justyna3003 po ile u was ogórki?zaprawiacie już? 30.06.08, 08:28 jak ktoś zna jakiś super przepis na ogórki kiszone to niech się podzieli.Chciałabym w tym roku spróbować zrobić ogóreczki po raz pierwszy... Odpowiedz Link
justyna3003 Re: po ile u was ogórki?zaprawiacie już? 30.06.08, 08:31 to oczywiście było takie "luźne" nawiązanie do tematu sezonu ogórkowego, nie żebym nie wiedziała o co chodzi w tzw.sezonie ogórkowym, ale może rozwinie się tu jakaś miła dyskusja z przepisami zamiast jatki o myciu się i ręcznikach Odpowiedz Link
agawar Re: po ile u was ogórki?zaprawiacie już? 30.06.08, 08:41 Zaprawiam ogórki w butlach po wodzie 5l serio, nic się z nimi nie dzieje, sa pyszne Odpowiedz Link
majkagra Re: po ile u was ogórki?zaprawiacie już? 30.06.08, 08:56 Obowiązkowo dodaję do ogórków przyprawy: świeży koper, czosnek i chrzan. Ogórki z przyprawami zalewam gorącą wodą - na litr wody wsypuję dwie łyżki soli i jedną cukru. I mocno zakręcam słoiki Gotowe Odpowiedz Link
ajlii Re: po ile u was ogórki?zaprawiacie już? 30.06.08, 13:39 eeee... ale najpierw w gliniaku czy od razu do słoików...? Co by nie było - w kwestii ogórków to ja ciemna jestem Odpowiedz Link
majkagra Re: po ile u was ogórki?zaprawiacie już? 30.06.08, 15:14 Od razu do słoików Jak się ukiszą to w chłodne miejsce Jednak wolę korzeń chrzanu Odpowiedz Link
acsis butle 5l 25.07.08, 22:39 nie wiadomo czy coś sie nie wytrąc a plastiku pod wplywem kwasu...wole klasyczne szkło typu weck. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Sezon ogórkowy 30.06.08, 08:57 Do małosolnych i kiszonych - gałązka wiśni, gałązka czarnej porzeczki, liście chrzanu, czosnek i koper Mniam Odpowiedz Link
majkagra Re: Sezon ogórkowy 30.06.08, 09:03 Truscaveczka, dodaję korzeń chrzanu - podobno powoduje, że ogórki są zawsze twarde (i rzeczywiście są) Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Sezon ogórkowy 30.06.08, 09:29 Wypróbowałam obie opcje, z korzeniem mi mniej smakują Odpowiedz Link
ika0406 Re: Sezon ogórkowy 13.07.08, 19:24 robię kiszone według przepisu ale po kilku miesiącach robią się bardzo kwaśne. Odpowiedz Link
stokrotka.a :) 30.06.08, 13:33 Dziewczyny a już pędzę po gliniak i ogórki ...ale mi smaka narobiłyście !!...a mój chłopek mnie meczy na gg zebym cos o tym pomyslalam hehe...moze on tez siedzi na tym samym forum dziewczyny heee? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: :) 21.07.08, 14:02 macie przepis ma ogórki w zalewie miodowej - czy podać.. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: :)ogórki z miodem 24.07.08, 09:02 3 kg ogórków obrać pokroić w plasterki. Resztę zagotować i przecedzić. 1szkl octu 3 szkl wody 0,40 kg cukru 5 łyżek musztardy 3 łyżeczki soli 3 łyżki miodu % ziel ang, 10 ziarenek pieprzu, 2-3 listki laurowe. Ogórki szczelnie ułożyc w słoiczkach / na dwie osoby może być po przecierze pomidorowym /-zalewac gorącą zalewą .Pasteryzować 5 min od momentu zagotowania Smacznego aga Odpowiedz Link
isia2711 Re: :) 21.07.08, 15:48 Podaj koniecznie A ja w sobote zrobilam "sloiczek" ogorkow w zalewie musztardowej (z kilograma ogorkow i pol kilograma marchewki), ktore wg przepisu sa dobre juz po 48 godzinach. Ale po 30 godzinach tez im niczego nie mozna bylo zarzucic Odpowiedz Link
teacherka Re: :) 25.07.08, 22:40 Podaj prosze ten przepis na ogorki w zalewie musztardowej! dzieki! Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Sezon ogórkowy 21.07.08, 15:41 Moje sobie pachna na pol mieszkania. Ja dodaje do sloikow czosnek, korzen chrzanu - jakbym miala liscie to dalabym, koper (ale takie zdrewniale lodygi, a nie listki, bo listki szybko zgnija...). Jak ktos ma to moze dac liscie czarnej porzeczki, albo wisni. Zalewam goraca woda - litr wody + 1 lyzka soli nie jodowanej. Po 6-7 dniach zakrecam sloiki i zagotowuje. Takie zagotowane ogorki nie maja dziur. Odpowiedz Link
mamamartusia Re: Sezon ogórkowy 23.07.08, 14:57 No dobra, ogórki naniesione do domu,dodatki też, słoiki i słoje również....ale soli niejodowanej nie posiadam KOnieczna takowa???? Nie wyjdzie z jodowaną?? Zielona jestem, ale mam chęci Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Sezon ogórkowy 24.07.08, 15:08 Musi byc niejodowana. Z jodowana nie bardzo sie udaja Odpowiedz Link
acsis Re: Sezon ogórkowy 25.07.08, 22:37 zamiast liści pozreczki czy wiśniu mogą być tez dębowe, podobno najlepsze. szwgaier biotechnolog tłumaczyl mi, z echodzi o garbniki które mają zachowywac twardość ogórków. Moje doświadczenie jedank mówi mi, że ważna jest odmiana albo moze świerzośc po zerwaniu bo zawsze dodaje ten sma sklad przypraw a ogorki z jednego roku ale kilku sortów kiszenia raz super a raz co najwyzej do zupy (albo i nie, bo czasem mi plesnieją) Odpowiedz Link