Dodaj do ulubionych

metamorfoza stolika z IKEI

03.11.14, 10:36
mam takowy, kosztował 19,90 zł smile

jest czerwony, a w obecnym wystroju wolałabym by był szaty lub turkusowy. nie jestem artystyczną duszą, która spełnia się przy szlifowaniu, więc tak się zastanawiam... nowy kosztuje 40zł. lepiej spróbować pomalować? nie ręczę za efekt, nie wiem ile kosztuje farba? okleić samoprzylepną okleiną do mebli? a może jednak kupic nowy, a ten komuś oddać?
Obserwuj wątek
    • czarna_pumka Moim zdaniem... 03.11.14, 13:22
      Jeśli stary jest w dobrym stanie, to może sprzedaj. Choćby za 10 złotych.
      Może akurat jakiś student kupi? smile
      Lepiej dołożyć i kupić nowy.

Pomalowanie to nie tylko farba, ale i też pędzle, folia zabezpieczająca, ewentualnie rozpuszczalnik no i oczywiście czas pracy.
      Poza tym wydaje mi się, że meble z IKEA nie nadają się do malowania.
      Są śliskie, wiórowe i pewnie kiepsko będą przyjmować farbę.

40 zł to nie dużo, by mieć mebel idealnie pasujący do wystroju wnętrza smile
      • sangrita Re: Moim zdaniem... 03.11.14, 13:41
        > Pomalowanie to nie tylko farba, ale i też pędzle, folia zabezpieczająca,
        > ewentualnie rozpuszczalnik

... co w sumie będzie pewnie kosztować 35 złotych smile
    • asfo Re: metamorfoza stolika z IKEI 03.11.14, 14:13
      Nie opłaca się przeprowadzać renowacji w tym wypadku, szczególnie jak nie masz doświadczenia. Folia samoprzylepna jest trudna w obsłudze - łatwo zrobić krzywo, a pod folią tworzą się pęcherzyki powietrza.

Z kolei farba może mieć tendencję do złuszczania się, jeśli nie będzie odpowiednia. Ewentualnie możesz spróbować pomalować stolik wałkiem, farbą akrylową, a jak nie wyjdzie, to stolik wywalić i kupić nowy, traktując sprawę jako działalność hobbystyczną. wink
      • kajka271 Re: metamorfoza stolika z IKEI 03.11.14, 15:17
        Ja malowałam komodę Malm i wyszła fajnie... ale komoda to trzy stówy, warto... stolik za 40zł bez sensu smile Farba wyjdzie ci z 25zł, plus wałek, folia, papier do szlifowania, no i pracy troszkę jest...
        • alujusta80 Re: metamorfoza stolika z IKEI 23.04.16, 09:38
          A na jaki kolor malowalas i z jakiego koloru wyjściowego komody ? smile
      • mitta Re: metamorfoza stolika z IKEI 03.11.14, 15:35
        Odradzam malowanie (a oklejanie tym bardziej), zwłaszcza, że nie masz żadnego w tym względzie doświadczenia. Ja malowałam meble z ikei z dobrym skutkiem. Najpierw powierzchnię zmatowiłam - do wiertarki dokupiłam takie kółko z rzepami, do tych rzepów przyczepia się kółka z papierem ściernym i tym zmatowiłam. Potem kilkakrotnie malowałam farbą akrylową i wałkiem. Z doświadczenia wiem, że nie ma dużego wyboru w kolorach farb - jeśli zależy nam na jakimś szczególnym trzeba wybrać z mieszalnika, najmniejsza pojemność 1 litr, koszt powyżej 30 zł, im ciemniejszy kolor, tym droższy. Można użyć pigmentów, wyjdzie taniej, ale trudno uzyskać pożądany kolor. Pigmentami nie można też zabarwić białej farby na ciemny kolor, gdyż za duża ilość pigmentu powoduje rozrzedzenie farby.
        Tak więc koszt będzie znaczny, a efekt niewiadomy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka