unaragazza 09.04.14, 21:48 Pomóżcie, wlałam gotowy żurek z butelki do wywaru z mięsa i porobiły się ogromne grudy z tej mąki żurkowej Da się to jakoś uratować? Nie mam więcej żurku... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abc143 Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 09.04.14, 21:53 Żurek przelej / przecedź / przez nylonowe sitko i drewnianym tłuczkiem lub łyżką po prostu rozetrzyj nad garnkiem do którego przelałaś zawartość Odpowiedz Link
kamunyak Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 09.04.14, 22:25 jesli masz tylko żurek (z butelki) + czysty wywar to potraktuj go blenderem jakimś/mikserem. Najlepiej lekko przestudzone lub zimne i dopiero potem podgrzej. Odpowiedz Link
unaragazza Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 09.04.14, 22:51 Że też na to nie wpadłam! Dzięki dziewczyny za pomoc! Odpowiedz Link
roseanne Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 09.04.14, 23:10 przelac przez metalowe sitko i przetrzec grudy Odpowiedz Link
fiabei Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 15.04.14, 10:42 A na przyszłość pamiętać, że zakwas lejemy przez sitko. Odpowiedz Link
antytalentka Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 17.04.14, 16:12 fiabei napisała: > A na przyszłość pamiętać, że zakwas lejemy przez sitko. Naprawdę? Nie wiedziałam o tym. Mnie też się czasem zdarza, że powstaną takie grudy, ale ponieważ tak się nie dzieje za każdym razem, uznałam, że to pewnie wina zakwasu Odpowiedz Link
kamunyak Re: Help!Grudy w żurku, co robić? 17.04.14, 16:55 Nie, to nie jest prawda. Żurek w butelce trzeba dobrze wymieszać i wlewać do przestudzonego wywaru, mieszając. Lub dodac gorącego wywaru, czyli postępować tak, jak w przypadku każdej innej zupy podczas dodawania np. smietany z mąką, zasmażki. Mąka ma to do siebie, że (źle potraktowana) chętnie zamienia się w kluchy. Jesli powstaja grudy to jest to, niewątpliwie, wina "kucharki'. Żeby nie było, mnie też czasem robią sie grudy, wtedy radzę sobie w różny sposób, zalezy od ilosci tych grud. Ale blender, z nożykami, spokojnie wystarczy, zmiksuje wszystko. Nigdy, w żadnym zakwasie żurkowym, nie widziałam grud, one robią sie dopiero po dodaniu do wywaru. jaki wiec sens ma przecedzanie samego zakwasu? Odpowiedz Link