10.12.13, 22:03
Są w Pepco szklanki do whisky w bardzo przyzwoitej cenie. Najpierw zobaczyłam same szklanki i spodobały mi się jako szklanki do soku, wody. Potem zaczęłam się zastanawiać się czy one do whisky właśnie nie są. Na koniec moje podejrzenia potwierdziły się. No i pytanie czy mogę takich szklanek używać do soku właśnie? Dodam, że gości z wyższych sfer nie przyjmuję, ale bywają u mnie osoby, z którymi kontaktu nie chcę całkiem zrywać a czasem lubią się wymądrzać. No i nie chciałabym popełnić faux pas. I mieć pewność, że można.

Z drugiej strony widziałam w pewnym sklepie on-line śliczne szklaneczki do soku, takie kiwające się, które dla mnie wyglądają jak do whisky, no a oni o whisky nie wspominają. No i już głupia jestem.

Może wiecie jak to jest z tymi szklankami
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: szklanki 11.12.13, 07:56
      Ja nie mam kompleksów i nie interesuje mnie, że mogę popełnić faux pas w dziedzinie zastawy stołowej. Kupiłam długi, wąski "półmisek do oliwek", bo akurat świetnie mieszczą się w nim na długość kabanosy włoskie. I guzik mnie obchodzi, że on z założenia jest do czegoś innego.

To, co dla jednych może być faux pas, inni nazwą kreatywnością.
    • ookaa Re: szklanki 11.12.13, 09:07
      Nie wiem, jak wyglądają te szklanki w Pepco, więc trudno coś przesądzać. Tu masz takie porównanie z grubsza (te dwie od prawej są do soku):
      univers-deco.les-creatifs.com/gravure-verre.php?refer=gvegvmblaver050
      W każdym razie przyjęło się, że szklanki do soku są raczej wysokie i dość smukłe. Oczywiście jest cała masa wariacji nt. kształtu. Jeśli te szklanki w Pepco nie są drastycznie niziutkie, to może się nadadzą (?).
    • kasiak37 dzedlajga usun sygnaturke n/t 11.12.13, 09:59

• pamana Re: szklanki 11.12.13, 10:17
      Ja bym nie podała soku w szklance do innego napoju, przecież to są podstawowe, elementarne zasady SV, kultury i taktu. Nie kupiłabym tez szklanek czy czegokolwiek innego w byle jakim sklepie z mydłem i powidłem, jakim jest Pepco. Tani chiński szajs, fujjj...

big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Problemem nie są szklanki tylko twoi "znajomi"
      p.
      • budzik11 Re: szklanki 11.12.13, 11:49
        O jeżu, już myślałam, że ty tak poważnie...
        Jestem tego samego zdania co do znajomych/szklanek.
    • anirat Re: szklanki 11.12.13, 10:32
      Nie chciałam się wypowiadać, ale jednak napisze.
      Róznie różne osoby prowadzą swoje domy i urządzają kuchnie.
      Pepco taki sam sklep dobry jak inne, też tam czasem wchodzę i czasem po prostu kupuję jak mi coś pasuje.
      Nie widzę tych szklanek, ale może i się nadają. Z innych sklepów tez róznie to wygląda i np. IKEA ma czasem różne dziwne szklanki do soków np.
      Generalnie trzeba się kierować jakością i własnym gustem. Jeśli uważasz, ze zdecydowanie nie pasują, to nie kupuj, ale jeśli Ci się spodobały, to przecież Ty i Twoi bliscy będziecie ich używać.
      Moja znajoma kiedyś taka od SV mówiła mi, że kupiła takie dosyć wysokie szklanki z dzbankiem do soków, nie dysponowała zmywarką i skarżyła się, że się trudno myje, bo nie można ręką dosięgnąć dna, więc poszłą do tego samego sklepu i dokupiła niższe i szersze i już była zadowolona, bo mogła je spokojnie wymyć, a mi było wszystko jedno w której piłam sok smile A ja mam takie wysokie kieliszki, duże, które używam do soku, wody i czasem piwa wink smile
      • pamana Re: szklanki 11.12.13, 11:13
        Wolałabym iść po zmywarke niż inne szklanki inne szklanki winkbig_grin
        • autumna Re: szklanki 11.12.13, 11:58
          > Wolałabym iść po zmywarke

Trochę taniej wypadłaby szczotka do butelek smile
          • horpyna4 Re: szklanki 11.12.13, 13:17
            W dodatku zajęłaby mniej miejsca, niż zmywarka...
    • asfo Re: szklanki 11.12.13, 13:40
      Osobiście leję wszelkie trunki, drinki i sok do tych samych szklanek. Okazjonalnie są to nawet szklanki po nutelli. tongue_out
      • horpyna4 Re: szklanki 11.12.13, 15:08
        No, ja zbieram szklanki po musztardzie Develey. Niezbyt wysokie, lekko pękate, z grubym dnem - całkiem eleganckie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka