pikum 31.03.08, 10:53 Prałyście może kiedyś kołdre puchową?podzielcie się swoimi spostrzeżeniami!w jakiej temp.prać?w jakich środkach piorących?może jakieś magiczne sztuczki..... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: Pranie kołdry puchowej 31.03.08, 11:01 Albo masz bardzo dużą pralkę, albo bardzo małą kołdrę... Ja mam wprawdzie poduszki puchowe, ale na metce napisane jest, że można prać normalnie w pralce automatycznej, nawet w 90stC. Z tym, że ciężko upchnąć te dwie poduszki, nie wyobrażam sobie wepchnięcia kołdry Oddałabym do pralni. Odpowiedz Link
maria10344 Re: Pranie kołdry puchowej 31.03.08, 11:33 Kołdry,z powodu,że puchowe raczej nie są grube.Ja wyprałam swojąw automacie /duży bęben/bo kot mi na nią nasikał.Moja rada jest taka.Pierz tylko jak będzie upał i silne słońce.Wyprać ją to małe miki ale później sztuka ją wysuszyć.Najlepiej suszyć rozłożpną,albo przewieszoną przez suszarkę.Trzeba często ją zdejmować i ć wtedy pierze nie straci nic ze swej miękkości.Płyn standard do wełny i środek do płukania dość dużo.Kołdra była jak nowa.Po chemicznym czyszczeniu nie była dobra.Jest z tym jednak trochę zachodu. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Pranie kołdry puchowej 31.03.08, 17:55 maria10344 napisała: > Kołdry,z powodu,że puchowe raczej nie są grube. Poważnie? No to ja nie wiem, ja do swojej ledwo zapakowałam 2 poduszki, a są małe (50x60cm), w dodatku pralka zwariowała, bo nie mogła sobie rozłożyć ciężaru w bębnie i ledwo odwirowała. Odpowiedz Link
pikum jeszcze jedno małe pytanko 31.03.08, 12:07 Patent na wysuszenie tej kołdry w szybki sposób już mam!pytanko to:czy moge dodać do prania np.wanisha?Wsyp jest dość uplamiony i nie wiem czy po zwykłym płynie plamy zejdą? Odpowiedz Link
maria10344 Re: jeszcze jedno małe pytanko 31.03.08, 17:45 Ja nie dodawałam Wanisha,ale mślę,że tak. Jeżeli kołdra jest starsza to lepiej powtórzyć króciutkie pranko na 30 st.C. a potem dopiero płukać i na końcu płyn do płuk. Ruszanie częste kołdrą ma też zapobiec zaciekom Odpowiedz Link