Dodaj do ulubionych

Mrożone potrawy

01.03.14, 18:27
Zainspirowana wątkiem o mrożonej pizzy chciałam Was zapytać, jakie macie zamrożone te potrawy dla gości? Bardzo by mi się takie pomysły przydały (oczywiście wiem, że nie mrozicie specjalnie dla gościwink ).
Ja mrożę najczęściej fasolkę po bretońsku, bigos, pierogi, gołąbki no i zupy. Dla mnie nie są to jednak dania, które nadawałyby się do podania w razie "w". No bigos ok, ale co poza tym? Przecież nie podam gościom zupy, której porcję zamroziłamwink A wszelkiego rodzaju mięsiwo schodzi u mnie na bieżąco. Mało wegetariańska ta moja rodzina jestbig_grin

P.S. Uprzedzając pytania, przychodzą do nas goście normalnie myślący i jak wpadną na samą kawę, bo akurat nic innego nie ma, to też jest ok (mowa o gościach "bez zapowiedzi"). Po prostu w wątku o pizzy padło kilka wypowiedzi o mrożonych potrawach, stąd moja ciekawość.
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Mrożone potrawy 01.03.14, 20:00
      Kotlety mielone, pulpety w sosie, gulasze, flaki. Z tym, że flaki to kupuję gotowe i mam zamrożone. A mięso zazwyczaj robię w trochę większej ilości i od razu porcję lub dwie odkładam. Po prostu, jak już mielę mięso to za jednym zamachem więcej i od razu po wyrobieniu dzielę i mam na kotlety i na pulpety. Zapach smażenia roznosi się w domu raz na jakiś czas, mycie kuchenki, maszynki itp. Raz na jakiś czas wykrajam większą ilość kotletów schabowych, rozbijam je i pojedyńczo przełożone folią mrożę. W razie nagłej potrzeby wyjmuję ile mi potrzeba i nawet nie trzeba czekać na rozmrożenie tylko panierunek i smażenie.
      • horpyna4 Re: Mrożone potrawy 03.03.14, 13:26
        Można mrozić panierowane, wtedy już tylko rzuca się na patelnię, jest naprawdę szybko i bez paprania.
      • antytalentka Re: Mrożone potrawy 13.03.14, 19:04
        irenazu napisała:

> Z tym, że flaki to kupuję gotowe i mam zamrożone.

A mogę spytać, które są warte polecenia?
    • squirk Re: Mrożone potrawy 02.03.14, 21:39
      antytalentka napisała:

> Zainspirowana wątkiem o mrożonej pizzy chciałam Was zapytać, jakie macie zamroż
      > one te potrawy dla gości? Bardzo by mi się takie pomysły przydały (oczywiście w
      > iem, że nie mrozicie specjalnie dla gościwink ).
      > Ja mrożę najczęściej fasolkę po bretońsku, bigos, pierogi, gołąbki no i zupy.

W tej chwili mam zamrożone małe bułeczki z pieczarkami, bułki z parówką (grunt to dobrej jakości parówka, bułki schodzą w tempie błyskawicznym i co do sztuki więc mrożę na zapas, zawsze znikną), ciasto filo, ciasto na pizzę, porcje sosu na pizzę, dwie porcje wołowiny duszonej w winie z warzywami, sos do spaghetti bolognese, wszystko domowe (poza filo). Zwykle mam jeszcze wontony i jakieś pierogi, kilka porcji chińszczyzny, bigos/fasolkę po bretońsku, frijoles refritas (tortille mam zawsze w szafce, sprawdzają się w wielu daniach), kilka porcji czystego rosołu i rosołu-bazy do zupy z wontonami.
      smile
      • antytalentka Re: Mrożone potrawy 13.03.14, 19:07
        squirk napisała:

> W tej chwili mam zamrożone małe bułeczki z pieczarkami, bułki z parówką (grunt
        > to dobrej jakości parówka, bułki schodzą w tempie błyskawicznym i co do sztuki
        > więc mrożę na zapas, zawsze znikną),
        > smile

A po wyjęciu wkładasz od razu do piekarnika i masz zapiekanki/hot-dogi? O to chodzi?
        • squirk Re: Mrożone potrawy 13.03.14, 20:42
          Orrany, wybacz, przegapiłam Twoje pytanie sad
          Mrożę już upieczone, potem powoli rozmrażam i w razie potrzeby podgrzewam ale na zimno też "schodzą", zwłaszcza zaprzyjaźnione dzieciaki muszą je mieć podczas dłuższych podróży, kiedy nie ma w zapasach tych bułeczek jest mała tragedia dlatego przyjaciółka zawsze zamawia je u mnie z wyprzedzeniem smile
    • chris1970 Re: Mrożone potrawy 03.03.14, 12:52
      Mrożę przede wszystkim półprodukty np. natkę pietruszki, koperek.
    • roseanne Re: Mrożone potrawy 03.03.14, 15:14
      z dan obiadowych "goscinnych" mam leczo
      dla domownikow pojedyncze porcje gulaszu, co to zostaly z obiadu
      • montechristo4 Re: Mrożone potrawy 03.03.14, 19:23
        lazania w dużej ilości jako awaryjny posiłek dla moich trzech wiecznie_nienażartych nastolatków, domowa pizza - surowe ciasto z sosem i dodatkami, wystarczy wrzucic do piekarnika na 20 minut, kotlety mielone w ilościach hurtowych, pierogi.
        • anula36 Re: Mrożone potrawy 03.03.14, 20:13
          o ja tez zawsze trzymam 2x 2osobowa porcje gulaszu wolowego, ale nie mam gosci wege,a jakby byli to makaron z mrozonym szpinakiem tez sie szybko wykombinujewink
    • antytalentka Dziękuję bardzo:) 13.03.14, 19:11
      Dziękuję Wam wszystkim za rady. Mrożę sporo, półproduktów też, ale zawsze przyda się jakieś natchnienie, bo nagle człowieka amok opęta/zamroczy i na najprostsze pomysły nie wpadnie, jak z mrożeniem gotowych mielonych czy lazanii. Pewnie jak dzieciaki będą rosły to i wyobraźnia będzie mi musiała pogalopowaćbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka