Dodaj do ulubionych

Sposoby WDPD na oszczędzanie

28.05.14, 16:52
Macie jakies sprawdzone sposoby na oszczędzanie ? Ale chodzi mi o takie nawykowe, ktrore w weszło w krew o którego tak bardzo nie odczuwacie. Poszukuje dobrych rozwiązań. Ale... nie chce sie tym udreczac. Ma to być przyjemne i bezbolesnw oszczędzanie wink
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 17:57
      Ja mam np. dodatkową pracę (też w sumie oszczędzanie, a w każdym razie dodatkowy dochód).
      Piszę różne posty na forach i dyskretnie dołączam do nich w podpisie reklamę mojego bloga smile
      • margaton Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 18:01
        Ja np. systematycznie odkładam piątaki ( 5 zł ) . Potrafi zebrać się całkiem niezła sumka smile
        • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 19:01
          O ja tez tak robiłam. Ta metoda jest opisana u mnie na blogu wink
      • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 19:04
        Pacy dodatkowej jeszcze nie mam ale bloga juz prowadzę. I mam go w podpisie wink
    • budzik11 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 18:08
      Robię duże zakupy raz na dwa tygodnie w hipermarkecie, z listą, nie kupuję nic w małych, lokalnych sklepikach. Wyjątkiem są zakupy sezonowych owoców, jak teraz - truskawek. Nie noszę w ogóle przy sobie pieniędzy, nie zaglądam do sklepów. Nie kupuję gotowych dań, kupuję surowce i gotuję sama. Sporo mrożę, nie wyrzucam jedzenia, wszystko staram się zagospodarować, nawet z obierzyn z jabłek gotuję kompot wink Nie kupuję niepotrzebnych rzeczy, np. 30-tej koszulki, bo akurat jest promocja i są za złotówkę. W ogóle mam mało rzeczy, raczej jestem minimalistką i to też jest oszczędność. Mam mało ciuchów, butów, korzystam z biblioteki zamiast kupować książki. No mogłabym tak długo...
      • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 19:03
        Ja tez zaczęłam stawiać na minimalizm. Mam jeszcze problem z organizacja zakupów i posiłków. Ale to tez ogarnę smile
    • kol.3 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 20:04
      Po prostu - oszczędzam systematycznie, co miesiąc pewna kwota jest odkładana bezwarunkowo i zawsze. Niewielka, bo nie jestem zwolenniczką zarzynania się w imię posiadania dużych kwot na koncie (poza tym przy pełnej niespodzianek ekonomice Polski trzymanie dużych kwot w gotówce na kontach jest ryzykowne).
      Wprost przeciwnie jestem zwolenniczką posiadania wolnych środków na sprawianie sobie drobnych lub większych przyjemności. Trzeba żyć.
      • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 20:29
        I wlasnie o to mi chodzi - nie zarzynać sie i nie rezygnować z uroków życia ale zachowywać zdrowy rozsądek smile
        • smutas13 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 06:54
          mamgrosik napisał(a):

> I wlasnie o to mi chodzi - nie zarzynać sie i nie rezygnować z uroków życia ale
          > zachowywać zdrowy rozsądek smile

Jestem za! smile I realizuję to.
    • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 20:30
      A czy stosujecie np. jakies ekologiczne metody prania, sprzątania, pielęgnacji zeby obniżyć koszty zakupi środków chemicznych i kosmetycznych ?
      • solejrolia Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 23:12
        wystarczy kilka środków chemicznych:
        -płyn do mycia naczyń
        -płyn/ żel do WC
        -płyn do mycia uniwersalny
        -tabletki do zmywarki.
        -proszek do prania (uniwersalny)
        i tym można spokojnie opękać wink całościowo dom, i oprać rodzinę. mnie przynajmniej to wystarcza, dlatego nie tracę pieniędzy na chemię domową.
        kosmetyki- stosuję podobną zasadę- kupuję mało, i zazwyczaj uniwersalne, tak by i mąż, i dziecko mogło skorzystać, nie ma potrzeby każdej osobie kupować osobnych kosmetyków, gdyż żel pod prysznic, czy mydło ma podstawową funkcję- umyć- więc jeśli myje, to ok.
        oczywiście mamy swoje wypróbowane i ulubione kosmetyki, kupuję je tak, by skorzystać z promocji,czy wyprzedaży- zwykle w marketach, w rossmanie są często promocje, natomiast nie kupuję w małych sklepikach.
        • autumna Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 08:19
          A ja tu nie widzę żadnej oszczędności. Co za różnica, czy zużyjecie w danym okresie trzy różne mydła, czy 3 kostki tego samego? Plusem jest tylko mniej rzeczy zajmujących miejsce.
          • solejrolia Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 10:14
            plusem owszem jest więcej miejsca, ale pieniędzy też.
            ja przynajmniej widzę różnicę, niż gdybym miała kupować 3różne mydła albo szampony. ponieważ kupuję jeden uniwersalny szampon, a większy i zliczając tańszy, to tego właśnie używamy i nic złego się nie dzieje
            (bo szampon ma za zadanie umyć włosy, i nie spowodować łupieżu, czy innych podrażnień. to jego podstawowa i najważniejsza cecha.)
            a spójrz na ceny- szampon dla mężczyzn jest droższy niż tzw. familijny, bo jest dedykowany mężczyznom. a dla nastolatki kosmetyki też będą droższe.
            a to skoro już kupuję dla córki, to może wezmę jeszcze szampon nadający połysk?, albo objętość. córce kupuję, to dla siebie tez powinnam, a co tam, wrzucę do koszyka, kiedyś się zużyje.
            (i już nie patrzę, że ten szampon kosztuje 12 czy 20zł, tylko, o fajnie- zwiększy objętość, wydobędzie kolor, czy co tam innego)
            i w ten sposób mnożymy butelki w łazience a w sklepie zamiast 5-6 złotych za jeden szampon można zostawić i ze 60 czy 100 zł, bo każdy ma inne potrzeby, bądź fanaberiewink

podobnie żel pod prysznic- kupuję uniwersalny o jakimś świeżym zapachu, albo sportowy, albo w tym guście- żel myje dokładnie tak samo jak żel dedykowany mężczyznom, czy żel dla nastolatek. i robiąc zakupy zostawiam za żel 7 czy8zł, a nie 40.
            • autumna Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 10:28
              No ale ta oszczędność związana jest raczej z niekupowaniem zbędnych rzeczy pod wpływem reklamowych obietnic, jakie to cuda z naszymi włosami lub skórą zrobią "dedykowane" kosmetyki.
              Można mieć jeden szampon dla wszystkich, ale najdroższy, jaki był w sklepie, i wtedy oszczędność raczej mizerna wink
              • furtive_kitten Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 14:09
                Mnie się podoba metoda blogerek kosmetycznych, tzw. 'denko': nie kupuje się nowego kosmetyku danego typu przed zużyciem poprzedniego.

Sceptycyzm wobec reklam to też świetny sposób na oszczędzanie. Stosuję z powodzeniem smile
        • furtive_kitten Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 14:17
          W bardziej hardkorowej wersji: wystarczy ocet, soda oczyszczona i szare mydło. (To w kategorii chemii domowej, nie kosmetyków - chociaż jakby się kto uparł...)
      • budzik11 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 09:20
        mamgrosik napisał(a):

> A czy stosujecie np. jakies ekologiczne metody prania, sprzątania, pielęgnacji
        > zeby obniżyć koszty zakupi środków chemicznych i kosmetycznych ?

Kiedyś używałam orzechów do prania. Tańsze od proszku, ale znudziła mi się zabawa. Co do pozostałej chemii - mam minimum, i kupuję koncentraty, które są bardzo wydajne (nie Amway, od razu dodam). Próbowałam kiedyś sprzątać z użyciem sody, octu, boraksu - nie działa, to jakieś nieporozumienie, wróciłam do tradycyjnej "chemii". Co do kosmetyków - też kupuję tanie, np. kremy do twarzy, działają tak samo jak te drogie.
        • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 16:31
          A orzechy sa skuteczne?
    • solejrolia Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 28.05.14, 22:59
      nie kupuję prasy- wszystko co mnie interesuje znajduję w necie
      nie mam płatnej TV - j.w.
      nie kupuje śmieciowego = drogiego żarcia, nastawiam się na kasze, czy owsianki, jak warzywa to te, co w ogrodzie, do tego własne kury, i jest super zdrowo, no i niedrogo;
      nie kupuję na zapas- zwłaszcza jedzenia. żeby się nie marnowało;
      ograniczam chemię do podstawowych środków- żadnych tam super-duper chusteczek, czy mleczek specjalnych do mycia blatu szafki,a osobnego mleczka do mycia drzwiczek tejże szafki.
      naprawdę można załatwić to jednym uniwersalnym środkiem myjącym, chocby płynem do mycia naczyń.

i przede wszystkim: podczas zakupów dwa razy zastanawiam się, czy na pewno tego potrzebuję. jeśli jestem to w stanie odłożyć na półkę, widać że dany towar aż tak bardzo niezbędny do życia nie jest ( po co mi piąty lakier do paznokci, ósma torebka, trzydziesty t-shirt...coraz cieńszy portfel a w mieszkaniu nie ma jak się ruszyć, bo wszelkiego dobra przybywa. to bez sensu!)
      • squirk Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 01:05
        solejrolia napisała:

> nie kupuję na zapas- zwłaszcza jedzenia. żeby się nie marnowało;

A ja owszem ale dlatego, że co wieczór robię mężowi obiad do pracy (a czasem także śniadanie jeśli ma dyżur od 6 rano, wtedy po prostu miło mu wziąć gotowe i nie myśleć o robieniu kanapek o tej porze), opłaca mi się kupić w promocji np. dwa opakowania mięsa zamiast jednego, dziś 2 wielkie piersi kurczaka przerobiłam na awaryjne dania chińskie na wypadek, gdybym w któryś wieczór miała kulinarnego niechcieja czy wyszła gdzieś z koleżanką, wtedy rozmrożę niby gotowca, ale domowego. Kupuję na zapas także chudą szynkę - na kanapki, do prostych quesadillas, za którymi mąż przepada, czy do nadziewanej focaccii. Zawsze mam zapasowe opakowania makaronu, passaty, ryż kupuję w workach po 5 kg, zwłaszcza kleisty (2-3 razy w tygodniu mąż dostaje do pracy bento box albo onigiri, robię wtedy także dla siebie i mam obiad z głowy), mam dodatkowe opakowania sosów sojowych, nori, paczuszki zupy miso, papier ryżowy, udon, furikake (posypki do ryżu) - wszystko, co zużywamy w szybkim tempie kupuję w sporych ilościach więc korzystam z promocji. Czeka mnie kolejny zakup różności na zapas więc jako Gospodarna Dorotka cieszę się ze zniżki w Amazonie. wink

Zwykle zamawiam zakupy z dostawą do domu, przeglądam oferty promocyjne na dany tydzień, sporo produktów kupuję w promocji, niektóre, co do których mam pewność, że zużyję na pewno i na wiele sposobów, biorę podwójnie. Mąki zawsze kupuję po kilka kg, sama piekę pieczywo, robię pizze, chlebki pita itp ale w kwestii wypieków patrzę na jakość/świadomość składu, nie na koszt.

Kosmetyki jednak rozdzielam na męskie i żeńskie, mąż ma męski żel i bardzomęską myjkę (wygląda poważnie i szaro), kupiłam w komplecie i okazało się, że myjka to superskuteczny hit więc kupuję do kompletu żel żeby było ogólnie męsko wink, poza tym lubimy inne zapachy.

Przeglądam fora, blogi kulinarne itp, zapisuję przepisy do przetestowania, niektóre to niedroga rewelacja, np. cukiniowy placek Pyńka, łysy piróg biłgorajski, karaibska zupa dyniowa, zupa fakes, roladki z bakłażana, kugiel, szarlotka po żydowsku itp. Poza tym mam grupę zdrowożywieniowofitnessową, dziewczyny mają przegenialne pomysły za niewielkie pieniądze, np. na pieczone pierogi z różnymi nadzieniami. Kiszę kapustę, robię zakwas buraczany, dla smaku i z konieczności bo w sklepach widzę tylko produkty "kwaszone", brrr. Z podsuszonych scones czy muffinów robię lżejszą wersję tostów francuskich.

Nie marnuję, zużywam przejrzałe banany na keks, przymarszczone jabłko do "surówki piękności", mrożę i konserwuję co się da. Wysiewam własne zioła i groch na pędy, czekam na własne pomidory z balkonu, sądząc po ilości kwiatków powinny być ich milijony ale pewnie skończy się na obiecankach wink

Nie płacę za wodę ale oszczędzam ją żeby się nie rozbestwić, pilnuję wyłączania światła w pomieszczeniach, jajka, ryż czy cienki makaron gotuję metodą "zagotuj i wyłącz kuchenkę". Nie jestem przesadnie oszczędna i sporo mam sobie do zarzucenia ale staram się jak mogę.
        smile
        • solejrolia Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 10:31
          źle i nieprecyzyjnie się wyraziłam- nie kupuję rzeczy (jedzenia) na zapas bez przemyślenia, i na wszelki wypadek.
          np. nie biorę śmietany, drugiej i trzeciej buteleczki, jeśli nie mam na liście dokładnie takiej ilości. bo jeśli mam kupić na zasadzie: na pewno przyda się, to nie kupuję.

i jak przeczytałam, to postępuję podobnie do ciebie, zwłaszcza akapit o promocjach produktów, które zużywamy szybciej niż inne, i też przede sama gotuję, piekę, i to zwykle większe ilości- bo gotuję na dwa dni, do tego mrożę (gotowe dania), czy wekuję.
          jest to wybitna oszczędność czasu, ale też oszczędność finansowa, bo lepiej zarządzamwink produktami.
          i zawsze w domu jest co jeść, więc w razie gdy jestem głodna, albo zabrakło czasu na stanie przy garach, to nie pędzę w amoku do sklepu i nie wrzucam do koszyka co bądź. Tylko mam świadomość, że w zamrażarce są pierogi, i gołąbki, i jagodzianki, i co tam jeszczewink i niespodziewani goście tez nam niestraszni.
        • kamunyak Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 15:45
          co do kupowania na zapas to chciałabym tu dodać, że niedawno zakupiłam zgrzewarkę próżniową do woreczków foliowych i stwierdzam, że jest to bardzo przydatny sprzęt. Przestałam wyrzucać "zmarnowane" jedzenie.
          Zakupy robie raz w tygodniu, takze wędlinę. Naprawdę, trudno jest zaplanować ile kto zje w ciągu tygodnia. a, po zakupie wedliny (na wagę), wszystko pakuje do woreczków, zgrzewam. Mogą one spokojnie leżec nawet 2 tygodnie bez uszczerbku na jakosci.
          Poza tym, nie mam jakiegoś "specjalnego" sposobu na oszczędzanie, poza kupowaniem tego, co naprawdę potrzebuję. Póki co udaje mi sie kupowanie produktów dobrej jakości. Mam nadzieję, że tak zostanie. Kolejnym krokiem byłoby zrezygnowanie z produktów dobrej jakosci na rzecz produktów jakosci dosyc przecietnej czy nawet złej - to też pozwala oszczędzać. Jednak mam nadzieję, że do tego nigdy nie dojdzie.
          • mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 16:30

• mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 16:32
            A mozesz mi dać link do tego wynalazku próżniowego?
            • kamunyak Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 18:37
              no, niestety - ja swoją kupiłam w Tchibo, za 150 zł. Jeszcze niedawno była do kupienia ale już nie ma.
              zgrzewarka próżniowa
              Jednak podobne zgrzewarki mozna kupic i w innych sklepach (koniecznie próżniowe). Woreczki mozna kupic na allegro, koszt jednego to +/_ 30 gr, w sumie opłaca sie.
    • claratrueba Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 10:35
      chodzi mi o takie nawykow
      > e, ktrore w weszło w krew o którego tak bardzo nie odczuwacie.

Ja za komuny wychowana to odczuwam inaczej niż młodsze osoby. Choć z drugiej strony rezygnacja z drogich kosmetyków nie wchodzi w grę- skuteczność to jedno (choć są preparaty których skutek nie jest autosugestią skoro otoczenie zauważa) a spełnienie wieloletniej tęsknoty za czymś niedostępnym to zupełnie inna sprawa.
      Ja nigdy nie wchodzę do żadnego sklepu, z którego nic nie potrzebuję. Wtedy nie ma pokusy. Ostatnio weszłam "pooglądać" bo na pralni było "zaraz wracam" i oczywiście bluzka skusiła. U mnie nie problem, nie mam nadmiaru ciuchów ale moja teściowa ma tak 3 szafy, niektóre z metkami oddaje po latach na zbiórki. Bo zaszła "pooglądać".
      Stosuję też radę "nigdy nie kupuj jedzenia kiedy jesteś głodny"- faktycznie kupuje się zawsze za dużo. I zwykle rzeczy, które najbardziej kusząco wyglądają.
      Warto, jeśli ma się miejsce do przechowywania kupować promocyjną chemię na zapas- czasem to są duże różnice, podobnie np. dwupaki szczoteczek do zębów po cenie niewiele wyższej niż pojedyncze a przecież zmieniać trzeba dość często.
      Bieżące zakupy zawsze z listą- wtedy nie kupuje się "może potrzeba" a potem wyrzuca bo nie potrzeba.
      Przy używaniu karty płatniczej dobrze jest często sprawdzać stan konta. Bo brak gotówki w portfelu to jest doskonały hamulec, karta jest pułapką. Dlaczego tak chętnie banki jakoś premiują płacenie kartą? Bo doskonale znają dane statystyczne gromadzone latami- płacący kartami wydają 10-30% więcej niż posługujący się gotówką przy takich samych dochodach.
      Dobrą rzeczą bezbolesną przy dochodach wpływających na konto jest lokata, która automatycznie zdejmuje jakąś kwotę z konta. Taki "ubytek" np. 100 zł nie jest bardzo odczuwalny jeśli dochód nie jest minimalną krajową bo to dziennie 3,30 zł. Czyli koszt 1 czekolady.
      O oszczędzaniu na jedzeniu "śmieciowym" już pisano. Dodatkowo doskonałym argumentem by zadać sobie trud przygotowania samemu jest świadomość jak jest niezdrowa, jak tucząca ta pięknie wyglądająca gotowizna. Nie dość, że płacić za te śmieci to jeszcze potem za leki? Po lekarzach łazić? Nie lubię gotować, ale jeszcze bardziej nie chciałabym mieć tyłka jak wialnia i/lub wysiadywać po poczekalniach.

• mamgrosik Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 29.05.14, 12:39
      Wow! Jesteście prawdziwa kopalnia wiedzy, sprytu, pomysłów i zaradności smile
      Cieszę sie ze znalazłam to forum big_grin
    • asfo Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 30.05.14, 16:04
      1. Jedzenie i żwir dla kotów wychodzi zauważalnie taniej kupowane w dużych paczkach w internetowym sklepie zoologicznym. Dodatkowo za sklepowe punkty mam kilka legowisk, misek, kocyków, czesadło, wałek do ubrań itp. rzeczy, które się przydają ale niekoniecznie byłabym skłonna za nie zapłacić.

2. Mam kartę w ulubionym sklepie z ciuchami i chodzę po planowe zakupy, jak dostanę kupon rabatowy albo jest jakaś promocja. Nie włóczę się po sklepach bez celu - idę tam, jak faktycznie czegoś potrzebuję.

3. Po chemię domową, alkohol i zapas mięsa jeździmy co 2-3 tygodnie do hipermarketu. W okolicznym sklepie przykładowy szampon jest o 2-4 zł droższy, a butelka czegoś dobrego potrafi kosztować i 30 zł więcej.
    • nataliakosciosci123 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 16:58
      Ja kupuje chemia na promocjach korzystając często z promocji typu 1 plus 2 za grosz lub za złotówke.. Co do prana kupuje do czarnego płyn ( super promocja ostatnio w Realu i Auchan - 4 litry 20 złoty) a białe i kolor piorę w kapsułkach..,. też staram sie je zakupić w promocji ( ostatnio real ) koszt prania ( kapsułki to około 80 groszy) juz razem z płynem ( 3 w 1 ) ..a czemu kapsułki bo czesto sama chwytałam sie na podejsciu - jak dosypię wiecej proszku lepiej sie dopierze a jak dam wiecej plynu zapach bedzie piękniejszy. _błędne koło _ szkoda ze kapsułki do czarnego sa jeszcze tak drogi i mało dostępne sad inne oszczedności, to zeczywiscie kupywanie z rozmysłem a cała reszt z tygodnia co zostaje w sobote ląduje w zapiekance makaronowej albo ziemniaczanej. Kupuje tez w promocjach ryż, kasze, kukurydze, groszek itd. nie bez opamietania ale po puszce zawsze stoi. w krytycznej sytuacji wyjme piers z kurczaka ugotuje ryż i dosypie groszku marchewki i szbki obiad gotowy. A zapiekanka makaronowa zwana czyszczeniam lodówki lub tygodniowym przegładem dań domowych zawsze wywołuje uśmiech polana ulubionym sosem samemu zrobionym
    • asdaa Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 31.05.14, 20:19
      z rzeczy tu nie wymienionych:
      - pellet zamiast żwirku do kociej kuwety
      - golarki męskie zamiast damskich
      • nafnaf4 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 01.06.14, 00:11
        - dla mnie podstawą oszczędzania jest czytanie etykiet i nie kierowanie się "tradycjną" marką. Próbujemy produkty różnych firm i z te produkty, które spełniają nasze oczekiwania wchodzą na naszą listę zakupową,
        - małe ilości świeżego jedzenia, czuję się chora jak mam coś wyrzucać więc staramy się racjonalnie planować zakupy,
        - na zakupach w markecie kupujemy sporo produktów suchych, których idzie u nas sporo. Unikamy kupowania ich w sklepie osiedlowym za 50% drożej.
        - chemia kupowana gównie w rosman, mam swoje ulubione produkty i poluję na nie w gazetce.
        Już ktoś pisał:
        - minimum środków chemicznych każdy do oddzielnej powierzchni
        - zamiast drogich kremów, których skład to glicerynowa baza kremowa i kropla oleju arganowego używam samego oleju. Wychodzi taniej i jakość jest dużo lepsza.
        - kosmetyki ogólnie o prostym składzie bez zwracania uwagi na kolorowe "ekskluzywne" opakowanie,
        - leki kupowane w aptece internetowej, zazwyczaj jest to o 1/3 taniej,
        - jedzenie dla psa w dużym worku i tanim sklepie, staram się tak planować żeby zamówienie było duże wtedy dostaję rabat. Łącze zamówienie z rodziną lub sąsiadami,
        - ogólnie zamówienia często robię z kimś wtedy oszczędzam na przesyłce,
        - książki z biblioteki (też oszczędność miejsca dla mnie),
        - mąż kupuje bilet kwartalny nie miesięczny,
        - do kina chodzę tylko w dni kiedy są tańsze bilety.
        • furtive_kitten Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 14:14
          > - leki kupowane w aptece internetowej, zazwyczaj jest to o 1/3 taniej

W którejś konkretnej, czy ogólnie?
          • pamana Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 15:50
            Ja korzystam z apteki Gemini oraz droższej DOZ, ale z odbiorem osobistym.
            • squirk Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 16:33
              pamana napisała:

> Ja korzystam z apteki Gemini oraz droższej DOZ, ale z odbiorem osobistym.

Też korzystaliśmy z DOZu, są bez zarzutu.
              smile
          • momas Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 16:51
            Trzeba szukac na na bieżąco. Ostatnio (przez dluższy czas) kupowalam preparat na stawy.
            W aptece - 105-110 zlmiesięczna kuracja w aptece internetowej kupowalam za 45 zl smile
            Teraz w tej samej - 77 zl.
            Ceny sie zmieniają, trzeba szukac.
            Oczywiscie roznice nie dotyczą leków refundowanych. Tu cena stala.
            • kasiak37 autorko watku 02.06.14, 17:08
              usun link do bloga z sygnaturki. Ten watek odbieram jako reklame bloga. Na dodatek Twoj nick jest czescia adresu do niego.
          • nafnaf4 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 23:51
            Mi akurat pasują zakupy w doz z odbiorem osobistym.
          • nafnaf4 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 23:52
            furtive_kitten napisała:

> > - leki kupowane w aptece internetowej, zazwyczaj jest to o 1/3 taniej
            >
            > W którejś konkretnej, czy ogólnie?

Mi akurat pasują w doz z odbiorem osobistym.
    • ikka135 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.06.14, 18:35
      Moje oszczędzanie w zakresie dzieci:karmienie piersią – dzieci nie znają mm, obiadki dla dzieci gotowałam sama, ubrania dostaję lub odkupuję za grosze,dzieci nie jedzą słodyczy, chipsów, nie piją kolorowych napojów, starszak szanuje zabawki, więc młodszy ma zabawki w nienaruszonym stanie, języka angielskiego uczę sama, najmłodszym zajmuje się mama.
      W mojej parafii ksiądz często organizuje wyjazdy do kina, teatru, na lodowisko. Płacę właściwie tylko za bilet albo dla parafian wyjazdy są bezpłatne.
      Tak ogólnie, że tak powiem. Ja do pracy mam blisko, więc kaszty paliwa są małe, mąż pracuje w systemie wyjazdowym. Mąż ma służbową komórkę, ja na kartę. Nie mamy żadnej płatnej telewizji, gazety czy czasopisma kupujemy sporadycznie. Książki wypożyczam z biblioteki, kupuję właściwe tylko te niezbędne mi w pracy zawodowej. Nie jadamy w restauracjach, nie zamawiamy pizzy do domu. Na zimę robię sporo przetworów (ogórki, buraczki, sałatki, dżemy). Praktycznie nie kupuję gotowych soków. Sama robię kompoty i soki, bo owoce dostaję od rodziny.
      Nie palimy papierosów. Naprawami i remontami zajmuję się głownie mąż, a jak wiadomo fachowcy potrafią kasować.
    • nawalonych7krasnali Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 03.06.14, 11:45
      kupujesz skarbonke - kształt dowolny - i wrzucasz co dzień 14 pln, czyli równowartość paczki papierosów. Pamiętaj, że nałogowiec musi najpierw kupić fajki - potem reszta, i tak co dzień. Skoro ludzi, którzy zarabiają krzywdzące pieniądze palą to i Ty możesz zacząć i żyć.
      Dużo zdrówka big_grin
    • stara-a-naiwna Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 04.06.14, 08:52
      u mnie spraedza się kilka rzeczy
      - co miesiąc jakaś kwota na lokatę (nie musi być dużo byle by systematycznie i nie ruszam tego bez konkretnego powodu)
      -nie kupuję zbędnych rzeczy (pytanie podstawowe "po co mi to?" albo "czy ja tego naprawdę potrzebuję?")
      - mam dziecko 7m - zazwyczaj sama gotuję - słoiki są awaryjnie sporadycznie
      - jem w domu nie w knajpach
      - planuję wydatki i porównuję ceny
      - kupuję sporo rzeczy używanych (allegro)
      - kiedyś odkładałam 5 (jak miałam jakaś w portfelu wyciągałam na bok)
      - mam dodatkowa pracę
      - jak, ze nie mam dziecka w wieku szkolnym na wakacje nie jeżdżę w sezonie (jeździmy za granicę nie wieziemy jedzenia z PL - pewnie to by ograniczyło nasze wydatki ale lubię próbować lokalnych rzeczy - aaaa na wakacjach mamy domek z kuchnią zawsze więc cześc posiłków jest nie w kanjpie)
      - chemia podstawowa
      - nie kupuję na zapas (przynajmniej sie staram)
    • agata781 Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 30.07.14, 01:22
      Podbijam wątek bo bardzo ciekawy ,a tak w ogóle to dodam od siebie:
      -Przygotowuje listę zakupów po uprzednim oglądzie szafek w domu i kupuję na bieżący miesiąc głównie chemie i produkty spożywcze suche i w puszkach.
      -Chemia w rossmanie.Do tego testuję od dłuższego czasu ich produkty własne ISANA i muszę przyznać że są dobre.
      -Dzisiaj byłam w Netto i zauważyłam płyn do naczyń Fairy w cenie 7,99zł/1,5 l.W Tesco swojego czasu był po 5 zł z drobnymi
      Mimo że jest nas tylko dwoje(ja i mąż)to taniej wychodzi pieczenie ciasta niż kupienie dwóch kawałków"do kawy"
      -cieszę się ogromnie że do pracy noszę"służbowe "ciuchy.Nie niszczę prywatnych.
      -"segregacja "śmieci też jest tańsza niż niesegregowanie.
      -jeśli nie zużywam całego słoiczka koncentratu pomidorowego"na raz"to ,to co pozostało w słoiczku zalewam oliwą,nie psuje się.
      -Kaszę kupuje tylko wtedy kiedy naprawdę jej potrzebuję.Kupując ją na zapas bądźcie pewne że nawet najszczelniejszy słoik nie stanowi przeszkody dla moli spożywczych.Sprawdzałam osobiście.
      -frytkownicę można umyć...nalewając do niej wody z dodatkiem proszku do prania!Nie wydaję kasy na jakiś super hiper płyn do tłuszczu i przypaleń a schodzi genialnie!
      Moja jedyną "słabością chemiczną jest płyn do przypalonych rusztów i grilli.Nie musze się mordować z umyciem przypalonego garnka czy przypalonej maszynki gazowej.Na szczęście nie jest specjalnie drogi...
      • sylwiam_m Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 01.08.14, 18:05
        > -Kaszę kupuje tylko wtedy kiedy naprawdę jej potrzebuję.Kupując ją na zapas bąd
        > źcie pewne że nawet najszczelniejszy słoik nie stanowi przeszkody dla moli spoż
        > ywczych.Sprawdzałam osobiście.

Jemy dużo kasz i zawsze mam kilka w zapasie i nie miałam nigdy moli spożywczych - rada zupełnie bez sensu
        > -frytkownicę można umyć...nalewając do niej wody z dodatkiem proszku do prania!

nie używam frytkownicy ale mycie czegoś co ma kontakt z jedzeniem czymś do prania chyba jest głupotą a nie oszczędnością
    • misiowazona Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.08.14, 20:28
      Wiem, że to wątek o oszczędzaniu, a nie o komforcie życia, ale czytając niektóre rady myślę sobie, że radzący mają chyba smutne życie. Nigdy nie zamawiać pizzy do domu, ani nie iść do knajpy na obiad ? My lubimy czasami wyskoczyć, jak już nie wiadomo co gotować, albo nie chce się nic. To dodaje życiu barwy. Chociaż właściwie - moi rodzice nigdy tak nie robili, i to nie z oszczędności, więc może to nasz styl jest dziwny. Też możliwesmile
      • misiowazona Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.08.14, 20:42
        To może powiem coś konstruktywnego, w temacie:
        - używam kopert bąbelkowych jeszcze raz zaklejając zapisane miejsca czystym papierem
        - kupuję na Allegro, to już prawie nałóg
        - sprzedaję używane i niepotrzebne rzeczy na Allegro lub olx
        - używam drugiej strony wydruków z drukarki jako brudnopisu
        - używam opcji ekonomicznej wydruku na drukarce - toner starczy na dłużej
        - nie kupuję chińskich butów, bo nie wytrzymują nawet całego sezonu (raz kupiłam dziecku, któremu noga szybko rośnie coś w rodzaju pionierek-odkleiła się podeszwa w trymiga)
        - w ogóle nie kupuję badziewia, przynajmniej nie świadomie, bo chytry dwa razy płaci
        - w wielu miejscach w mieszkaniu mamy żarówki ledowe, żrą mało prądu
        - mrożę żywność, która nie rokuje, że ktoś ją zechce zjeść w rozsądnym czasie
        - mamy psa, który z radością wyjada resztki
        - stary chleb wynosimy dla konia albo dla kózek - są w sąsiedztwie
        - resztki organiczne wędrują na kompost, mamy mniej śmieci "zmieszanych" a przy tym tworzy się wartościowy nawóz
        - próbuję nie dawać za wygraną w różnych sprawach, odwołuję się; dzięki mojej pisaninie uniknęłam raz mandatu, raz wywalczyłam odszkodowanie, którego chciano nam odmówić, a raz nie dałam na siebie zepchnąć skutków pomyłki urzędniczej
      • squirk Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.08.14, 21:07
        misiowazona napisała:

> Wiem, że to wątek o oszczędzaniu, a nie o komforcie życia, ale czytając niektór
        > e rady myślę sobie, że radzący mają chyba smutne życie. Nigdy nie zamawiać pizz
        > y do domu, ani nie iść do knajpy na obiad ?

Może lubią wiedzieć, co jedzą? Może świetnie gotują i żadna "knajpa" tego nie przebije?
        smile
        • misiowazona Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.08.14, 22:02
          Wszystko można zrobić samemu, włącznie z garbowaniem skór na własnoręcznie szyte buty, ale to masakra jak dla mnie.
          • squirk Re: Sposoby WDPD na oszczędzanie 02.08.14, 23:13
            misiowazona napisała:

> Wszystko można zrobić samemu, włącznie z garbowaniem skór na własnoręcznie szyt
            > e buty

I niektórzy być może je szyją, nie uwiera mnie to choć też nie rozumiem, no ale nie muszę przecież rozumieć wszystkich motywów cudzego postępowania które mnie nie dotyczy. Dla niektórych zdrowie i świadomość zawartości posiłków jest bardzo ważna, inni czasem machną ręką i zjedzą coś poza domem, sama jestem nieco obłąkana na punkcie domowego gotowania ale nie przesadzam i do dobrego lokalu zawsze dam się wyciągnąć.
            smile

, ale to masakra jak dla mnie.

Masakra - rzeź ludności cywilnej, okrutna i ze znęcaniem się.
            Zrobienie w domu pizzy nigdy mi się tak nie kojarzyło, żadnych ofiar, może czasem ktoś się przejadł ale poza tym nic.
            wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka