zanaa 27.03.08, 11:00 macie jakis patent jak czyscic szkol matowe?mam takie cuda wstawione w drzwi i poprostu nie wyrabiam, jak sie dotknie palcem tak juz zostaje...jak to odluscic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: szklo matowe 27.03.08, 13:28 A plyn do mycia szyb na to nie dziala? Dla mnie to najlepszy odtluszczacz - nawet szafki kuchenne nim myje. I ma jeszcze jeden plus - nie trzeba splukiwac Odpowiedz Link
kasiak37 Re: szklo matowe 27.03.08, 20:00 jak dobrze ze jest to forum bo chodzil mi po glowie pomysl z szafkami do sufitu wiszacymi wlasnie z drzwiczkami z matowym szklem.Juz mi przeszlo Odpowiedz Link
pergolcia Re: szklo matowe 28.03.08, 05:50 ja też mam takie drzwiczki w kuchni. Jak je dostałam byłam zachwycona. Pozniej dotknełam niechcący palcem i czar prysł. Boje się ich dotykać żeby calkiem nie zapaćkać. Jak bedzie jakaś dobra rada to też się chetnie zastosuje Odpowiedz Link
agatha-christie Re: szklo matowe 28.03.08, 10:38 Ja też mam taką szybę ze szkła matowego w drzwiach. Zawsze są na niej jakieś plamy, niekoniecznie tłuste. Też próbowałam wielu specyfików (w tym pianki do skanerów i rozpuszczalnika) i kurczę blade, kiedy już jedne mazy zostaną usunięte, to natychniast albo jeszcze prędzej, pojawiają się następne. Czekam na wybawcę (wywabcę). Odpowiedz Link
inia25 Re: szklo matowe 28.03.08, 11:05 ja myje czysta szmatka/gabką z woda. Mocno namoczone woda bez srodków chemicznych. Poki co działa Odpowiedz Link
bri Re: szklo matowe 28.03.08, 12:11 A może zamiast walczyć z tłustymi plamami, właśnie natłuścić np. oliwką dla dzieci? Ale przyznam, że nie praktykowałam. Odpowiedz Link
tomira74 Re: szklo matowe 28.03.08, 13:03 Tak dołączam do czekających na radę. tez mam takie drzwi i do tego blisko kominka więc ciągle są i brudne od tych palców i zakurzone od palenia. na co dzień myję płynem do mysia okien Clin. Efekt średnio zadowalający. Odpowiedz Link
sadida Re: szklo matowe 31.03.08, 10:13 Mam matowe szkło w kabinie prysznicowej. Jedyne co moge polecić to ścierka z mikrofibry bez zadnych detergentów. Mam ściereczke z biedroniki (taka grubsza niebieska) i ta sie sprawdza - inne już niekoniecznie. Odpowiedz Link
sadida Re: szklo matowe 31.03.08, 10:14 Jeszcze jedno - ściereczka wilgotnia nie mokra. Odpowiedz Link
agawa70 Re: szklo matowe 28.03.08, 17:27 Mam kubki z takiego "mrożonego" szkła. Gorąca woda + płyn do mycia naczyń sprawdzają się doskonale. Szyby w drzwiach czy szafkach wytarłabym po umyciu dobrze wypłukaną ściereczką i wytarła do sucha. Odpowiedz Link
popirna Re: szklo matowe 30.03.08, 19:41 Mam takie szyby w drzwiach (drzwi 3 sztuki, szyb 3x3=9). Sposób na matowe szkło - nie mieć matowego szkła. Swoje myję clinem, takim do rozcieńczania wodą, robię miksturę mocno stężoną i mocno ciepłą, potem toto szoruję, potem wycieram do sucha, jak trzeba to poprawiając psikaczem. Niestety są takie plamy, które wyłażą po wyschnięciu i trzeba się do nich zabierać po kilka razy. Jednak jak się toto doczyści, to na czas jakiś wystarcza. No i można jeszcze zafoliować Odpowiedz Link
ancza7 Re: szklo matowe 31.03.08, 09:22 popirna napisała: > Mam takie szyby w drzwiach (drzwi 3 sztuki, szyb 3x3=9). Sposób na matowe szkło > - nie mieć matowego szkła. > Swoje myję clinem, takim do rozcieńczania wodą, robię miksturę mocno stężoną i > mocno ciepłą, potem toto szoruję, potem wycieram do sucha, jak trzeba to popraw > iając psikaczem. Niestety są takie plamy, które wyłażą po wyschnięciu i trzeba > się do nich zabierać po kilka razy. Jednak jak się toto doczyści, to na czas ja > kiś wystarcza. > No i można jeszcze zafoliować Niegłupi pomysł w tym foliowaniem. Są takie tapety samoprzylepne witrażowe aukcja.onet.pl/search.php?string=witra%C5%BCowa&us_id=4614650&country=1 Odpowiedz Link
agawa70 Re: szklo matowe 31.03.08, 09:56 Jest też zupełnie przeźroczysta folia samoprzylepna - to wcale nie byłby głupi pomysł - nie byłoby jej widać a szkło nie brudziłoby się przy dotknięciu. Odpowiedz Link
zanaa Re: szklo matowe 11.04.08, 14:40 no tak , ale gorzej jak sa juz plamy ktore nie chca zejsc...te okleiny z bambusa moze jakos je ukryja...musze wyprobowac, bo szalu dostaje na sam widok tych plam Odpowiedz Link
gut-gro a ocet? 11.04.08, 22:03 A taki specyfik jak ocet znacie? Taki zwykły, śmierdzący jak cholercia, dziesięcioprocentowy? trochę wody+trochę octu, szmatką wytrzeć i już. Ewentualnie jeszcze potem na sucho - to zawsze pomaga pozdrawiam! Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: a ocet? 12.04.08, 11:52 Ja tez stawiam na ocet, ostatnio nie mogłam domyć kabiny prysznicowej, po wszystkim zacieki żadne domestosy nie pomogły a ocet tak Odpowiedz Link