Dodaj do ulubionych

problem z wybudzeniem sie

10.06.14, 19:43
Pomożcie,
Nie chciałabym na forum podawać nazwy leku (mam nadzieję że zostanę dobrze zrozumiana)
Biorę leki które mają, jak to lekarz określił, przy okazji mojego leczenia działanie "wyciszające".
Muszę je brać 2 razy dziennie co 12h.
Nie mam problemów z sennością w ciągu dnia. Z jakiegoś powodu mam potworne problemy z wybudzeniem się rano. Jestem ociężała. Pamiętam jeszcze niedawno inne czasy, kiedy bez problemu budziłam się o 7 albo wcześniej, bo już było jasno!

Jak się dobudzić i obudzić?
Kładę się bardzo wcześnie, śpię po 8h. (lekarz kazał się wysypiać)
Jak się obudzić? Nigdy tak nie miałam.

pomocy!
może do prysznica na czworaka?
macie jakieś inne wskazówki?
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: problem z wybudzeniem sie 10.06.14, 21:01
      Ja się ostatnio budzę wcześnie, gdy śpię w pomieszczeniu z niewłaściwe zaciemniającymi zasłonkami. Jestem przyzwyczajona do ciemności, jak we własnej sypialni, a na wyjeździe było inaczej. Co prawda podsypiałam jeszcze po obudzeniu, ale finalnie i tak wcześniej wstałam "z kurami". Może dostosowanie się do rytmu doby dałoby u Ciebie dobry rezultat.
    • dzedlajga Re: problem z wybudzeniem sie 10.06.14, 22:17
      - Co najlepiej stawia rano na nogi?
      - Kawa!
      - A jeszcze lepiej?
      - Kawa wylana na klawiaturę

A tak na poważnie. Jeśli to efekt leku to wątpię, by dostosowanie do rytmu doby przyniosło efekty, choć spróbować można. Na mnie światło specjalnie nie działa ale może na Ciebie tak - ja nigdy nie zasłaniałam zasłon i w najgorszym okresie nawet ostre słońce mi nie przeszkadzało.
      Ja też przez leki (ale chorobę też) miewam problemy ze wstaniem. Teraz po prostu mam lepszy zestaw i jest zdecydowanie lepiej. Może ten lek ma jakiś zamiennik, na którym będziesz czuła się lepiej?
    • gat_t_a Re: problem z wybudzeniem sie 10.06.14, 22:58
      gimnastyka? może być krótka, wystarczy 10 minut
    • pigula74 Re: problem z wybudzeniem sie 10.06.14, 23:11
      a może zażywaj połowę dawki z tabletki wieczornej lub zmień godziny zażywania leków.
    • mad_milk Re: problem z wybudzeniem sie 10.06.14, 23:25
      Idź do lekarza i powiedz o tym. To zapewne sprawka tego tajemniczego leku. Są leki usypiające na różne choroby od alergii po parkinsona ale tylko lekarz może zmienić dawkę, godzinę podania lub zmienic lek na inny.
    • nostress.ka21 Re: problem z wybudzeniem sie 11.06.14, 10:52
      1. Zmiana leku lub dawki leku.

2. Możesz spróbować jakiejś aplikacji do mierzenia jakości snu i na jej podstawie ustalić budzik. Wiem, że to brzmi poniekąd śmiesznie, ale działa. Aplikacja na podstawie oddechu i ruchów ciała określa w jakiej fazie snu jesteś. Ustalasz godzinę budzenia z zakresem powiedzmy 10-30 minut i aplikacja obudzi Cię w najdogodniejszym momencie w tym przedziale czasowym.
      Moim zdaniem warto spróbować, a dodatkowo możesz dowiedzieć się jak kształtuje się u Ciebie sen, bo jest pewne prawdopodobieństwo, że śpisz, ale po prostu się nie wysypiasz - to też sprawka leków, a na wykresach będziesz to widziała.
    • lirio Re: problem z wybudzeniem sie 11.06.14, 18:00
      Może to przejściowe.
      A najlepsze na wybudzenie jest spanie w pomieszczeniu bez zasłonek, żaluzji. Gdy miałam problemy z migrenami i zmęczeniem lekarz powiedział mi, że spanie w zaciemnieniu to strzał w głowę ( między innymi przy stanach depresyjnych), człowiek ma budzić się w normalnym rytmie.
      • autumna Re: problem z wybudzeniem sie 12.06.14, 09:41
        > A najlepsze na wybudzenie jest spanie w pomieszczeniu bez zasłonek, żaluzji.

Tak, o ile przez okno nie wali ostre światło latarni o barwie zjadliwie pomarańczowej względnie zielonkawej. U mnie bez zasłonek ani rusz...
    • 22pagoda Re: problem z wybudzeniem sie 12.06.14, 09:31
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
      Narazie testuję odsłonięte okno, jak był sezon jesienno zimowy i leków jeszcze nie brałam, to rolety były całkowicie odsłonięte, żeby się nie budzić w ciemności bo ciemność na dworze wink ale wtedy właśnie nie było problemów ze wstawaniem, tak jak zeszłego lata nie były zasłaniane.
      Teraz zasłaniałam rolety bo zalecenie doktorka było że powinnam się wysypiać. Więc nie do końca na maksa, ale takie 30 cm nad parapetem zostawiałam. Zaznaczę że to rolety zewnętrzne. Zaczęłam więc dzięki Waszym namowom odsłaniać, i obserwuję rezultaty, dzisiaj było naprawdę dobrze, ale to pierwszy dzień, więc wolę się upewnić.
      Niestety dawki leku nie mogę zmienić (tak jak jego typu)
      O urządzeniu pomyślę jak testowanie rolet nie zadziała.
      A propos kawy, rzecz oczywista, że to jest pierwsza rzecz jaką zamawiam albo robię rano.
      Sam ceremoniał picia budzi. I potrafię już tak się nabrać, że wystarczy mi porządny kubek kawy Inki (sic!) a pierwszą prawdziwą piję dopiero w południe. No, ale jeśli kiedyś się piło po 5 kaw dziennie, to warto zrobić odwyk.
      Dobrego dnia WDPD!
      "Om mani padme hum" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka