alex996 19.08.08, 20:44 Kobitki potrzebuje przepis na dobry rosołek. Jak robicie i ile czasu gotujecie? Może być z kurczaka lub wołowy byle smaczny i esencjonalny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bursztyn9 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 19.08.08, 20:56 najlepszy wołowo -kurczakowy.Sporo włoszczyzny( marchewki i pietruszki nie za dużo bo bedzie słodki)Pod koniec wrzucasz cebulę,palona na gazie . Przyprawy(bez listka laurowego),natka pietruszki juz na talerzu. Smacznego! Odpowiedz Link
wacka1 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 19.08.08, 21:03 Mój mąż robi super rosół.Gotuje go na bardzo słabym ogniu 2 godziny.Najpierw tylko soli.Po 1,5 godziny dodaje marchew,pietruszkę,seler,por i obsmażoną cebulkę nabitą 4 gożdzikami.Gotuje z brojlerów własnego chowu.Niebo w gębie.Podaje z makaronem ręcznie robionym/to ja/ i dużą ilościa natki. Odpowiedz Link
hoop_cola cebulka na gazie?? 10.11.09, 21:07 ja sie zabije - jak ją sie robi? bo pierwsze słysze zeby dawac cebule do rosołu, a i pierwsze słysze o paleniu cebulki i nie wiem co to znaczy czy tak jak napisała jagoda?: jagoda85 05.10.08, 17:29 Odpowiedz Żadna sprawa, cebulkę przypiekam na suchej patelni, i po problemie. ile tej cebuli na 2 litry rosołu? jedna mala wystarczy? Odpowiedz Link
allija Re: cebulka na gazie?? 11.11.09, 01:20 no tak, kiedyś gospodynie przypiekały na brzegu kuchni weglowej, teraz trzeba kombinować. Ja kładę obraną i umytą cebulkę na najmniejszym palniku tak zeby sie opierała o ruszt i ew. nie spadała, obracam kilkka razy za pomoca widelca żeby nie ulec poparzeniu i jak jest w miarę cała mocno ciemna-czarna to wrzucam do gara z rosolem. Odpowiedz Link
acsis Re: cebulka na gazie?? 18.11.09, 18:19 ja od pewnego czasu NIE obieram cebuli bo łupiny dodatkowo złocą rosół. Zastanawia mnie natomiast DOLEWANIE ZIMNEJ WODY, które ktoś zaproponował. Wg mojej mamy(gotującej świetny rosół)wodę , jesli juz trzeba dodać, to tylko gorącą, bo właśnie inaczej rosół zmętnieje. Ja tak robię i mam rosół klarowny.Aż mnie naszła ochota.. Odpowiedz Link
aska90 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 19.08.08, 21:07 A masz dostęp do wiejskiej kury? Takiej co to na wolności żyła. Dżdżownicę w swoim życiu niejedną zjadła... Odpowiedz Link
malinka285 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 19.08.08, 22:06 wołowinka np. pręga skrzydło z kaczki skrzydło z indyka udko z kurczaka szyjka z indyka marchewka pietruszka seler por, lubczyk, lisc kapusty włoskiej związany nitką cebula opalona na gazie wszystko gotowane na bardzo wolnym ogniu okolo 3 godzin mniam, mniam Odpowiedz Link
mala2408 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 08.09.08, 13:15 Zgadzam się z powyższym, choć ja wolę zamiast udka z kurczaka udko z kury. I do jarzyn dorzucam też jeszcze zieloną pietruszkę albo zielone liście młodego selera. No i kilka ziaren czarnego pieprzu do gotowania... Pycha! Odpowiedz Link
agatha-christie Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 08.09.08, 14:35 A ja mam płytę ceramiczną i co teraz z tą opalaną na gazie cebulą...? Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.08, 17:29 Żadna sprawa, cebulkę przypiekam na suchej patelni, i po problemie. Odpowiedz Link
kaniurka Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 03.10.08, 19:30 Podaję przepis wg. Anny Ciesielskiej, może nieco kontrowersyjny, ale ja juz od kilku lat stosuje te kuchnię. Rosół super szczególnie na jesienne słoty. Rosół wołowo-drobiowy. g - 4 l wrzącej wody, dodać: g-1/3 łyżeczki tymianku i/lub sczyptę kurkumy sł - 1/3 łyżeczki kminku sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością, gotować przez 1,5 h, następnie dodać: sł - 4-5 średnich przekrojonych wzdłuż marchewek sł - dużą pietruszkę przekrojoną wzdłuż o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera o - 3 pokrojone ząbki czosnku o - 1/2 łyżeczki imbiru o - pieprz cayenne na czubku noża sn - łyżeczkę wegety, soli do smaku, k - 1/2 kurczaka k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek, gotować ok. 1h Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (g), dodać szczyptę majeranku (g), szczyptę kminku (sł), dopieprzyć do dmaku pieprzem białym i czarnym (o) ewentualnie dosolić (sn). Można podawać z makaronem, lanymi kluseczkami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą. Mięso z rosołu można użyć do farszu do naleśników. Jeżeli chcemy by rosół był silnie rozgrzewający gotujemy go na samej wołowinie, cielęcinie lub baraninie. Pozdrawiam KAsia Odpowiedz Link
dagusia333 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 04.10.08, 08:35 Taki na szybko, a bardzo dobry wyszedł mi kiedyś ze szkieletu kurczaka + wycięte chrząstki z boczku wędzonego,(później do tego seler, trochę marchewki,mała cebula w łupinie) , kilka ziaren pieprzu, listek laurowy.Do tego makaron 5 jajeczny krótko gotowany osobno. Odpowiedz Link
dagusia333 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 04.10.08, 08:36 Oczywiście pietruszka + troche lubczyku na końcu. Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.08, 11:02 dla mnie zdecydowanie najlepszy jest na wołowinie i kaczce,do tego marchewka,pietrucha,sporo selera-wtedy rosół jest ostrzejszy-kawałek kapusty,pieprz w ziarnach,sól,cebula opalona na czarno-i gotuję to wszystko ze 2 godziny. Odpowiedz Link
brzoza-koza Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.08, 18:33 Lubczyk do rosołu??? to żart prawda?? Odpowiedz Link
lukrecja34 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.08, 19:23 a co-nigdy nie dawałaś? trzeba tylko pamiętać,żeby nie dać za dużo bo zepsuje smak.ja daję małą gałązkę Odpowiedz Link
gosza26 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 28.12.08, 20:08 Najlepszy rosół jadałam wtedy kiedy wstawiłam o 9 rano a zdjęłam z palnika o 16 , czyli 7 godz.)) Nie proponuje tego na codzień ale tak 3-4 godz. to podstawa. Podobnie jak koleżanka wyżej usłyszawszy od męża o lubczyku byłam bardzo zdziwiona, do pierwszego rosołu, polecam. A poza tym poza faktem oczywistym,że najlepsze rosoły to te zrobione z drobiu swojego ale ja jako mieszcuch na otarcie łez z utęsknieniem czekam na wiosnę kiedy jest seler z nacią no i pietruszka też ma inny smak Odkopałam wątek bo syn dzisiaj wszedł do kuchni powiedział:Nie ma nic lepszego w kuchni niż zapach rosołu Odpowiedz Link
ice_t Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 31.01.09, 08:51 lubczyk do rosołu to naprawde dobra rzecz, stosuje sie go zamiast maggi w płynie bo nadaje ten sam smak i zapach zupy. A co do długosci gotowania to fakt że trzeba ze 3 godziny na małym ogniu gotować, a jesli chodzi o mieso to co kto lubi byle by rosół się gotował spokojnie na bardzo wolnym ogniu, a zeby był klarowny to od czasu do czasu dolac pół szklaneczki bardzo zimnej wody Odpowiedz Link
frankomama Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 31.01.09, 13:18 Potwierdzam powyższe opinie o powolnym gotowaniu na malutkim gazie. Tylko takie gotowanie "wyciąga" ze składników ich właściwy aromat. Nie ma czegoś takiego jak dobry rosół na szybko. Jest albo dobry albo na szybko Odpowiedz Link
kikimora78 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 04.10.09, 18:50 a po co wyjmuje się warzywa? no i czy na pewno da radę z każdego mięsa (np skrzydełek)? Odpowiedz Link
allija Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.09, 01:18 ja robie rosół wg Kuronia /no prawie/ i jest to najlepszy rosół jaki robiłam. -2l wywaru miesnego lub wody -1,5 kg mięsa, najl;epiej różne, ja robię na kawałkach kurczaka -włoszczyzna, cebula -10 ziaren pieprzu, 1-3 liście laurowe, 2-6 ziaren ziela ang -sól, pieprz, natka lub koperek Do wrzątku wrzucam kawałki mięsa i gotuję na małym ogniu /żeby mrugał/ bez przykrycia /pod przykryciem mętnieje/ ok. 1,5 godziny. Potem dodaje włoszczyznę, przypaloną cebulę, ew usuwam szumowiny. Gotuję dalej na małym ogniu az warzywa zmiekną, pod koniec dodając przyprawy. Podaję z makaronem oczywiście i kawałkami kurczaka ew robię z niego potrawkę. Odpowiedz Link
gaga172 Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.09, 08:08 A co myślicie o rosole gotowanym w garnku Zepter ?? Ja tak własnie gotuję, czyli po zagotowaniu odstawiam na kilka godzin i bez uzycia gazu/prądu się gotuje. Ale tak teraz myślę, ze może to nie jest to. Może jednak rosół powinien gotować się tradycyjnie ? Odpowiedz Link
jariba Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 05.10.09, 22:59 do wszystkiego wymienionego mogę dodać dwie rzeczy niezbędne do najlepszego na świecie rosołu - zabek czosnku (mały i może być nieobrany) i szczypta gałki muszkatołowej. Wówczas cebula nie jest niezbędna a z kapusty bym zrezygnowała Odpowiedz Link
ziuz Re: Potrzebny rzepis na dobry rosół... 02.11.09, 21:02 pyszny jest rosol na kaczce - niedawno widzialam mrozone porcje rosolowe w tesco. oczywiscie gotujemy z rozmrozonego miesa, bo inaczej zmetnieje. reszta - jak w Waszych przepisach. nie dodaje lubczyku (ale sprobuje!), dodaje czosnek i cebule (obieram, kroje na pol i smaze z obu stron na suchej patelni). Odpowiedz Link