Dodaj do ulubionych

Płyn do prania a pranie wstępne

15.11.14, 23:17
Dziewczyny, mam taki o to problem - chciałam się przerzucić na płyn do prania, kupiłam nawet i mam problem z używaniem. Chodzi o to, że moja pralka nie ma kieszeni na płyn i problem pojawia się przy praniu z praniem wstępnym. jak sobie z tym poradzić? Jedyne co, to robię tamę z proszku smile leje płyn i wtedy jest ok. No ale nie o to chodzi smile Macie jakiś pomysł jak to można ogarnąć.
Pralkę kupowałam niecały rok temu i sądziłam, że ma w kieszeni taką klapkę, którą się wymontowywało, ale nie mogę jej znaleźć wiec chyba tylko mi sie to wydawało.
--
Obserwuj wątek
    • kamw1807 Re: Płyn do prania a pranie wstępne 16.11.14, 01:36
      witajsmile
      zapewne większość odpowiedzi będzie brzmiała "kto dzisiaj używa jeszcze wstępnego prania",
      odpowiadałem wielokrotnie tutaj, na posty dotyczące m.in. pr. wstępnego i zazwyczaj rad nie otrzymywałemsmile, ale cieszę się, że są jeszcze tacy, którzy z tej funkcji korzystająsmile

ja stosując płyn do prania, wlewam go do 1 szufladki i po prostu czatuję, wlewając drugą dawkę płynu w momencie kiedy pralka rozpoczyna pranie zasadnicze
    • budzik11 Re: Płyn do prania a pranie wstępne 16.11.14, 09:08
      A jak to jest rozwiązane przy praniu w proszku? Ja nie używam prania wstępnego, ale aż z ciekawości poszłam zobaczyć jak to u mnie 9pralka otwierana z przodu, electrolux) wygląda - jest osobna rynienka na preparat (wszystko jedno proszek czy płyn) do prania wstępnego, osobna do prania zasadniczego, osobna na płyn do płukania (też nie używam). Ty masz tylko te dwie ostatnie rynienki?
      • micha83 Re: Płyn do prania a pranie wstępne 16.11.14, 09:35
        właśnie,tak czytam i czytam i nie za bardzo zrozumiałam autorkę..W mojej pralce też mam podział jak budzik na dozowniki do prania wstępnego,zasadniczego i na płyn do płukania.
        Proszę tu link:
        u.42.pl/40wi_dozownik_do_proszku
        Jak to u Ciebie Kuko wygląda?
        Prania wstępnego używam przy bardzo zabrudzonych rzeczach. Nie używam natomiast płynów do prania i płynów do zmiękczania.
    • gazetowy.mail Re: Płyn do prania a pranie wstępne 16.11.14, 12:44
      nie bardzo rozumiem co napisałaś. jaka tama z proszku ?
      pralka ma trzy przegródki na detergenty do prania wstępnego, prania zasadniczego, płukania.
      wsypujesz/wlewasz co gdzie potrzebujesz i już.
      na każdym etapie prania woda przepływa przez odpowiednią przegródkę i pobiera detergent.
      • rapunzel72 Re: Płyn do prania a pranie wstępne 16.11.14, 19:47
        Ja sporadycznie korzystam z prania wstępnego, ale nawet chyba w instrukcji napisano, że przy praniu wstępnym nie należy korzystać z płynu.
        Zresztą płyn z założenia jest delikatniejszy niż proszek, więc jaki sens używać go do tak strasznie brudnego prania, że konieczne jest pranie wstępne.
        Dodam, że pralka nowa polar, ładowana od góry.
        • kuka9 Re: Płyn do prania a pranie wstępne 17.11.14, 12:56
          No więc wyjaśniam smile Moja pralka ma trzy komory - wszystko tradycyjnie. Chodziło mi o to, że jak wlewam płyn do obojętnie którego z zasobników na proszek - to on automatycznie spływa, tak więc przy korzystaniu z prania wstępnego smile a ja z niego korzystam często - nie ma szans, aby został w tym zasobniku i poczekał do prania zasadniczego. Dlatego też w tej komorze usypuję tamę z proszku smile i wlewam płyn. Jeśli robię pranie tylko zasadnicze to płyn leję do bębna.
          Wiem, że są pralki, które mają w szufladzie takie gumowe wkładki na płyn - wydawało mi się że moja pralka też takie miała tylko je wymontowałam - ale jak wspominałam, wydawało mi się.
          Jak widzę, pranie wstępne to tylko z proszkiem? Po płynie to pranie jakieś takie milsze w dotyku jest i ładniej pachnie smile więc chciałam się zupełnie na płyn przerzucić ale chyba nic z tego. Dzięki za pomoc.
          • claratrueba Re: Płyn do prania a pranie wstępne 17.11.14, 13:51
            U mnie ten sam problem a proszku nie używam bo przy mojej twardej wodzie to jest dramat- nie wypłukuje się nawet przy dodatkowym płukaniu i kluch- śmierdziel pod kołnierzem się zbiera. Po prostu najpierw piorę na super-krótki a potem normalny program.
    • biedroneczka47 Re: Płyn do prania a pranie wstępne 17.11.14, 15:16
      Znam ten ból. Kiedyś miałam pralkę z takim zamyknym plotkiem, który zatrzymywał płyn do stosownego momentu. Teraz mam durną Beko, która nie tylko nie ma płotka ale nawet na różnych programach jest różna kolejność wypłukiwania komór na proszek. Mój sposób jest taki: wlewan płyn do zatyczki od lakieru do włosów z zaokraglonym denkiem i stawiam w komorze na proszek. Druga jest węzsza, więc tam stosuję dwie polowki tego plastikowego z jajka niespodzianki. Kiedy pralka pobiera wodę, pojemniczek we właściwej komorze się przewraca i uwalnia zawartość smile
      Przepraszam za literowki, piszę z telefonu
    • madzioreck SPAM 15.12.14, 16:06
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka