Dodaj do ulubionych

Sztućce chce kupić

08.12.13, 23:00
Muszę dokupić sztućce -w środę będę miała pierwszą zmywarkę i stwierdzam że mi braknie,może polecicie jakieć takie do codziennego użytku a więc niedrogie, i jeszcze:

czy każde sztućce nadają się do mycia w zmywarce,mam zestaw jeszcze z komuny,jest super używam go od święta,nożyki są odpowiednio ostre i nie chciałabym ich zniszczyć
Obserwuj wątek
    • rebelka1986 Re: Sztućce chce kupić 08.12.13, 23:25
      Polecam sztućce Ambition, dostałam w prezencie ślubnym i od 5-ciu lat świetnie mi służą, myję je w zmywarce, wyglądają jak nowe.
      Jeśli chodzi o to, czy każde sztućce nadają się do zmywarki, to odpowiedź brzmi NIE. Na wejściu odpadają sztućce z drewnianymi rączkami, większość z plastikowymi też niefajnie wygląda po myciu, niektóre stalowe też się nie nadają, bo mimo, że w nazwie mają "nierdzewne" lubią łapać rdzawe plamki. Najlepiej dokładnie czytaj specyfikacje, producent jasno powinien określić czy możne czy nie można myć w zmywarce smile
      • horpyna4 Re: Sztućce chce kupić 09.12.13, 10:13
        Nie należy kupować stalowych sztućców niewiadomego pochodzenia, bo te właśnie mogą rdzewieć.

Przyzwoite, duże firmy (np. Gerlach) podają w swoich katalogach, z jakiej stali jest konkretny wyrób. Najlepsze są te ze stali 1H18N9.
      • stara-a-naiwna Re: Sztućce chce kupić 09.12.13, 12:12
        też mam sztućce ambition i jestem zadowolona (jest kilka modeli i można wybrać naprawdę ładne)
        ładne sztućce bywają też w Tk Maax (no i wybór m też Ikea)

jedyne zastrzeżenie mam do noży (ambition) są długie i w koszyku na sztućce haczą śmigło zmywarki (muszę pamiętać, żeby je kłaść na specjalnej półce)
        • grandcentral Re: Sztućce chce kupić 09.12.13, 12:53
          Podlaczam sie do pytania. Dla mnie wazny jest ksztalt uchwytu. Musi byc wąski. Inaczej trudno wyjmuje sie je z koszyczka w zmywarce.
    • peggy_su Re: Sztućce chce kupić 09.12.13, 14:58
      Ja mam sztućce z ikei, były nidrogie i do zmywarki się nadają.

Ale potwierdzam ze nie kazde mozna myć w zmywarce. Mam jakieś starsze łyżeczki i one w zmywarce brzydko zmatowiały, a potem zaczeły produkować rdzawe plamy.
      • noting Re: Sztućce chce kupić 12.12.13, 10:32
        tylko Gerlach, mają różne wzory i ceny
        no i są polskiej starej dobrej firmy smile
        • irenazu Re: Sztućce chce kupić 13.12.13, 14:12
          A co się tyczy tych sztućców, które masz i zależy Ci na nich to raczej bym myła je ręcznie bo może się okazać, że je zniszczysz. A jeżeli są używane okazjonalnie to nie ryzykuj. Ja mam też starsze sztućce, nie myślałam wtedy, gdy je kupowałam, że zmywarki będą takie powszechne i niestety ,dostają plam. No ale to są zwykłe codzienne, więc jak już stwierdzę, że skończyły żywot to je wyrzucę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka