciuchy, które szybko rotują, sprzęty, buty, sezonowe ciuchy - czyli to, co i tak na ogół trzyma się w jakimś "opakowaniu zastępczym"
      • johana75 Re: KURZĄ SIĘ 07.05.13, 21:39
        Jesli chodzi o oświetlenie to dam halogeny + jedno górne. Mam okno wiec w dzień bedzie jasno.

Opcja ze starymi szafkami jest chyba najlepszą z mozliwych (później jak juz mieszkanie bedzie urządzone...hahah u mnie to raczej nigdy nie nzastąpi bo zawsze cos zmieniam) to moze wezmę sie za graderobę wink mam pomysła że malne je na bialo wszystkie to będa wyglądały jak z jednej parafii big_grin
        patrzyłam na tablicy to stare meblościanki wystawione sa za ok 250 zł, a ze dwie bym potrzebowała, wiec jakoś dam rade. Może dam ogłoszenie ze przyjme za darmo lub dobrą kawę czy coś podobnego...
        Dziękuje wszystkim, bo teraz juz wiem że otwarte półki to raczej się nie sprawdzą...
        • gradowa Re: KURZĄ SIĘ 07.05.13, 23:09
          pomaluj, a jeśli nie będzie Ci się chciało malować też wnętrz, to kup ładny jasny papier prezentowy i wyłóż sobie półki.
          Są też specjalne zapachowe papiery do wykładania szuflad, ale nie praktykowałam, nie wiem ile to warte, czy warte swojej ceny i gdzie ewentualnie nabyć.

p.s. dosłownie 2 dni temu poszła na złom moja meblościanka, która nawiasem mówiąc, służyła i u mnie w garderobie. Fakt brzydka jak upiór, ale stan idealny. z tych solidnych, ciężkich, swarzędzkich. Daj ogłoszenie, że przygarniesz. Może ktoś jak ja nie sądzi, że mogą się znaleźć amatorzy. Ja bym Ci z pocałowaniem ręki oddała.
          • anika_ic Re: NIE KURZĄ SIĘ w workach próżniowych 08.05.13, 13:28
            Ja od kilku lat przechowuję posezonowe rzeczy w workach próżniowych. Dzięki temu się nie kurzą, mole się nie lęgną, a po wywietrzeniu (zapach plastiku - mija po 2 h) można normalnie nosić. Ważne jest tylko, aby zapakować rzeczy suche (powinny być czyste). Zauważyłam, że odzież tak przechowywana nie jest nawet pognieciona.
            Szerzej na ten temat napisałam tutaj
            Posezonowych rzeczy przechowywanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka