Dodaj do ulubionych

kolor włosów bez farby

29.09.08, 16:52
są jakieś naturalne sposoby na włosy?
jakieś płukanki albo coś takiego.. bo jestem ciężarna i postanowilam ze nie będę przez ciążę farbować (nie ze dzieckoi bedzie rude tylko po prostu dle zdrowia) i jestem ciekawa czy są jakieś domowe sposoby na poprawe koloru włosów..
Obserwuj wątek
    • frankomama Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 17:58
      Balejaż jest ok, bo farba nie dochodzi do skóry głowy,a więc się nie
      wchłania.
      • k1234561 Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 18:01
        O kurczę,a ja farbowałam jak w ciąży chodziłam,ale moje rude nie
        jest wink
    • johana19 Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 18:16
      A jaki wpływ negatywny na zdrowie ma farbowanie włosów???
    • truscaveczka Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 18:23
      No daaaaaaaaj spokój smile A kto zabrania w ciąży farbować włosy/malować
      pazury/golić <cenzura>, jeść rybę wędzoną, pasztet spod laski, pić minimalne
      ilości czerwonego wina i tak dalej, bo chyba nie lekarze? smile
      • dorota.alex Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 18:37
        Co to jest: pasztet spod laski? Brzmi jakos obrzydliwie, nawet bez
        ciazy i za pozwoleniem lekarza nie mam ochoty sprobowac sad
        • karibik Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 20:34
          A koleżanka to na żartach sie nie zna? wink Uwaga, tłumaczę: to był
          żartobliwy zapis dotyczący pasztetu podlaskiego z puszkibig_grin
        • budzik11 Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 22:10
          dorota.alex napisała:

> Co to jest: pasztet spod laski? Brzmi jakos obrzydliwie, nawet bez
          > ciazy i za pozwoleniem lekarza nie mam ochoty sprobowac sad

A zniesmaczyć Cię jeszcze bardziej? W oryginale było o serze...
          • dorota.alex Re: kolor włosów bez farby 30.09.08, 08:41
            No wlasnie tak mi to zabrzmialo - jak o serze. Ale pomyslalam - ze
            moze pasztet to cos jeszcze bardziej obrzydliwego - no a to przeciez
            szkoda stracic okazje i sie nie dowiedziec smile
            A takiego okreslenia paszetu podlaskiego w puszce jeszcze nie znalam -
            wiec sie dlatego zapytalam.
            ps.
            W ciazy najbardziej brakowalo mi serow plesniowych
            • aska90 Re: kolor włosów bez farby 30.09.08, 10:18
              Lekarz zabronił ci jeść sery pleśniowe czy profilaktycznie jak założycielka z
              farbowaniem włosów?
              Żarłam je jak maszyna, zagryzając śledziami. Podstawa wyżywienia w pierwszej ciąży.
              • dorota.alex Re: kolor włosów bez farby 30.09.08, 12:05
                wyczytalam w literaturze fachowej nt ciazy: moga zawierac nie zabite
                bakterie chyba lasteriozy - ktore moga spowodowac poronienie lub
                uszkodzic dziecko. Oczywiscie moga zawierac - a nie zawieraja. Tak
                samo jak moze cie zatruc sushi - ja jem i czuje sie dobrze, a
                znajomy tak sie zatrul, ze rzygajac nad kiblem stracil przytomnosc.
                Po prostu w ciazy unika sie potencjalnych zagrozen - nawet malo
                prawdopodbnych. Ale wlosy farbowalam, jadlam jajka na miekko,
                paznokcie malowalam, "pasztetu spod laski" nie jadlam bo nie lubie -
                jedynie pasztet mojej babci smile
                • budzik11 Re: kolor włosów bez farby 30.09.08, 15:09
                  dorota.alex napisała:

> wyczytalam w literaturze fachowej nt ciazy: moga zawierac nie zabite
                  > bakterie chyba lasteriozy - ktore moga spowodowac poronienie lub
                  > uszkodzic dziecko. Oczywiscie moga zawierac - a nie zawieraja.

Oczywiście to bzdura okropna! Ta "fachowa literatura" to zapewne tłumaczona z
                  jakiegoś zachodniego języka, gdzie obowiązują inne przepisy sanitarne. Listeria
                  występuje w mleku niepasteryzowanym. A w Polsce KAŻDY wyrób mleczny dopuszczony
                  do handlu musi być z mleka pasteryzowanego, więc nie zawiera listerii ani innych
                  bakterii, bo one giną w procesie pasteryzacji. No chyba że ktoś sobie prywatnie
                  przywiezie serek np. z Francji albo kupi "oscypka" na Krupówkach od baby bez
                  licencji - wtedy może złapać listeriozę.
                  • dorota.alex Re: kolor włosów bez farby 30.09.08, 15:19
                    No oczywiscie ze literatura tlumaczona smile No ale coz... nie jadlam i
                    jakos przezylam. I tak to bylo smieszne wyrzeczenie w porownaniu z tym
                    co sie zaczelo po porodzie - dziecko ze skaza bialkowa i dieta
                    eliminujaca wszystko od krowy.
    • kasiak37 Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 21:16
      no bez przesady,farbuj chociazy po to zeby sie lepiej czuc a nie jak zarosnieta
      Franka-Prywaciara z odrostem na pol glowy handlujaca na rynku pietruszka.
    • aska90 Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 22:09
      Wprawdzie nie ma badań mowiących o szkodliwym wpływie farbowania wlosów w czasie
      ciąży na płód, ale nie ma też mówiących o bezpieczeństwie.
      Jeśli już zdecydowałaś się nie korzystać z farb chemicznych, spróbuj zabawy z
      henną w proszą. Naturalne odcienie to chna (rudy)i basma (ciemnobrązowy
      wpadający w czarny), reszta kolorów zawiera chemiczny barwnik. Henna w paście
      równie chemiczna jak zwykła farba, więc w twoim przypadku mija się z celem.
      Możesz również spróbować płukanek z rumianku (rozjaśnia, dla blondynek) albo z
      zielonych łupin orzecha włoskiego (ożywia rudy, ale za późno na łupiny), mocnego
      wywaru z czarnej herbaty (brązowe włosy).
      No dobrze, ale co z innymi kosmetykami? Odstawiasz kremy? Balsamy? itd.?
    • budzik11 Re: kolor włosów bez farby 29.09.08, 22:14
      Bez przesady, jakby się kosmetyki wchłaniały przez skórę i chemia pływała nam we
      krwi, to dawno byśmy wyginęli. Nie ma takiej możliwości, farba się nie wchłania.
      A co do meritum sprawy - są różne płukanki, np. z kory dębu lub z kasztanowca do
      włosów ciemnych, z rumianku do jasnych, jest Henna, są szampony ziołowe itp.
      Wystarczy pójść do sklepu z kosmetykami naturalnymi, ziołowego itp. Ja
      stosowałam kiedyś ze względu na słabe włosy, w których normalna farba czy nawet
      szampon czy pianka siały spustoszenie. Efekt jest dość słabo widoczny, zafarbuje
      najwyżej o 2 odcienie, raczej nie licz na zmianę koloru - możesz najwyżej lekko
      przyciemnić, rozjaśnić, czy dodać refleksów włosom, ale bez rewolucji.
    • sadosia75 Re: kolor włosów bez farby 30.09.08, 08:29
      Skuteczne sa henny ( tak to sie pisze? ) kupisz w drogerii proszek mieszasz z
      woda i czymstam jeszcze. daje ladny polysk i kolor wlosow. albo szampony z
      timotei do wlosow brazowych ( jesli jestes brunetka ) daja ladny polysk rudawo
      brazowowo zlotawy smile przynajmniej na moich kudlach smile
      • gos85 dzieki:) 02.10.08, 18:20
        fajnie dziewczyny że jednak coś mi napisałyście o metodach na naturalne farbowaniesmile)
        a przy okazji sie dowiedxiałam że mogę zjeść ser pleśniowysmile

no i mocno sie uśmiałam z wszystkich dobrych rad big_grin

chyba jednak kupie farbe do włosówsmile
        pozdrawiam Was!
    • ko_kartka Re: kolor włosów bez farby 02.10.08, 18:25
      Aha, tylko uwaga na długie włosy - jak machniesz je henną lub chną, to później
      żadna farba chemiczna ich nie chwyci i trzeba ścinać, żeby zmienić kolor.
      • gos85 Re: kolor włosów bez farby 02.10.08, 18:30
        uf! dobrze wiedzieć. ide do rossmana po nowa farbe odcienie czerni..
      • aska90 Re: kolor włosów bez farby 02.10.08, 18:40
        Ko_kartko, z całym szacunkiem androny pleciesz. Henna się spiera jak każda
        farba, zarówno chemiczna, jak i naturalna. Ścinać więc niczego nie trzeba.
        Chyba że kolor postanowisz zmienić w ciągu tygodnia, wtedy farba chemiczna na
        hennie nie chwyci.
        • ko_kartka Re: kolor włosów bez farby 03.10.08, 08:56
          Jak sobie rzuciłam rudą chnę na włosy - to potem żaden kolor nie chciał na nią
          złapać, niestety, musiałam czekać, aż odrosną, żeby je na nowo pofarbować.
          Gdzieś czytałam, że farby roślinne po prostu "oblepiają" włos i chemiczna nie ma
          żadnych szans dostać się do tego włosa, żeby zmienić jego kolor.
          Ale oczywiście, nie będę "pleść andronów", przecież to nie dowód, że ja musiałam
          ścinać włosy...
          • aska90 Re: kolor włosów bez farby 03.10.08, 10:00
            Zgadza się, że oblepiają. Ale potem farba znika.
            • ko_kartka Re: kolor włosów bez farby 03.10.08, 10:08
              Eeee... Jak farba może zniknąć? To przecież trwała koloryzacja? Może powinnam
              zazdrościć Ci włosów, z których tak łatwo roślinne farby znikają? wink No i
              zazdroszczę, bo mnie, niestety, nie zniknęła, ino się lekko "sprała", żadna
              farba tego nie chwytała i musiałam ściąć, żeby wyglądać po ludzku.
              • aska90 Re: kolor włosów bez farby 03.10.08, 13:37
                Ko_kartko, od kiedy henna to trwała koloryzacja?! Trwała koloryzacja jest wtedy,
                gdy farba wnika w strukturę włosa (patrz farby do trwałej koloryzacji), a
                zarówna henna, jak i szampon koloryzujący tak, niestety, nie działają. Henna
                oblepia włos, z trwałą koloryzacją nie ma to nic wspólnego.

Widać masz jak Ania z Zielonego Wzgórza (w sumie ciesz się, że zielona nie
                wyszłaś big_grin ), ale to wyjątki potwierdzające regułę.
                • ko_kartka Re: kolor włosów bez farby 06.10.08, 08:36
                  Aśku, ja nie wiem w takim razie, jakiej Ty henny używasz, ale ten opis
                  potwierdza moje osobiste obserwacje:

"Chna jest najbardziej znana ze swoich możliwości barwiących. Znana jest już od
                  5 tysięcy lat .W krajach muzułmańskich (szczególnie w Afryce Północnej) chna
                  jest tradycyjnie używana: kobiety farbują nią włosy, wargi i palce a mężczyźni
                  brody. Służy do nadania włosom odcienia rudego, mahoniowego. Działa ona na
                  zasadzie powłoki otaczającej włos, izolując go od szkodliwego działania
                  środowiska zewnętrznego. To dlatego stosowana jest przede wszystkim w krajach
                  gdzie jest najwięcej słońca.

Niestety powłoka ta nie pozwala na wykonanie zabiegu trwałej ondulacji czy
                  rozjaśniania ponieważ produkty nie potrafią dostać się do wnętrza włosa. Musimy
                  też wiedzieć, że chna się nie zmywa i że nigdy nie możemy przewidzieć, jaki
                  kolor będą miały włosy po jej użyciu, ponieważ chna jest rośliną, której
                  działanie nie jest dokładnie zbadane."

Źródło:
                  wizaz.pl/images/grazynka/kolor_wlosow/index.php
                  • aska90 Re: kolor włosów bez farby 06.10.08, 09:40
                    Proszę bardzo, żadna tajemnica. Najczęściej tej:
                    allegro.pl/item446560852_henna_naturalna_farba_i_odzywka_do_wlosow.html
                    Kupiłam też kiedyś Venitę w kremie, ale jak pisałam wyżej, z henną
                    toto ma mało wspólnego.

> Niestety powłoka ta nie pozwala na wykonanie zabiegu trwałej ondulacji czy
                    > rozjaśniania ponieważ produkty nie potrafią dostać się do wnętrza włosa.
                    Zgadza się, jeśli zamarzy Ci się trwała ondulacja tydzień po nałożeniu henny,
                    zapomnij. Włos masz oblepiony henną, żegnajcie inne farby bądź zabiegi. Co nie
                    znaczy, że henna zostaje na wieki wieków amen. Gdyby tak było, nie musiałabym
                    farbować włosów co kilka tygodni i ograniczyłabym się do odrostów. Przy długich
                    i gęstych włosach duża oszczędność czasu i pieniędzy, mimo że henna do
                    rujnujących budżetu nie należy.

i że nigdy nie możemy przewidzieć, jaki
                    > kolor będą miały włosy po jej użyciu, ponieważ chna jest rośliną, której
                    > działanie nie jest dokładnie zbadane."
                    Pokażcie mi farbę chemiczną, po której włosy wychodzą za każdym razem takie, jak
                    ma modelka na pudełku. Jak zawsze zależy to od koloru wyjściowego, stanu włosa i
                    tak dalej. Tak więc uwaga, że nie można przewidzieć koloru włosów po
                    ufarbowaniu, ponieważ chna jest rośliną niedokładnie zbadaną, to bzdura jakich mało.

A tu link dotyczący henny:
                    www.naturalnahenna.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka