Dodaj do ulubionych

Duży garnek

13.10.14, 16:39
Chciałabym kupić sobie jakiś duży gar - żeby móc ugotować np. większą ilość bazy na zupy do zamrożenia. No i zastanawiam się w ile litrów powinnam celować. W tej chwili mam jakieś dwa garnki niby te większe, z kompletów (celuje, że pewnie koło 4-6l) i uważam je za stanowczo za małe.
Chciałabym żeby rzeczywiście dało się przygotować spory zapas, ale też obawiam się, że przesadzę. wink

Jaki macie największy garnek (i może jakiego z tych większych rzeczywiście realnie używacie)?
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Duży garnek 13.10.14, 16:49
      ja mam same male,ale moi rodzice maja taki 7L www.agd-dla-ciebie.pl/towary.php?Gotowanie-i-pieczenie-%3EBIGOSOWNIK---RONDEL-Z-POKRYWA-7-L-28-CM-1333&id_p=2933&ilosc=1

Uzywaja regularnie wlasnie do bigosu, lazanek, duszenia golabkow, leczo.
      • sasilla Re: Duży garnek 13.10.14, 17:11
        7l wydaje mi się za małe. Raczej myślałam o czymś koło 10-20l. Tylko no właśnie - na ile to się sprawdzi, a na ile mi się tylko wydaje...
    • squirk Re: Duży garnek 13.10.14, 17:29
      sasilla napisała:

> Jaki macie największy garnek (i może jakiego z tych większych rzeczywiście real
      > nie używacie)?

Mam taki standardowy z kompletu, ma pewnie ze 6-7 litrów i jest w sam raz ale czasem rozważam zakup większego. Niby mam, ma na oko z 10 l, ale jest węższy i wysoki, kiepsko się w tym miesza i jest nieporęczny, używam tylko do namaczania cazueli z rączkami bo tylko w nim się bez problemu mieszczą.
      Jeśli zdecyduję się na zakup to na pewno w sklepie, nie online (choć nienawidzę zakupów nie-online, niewiele brakowało żebym uściskała przed chwilą kuriera z Tesco, na myśl o wyjściu do sklepu coś mi się robi w środku) - myślę, że będę w stanie ocenić na oko czy rozmiar garnka jest odpowiedni.
      smile
    • liliawodna222 Re: Duży garnek 13.10.14, 18:11
      Mój największy garnek ma 10 litrów i jest z serii IKEA 365. Nie opłaca mi się gotować zupy w mniejszym. 10 l. To niby dużo, ale jak się gotuje porządny rosół, to połowę tego gara zajmują mięso i warzywa. Moja raptem 3-osobowa rodzina taki gar zupy zjada w 2 dni.
      • sasilla Re: Duży garnek 13.10.14, 18:39
        Ten ikeoski garnek brałam pod uwagę (mam zestaw małych i w sumie są nawet ok), ale czy rzeczywiście starczy? Nie masz czasem wrażenia, ze to jest jeszcze za mało?
        Dziś właśnie obrabiałam warzywa, miałam ich ponad 10kg - część zamroziłam na surowo, resztę ugotowałam na dwa garnki. Chciałabym móc to wszystko załatwić za jednym razem. Albo żeby dało radę ugotować na raz rosół z minimum 2 kurczaków (plus dodatki).
    • e-kasia1 Re: Duży garnek 13.10.14, 22:00
      Najwiekszy z ikea z serii365plus. Polecam
      • annakate Re: Duży garnek 13.10.14, 23:44
        Garnek to można kupić dowolnie duży, ale wzięłąbym pod uwagę dwie rzeczy - średnicę dna (jaki da się stabilnie ustawić na kuchence i efektywnie ogrzewać) i ciężar garnka z zawrtością (żebyś dała radę zestawić go z kuchenki). 12 litrów wydaje mi się granicą rozsądku.
    • madzioreck Re: Duży garnek 13.10.14, 23:58
      Mam 10-litrowy i używam codziennie prawie, do gotowania różnych jednogarnkowych wynalazków, gulaszy, zup. No ale ja nie gotuje nigdy na 1 obiad. Gdybym jednak chciała do rosołu albo większej ilości wywarów na zapas, to po załadowaniu mięsa i warzyw wiele miejsca w tym garze nie zostaje...
    • budzik11 Re: Duży garnek 14.10.14, 10:50
      Mam 10-litrowy. Używam raczej rzadko, ale czasem się przydaje - do gotowania dwóch dużych golonek, bigosu na święta czy wymieszania świątecznej sałatki (potem trzymam sałatkę na tarasie w tym garnku, rozrabiam z majonezem mniejsze porcje do bezpośredniego zjedzenia), do obgotowania całej główki kapusty na gołąbki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka