Dodaj do ulubionych

Placek na maślance

24.06.14, 14:30
O tym, że drożdże mnie nie lubią pisałam ostatnio na blogu, ale tutaj chcę wam napisać sprawdzony przepis na oszukanego drożdżowca czyli:

Placek na maślance

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oliwy

Ulubione owoce w ulubionej ilości. Tym razem miałam ok. 70 dag truskawek.

Składniki na kruszonkę:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka miękkiego masła

Przygotowanie:
1. Ciasto - wszystkie składniki wymieszać widelcem na gładką masę.
2. Kruszonka - wszystkie składniki wyrobić ręką do uzyskania drobnej kruszonki. Jeśli za bardzo się klei dodać trochę mąki.
3. Ciasto wylać na wysmarowaną masłem blachę.
4. Wyłożyć truskawki.
5. Posypać kruszonką
6. Blachę wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni.
7. Piec 30-40 min.

SMACZNEGO wink
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Placek na maślance 24.06.14, 15:05
      mamgrosik napisał(a):

> O tym, że drożdże mnie nie lubią pisałam ostatnio na blogu

Mylisz/mieszasz - celowo, bo nie pierwszy raz, i już ci moderatorka zwracała uwagę na przesadną "promocję" bloga - dwa środowiska.
      Skoro najwyraźniej bardzo zależy ci na wejściach na blog nie rozumiem, czemu zniechęcasz do zajrzenia choćby raz.
      • mamgrosik Re: Placek na maślance 24.06.14, 18:02
        Nie sądziłam, że to może zniechęcać. Ale może masz rację...
        Wezmę sobie na wstrzymanie - dzięki za radę.
        • budzik11 Re: Placek na maślance 24.06.14, 18:09
          Polecam forum "Kuchnia" - tam wszelkie przepisy są mile widziane.
          Natomiast umieszczanie linka do swojej strony nie jest zabronione, o ile nie chodzi o działalność komercyjną. Cyt. regulamin dot. sygnatury: "Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, link do strony, ulubiony cytat, obrazek. Sygnaturka nie powinna być komercyjna, nie zamieszczaj w niej reklam."
          Zgadzam się jednak, że częste zakładanie wątków i pisanie postów, zwłaszcza nie na temat, może sugerować chęć poprawienia sobie "oglądalności", więc również proszę mamgrosik o umiarkowanie w tej kwestii.
          • mamgrosik Re: Placek na maślance 24.06.14, 18:11
            mamgrosik przyjęła do wiadomości i obiecuje poprawę.
          • nostress.ka21 Re: Placek na maślance 24.06.14, 22:52
            budzik11 napisała:
            > Polecam forum "Kuchnia" - tam wszelkie przepisy są mile widziane.

Forum Kuchnia to od dłuższego czasu jakaś masakra pod względem treści niestety, Galeria Potraw również umarła właściwie - a szkoda uncertain
            • mamgrosik Re: Placek na maślance 25.06.14, 11:28
              Można by na WDPD założyć w sumie wątek ze sprawdzonymi przepisami wink
              • budzik11 Re: Placek na maślance 25.06.14, 12:44
                Wątków "ciastowych" było już milionpińcet, wystarczy wklepać w wyszukiwarkę "ciasto", choćby:
                forum.gazeta.pl/forum/w,49213,99302028,99302028,przepisy_na_ciasta.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,49213,139113886,139113886,Przepis_na_ciasto_potrzebny_.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,49213,125861703,125861703,ciasta_bez_pieczenia.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,49213,133986770,133986770,przepis_na_proste_ciasto.html
                i bardziej specjalistyczne - na ciasta świąteczne (Wielkanocne, bożonarodzeniowe), kruche, z owocami, itp itd. Zawsze można dopisać się któregoś, zamiast zakładać kolejny wątek.
        • squirk Re: Placek na maślance 24.06.14, 18:52
          A ja skorzystam z przepisu i podeślę koleżance która wciąż coś piecze, jej małe jamochłonki zjedzą każdą ilość ciasta z owocami.
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka