best_bej 22.04.14, 11:36 Stoję przed zakupem blendera. Ma on służyć przede wszyskim do miskowania zup i robienia humusa. No i mam dylemat co będzie lepsze w takiej sytuacji misker stojący taki do robienia koktajli czy blender? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nostress.ka21 Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 13:16 Ja do tych dwóch rzeczy wybrałabym blender, jakoś tak bardziej praktyczny mi się wydaje przy zupach i humusie. Chociaż sama zupa w kielichowym też byłaby ok, jeśli robisz nie wiem jedną czy dwie porcje, już przy większej ilości to właśnie blender. Weź pod uwagę pojemność kielicha Odpowiedz Link
best_bej Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 13:33 No własnie ten kielich mnie zachęca- bo tak czy siak blenduję potrway na części a wszytsko efektownie rozbryzguje się po kuchni Boję się tylko że ten stojący może nie dac rady twardszym i gęstszym potrawom własnie typu cieciorka. Odpowiedz Link
autumna Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 16:06 > No własnie ten kielich mnie zachęca- bo tak czy siak blenduję potrway na części > a wszytsko efektownie rozbryzguje się po kuchni Mnie się nie nic rozbryzguje. Końcówka ma taką budowę, że nie ma jak chlapać. Plus jest taki, że miksuję w dowolnym naczyniu, bez przelewania do innego. Zresztą możesz wybrać taki blender, który w komplecie ma także przystawki z pojemnikiem (ja mam Braun Multiquck). Odpowiedz Link
best_bej Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 16:57 a w garach też blendujecie? Bo mi chłop każe do plastikowej miseczki przelewać. Odpowiedz Link
budzik11 Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 19:17 Ja blenduję też w garnkach. Jak np. robię jakiś sos, czy krem budyniowy (mi się rozwarstwi) itp. Niedawno kupiliśmy w Lidlu blender, który ma też trzepaczkę i mały pojemnik z nożykami (taki na puszkę cieciorki do humusu właśnie ). Odpowiedz Link
peonka Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 20:04 Ja też mam ten lidlowy, już od kilku lat służy mi dzielnie, kocham go Odpowiedz Link
autumna Re: mikser stojący czy blender 23.04.14, 07:40 Oczywiście, że garach. A po co przelewać? Jakby był zakaz miksowania w naczyniach metalowych, to by w instrukcji napisali. Nie miksuje się tylko w garze stojącym na gorącym palniku. Odpowiedz Link
budzik11 Re: mikser stojący czy blender 23.04.14, 08:51 A ja nawet tak. Po pierwsze - nożyk ma dookoła obudowę, więc garnka nie porysuje, po drugie - moja "żyrafka" jest metalowa i nic jej się od gorącego nie dzieje. Ale mam też starszy blender, cały plastikowy i też miksowałam gotujące się (np. zupę) i też nic się z plastikiem nie działo. Bez sensu jest przelewanie i brudzenie kolejnego naczynia. Odpowiedz Link
aankaa Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 13:38 zależy ile masz wolnego miejsca - blender potrzebuje go duuuuuuużo mniej Odpowiedz Link
best_bej Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 17:16 Myśłałam o czymś takim. Moc ma większą niż niejeden blender. Odpowiedz Link
kk345 Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 20:36 Ale dwa razy więcej mycia- ja tez głosuję za blenderem. A dlaczego musisz przelewać zupe do pastiku- tak z ciekawości zapytam? Jak chłop to uzasadnia? Odpowiedz Link
aankaa Re: mikser stojący czy blender 22.04.14, 22:48 żeby nie miała za dużo wolnego - z garnka do plastiku to i mycia więcej Odpowiedz Link
best_bej Re: mikser stojący czy blender 23.04.14, 15:07 nie uzasadnia, nie wolno i już a ja w kwestiach techniki nie dyskutuję. ale teraz wiem że wolno, bo WDPD tak mówi, a to juz jakiś argument. Czyli blender z lidla. Odpowiedz Link