21.12.13, 23:46
Potrzebuję przepis na barszcz - taki, żeby koniecznie wyszedł. Ja nie lubię barszczu, nie wiem jak to-to doprawić, może mi ktoś jakiś łopatologiczny przepis podpowiedzieć? Bardzo proszę smile
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Barszcz 22.12.13, 08:07
      Gotujesz bazę - wywar, albo mięsny, albo warzywny wraz z burakami obranymi, bądź upieczonymi i obranymi po upieczeniu.
      Zakwaszasz tym, co Ci pasuje i czego używasz w swojej kuchni, lub zakwasem(ale skoro pytasz to pewnie zakwasu nie robisz) - do smaku, wówczas barszcz uzyskuje swój rubinowy kolor.
      Nie zapominaj o szczypcie cukru, który powoduje, że barszcz nie ma tzw. "dzikiego posmaku".
      Oczywiście solisz i pieprzysz do smaku.
      • irenazu Re: Barszcz 22.12.13, 11:14
        Obrane i pokrojone drobno buraki(ok.1.kg) zalewam zimną wodą i stoją ok. godziny. Potem to zagotowuję i dodaję kwasek cytrynowy, gotuję ok. 30 min. Mocny wywar buraczany łączę z wywarem jarzynowym i wtedy doprawiam solą, cukrem i jeszcze ewentualnie dokwaszam. Ma być słodko-kwaskowy- taki lubię. Potem jeszcze śmietanka 30% i już. Ale Tobie pewnie chodzi o czysty na stół wigilijny więc może łyżeczka masła albo i taki czysty, bez żadnych "oczek". Możesz do wywaru warzywnego dodać 2-3 suszone grzybki. To proporcja na 6-8 osób.
        • grazbed Re: Barszcz 24.12.13, 06:04
          Irenazu, można cię prosić o więcej szczegółów? Może to śmiesznie brzmi bo to w wielu domach codzienna zupa. Ale niestety nie u mnie. Ja w ogóle nie jadam barszczu i buraków. Mąż nie przepada za barszczem choć buraki lubi. Tymczasem moja córka 13 latka ma ostatnio fazę na barszcz a ja go nie potrafię zrobićsad.

A więc tak: 1 kg buraków, obranych, pokrojonych zalewasz na godzinę zimną wodą w ilości ilu litrów? Ile kwasku na tę ilość? Cytryną też można? Co potem z ugotowanymi burakami? Do wyrzucenia? Wywar warzywny z porcji warzyw? czy ewentualnie jakieś warzywno dominujące np.cebula? Rozumiem, że dodajesz ziele angielskie, listek laurowy, ziarna pieprzu.
          A czy może być też wywar mięsny? Jakaś wędzonka jako baza?
          • squirk Re: Barszcz 24.12.13, 07:26
            grazbed napisała:

Tymczasem moja
            > córka 13 latka ma ostatnio fazę na barszcz a ja go nie potrafię zrobićsad.

A czy może być przepyszna, lekka zupa buraczkowa z ziemniakami? Lekka, prosta i bardzo buraczana? To w zasadzie barszcz tylko z dodatkami. Moja najulubieńsza więc chętnie podzielę się przepisem.
            smile
            • furtive_kitten Re: Barszcz 25.12.13, 00:17
              Podziel sie, podziel smile

Dzis zrobilam zupe buraczana po raz pierwszy w zyciu, i wyszla bardzo dobra (ha!)
              • squirk Re: Barszcz 25.12.13, 05:54
                furtive_kitten napisała:

> Podziel sie, podziel smile

Z dziką rozkoszą bo naprawdę za tą zupą przepadamy a jak coś lubię to chciałabym to całemu światu pod nos podstawić żeby wszyscy się zachwycali i było im dobrze. Jedząc tę zupę mam uczucie że jem coś superzdrowego i lekkiego, a do tego ogromnie nam smakuje. Generalnie na punkcie buraków mam sporego hysia, robię zakwas buraczany (jedna łyżka dziennie podobno czyni zdrowotne cuda ale nie zdarzyło mi się wypić tylko jednej łyżki, takie to dobre), piekę buraki na ćwikłę, marynuję na zimę i sporo ich u mnie, a na pierwszym miejscu, egzekfo smile z zakwasem, jest ta zupa.

Biorę 2 marchewki i średnią cebulę, obieram ale nie kroję, i kilka średnich buraków, ze 4-5, które obieram i kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do gara z ząbkiem czosnku i, co moim zdaniem dodaje sporo aromatu, choćby plasterkiem, ale lepiej kilkoma, wędzonego boczku (pokrojonym w kostkę), kością wędzonego schabu albo choćby skórką z boczku, lekki smak czegoś wędzonego dodaje zupie solidnego "oomph!". Zalewam lekkim rosołem (jak najbardziej może być zkurzany - czyli z kury, nigdy nie warto tracić okazji do stworzenia nowego wyrazu wink albo warzywny albo w ostateczności woda z kostką rosołową - w ilości takiej, żeby przykryła buraki z solidnym zapasem i gotuję póki buraki nie zmiękną. Jak zaczną mięknąć gotuję osobno obrane i pokrojone w kostkę równą buraczanej ziemniaki, też ze 4-5 średnich sztuk. Jak się buraki ugotują wywalam cebulę, czosnek i marchewkę (którą czasem dyskretnie podskubuję) oraz kostkę/skórkę boczku (zostawiam ten pokrojony), do buraków dorzucam ziemniaki, chwilę razem podgrzewam i podaję zabielając na talerzach śmietaną.

> Dzis zrobilam zupe buraczana po raz pierwszy w zyciu, i wyszla bardzo dobra (h
                > a!)

Jaką, jaką? Bo może się wymienimy, chętnie z buraków coś nowego zrobię, będę wdzięczna za przepis smile
                • furtive_kitten Re: Barszcz 25.12.13, 20:01
                  Przepis jest dosc na oko i malo odkrywczy, ale prosze bardzo:

- 3 srednie / duze buraki obrac, pokroic w cwiartki i upiec w piekarniku (180°)
                  - w garnku poddusic jedna pokrojona cebule (mozna tez czosnek, jak kto lubi)
                  - 3 srednie ziemniaki obrac, pokroic w kostke, dorzucic do cebuli, zalac bulionem dowolnego pochodzenia (ok. 1.5-2 litry) i gotowac do miekkosci
                  - do tego wszystkiego - jak troche przestygnie - dorzucic upieczone buraki, sok z 1/4 cytryny, troche estragonu, pieprzu i mielonych gozdzikow (moze dziwnie, ale smakuje barszczowo), calosc zmiksowac, ewentualnie rozwodnic - et voila!
                  (Podawac z lyzeczka kwasnej smietany dla dekoracji; przepis modyfikowac wedle uznania).

• squirk Re: Barszcz 25.12.13, 20:48
                    furtive_kitten napisała:

> Przepis jest dosc na oko i malo odkrywczy, ale prosze bardzo:

Dziękuję, zrobię na pewno smile
            • grazbed Re: Barszcz 25.12.13, 05:36
              Squirk podziel się przepisem, tylko tak: łopata - głowasmile.
              • squirk Re: Barszcz 25.12.13, 05:53
                grazbed napisała:

> Squirk podziel się przepisem, tylko tak: łopata - głowasmile.

Właśnie piszę, za 2 minuty wrzucę tylko sprawdzę, czy błędów nie ma, bo jeszcze nie spałam i nie chcę się publicznie jakimś spektakularnym bykiem skompromitować. Od kiedy napisałam sprzedawcy na Allegro "dziwki za szybką wysyłkę" zamiast "dzięki" jestem na tym punkcie bardzo przeczulona. Tym bardziej, że pan odpisał mi, że miło mu ale nie skorzysta gdyż jest żonaty oraz zawsze był przeciwny tego typu działalnościom.
                Panie administratorki i czytających przepraszam za brzydki wyraz, proszę o uznanie go za cytat z mojej skruszonej strony.
                smile
                • feniks_z_popiolu Re: Barszcz 25.12.13, 06:34
                  "dziwki za szybką wysyłkę" smile super. Riposta Pana też świetna smile

Skoro masz takie "buraczane" doświadczenie to jeszcze napisz co to ten zakwas z buraków.
                  • squirk Re: Barszcz 25.12.13, 18:00
                    feniks_z_popiolu napisał:

> "dziwki za szybką wysyłkę" smile super. Riposta Pana też świetna smile
                    >
                    > Skoro masz takie "buraczane" doświadczenie to jeszcze napisz co to ten zakwas
                    > z buraków.

Kiszę buraki na sok do picia ale można go też wykorzystać do zrobienia barszczu. Robię przeważnie na zimę bo to prawdziwa bomba witaminowa i jestem przekonana, że to dzięki niemu przeziębiamy się może ze 2 razy w roku najwyżej, znalazłam też w sieci info że "Zakwas z buraków jest dobry przy anemii, zgadze, zaparciach, depresji, nadciśnieniu; zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek.". Smak jest rewelacyjny więc trudno wypić tylko trochę, a robi się go banalnie, reasumując - za grosze, bo buraki są przecież bardzo tanie, mam i świetny, orzeźwiający napój i naturalny lek smile
                • anu_anu Re: Barszcz 25.12.13, 10:36
                  Że też na forum nie ma "lubię to" wink - takie potrzebne by tu było!
    • kol.3 Re: Barszcz 23.12.13, 19:42
      Ja robię barszcz grzybowy wigilijny. Najpierw gotuję w ok. 1,5 l wody 1 kg burakow pokrojonych w kawałki, solę, dodaję 1 kostkę rosołową. Po ugotowaniu do miękkości dodaję trochę wywaru z gotowania grzybków na uszka. Dobieram smak wg własnego gustu. Potem pieprzę solidnie, dodaję 1 ząbek czosnku w całości, następnie podsmażam leciutko na oleju z pestek winogron (2 łyżki oleju) ociupinkę drobno posiekanej cebuli i dodaję do barszczu. Barszcz powinien się przegryźć jeden dzień. Uszka z grzybami smażymy na gorącym głębokim oleju i jemy w stanie chrupiącym, popijając barszczem.
      • vvrotka Re: Barszcz 24.12.13, 09:36
        Najlepszy barszcz u mnie jest z ukiszonych buraków. Na to jest chyba już za późno smile. Kilogram buraków, jedna marchewka, 1/4 selera cebula w całości i jeden ząbek czosnku. Zagotować do miękkości warzywa, doprawić solą i pieprzem. Trick mojej babci polegał na tym, że dodawała wody z kiszonych ogórków, ale własnej roboty. Wychodzi pyszny.
        • irenazu Re: Barszcz 24.12.13, 14:16
          Buraki zalewam wodą tak ok. 1-2 cm powyżej. Gotuję mocny wywar czyli mało wody, sporo włoszczyzny (czasami zastąpię kostka rosołową, no ale na święta można pokusić się na wywar) . Po połączeniu obu płynów, jeżeli jest za mocny można dodać wody. A kwasku używam dlatego, że jest kwaśny a nie ma innych posmaków. Zwykle barszcz nawet ten normalny robię na wywarach bezmięsnych. Tak mi jakoś lepiej smakują. Czasami do barszczu podaję ziemniaki na "przybierkę" ze skwarkami ze słoninki. Buraczki po odlaniu wywaru zazwyczaj jem jako niskokaloryczna przegryzkę. Na buraczki zasmażane w/g mnie nie nadają się, są "wygotowane".
          • grazbed Re: Barszcz 25.12.13, 05:38
            Irenazu, dzięki za przepis. Spróbuję wykonać taki barszczyk w weekend.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka