Dodaj do ulubionych

mikser stojący czy blender

22.04.14, 11:36
Stoję przed zakupem blendera. Ma on służyć przede wszyskim do miskowania zup i robienia humusa. No i mam dylemat co będzie lepsze w takiej sytuacji misker stojący taki do robienia koktajli czy blender?
Obserwuj wątek
    • nostress.ka21 Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 13:16
      Ja do tych dwóch rzeczy wybrałabym blender, jakoś tak bardziej praktyczny mi się wydaje przy zupach i humusie. Chociaż sama zupa w kielichowym też byłaby ok, jeśli robisz nie wiem jedną czy dwie porcje, już przy większej ilości to właśnie blender. Weź pod uwagę pojemność kielicha smile
      • best_bej Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 13:33
        No własnie ten kielich mnie zachęca- bo tak czy siak blenduję potrway na części a wszytsko efektownie rozbryzguje się po kuchnismile
        Boję się tylko że ten stojący może nie dac rady twardszym i gęstszym potrawom własnie typu cieciorka.
        • autumna Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 16:06
          > No własnie ten kielich mnie zachęca- bo tak czy siak blenduję potrway na części
          > a wszytsko efektownie rozbryzguje się po kuchnismile

Mnie się nie nic rozbryzguje. Końcówka ma taką budowę, że nie ma jak chlapać. Plus jest taki, że miksuję w dowolnym naczyniu, bez przelewania do innego.
          Zresztą możesz wybrać taki blender, który w komplecie ma także przystawki z pojemnikiem (ja mam Braun Multiquck).
          • best_bej Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 16:57
            a w garach też blendujecie? Bo mi chłop każe do plastikowej miseczki przelewać.
            • budzik11 Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 19:17
              Ja blenduję też w garnkach. Jak np. robię jakiś sos, czy krem budyniowy (mi się rozwarstwi) itp. Niedawno kupiliśmy w Lidlu blender, który ma też trzepaczkę i mały pojemnik z nożykami (taki na puszkę cieciorki do humusu właśnie smile).
              • peonka Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 20:04
                Ja też mam ten lidlowy, już od kilku lat służy mi dzielnie, kocham go smile
            • autumna Re: mikser stojący czy blender 23.04.14, 07:40
              Oczywiście, że garach. A po co przelewać? Jakby był zakaz miksowania w naczyniach metalowych, to by w instrukcji napisali. Nie miksuje się tylko w garze stojącym na gorącym palniku.
              • budzik11 Re: mikser stojący czy blender 23.04.14, 08:51
                A ja nawet tak. Po pierwsze - nożyk ma dookoła obudowę, więc garnka nie porysuje, po drugie - moja "żyrafka" jest metalowa i nic jej się od gorącego nie dzieje. Ale mam też starszy blender, cały plastikowy i też miksowałam gotujące się (np. zupę) i też nic się z plastikiem nie działo. Bez sensu jest przelewanie i brudzenie kolejnego naczynia.
    • aankaa Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 13:38
      zależy ile masz wolnego miejsca - blender potrzebuje go duuuuuuużo mniej smile
    • best_bej Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 17:16
      Myśłałam o czymś takim. Moc ma większą niż niejeden blender.
      • kk345 Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 20:36
        Ale dwa razy więcej mycia- ja tez głosuję za blenderem. A dlaczego musisz przelewać zupe do pastiku- tak z ciekawości zapytam? Jak chłop to uzasadnia?
        • aankaa Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 22:48
          żeby nie miała za dużo wolnego - z garnka do plastiku to i mycia więcej tongue_out
        • best_bej Re: mikser stojący czy blender 23.04.14, 15:07
          nie uzasadnia, nie wolno i jużsmile a ja w kwestiach techniki nie dyskutuję. ale teraz wiem że wolno, bo WDPD tak mówi, a to juz jakiś argument.
          Czyli blender z lidla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka