Dodaj do ulubionych

... na szydełku

23.01.14, 08:55
Chce kupić znajomej w prezencie jakąś ciekawą książkę - poradnik, o różnych ciekawych wzorach na szydełku, fajnych pomysłach na zrobienie małych rzeczy na szydełku, np lalki na dziecka albo małej rzeczy z galanterii...
możecie polecić coś takiego albo sprawdzony portal z ciekawymi rzeczami?
nie chodzi mi o to cienkie szydełko na którym się robi obrusy tylko takie grubsze....
Obserwuj wątek
    • autumna Re: ... na szydełku 23.01.14, 09:12
      Najwspanialszy portal z robótkami:

www.ravelry.com
      Kopalnia wszystkiego, mnóstwo wzorów, zarówno darmowych, jak i płatnych.
      • kamunyak Re: ... na szydełku 23.01.14, 09:58
        hmmm...
        a jak zrobić z tego prezent?
        chyba nie o to chodziło.
        Też chętnie jakąś książkę, anglojęzyczną, sprezentowałabym bo akurat mam "odpowiednią" koleżankę. No, ale portal....?
        • kamunyak Re: ... na szydełku 23.01.14, 10:04
          > chyba nie o to chodziło.

to znaczy nie o to by mnie chodziło.
          • horpyna4 Re: ... na szydełku 23.01.14, 10:21
            Wyguglaj "roboty szydełkowe książka".
            • autumna Re: ... na szydełku 23.01.14, 10:41
              > Wyguglaj "roboty szydełkowe książka".

Odradzam kupowanie w ciemno na takiej podstawie. Książki robótkowe to zazwyczaj przekłady z angielskiego, często robione przez osoby, które chyba w życiu nie miały drutów/szydełka w ręce. Posługują się błędną terminologią, czasem tworzą własne skróty, niemające nic wspólnego z powszechnie używanymi.
              Ja korzystam praktycznie wyłącznie z zalinkowanego serwisu. Jeśli kupować książkę, to najlepiej anglojęzyczny oryginał. A jeśli przekład, to polecony przez kogoś, kto się na tym zna.

Ważne też, czy wspomniana koleżanka dopiero zaczyna przygodę z szydełkiem, czy już wie co i jak, tylko szuka ciekawych wzorów.

Pomocne forum:
              forum.gazeta.pl/forum/f,23884,Szydelkomania.html
              • 22pagoda Re: ... na szydełku 23.01.14, 19:27
                właśnie! nie ma co kupować w ciemno, to tak jak z książkami kucharskimi, jest tyle ładnie wyglądających a tak niewiele cennych
                koleżanka potrafi szydełkować podstawowe rzeczy więc myśle że tak od średniozaawansowanego poziomu, niekoniecznie początkującego
        • claratrueba Re: ... na szydełku 23.01.14, 10:48
          a zobacz:
          allegro.pl/nicki-trench-complete-guide-to-knitting-crochet-i3826352795.html
          To akurat również o robótkach na drutach ale cena niska a sprzedawca sprawdzony przez mnie dziesiątki razy.
          Po wpisaniu w allegro crochet lub crotcheting (szedełkowanie) jest sporo pozycji niestety, drogich.
      • 22pagoda Re: ... na szydełku 23.01.14, 19:25
        autumna - dziekuje za link, szukam jeszcze wartosciowej-porzadnej książki smile
    • aankaa Re: ... na szydełku 23.01.14, 13:00
      nie polecę ale poprawię smile
      > na drutach
      > szydełkiem
    • kikimora78 Re: ... na szydełku 24.01.14, 10:12
      Jeśli po polsku to polecam tą lubimyczytac.pl/ksiazka/20497/szydelkowe-inspiracje
      To moja "biblia"
      • 22pagoda Re: ... na szydełku 24.01.14, 20:48
        kikimora - , bardzo dziękuję, tam są wzorki takie szydełkowanie takich drobnych rzeczy jak na okładce?

clatratrueba - dziekuje, badz uprzejma napisac czy tam sa tylko projekty czy też wzory "sciegow", i czy projekty sa kategorii stanik z bikini? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka