truscaveczka 14.07.08, 11:31 Jeżyny jeszcze niedojrzałe Dwa tygodnie były na pikantnie, więc teraz coś na słodko. A może znacie przepisy na coś z malin na ossssssstro? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Nie mam własnych malin :-( 14.07.08, 12:47 A takich wymemłanych przy zrywaniu przez nie wiadomo kogo to się brzydzę... No bo przecież umyc nie umyję... Odpowiedz Link
stokrotka.a Re: Nie mam własnych malin :-( 14.07.08, 13:33 Ja znam przepis na ciacho z malinami dla leniwych i takich co talentu do pieczenia nie maja, czyli Ja Ale to nie na ostro tylko na słodko i dziś będę piekła.Dodam że jak mój małż dorwie się do blachy to 3/4 zje . Ten to ma spust! Podaję przepis CIASTO Z MALINAMI Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 jajka 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia cały cukier waniliowy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w dużej misie mikserem lub np.obojętnie jakim mieszadłem które wpadnie wam w rękę.Ja używam mieszadła bo nie posiadam miksera Wylać masę na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Poukładać owoce(malinki)dość gęsto ale nie za gęsto Składniki na kruszonkę: Odpowiedz Link
stokrotka.a Reszta przepisu :) 14.07.08, 14:02 Pisze i pisze i mi wcieło tekst CIASTO Z MALINAMI Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 jajka 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia cały cukier waniliowy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w dużej misie mikserem lub np.obojętnie jakim mieszadłem które wpadnie wam w rękę.Ja używam mieszadła bo nie posiadam miksera Wylać masę na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Poukładać owoce(malinki)dość gęsto ale nie za gęsto Składniki na kruszonkę: 3łyżki mąki 3łyżki cukru 1łyżka margaryny lub mała Ugnieść jednolitą masę (kulkę)i pokruszyć na owoce Do piekarnika na 180 stopni i 40 min.(ja mam elektryczny piekarnik w gazowym chyba tak samo ps.Ten sam przepis robiłam już z jagodami,porzeczkami i rabarbarem. Smacznego! Odpowiedz Link
b-b1 a ja mam własne:-) 14.07.08, 15:40 ...ale na ostro nic nie umiem przyrządzić robię dżemy, sok malinowy ,ciasto-takie jak stokrotka, i muffinki Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: do b-b1 14.07.08, 16:01 Nie jestem b-b1, ale dziele sie swoim wykorzystanym na 153 sposoby przepisem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=81061003&a=81096694 Odpowiedz Link
b-b1 Re: do b-b1 14.07.08, 16:49 Moj z mniejsza ilością składników Suche: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Mokre: 2 jajka 1/2szklanki oleju roślinnego(lub masła) 1szkl. mleka 1 i 1/2 szklanki malin(truskawek, albo jagód) Połączyć suche w jednej misce, w drugiej mokre składniki wlac do suchych i wymieszać(niezbyt długo, maja pozostac grudki). Piec 20-25 minut w piekarniku ok 200stopni . Odpowiedz Link
wiedzma30 pytania 14.07.08, 17:58 A nie za rzadkie to ciasto? wiecej niz 1,5 szkl. plynow na jedynie 2 szkl maki? Dajesz az szklanke cukru na tak mala ilosc ciasta? Odpowiedz Link
b-b1 RE: 14.07.08, 18:56 wiedzma30 napisała: > A nie za rzadkie to ciasto? wiecej niz 1,5 szkl. plynow na jedynie 2 szkl maki? > Dajesz az szklanke cukru na tak mala ilosc ciasta? Nigdy nie zastanawiałam się nad konsystencją Pięknie rośnie , w smaku niezłe i nieskomplikowane Wbrew pozorom owoce wcale nie sa takie słodkie, ilośc cukru jak najbardziej pasuje- ale to na pewno kwestia osobistego "smaku". Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: RE: 14.07.08, 21:48 > Wbrew pozorom owoce wcale nie sa takie słodkie, ilośc cukru jak najbardziej pas > uje- ale to na pewno kwestia osobistego "smaku". Wiem, ze maliny nie sa slodkie. Ale ja do mojego przepisu dodaje gora 3 lyzki cukru (czy troche syropu klonowego), a wychodzi, ze ma 2x wiecej ciasta niz Ty (2 szkl. maki, 1 platkow i 1 otrebow, zarodkow). To chyba bardzo slodkie muffinki Ci wychodza. Odpowiedz Link
fettinia Re: TYDZIEŃ MIŁOŚCI DO MALIN 14.07.08, 18:31 Na ostroSalatka ze szpinaku z biustem kurczakowym i malinami www.marions-kochbuch.de/rezept/1138.htm znasz niemiecki? Odpowiedz Link
fettinia Re: TYDZIEŃ MIŁOŚCI DO MALIN 14.07.08, 18:33 i inny www.webkoch.de/rezept/49931 Odpowiedz Link
aga-kosa Re: TYDZIEŃ MIŁOŚCI DO MALIN 14.07.08, 19:34 1,5 kg malin / najlepiej leśnych / zmiksować z 1 kg cukru , postawić na dwa dni w ciepłym miejscu pod przykryciem z gazy , potem dolać 1 l spirytusu , zostawić na trzy doby / ale juz zatkane /. Przesączyć przez b. gęste sito , zlać do butelek , schować do Bożego Narodzenia . Nazywa się smocza krew Odpowiedz Link
portretkobiety Re: TYDZIEŃ MIŁOŚCI DO MALIN 17.07.08, 17:45 Dziś zrobiłam baaaaaaaaarddzo szybki deser. Przekładanie z malin, bez i śmietany kremowej. Bezy kupiłam w cukierni, bo jak nic innego pieczenie bezy mi nie wychodzi. img143.imageshack.us/img143/9806/deser2yi8.jpg Odpowiedz Link