tombraider77 25.01.08, 20:29 gdzie kupić jajka chowu naturalnego czy też są oznaczone jak te z marketu np chowu klatkowego oznaczone sa 3P,czy baby na targu terz muszą miec stemplowane jajka ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Jajka ? 25.01.08, 20:37 Ja kupuję od znajomej,jestem pewna,że są od kurek"grzebiących",a ona przywozi je od cioci.Skąd pewność?Sprawdziłam smakowo i na pewno nie są od kur-wyrobnic,tylko od tych,z którymi "kogut chodzi tylko dla jaj".Ponadto już teraz zamawiam na Wielkanoc,bo nie ma ich w nie wiadomo jakiej ilości i kto pierwszy-ten ma Odpowiedz Link
tombraider77 Re: Jajka ? 25.01.08, 20:49 Czyli rozumiem,ze nie sa oznaczone. Moja znajoma ponoć w markiecie kupiła od takich grzebiących ale nie pamieta oznaczenia ? Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jajka ? 26.01.08, 00:00 X - sposób chowu: 0 - chów ekologiczny 1 - chów z wolnym wybiegiem 2 - chów ściółkowy 3 - chów klatkowy Chów ekologiczny oznacza kurę chodzącą wolno, grzebiącą w ziemi i jedzącą co znajdzie, czyli tzw. wiejskie jaja. "Baby" na ryneczkach nie mają żadnych oznaczeń, bo handlują nielegalnie tzn. towerem niekontrolowanym, niedopuszczonym do handlu. Kupujesz na własne ryzyko. No chyba, że te "baby" jadą do hurtowni, gdzie kupują jaja z ferm, a fermy maja obowiązek oznaczać swoje jaja. Odpowiedz Link
turzyca Re: Jajka ? 27.01.08, 02:42 A wie ktos gdzie w Polsce mozna kupic jajka oznaczone 0 lub 1? W supermarketach nie ma, przejrzalam polki Carrefoura i Auchan. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Jajka ? 27.01.08, 09:57 Od wspomnianych "bab" albo w sklepach ze zdrową/ekologiczną żywnością. Odpowiedz Link
irenazu Re: Jajka ? 27.01.08, 15:52 Z tymi jajami "od bab" to też może być różnie, w koszyku 3 mendle, a w samochodzie na parkingu 30 wytłaczanek i na pewno są wiejskie bo w mieście ferm to raczej nie ma. Chyba że "baba" jest naprawdę "pewna". Odpowiedz Link
bazylia4 Re: Jajka ? 27.01.08, 21:49 Ja kupuję jajka oznaczone 0 lub 1 w Almie. "O" to są u nich ekologiczne jajka od kury zielononóżki a "1" napisane jest, że od kury podwórkowej. Odpowiedz Link
a-bara Re: Jajka ? 27.01.08, 23:05 W cerfurze sa U nas w bytomiu staja na specjalnym stojaku przy stoisku z serami. Odpowiedz Link
turzyca Re: Jajka ? 28.01.08, 00:03 To Bytom jest do przodu w porownaniu z Warszawa. Ale moze i u nas cos sie zmienilo, sprawdze na Wielkanoc. Odpowiedz Link
ajlii Re: Jajka ? 28.01.08, 14:49 Ja mam taką kobitkę na targu - tylko te jajka od kur "wolnowybiegowych" bardzo szybko schodzą Jeśli jesteś z Warszawy, podam Ci namiary na rynek. Czasem jajka z 1 lub 0 podobno można trafić w Albercie (nie szukałam). Odpowiedz Link