babeczkaa Re: Hity-kity w naszym domu 29.05.09, 21:03 witam, nie udzielałam się do tej pory ale tym razem chętnie powiem co jest moim hitem odkryłam ostatnio świetny produkt - odtłuszczacz Meglio - praktycznie można stosować do wszystkiego, nie wolno do drewna i do transparentnych plastików np. scianek prysznica ale ja myję szfki w kuchni, podłogę, parapety zewnętrzne, ramy okien, piekarnik, plamy z ciuchów a moja znajoma pierze w nim nawet firany (są śnieżnobiałe - widziałam) niedrogi bo ostatnio płaciłam około 12 pln a naprawdę wydajny tutaj link, ja kupiłam w osiedlowej drogerii, przy czym dystrybutor jest z mojego miasta więc większe prawdopodobieństwo kupienia w zwykłym sklepie.Przy tym sprzątanie staje się naprawde przyjemnością. www.ekozet.pl/sklep/product_info.php?products_id=3583 widziałam też na allegro polecam i pozdrawiam babeczka Odpowiedz Link
sierpniowska Hity-kity w naszym domu 31.05.09, 09:10 hity -szafki kuchenne na wysokosci 94 cm (mam 1,80m wzrostu) standartowe szafki to byla droga przez mękę dla mojego kręgosłupa... - elektryczna maszynka do mięsa - piekarnik na wysokości klatki piersiowej (zero pochylania sie, znow kregoslup sie usmiecha) - piekarnik z serii Twin - pieczenie w swieta to bylo cos - po prsotu robilam placka i buch do piekarnika i zaraz nastepny i nie musialam czekac... i miesko tez - dwa na raz, genialne rozwiazanie, a jak chce w zwykly dzien piec cos to rozgrzewam tylko poloweczke - szuflady na sztucce szer 94 cm z organizerem - wszystkie kuchenne "przydasie" w jednym miejscu - plyn do tlustych powierzchni z serii W5, z tej serii sol do zmywarek... - prostokątny mop, dawniej uzywalam sznurkowego (masakra) a teraz taki prostokatny z mikrofibry.. bardzo jestem zadowolona.... a kity? - Vanish do dywanow i wezyr tez, niestety NIC mi nie pomoglo... plamy jak byly tak sa... - odkad z uwaga zytam to Forum to kilka rzeczy udalo mi sie sobie wypersswadowac i uniknelam kilku kolejnych kitow Odpowiedz Link
jarzebina123 Re: Hity-kity w naszym domu 01.06.09, 09:45 przez całą noc myślałam nad moimi hitami 1/ duże okna (od podłogi do sufitu), od trzech lat sie nimi zachwycam! 2/ dwa osobne kosze na brudy (jeden na jasne, drugi na kolorowe) w postaci dwóch wielkich szuflad wysuwanych z szafki łazienkowej - genialne, polecam wszystkim, super estetyczne i bardzo praktyczne 3/ ekspres do kawy DeLonghi w systemie kapsułek Nespresso - mogłabym chwalić godzinami 4/ suszarka do ubrań Bosch - nigdy więcej porozwieszanego prania w które zaplatują się dzieci, nie mówiąc już o możliwości wyprania i wysuszenia w kilka godzin wszystkich brudów jakie przywozi z wakacji pięciosobowa rodzina 5/ młynek do odpadów zamontowany pod zlewem - rzecz bez której chyba bym się już nie obeszła - wrzucam do niego wszystkie biologiczne odpady np. obierki od owoców i warzyw, resztki jedzenia, wszystko miele na miazgę i z głowy, nic mi w koszu nie smierdzi! 6/ rolety rzymskie w oknach no i kity: 1/ cilit bang do tłustych powierzchni - kompletnie nie działa... 2/ meble z ikei - po rozkręceniu nie daje się ich za nic skręcić tak, zeby byly stabilne 3/ szafa w przedpokoju "bez pleców", znaczy zamontowana tak, że wiszące ubrania ocierają się o ścianę i strasznie się od niej brudzą (zostają na nich białe plamy, które czasami można strzepnąć, a czasmi niestety nie). Miała być szczędnośc 200 złotych... przestrzegam przed takimi oszczędnościami! Odpowiedz Link
agus-ka Re: Hity-kity w naszym domu 01.06.09, 13:47 Moje hity: - 2 wielkie okna w kuchni tworzace wykusz (dodam, ze mieszkam w bloku) - płyta ceramiczna zamiast gazu - zabudowana w postać szafy wneka łazience w ktorej miesci się pralka, szczotka, mop, pilka pułek na których trzymam calą pościel i reczniki - lezaczek-bujaczek FP dla dziecka (mogłam zjesc w spokoju obiad) - podgrzewacz do butelek dla dziecka - szuflada na garnki - blender Braun - regały billy z ikei (płytkie, więc nie zajmuja dużo miejsca) - pralka ariston KIT: - trzecie okno w kuchni nad zlewem (wolałabym dodatową szafkę) - wielki robot kuchenny którego używam raz na 3 lata - ogrzewanie elektryczne Odpowiedz Link
and-a Re: Hity-kity w naszym domu 02.06.09, 08:22 Zanim nie zmienisz szafy-mam radę-oklej ścianę szafy (tam, gdzie brudzi Ci na biało tapetą, może być wesołą np. w kwiatki, wygląda ładnie i świeżo.Świetny patent mom zdaniem. pzdr Anda Odpowiedz Link
majself Re: Hity-kity w naszym domu 30.09.09, 13:38 > 2/ meble z ikei - po rozkręceniu nie daje się ich za nic skręcić > tak, zeby byly stabilne A jakie to meble? Nasze dały się spokojnie rozkręcić przed remontem i skręcić po nim, i nie ma żadnej różnicy (seria HEMNES i regały IVAR - te ostatnie rozkręcane i skręcane chyba z dziesięć razy od zakupu 20 lat temu). Odpowiedz Link
grelcia81 Re: Hity-kity w naszym domu 21.11.09, 22:34 Jeżeli chodzi o tę szafę bez pleców to połóż w tym miejscu tapetę i po kłopocie. Odpowiedz Link
magdalenka77 Re: Hity-kity w naszym domu 01.06.09, 15:30 Moje hity: - zlew Franke z fragranitu - mam ciemnozielony i właściwie go nie trzeba sprzątać (głównie przecieram szorstką stroną gąbki z ludwikiem przy okazji jakiegoś zmywania) - sedes podwieszany (idealny do sprzątania) - duuużo gniazdek - odkurzacz typu cyklon (mam akurat samsunga), bo nie śmierdzi - chusteczki nawilżane niemowlęce (akurat Dzidziuś niebieskie) - blender braun, a zwłaszcza końcówka do bitej śmietany, piany z białek itp - płyta elektryczna - łatwa do sprzątania - garnki Ingenio - mało miejsca zajmują - pralko-suszarka - nastawiam na noc z opóźnieniem i rano wyjmuję, składam i gotowe (owszem, część trzeba prasować, ale reszta jest miękka nawet bez płynu do zmiękczania) Kity - kabiny prysznicowe Italprod - już druga ma jakoś tak kiepsko obmyślany montaż, że pleśnieje na łączeniach Odpowiedz Link
inga_iga Re: Hity-kity w naszym domu 10.06.09, 09:35 > Kity > - kabiny prysznicowe Italprod - już druga ma jakoś tak kiepsko > obmyślany montaż, że pleśnieje na łączeniach mam ten sam problem,myślałam,ze to wina złej wentylacji łazienki Odpowiedz Link
wisnia78 Re: Hity-kity w naszym domu 01.06.09, 15:40 Hity: - KitchenAid ze swomi przystawkami; - suszarka do sałat; - maszynka do strzyżenia włosów - oszczędza czas na chodzenie z synkiem do fryzjera zwłaszcza, że strasznie szybko rosną mu włosy - może pierwsze próby nie były zachęcające, ale po kilku razach jest już nieźle - również tatuś odważnie poddaje się ścięciu Kity: - piłeczki do prania biustonoszy - zachęcona opiniami na forum, zakupiłam i od razu się rozczarowałam - moje biustonosze się do nich nie mieszczą, mam wrażenie, że niszczą się jeszcze bardziej poprzez wkładanie do tych okropnych plastików i wychodzą jeszcze bardziej pogniecione i sfatygowane aniżeli prane w zwykłym woreczku - zdecydowanie nie polecam! - pralka ładowana od góry - hałasuje niemiłosiernie ale można się przyzwyczaić; - lodówka Amica - zamrażalnik obrasta szronem z prędkością światła a na dodatek hałasuje i nie pomagają regulacje i inne sztuczki; Odpowiedz Link
staro Re: Hity-kity w naszym domu 08.06.09, 16:55 Wiśnia, ja mam do prania staników taką torebkę na suwak, zszytą z 3 części (tworzy jakby namiocik, ale o ciut bardziej opływowych kształtach). Materiał jest taki, jak w torebkach do prania delikatnej bielizny. Mieści nawet bardzo duże fiszbiny... polecam Odpowiedz Link
big__mama Re: Hity-kity w naszym domu 05.06.09, 14:14 Hity: - panele Classena dąb tatrzański - nie rysuje się i nie widać plam po notorycznie wylewanych przez syna napojach - szafki kuchenne podwyższone odpowiednio do mojego wzrostu 182cm - pościel Kaktus z IKEI - nie chcę już spać w innej pościeli - pokrycia krzeseł Henriksdal z IKEI - są w kolorze beżowym a wielokrotnie syn wcierał w nie masło, keczup i inne smakołyki - wystarczy mokra ściereczka i plam nie ma. Cudo KITY: - odkurzacz Elf ZELMER - głośny i śmierdzący - pralca Amica - gdybym wylała na nią nawet 10 litrów Channel No.1 to będzie śmierdzieć. Czekam aż łaskawie się zepsuje. - gres polerowany w kuchni - nie wiem co mnie podkusiło Odpowiedz Link
big__mama Re: Hity-kity w naszym domu 05.06.09, 14:44 Jeszcze jedna rzecz do hitów: - bateria przemysłowa z wyciąganą rączką w kuchni - mistrzostwo świata Odpowiedz Link
kksia Re: Hity-kity w naszym domu 14.06.10, 16:31 Co to jest pościel Kaktus z Ikei? W wzorek z kaktusem, z dodatkiem kaktusa? Odpowiedz Link
hamerykanka Re: Hity-kity w naszym domu 09.06.09, 23:45 Hity: Meble do sypialni Ikea seria Mandal. Lozko wygodne i proste (zwlaszcza w porownaniu z amerykanskimi pseudoantykami w ksztalcie lodzi lub lozkak babuni). Komoda 6 szufladowa-szuflady glebokie i duze, otwieraja sie jednym palcem i bezszmerowo. Niska komoda dwuszufladowa na posciel-hit!! Postawilam przed lozkiem, dobrze na niej usiasc wkladajac skarpetki a wreszcie posciel i koce maja swoje miejsce. Odkurzacz Roomba-towarzyszka zycia przez trzy lata. nie moge odzalowac ze polegla na starych wykladzinach obecnego mieszkania-po kazdym sprzataniu wygladala jak obrosnieta szarawym wlosiem. W koncu prawdopodobnie czujnik padl. Niezastapiona do odkurzania pod niskim lozkiem i wersalka. Pralka i suszarka Frigidaire. Energooszczedne i proste w obsludze (pokretlo na pranie delikatne, normalne, sportowe, reczne, ciezkie etc. Sama dobiera parametry). Suszarka-gdzie ja bym to wszystko powiesila??? Jonizator powietrza z fitrem HEPA do pokoju malej. Odkurzacz wodny. Kupiony za pare dolcow w Walmarcie, niezastapiony na wszelkie wymioty malej czy truskawki wtarte w wykladzine. Swiffer sweeper-o niebo lepszy od mopa do czyszczenia podlogi w kuchni. Naciskam przycisk na raczce, spray spryskuje podloge. Bardzo ladnie czysci wszyskie katy a brudny wklad (dla mnie przypomina wielka podpaske) wyrzuca sie. Swiffer duster-puchate cos na raczce-genialnie zbiera kurz i zostawia cos ze kurz tak sie nie czepia. Tez wyrzuca sie wklad po uzyciu. Pudelka plastikowe przezroczyste roznej wielkosci z pokrywkami. Uzywam w kuchni na przyprawy ktore nie mieszcza sie na polce, papiery w pokoju, nieuzywane ubranka malej w garderobie, moj maz na rozne meskie drobiazgi. Garderoby scienne w kazdym pokoju. Kazdy ma swoja i nie mamy wielkich szafisk zawalajacych pokoj. dwie lazienki-kazde z nas ma swoja. Zero klotni kto sie kapie pierwszy czy o aromaty po dluzszym posiedzeniu Kosz na pieluchy Diaper Genius z wymiennymi wkladami aromatyzowanymi. Nie wiem co bym zrobila bez niego. Po kazdym uzyciu przekreca sie raczke i pieluchy sa odciete od swiata , potem sie wyjmuje sznur 'serdelkow". Kity: zmywarka-nie mam cierpliwosci by zapelnic wiec zmywam recznie pilki z kolcami do suszarki ktore mialy niby sprawic ze reczniki i koce"spuchna". Nie widze specjalnej roznicy. Spizarka w kuchni z wbudowanym bojlerem. Kto wymyslil przechowywanie zywnosci w cieple???? Dopiesz jeszcze jak pomysle Odpowiedz Link
annmarie Re: Hity-kity w naszym domu 13.06.09, 17:16 Świetny wątek (jak całe forum ). Moje hity: - piekarnik elektryczny (szkoda, że na standardowym poziomie, ale może kiedyś...) - timer w kuchence (ufff, koniec z przypalonym mięsem, spalonym ciastem, itp., co wcześniej często mi się zdarzało) - elektryczna krajalnica (wyciągana rzadko, ale przed dużymi uroczystościami - niezastąpiona - w kilkanaście minut mam pokrojone cieniutko wędlinę, sery, chleb, jajka; nożem to chyba kilka godzin by mi zeszło) - Cilit Bang - duży druszlak - zestaw garnków typu Zepter (takich, w których można dwa dania w tym samym czasie, na jednym palniku ugotować) - pudełka plastikowe z Tesco - komplet - duże jest świetne na kosmetyki - małe do zamrażarki - czarne blachy do pieczenia - nie wiem na jakiej zasadzie, ale piecze się w nich szybciej niż normalnie, a myją się dużo lepiej Kity: - ładowana od góry pralka Whirlpool - nigdy, nigdy więcej (marzę, żeby się skutecznie zepsuła...) - plastikowe wykończenia rączek małych garnków Jest tego na pewno więcej, więc pewnie jeszcze dopiszę jak mi się przypomni Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Hity-kity w naszym domu 13.06.09, 17:47 Do piekarnika elektrycznego są właśnie czarne blachy, a piecze się w nich dobrze bo one pochłaniają ciepło a nie odbijają jak jasne. A propos czarnych blach macie jakieś źródło na dobrej jakości blachy? Odpowiedz Link
danuu Re: Hity-kity w naszym domu 13.06.09, 23:47 HITY: * Suszarka do sałaty * Reczny ucieracz do zup, przecierów itd. (nie jest taka mazia jak po blenderze) * blender Braun * szczypce z silikonowymi zakończeniami * Moskitiery * zegar w łazience * pojemnik na buty przygotowany specjalnie, by trzymać go pod łóżkiem KITY: * plytki na schodach i balkonie ulozone tak, ze nie splywa woda (i zima zamarza - fajne, szczegolnie na schodach * jasna matowa podloga w lazience Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Hity-kity w naszym domu 14.06.09, 00:08 KITY: sokowirówka - bezsens, zajmuje full miejsca, użyta dosłownie dwa razy suszarka do ubrań - kurczy ciuchy, używana tylko do suszania ręczników i tylko latem komplet kuchenny (ławki + stół) na początku było to szałem teraz przeszkadza HITY: pralka z sygnałem dźwiękowym - wiem kiedy kończy radio w kuchni - umila spędzany tam czas zmywarka - chyba nie muszę mówić czemu elektryczna patelnia - jest super do szykowania większych ilości posiłków, do robienia shoarmy i nie przypala Odpowiedz Link
paslak Re: Hity-kity w naszym domu 14.07.09, 15:01 hity: lodówka LG multi air flow, od 10 lat ani grama lodu czy wody, nigdy nie rozmrażana blender braun kawiarka Bialetti - espresso w 2min. kabina z sauną aquasan czyściki z mydłem z lidla skórzany narożnik dębowy parkiet - pięknie wygląda, nie rysuje się odkurzacz Dysan z turboszczotką - wykładzina w sypialni jak nowa, bez prania młynek do kawy - nigdy więcej gotowej mielonej kity: stelaż podtynkowy koło - zacina się zlewozmywak satin Franke - rysuje się, płyta gazowa Ardo - zbyt dużo zakamarków - trudno to umyć panele ścienne w kuchni - zostawały nawet plamki od wody malakser MPM - straszna tandeta Odpowiedz Link
tollkirsche Re: Hity-kity w naszym domu 29.09.09, 16:23 Kit, kit, kit!!! Kabina prysznicowa firmy SANPRIM. Wada fabryczna brodzika uniemożliwia użytkowanie, a serwis firmy "olewa" mnie już drugi miesiąc. Ma ktoś doświadczenie z tą firmą? Lub przejścia z innymi serwisami? (przepraszam za OF, ale jestem bezradna, a może tu znajdę pomoc) Odpowiedz Link
anus85 Re: Hity-kity w naszym domu 29.09.09, 20:27 Hity: -lodowka Eletrolux naprawde nie szroni -gazowka z elektrycznym piekarnikiem Mastercook Elegance -zmywarka -wszelkie koszyczki na drobiazgi w pokoju, kuchni, lazience -meble pokojowe Syriusz z Black Red White, bardzo pojemne a nieprzytlaczajace swoim wygladem jak wielkie szafy, praktyczniejsze od zwyklych segmentow -kojec dla dziecka -spacerowka parasolka-myk i juz rozlozona, zajmuje malo miejsca w bagazniku -buty lasocki -kupowanie w secondhandach -pieluszki sleep&play -chusteczki dzidzius cleanic -plyn micelarny ziaja sopot spa -noz tesco-ostry jak brzytwa, od dawna, bez zadnego ostrzenia pojemniki plasticowe curver-np. do przechowywania paluszkow, zachowuja swiezosc i nie wysypuja sie jak z rozdartej paczki Kit -dvd-po obejrzeniu dwoch filmow padlo -fotele finki z Jysk, plozy sie rozeszly i trzeba bylo reklamowac(na szczescie bez problemu wymienili) na dodatek maz namowil mnie na kolor ecrue wiec mocno sie brudza, a zeby zdjac pokrowce trzeba cale porozkrecac... -jednokomorowy zlewozmywak -dokupiona oddzielnie parasolka do spacerowki, za nic sie nie chce - to ustrojstwo trzymac -buty diverse -no i garnki Hoffner, to moj hit i kit jednoczesnie.Same garnki super, fajnie sie w nich gotuje i dlugo trzymaja cieplo, ale po myciu w zmywarce z pokrywek odpadly raczki Odpowiedz Link
majself Re: Hity-kity w naszym domu 30.09.09, 10:24 HITY * blender BOSCH - przymierzam się do zakupu powiększonego zestawu, bo jest po prostu świetny * płytki w WC do wysokości ramienia zamiast standardowo do wysokości wzroku albo wręcz pod sufit - przy małych pomieszczeniach mniej płytek = lepszy efekt optyczny * deski tzw. tarasowe na balkonie zamiast płytek - wyglądają ślicznie, nie trzeba ich myć i nie są śliskie * dwustronna taśma montażowa (taka z pianki) KITY * głęboki zlew z zamontowaną wysoko baterią - zmywam mało, bo mam zmywarkę, ale i tak chlapie się jak wściekłe * kupowanie piekarnika retro w dobie boomu na retro AGD - trzeci miesiąc jestem bez piekarnika (notatka dla siebie: lepiej kupić wcześniej niż później) * papierowe klosze do lamp "na tymczasem" i ogólnie wszelka tego typu prowizorka: jest WIECZNA * malowanie niewielkich i ciemnych pomieszczeń (przedpokój) na ciepłe kolory, np. słoneczny żółty Odpowiedz Link
beakarp słoneczny żółty? 20.03.10, 20:31 dlaczego taki kolor jest niewłaściwy do ciemnych pomieszczeń? Odpowiedz Link
misself Re: słoneczny żółty? 22.05.10, 09:11 beakarp napisała: > > dlaczego taki kolor jest niewłaściwy do ciemnych pomieszczeń? Bo jest ciepły i przez to, że nie ma światła, zamiast rozświetlać i rozweselać, tylko zmniejsza optycznie wnętrze. Odpowiedz Link
anu_anu Re: Hity-kity w naszym domu 05.11.09, 19:45 To i ja się dopiszę Hity Stare meble. Jakoś zawsze i do wszystkiego pasują Adamaszkowe serwety. Nic nie wygląda równie elegancko na stole. Zmywarka (mam już drugą, pierwsza poległa po 14 latach wiernej służby). Sypialnia z porządnym łóżkiem Różne rzeczy kupowane w Tschibo. Buty ECCO, każde. Żelazko tzw. bezprzewodowe Philipsa bateria z wyciąganą rączką w kuchni Kity: Pralko-suszarka CANDY. Prała źle acz suszyła dobrze. Pralka ELEKTROLUX - ładowana od góry - nigdy więcej, tylko takie z okienkiem! Pierze dobrze ale usiłuje zapleśnieć, fuj... Wszystkie prowizorki. Otwarte regały na książki - może i ładne ale na pewno niepraktyczne. Odpowiedz Link
mabel20 Re: Hity-kity w naszym domu 06.11.09, 08:29 _Hity_ 1. I-robot roomba - najlepszy przyjaciel pani domu. Sprząta, gdy jestem w pracy. 2. Sklep internetowy, w którym robię zakupy spożywcze. Co sobotę na progu czekają na mnie moje zakupy i bez wychodzenia z domu mam wszystko, czego potrzebuję. 3. Sieć bezprzewodowa - mniej kabli w domu i mogę z laptopem siedzieć wszędzie. 4. Płyn do mycia powierzchni kuchennych - bardzo skuteczny i ponoć naturalny. Do tego ścierki z mikrofibry. 5. Elektryczne szczoteczki do zębów. Mają malutkie główki, same się wyłączają po 2 minutach i przede wszystkim bardzo dokładnie czyszczą zęby. 6. Zmywarka - sprzęt do niedawna mocno przeze mnie nie doceniany. 7. To coś, co jest zamontowane na dnie zlewozmywaka i mieli wszystko, co ten zlewozmywak zatyka. 8. Ostrzałka do noży, którą kupiłam ostatnio - mała, tania, wygodna i skuteczna (AccuSharp 001 Knife Sharpener) 9. Maszyna do prania dywanów. Mocno się waham, czy ten model, który mam, można nazwać hitem, bo nie umie sama podrzać wody i w ogóle zostawia po sobie sporo wody, ale bardzo się przydaje do czyszczenia wszelkich plam na wykładzinie dywanowej i czyszczenia tejże wykładziny w ogóle. Nie do przecenienia, gdy się ma małe dziecko. No i myje też podłogi. 10. Maszyna do pieczenia chleba. Już nie taki hicior, jak na początku, bo rozleniwiłam się na tyle, że mi się nie chce nawet wsypać składników, ale jak już mi się chce, to w sumie wygodna rzecz. Nie znoszę wyrabiać ręcznie ciasta, szczególnie z mąki żytniej i cenię sobie to, że maszyna wyrabia każde ciasto, również na pizzę itd. Mogę w niej też robić powidła, ale nigdy nie próbowałam . 11. Coraz bardziej doceniam suszarkę do ubrań. Dzięki temu forum już lepiej sobie z nią radzę, ubrania są tylko trochę pogniecione. Mam dużo więcej miejsca w sypialni. 12. Garnek do gotowania na parze - smacznie i zdrowo. 13. Silikonowa foremka do masła/lodu/ciastek. Mogę mieć muszelki z masła, albo kostki lodu w kształcie muszelek, albo jakieś ciastka w kształcie muszelek (tego ostatniego jeszcze nie próbowałam). 14. Szczoteczka do warzyw i owoców - mała rzecz, a cieszy. 15. Brak telewizora. _Kity_ 1. Okna, których nie da się umyć od zewnąrz. O mały włos bym o nich zapomniała, a to zdecydowanie kit numer jeden i wygląda na to, że standard tu, gdzie mieszkamy. Te okna NIE otwierają się wahadłowo, czy nie wiem, jak to nazwać (czyli tak, jak każde normalne okno w Polsce). Jedna część przesuwa się za drugą, co w praktyce uniemożliwia umycie ich od zewnątrz. Można otworzyć kawałek, sięgnąć ręką i umyć kawałek, ale nie ma szans umyć całości. 2. Kuchenka z palnikami tak skonstruowanymi, że łatwo się pod nie wszystko wlewa i trudno się je czyści. Ma też plus - jest duża. 3. Pralka wirnikowa z dużym grubym prętem pośrodku. Standard w wielu amerykańskich mieszkaniach. Niszczy ubrania, jest naprawdę mało zaawansowana. Jedyny jej plus to duża pojemność. 4. Brak osobnego pokoju na biuro - biurko z komputerem stoi w pokoju dziennym i mąż wiecznie hoduje tam kurz i bałagan. 5. Brak okna w łazience. 6. Żaluzje - nadają mieszkaniu wygląd biura i zbierają kurz który trudno zmyć. 7. Kanapa, która składa się z drewnianego szkieletu i kilku poduch, które łatwo się zsuwają, gdy się na niej siedzi i moje dziecko lubi je zrzucać. Do tego identycznie skonstruowane fotele. 8. Telefon VoIP, który raz działa, raz nie. Nie znaczy to, że każda telefonia VoIP jest do kitu, ale to, z czego my korzystamy jest tanie i bardzo zawodne (Gizmo). 9. Tani przelewowy ekspres do kawy, jeden z najtańszych, jakie znalazłam. Od czasu do czasu myślę o kupieniu ciśnieniowego, ale w sumie rzadko piję w domu kawę. 10. Stare, PRLowe meble. 11. Mikrofalówka z talerzem, który już się nie obraca z jakiegoś powodu. 12. Toster - nie używamy go, bo nie lubimy słodkiego, sztucznego tostowego chleba. Odpowiedz Link
misself Re: Hity-kity w naszym domu 06.11.09, 11:32 mabel20 napisała: > 9. Tani przelewowy ekspres do kawy, jeden z najtańszych, jakie znalazłam. Od czasu do czasu myślę o kupieniu ciśnieniowego, ale > w sumie rzadko piję w domu kawę. Kup kafetierkę/kawiarkę. Wystarcza, jeśli pije się kawę rzadko, a smak jest lepszy niż z przelewowego. > 12. Toster - nie używamy go, bo nie lubimy słodkiego, sztucznego tostowego chleba. Możesz piec chleb tostowy w swojej maszynie I dodawać do niego np. ziarenka. Ja uwielbiam tosty z ziarenkami. Odpowiedz Link
otterly Re: Hity-kity w naszym domu 06.11.09, 13:21 A ja uwielbiam chleb staropolski (żytni) pogrzany w tosterze. Hity: - zdecydowanie płyta indukcyjna! Rewelacja! - rózga do mieszania, taka trzepaczka,wykonana z silikonu, dzieki czemu nadaje się do teflonu. Wreszcie mam idealny beszamel! - plastikowe pojemniki z przykrywkami w lodówce. czemu wcześniej na to nie wpadłam? Skończyła się mieszanina folii, woreczków i papieru. - duuuuży zamrażalnik - przelewowy ekspres do kawy (zdecydowanie nie najtańszy). Dla mnie to plus, bo lubię kawę słabą, dużą, z mała ilością mleka. - garnki Berghoff - szuflady w kuchni - garderoba - moje ubrania są szczęśliwe i okazało się, że jednak ma się w co ubrać! - plastikowe rurki, peszle, w których biegną wszystkie kable - właściciele królików wiedzą, co mam na myśli -deska Viledy - prasowanie stało się przyjemnością KITY: - otwarty kominek bez wkładu - spełnione marzenie niemoje i mój problem; - drewniany (brzoza) blat w kuchni. Na szczęście mam drugi, na którym robię wszystko. - ciemne kolory Duluxa - podobno można je myć, ale każda próba kończy się wybłyszczonym śladem. Mat dyskusyjny. - mnóstwo nieużytecznych drobnych gadżetów do kuchni - zawsze zapominam, że coś takiego mam i używam i tek noża lub obieraczki; Odpowiedz Link
figamarta Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 22:38 Jezeli masz na mysli typowe amerykanskie okna suwane gora-dol, to da sie je wymyc nie wychodzac z domu. Na gornej plaszczyznie ramy sa po bokach dwa zameczki, ktore otwieraja okno uchylnie do srodka na czas mycia. Okna w lazience, ktore zwykle suwaja sie na boki - da sie wyjac calkowicie z ramy podnosza lekko do gory, jak np. drzwi w szafie suwanej. Odpowiedz Link
mabel20 Re: Hity-kity w naszym domu 23.05.10, 06:16 Chyba wszystkie okna przesuwają się u mnie na boki, oprócz jednego. Sprawdzę dzisiaj co się da z nimi zrobić. Dzięki! Odpowiedz Link
maultier1 Re: Hity-kity w naszym domu 14.06.10, 20:58 Ja mam okna otwerane gora-dol. Tez na poczatku myslalam ze od zewnatrz nie umyje. Znalazlam z boku zameczek i potrafie obrocic strone zewnetrzna do srodka. Odpowiedz Link
kate20044 Re: Hity-kity w naszym domu 06.11.09, 16:04 Hity: - zmywarka - duże pomieszczenie gospodarcze, dzięki któremu mam porządek w innych pomieszczeniach - ogrzewanie podłogowe w holu i łazience - rewelacja szczególnie przy małych dzieciach - wolnoopadająca deska WC - przypadkowo kupiona, dla mnie odkrycie roku - otwarta kuchnia - brak małego sprzętu AGD typu: sokowirówka, gofrownica, tostery, maszynki do krojenia mięsa, chleba, itp. Większość znajmych narzeka, że tylko zabierają miejsce - rolety rzymskie - gniazdka elektryczne i włączniki zaplanowane na etapie budowy Kity: - brak ogrzewania podłogowego w kuchni - panele podłogowe zamiast desek Odpowiedz Link
martaformat Re: Hity-kity w naszym domu 29.11.09, 10:21 U mnie: -brak zmywarki-"dokupi się" i tak funkcjonuje biologiczna, ale nauczyłam się asertywności -chomikowanie rupieci: "przyda się" -"ustępstwa" na etapie projektu mieszkania: "będą pieniądze, zrobi się" Hity!!! -zwierzątko w domu: nie podejrzewałam się, ale świnka morska stała się moim malutkim przyjacielem: mieszka w kuchni, nie pachnie brzydko, jest taka mądra i śliczna -piękna porcelana i stylowe obrusy Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Hity-kity w naszym domu 07.11.09, 21:28 Wątek faktycznie cudny DOłożę swoje: HITY - kabina prysznicowa z wbudowanym radiem - milo brac prysznic mając Manna szepczącego do ucha (piątek - chusteczki wyłapujące kolory Dr. Beckmann, ktore wkłada się do pralki i zapobiegają farbowaniu rzeczy - pojemniczek siateczkowy do prania bielizny, ja tez wkłądam tam rajstopy i skarpetki/podkolanówki rajstopowe - zmywarka! - programator czasowy w pralce (nastawiam, wychodze do pracy i po przyjsciu rozwieszam dopiero co wyprane) - osobna garderoba (przy projektowaniu mieszkania - niewiele przestrzeni, a ile radości - kupowanie karm dla kotów i żwirku w prawie hurtowych ilosciach na allegro (taniej, kurier dowiezie pod drzwi i mam spokój na pol roku) - wosk zapachowy Yankee's Candle (do kominka zamiast olejków)- bardzo wydajny i niesamowite zapachy mają - noszenie materiałowej torby na zakupy zwiniętej zawsze w torebce i po rozpakowaniu zakupów od razu wkładanie jej do torebki z powrotem - ekologicznie - iglaki na balkonie w skrzynkach - przy moim zapale ogrodnika (czyt. przypominam sobie o roslinkach tak raz na m-c) tylko one przezywają - dzbanek filtrujący wodę - do wody do przegotowania, do gotowania zup, do podlewania kwiatków.. - odkurzacz Hoover - dobrze ciągnie - posiadanie osobnego pojemnika pt. Paragony/faktury w łatwo dostępnym miejscu, gdzie kazdy domownik po powrocie z zakupow (nie mowimy o zakupach "jedzeniowych", tylkko o ubraniach i sprzętach) wrzuca paragon. Mozna zwrocic daną rzecz lub w razie warii - zareklamowac - kanapy i fotele z ekoskóry/skóry - nic nie trzeba prac, tylko przejechac wilgotną szmatką - saszetki zapachowe do szaf "Pachnąca szafa" - niedrogie (Superpharm, Rossman) i dosc dlugo pachną - brak telewizora Ile czasu mam! - może nie w temacie, ale mnie naszłonabłyszczacz do paznokci Inglota, nakłada się na lakier, jako ostatnią warstwę, bardzo przedłuża trwałośc lakieru i naprawde daje taki "inny" błysk KITY - designerski kran w kuchni (wysoki, zakrzywiony z prostokątnym wylotem)- sugerowałam się wyglądem a nie funkcjonalnością i teraz po kazdym myciu woda jest wszędzie naokoło zlewu, często łącznie z moim ubraniem - biale fugi na podłogach - kiełkownica do nasionek - szybciej, wygodniej i mniej miejsca zajmuje wysianie do miseczki na gazę - kołdra z IKEI - nie wiem jak to się stało, ze kupując nie zorientowalam sie, ze rozmiar 200x200 jest niestandardowy. teraz jestem skazana na poszewki z IKEI i nie dla mnie ocean pięknosci 180x200 - budzik z IKEI - trzeba go bylo nakręcac co - uwaga - 12 godzin!!! i do tego strasznie glosny byl, nie moglam zasnąc. Teraz sluzy jako ładny niedziałający eksponat - białe ręczniki - fajnie wyglądają na filmach i w reklamach, ale szybko szarzeją ( nie będę włączac prania dla 3 białych ręczników gdy w kolejce 5 kolorowych więc piorę razem - "otwarte" półki (czyli po prostu półki bez drzwiczek) - gromadzi się kurz i przyciąga durnostojki (zwlaszcza w kuchni) Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Hity-kity w naszym domu 07.11.09, 21:47 aaa, i dodam jeszcze: HITY: - internet bezprzewodowy + laptop = całkowita wolnośc - karafka! nalewam wody z syropem malinowym i wkrajam cytrynę i jest napoj, ktory moze stac na stole i co jakis czas ktos moze się napic (przepraszam za stylistykę, ale bardzo chciałam wytlumaczyc ideę - uchwyt na odkurzacz do szafy (Ikea). Nic się nie majta w szafie wreszcie - szuflada poswięcona tylko na zapasowe rzeczy typu szczoteczki do zębow, pasty, kosmetyki, chemia etc. - koszyczek w łazience na gazety i czasopisma - wykorzystywanie koszyków (np dostałam kilka, gdzie bylo w srodku wino i slodycze etc.) jako elementow dekoracji - w jednym np. jest cały kramik z rzeczami związanymi z bezprzewodowym internetem (kabelki, router etc.) KITY: - niskie łóżko - niewykorzystana przestrzeń. Niestety nasze łóżko ma 9cm przestrzen pod więc nic nie mozna włożyc (nawet pokrowca z butami letnimi/zimowymi), a kurz się juz zbiera i trzeba sprzątac - bialy dywanik łazienkowy oraz biała skóra owcza przy łóżku - piękne w katalogach, trudne do utrzymania (zwlaszcza przy zwierzętach) - kosze-szuflady z dużymi "dziurkami" - niektore rzeczy mi spadają poziom niżej Odpowiedz Link
forencka Re: Hity-kity w naszym domu 13.11.09, 15:50 Hity: -lodówka Liebherr -duża zamrażarka -kuchenka gazowo/gazowa Elektrolux - po prostu działa i łatwa do mycia -pralka Elektrolux -proszek Vizir -pieluchy Pampers -pieluchy tetrowe do wszystkiego -mokre chusteczki dla niemowląt -jedzenie w słoiczkach dla dzieci -zasłony Ikea -zasłona pod prysznic Ikea -telewizor lcd LG -komórki Nokia -ciemna kanapa z takiego niby weluru - nawet kupa dziecka schodzi -miniwieża Sony - ile ona już gra i nieźle gra -myjka do podłogi taka mała prostokątna zamiast mopa -płyn Pur -Cif mleczko -blogi zamiast książek kucharskich -rozkładana kanapa Ikea za 300 zł! -sery z Biedronki - Kity -telefon domowy Siemens - wyświetlacz siada, zacina się -drewniany stolik z szybą - wszystko wylane pod nią ścieka -robot Philips cucina (czy jakoś tak) - nie do domycia, za dużo miejsca zajmuje -bezprzewodowa klawiatura i myszka - ach te baterie... -akumulatorki Sanyo - supernietrzymające -pieluchy Huggies - przelewa się górą - są za sztywne -najtańsze drewniane łóżeczko - zbyt lekka konstrukcja -dywany z wytłaczanymi wzorami - nie do odkurzenia -głupia teściowa Odpowiedz Link
malyb-aczek Re: Hity-kity w naszym domu 08.11.09, 19:01 ofelia1982 Poszwy na taki niestandardowy rozmiar kołdry/pościeli dostaniesz na allegro. Ja mam identycznych rozmiarów kołdrę i tylko tam znalazłam, do tego był duży wybór wzorów Odpowiedz Link
iloneczka27 Re: Hity-kity w naszym domu 07.11.09, 21:52 Hit: 1. domestos 2. pianka do szyb (z Lidla) 3. pralka samsung 4. rozdzielenie elektryki na poszczególne korki - jak na dłużej wyjeżdzamy zostawiamy właczona tylko lodówkę 5.zmywarka i tabletki ale nie z Lidla bo nie domywają! Kit: odkurzacz bezworkowy o słabej sile ssania i wiecej smieci z podłogi zbiore zwyczajnie zamiatając. 2. Lodówka Amica - w zyciu nie kupie juz nic tej firmy! 3. Brodzik - oj jak ja chcialabym miec juz wanne Odpowiedz Link
ginalina Re: Hity-kity w naszym domu 08.11.09, 22:38 Na pierwszym miejscu HITÓW zmywarka, ale postawiona na niskiej 30 cm szafce, dzięki czemu nie dostaję garba 2 razy dziennie. (piekarnik używam zdecydowanie rzadziej). Obierak do jarzyn Pedrini (ma 12 lat) - rzecz już nieosiągalna i nie posiadająca godnego następcy. Nóż Gerlach. Deska do prasowania Viledy. Żelazko z dłuuugim (3 m) kablem. Odkurzacz z dłuuugim (zasięg 11 m) kablem. W kuchni szuflady ze spowalniaczem zamykania - koniec trzaskania. Nad blatem na ścianie płyta w kolorze blatu - zmywanie raz do roku System odwróconej osmozy pod zlewem - czyli produkcja wody pitnej - koniec problemu walających się po domu butelek PET. Stół z krzesłami zarówno w kuchni, jak i w salonie. Rolety zaciemniające w pokojach. 2 żywe puszyste maskotki - koty syberyjskie. Kity? Hmm, niech pomyślę... Pralka Ariston moja nie dopiera i bardzo gniecie pranie. Płyta gazowa Ariston z palnikami na krzyż -MEGAKIT. Mieści albo 4 małe garnki, albo 2 duże. Poz tym kitów mało, bo po pierwszych wpadkach zakupy obmyślam bardzo starannie i wolę nie kupić wcale, niż potem wyrzucić. Odpowiedz Link
forencka Re: Hity-kity w naszym domu 16.11.09, 13:18 Ostatnie zdanie to sedno problemu Choć czasami się nie da wiedzieć, ale po to mamy forum. Odpowiedz Link
jadorota1 Re: Hity-kity w naszym domu 26.11.09, 12:18 Hit; -zmywarka (zdaje się, że u nikogo nie wystąpiła jako kit)- najcudowniejsze urządzenie w moim domu -wanna z bąblami -panele bambusowe (nic ich nie bierze i nic na nich nie widać nie trza ze ścierą latać) -laptop (wreszcie nie jestem uwiązana) -wygodne, wielkie łóżko (2 m szerokości to wcale nie jest za dużo trzeba tylko mieć grabie pod ręką coby raz na jakiś czas przyciągnąć współspacza do się) -piekarnik elektryczny -elektryczna tarka do warzyw (przystawka do maszynki do mięsa)- cudo wreszcie mogę zrobić babę ziemniaczaną bez obdartych palców -obiady zamawiane w firmie cateringowej (5dni w tygodniu nie lecę z wywalonym jęzorem po zakupy i nie sterczę przy garach- w weekend gotuje z przyjemnością i wedle życzenia domowników) -stare drewniane meble Kit: -trochę badziewia poutykanego po szafach -brak garderoby -brak pomieszczenia gospodarczego (odkurzacze, wiadra, mopy wiecznie się gdzieś przewalają) i największy kit to nieposiadanie roomba Odpowiedz Link
jadorota1 Re: Hity-kity w naszym domu 01.12.09, 16:49 ło matko i jeszcze jeden kit nad kity: H2o mop Odpowiedz Link
izak31 Re: Hity-kity w naszym domu 01.12.09, 17:23 To teraz moje typy: Hity: maszyna do pieczenia chleba Kenwood bm450 robot wieloczynnosciowy philipsa hp cos tam zmywarka spanie z mezem w osobych łozkach (serio choxiaz jestesmy bardzo udanym małzenstwem ale przez oddzielne spanie uklada nam sie jeszcze lepeij ) chusteczni do czyszczenia z lidla brak dywanów i niewazne jak bedzie glosna i jak bedzie skakac zawsze bede miec pralke ładowana od gory . Mam 185 cm wzrostu i za bardzo szanuje swoj kregosłup na kupno innej kity: zasłonki cilit bang pojemnik na mydlo w plynie kupiony w LM cienie shiseido Odpowiedz Link
labellaluna Re: Hity-kity w naszym domu 17.03.10, 11:51 Odświeżę ten wspaniały wątek, może ktoś jeszcze coś dopisze. HITY: - minutnik w kuchni - jestem roztargniona i minutnik ratuje moje obiady. używam także przy farbowaniu włosów i maseczkach - gumowe rękawice do zmywania i sprzątania (zmywarka będzie wkrótce wraz z nowym mieszkaniem) - sprej Tytan kamień i rdza - materac 160x200 cudownie miękki i gruby. Mąż szalał jak zobaczył ile kosztuje, ale uparłam się. Miałam serdecznie dość spania na niewygodnych rozkładanych kanapach w domu rodzinnym i poprzysięgłam sobie że w moim domu takowych nie będzie. - jeden dywan oraz kilka małych dywaników zamiast wykładziny w całym mieszkaniu - sztuczna zielona trawa na balkonie (wykładzina)- zawsze ciepło w stopy i optymistyczny widok nawet zimą - perfumy do pomieszczeń w spreju o zapachu wanilii i miodu - to moja relikwia używana rzadko, bo szkoda używać (kupione za granicą i nie można dostać tego akurat rodzaju w PL) - po prostu boski zapach - sofa z poduchami do siedzenia oraz milionem poduszek na oparciach- boska miękkość - narzuta lub koc położone na siedzeniu sofy - nie brudzi się i łatwo wyprać sam koc niż całe pokrycie, poza tym zmieniam sobie często wygląd sofy małym kosztem - kryta kuweta dla kota - patelnia Ikea grilowa po ok. 80zł - smaży błyskawicznie - czajnik elektryczny - przy zwykłym czajniku można usnąc w oczekiwaniu na kawę - kostki wrzucane do spłuczki - piękny kolor wody oraz czysty sedes - zestaw kina domowego używany do słuchania muzyki - oszczędność miejsca z braku dodatkowej wieży no i wreszcie moje uszy mają ucztę - zegar ścienny w przedpokoju - radyjko w kuchni - naczynia żaroodporne - bo nie przypala się jedzenie KITY: - ekspres ciśnieniowy do kawy bez młynka - bardzo ubolewam - odpływ zlewu i wanny ze zwykłą kratką/sitkiem zamiast takiego metalowego korka podnoszonego wajchą (nie lubię widzieć co się kryje na dnie odpływu, brrrr) - suszarka do naczyń, gdzie naczynia dotykają wody zebranej w tacce poniżej - zasłona prysznicowa - raj dla kamienia i pleśni( wymieniona będzie na takie przesuwane szklane ekrany montowane na brzegu wanny) Odpowiedz Link
klara551 Re: Hity-kity w naszym domu 17.03.10, 14:38 Hit parowar stalowy kupiony po telewizyjnej reklamie w Mango,tagine/taki arabski gar/kupiony w Ikei,ekspres z młynkiem do kawy.I dalej pralka hoover z 1800obr/min ,suszarka postawiona na niej,kanciapa zamiast osobnego WC w której mieści się pralka i suszarka,narzędzia,odkurzacz i walizki i różne przydasie ,łącznie z koszem na brudy/a miesiąc myślałam nad rozplanowaniem półek,żeby to wszystko zmieścić na 1,5 metra kwadratowego,ale się opłacało/.2 szybkowary/mały i duży/,blender z metalową końcówką i szatkownica V,bo jestem mańkutem .Kuchenka mikrofalowa z funkcją pieczenia,termoobiegu ,urządzenie do pieczenia pizzy z kamieniem.Odplamiacz SHOUT firmy Johnson Kit proszek vanisz do dywanów/cała chałupa była w pyle,a dywan i tak oddałam do pralni/,polskie proszki do prania,które nie umywają się do zachodnioeuropejskich/kupuję na targowiskach/ Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Hity-kity w naszym domu 17.03.10, 14:49 Moim prywatnym hitem jest multi-chopper, który babcia kupiła nam zachęcona reklamą w tv. Uznałam go początkowo za absolutnie zbędny gadżet, teraz uwielbiam go prawie tak samo, jak zmywarkę I używam prawie codziennie. Troszkę się już stępił, ale nadal jest genialny, niestety od dawna nie widziałam takich w sprzedaży. Kroi w plastry, większą i mniejszą kostkę, większe i mniejsze słupki. Kroi nie tylko ugotowane miękkie warzywa, ale też twarde surowe - marchew, paprykę, ziemniaki. Odpowiedz Link
white.apple Re: Hity-kity w naszym domu 17.03.10, 15:22 labellaluna, napisz prosze co to za sprej i skad Odpowiedz Link
labellaluna Re: Hity-kity w naszym domu 17.03.10, 17:24 sprej do pomieszczeń jest w atomizerze z Bhs British Home Store(UK) - szklana butelka. Kupiłam jakieś dwa lata temu i nawet nie wiem czy maja jeszcze w sprzedaży tą serię. Były jeszcze coś z limonką i coś morskiego. Boskie, bo bardzo długo pachną i są wydajne. Strasznie żałuję że nie kupiłam więcej, a teraz już nie mam możliwości dokupienia. Odpowiedz Link
hela6 Re: Hity-kity w naszym domu 17.03.10, 18:37 www.swiatkuchni.com/Duze/kuchenprofi/czasomierz-do-gotowania-jajek_1150.jpg Taki badziew do gotowania jajek, wreszcie mam dokładnie tak ugotowane jak sobie aktualnie życzę. Badziew się odbarwia sukcesywnie na taką głębokość na jaką aktualnie ścina się jajo. Odpowiedz Link
barimbowa Re: Hity-kity w naszym domu 18.03.10, 03:23 Hity: garnki Ingenio - jedyne, których ręczne mycie jest przyjemne no i mało miejsca zajmują! Szkoda że nie ma większego wyboru jeśli chodzi o pojemność. Odplamiacz w proszku, płyn uniwersalny, tabletki do zmywarki 7in1 z Rossmanowskiej serii Domol - przetestowane i używam teraz cały czas. Przymierzam się do dalszych testów Domola. Maszynka elektryczna do mięsa (Diana Zelmera) - otrzymana w prezencie ślubnym 9 lat temu, przetrwała do dziś w przeciwieństwie do małżeństwa Używana co najmniej raz w tygodniu, daje radę nawet siekanym kościom drobiowym (psy na BARFie) - czasem wymieniam tylko te plastikowe rowkowane końcówki ale i tak wychodzi taniej niż nowy silnik. Pralka z dużym bębnem - u mnie akurat Bosch Maxx. Nareszcie pranie kołder to nie problem. Żeliwny, stary, wielki rondel - odkryty na nowo. Gołąbki, mięsa, bigos - rewelacja! Tylko to mycie w wannie potem kłopotliwe trochę. Piekarnik elektryczny z wyłacznikiem czasowym - nie muszę patrzeć na zegarek ile jeszcze do końca pieczenia. Wyciągana wylewka w zlewie, dzbanek do filtrowania wody, farby lateksowe Flugger, zmywarka! Kity: Obroża EzyDog Neo www.pelna-miska.pl/sklep//index.php?products=product&prod_id=1246 - pies szarpnął na spacerze i wyłamał się jeden ząbek w zapięciu. Obroża do wyrzucenia; wcześniej był Rogz z zabezpieczeniem i obroża dawała radę - tyle że wąska była. Zlew z kompozytu - polska firma, nazwy nie pomnę. Zlew po trzech miesiącach używania wygląda jakby miał 100 lat... Następnym razem będzie albo ciemny, albo "firmowy" Płytki z trawertynu na podłodze w kuchni i na przedpokoju - współczuję ludziom, którzy kupili moje mieszkanie. Odpowiedz Link
po_etry Re: Hity-kity w naszym domu 20.03.10, 08:14 1.Szafki w kuchni gładkie, bez uchwytów - przejeżdżasz ściereczką i czyste. 2.Thermomix - wrzucasz mąkę, jajo i co tam jeszcze trzeba na kilka minut i masz ciasto pierogowe, drożdżowe, chlebowe itp. - w życiu bez tego urządzenia bym się nie wzięła za taką robotę. 3.zmywarka wiadomo. 4.suszarka do prania. Odpowiedz Link
misself Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 09:14 po_etry napisała: > 1.Szafki w kuchni gładkie, bez uchwytów - przejeżdżasz ściereczką i > czyste. A jak otwierasz te bez uchwytów? > 4.suszarka do prania. Taka mechaniczna? Odpowiedz Link
po_etry Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 12:09 Mam szafki bez uchwytów w kuchni, naprawdę super. Jak otwieram? Na dole drzwiczki są podcięte.Nie dotykasz ręką powierzchni. Suszarka do prania - elektryczna. Mam, używam tylko w razie szybkiej potrzeby. Polecam. Odpowiedz Link
misself Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 20:41 po_etry napisała: > Na dole drzwiczki są podcięte.Nie dotykasz ręką powierzchni. To mi się jakoś bardziej podoba niż "mała inwestycja" Odpowiedz Link
anka-ania Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 13:27 misself napisała: > A jak otwierasz te bez uchwytów? Hettich produkuje specjalnysystem do otwierania szuflad. Mała inwestycja i uchwyty są już niepotrzebne. Odpowiedz Link
po_etry Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 14:34 O własnie taki system mam zamontowany - żadnego trzaskania szafkami przy zamykaniu, otwieranie bez uchwytów. Natomiast nie polecam montowania dotykowego otwierania szafek - fronty się brudzą i nie wygląda to fajnie. Odpowiedz Link
mmena Re: Hity-kity w naszym domu 24.05.10, 10:13 po_etry napisała: > Natomiast nie polecam > montowania dotykowego otwierania szafek - fronty się brudzą i nie > wygląda to fajnie. To zalezy z czego sa te fronty. Nie wszystkie "sie brudza". Odpowiedz Link
anka-ania Re: Hity-kity w naszym domu 24.05.10, 12:55 mmena napisała: > To zalezy z czego sa te fronty. Nie wszystkie "sie brudza". Brudzą się wszystkie, ale pewnie nie na każdych ten brud widać. Odpowiedz Link
misself Re: Hity-kity w naszym domu 24.05.10, 21:32 anka-ania napisała: > mmena napisała: > > > To zalezy z czego sa te fronty. Nie wszystkie "sie brudza". > > Brudzą się wszystkie, ale pewnie nie na każdych ten brud widać. Ot co Ja przyznam, że wolę takie, na których widać, bo to mnie zmusza do regularnego przecierania. Takich, na których nie widać, nie czyściłabym częściej niż raz na parę miesięcy. Odpowiedz Link
mmena Re: Hity-kity w naszym domu 11.06.10, 15:21 anka-ania napisała: > mmena napisała: > > > To zalezy z czego sa te fronty. Nie wszystkie "sie brudza". > > Brudzą się wszystkie, ale pewnie nie na każdych ten brud widać Nie zupelnie. Sa takie, ktore wystarczy dotknac chwile po przetarciu i od razu zostaje slad, sa takie, ktore zaraz po przetarciu sa ponownie zakurzone, bo przyciagaja kurz. I sa tez takie, ktore mozna dotykac bez obawy, ze pozostawi sie na nich slady palcow i ktore wystarczy przetrzec raz na jakis czas. Sa wreszcie kolory, ktore latwiej sie brudza i sa kolory, ktorych uzycie zwalnia nas z cogodzinnego polerowania. Oczywiscie na wszystkich brud zostaje. Dlatego "sie brudza" napisalam w cudzyslowie. Odpowiedz Link
misself Re: Hity-kity w naszym domu 22.05.10, 20:41 anka-ania napisała: > > Hettich produkuje specjalnysystem do otwierania szuflad. Mała inwestycja i uchwyty są już niepotrzebne. "Mała" jak dla kogo Ja mam kuchnię z Ikei Odpowiedz Link
anka-ania Re: Hity-kity w naszym domu 24.05.10, 12:52 misself napisała: > anka-ania napisała: > > > > Hettich produkuje specjalnysystem do otwierania szuflad. Mała inwestycja > i > uchwyty są już niepotrzebne. > > "Mała" jak dla kogo Nie dla mnie - nie mam tego systemu. Pokazałam jako ciekawostkę. > Ja mam kuchnię z Ikei Ikea ma całkiem dobre zawiasy, prowadnice, systemy itp. i do tego nieco tańsze niż podobne (takie same?), ale sprzedawane pod marką Hettich czy Blum. Odpowiedz Link
misself Re: Hity-kity w naszym domu 24.05.10, 21:36 anka-ania napisała: > > Ja mam kuchnię z Ikei > > Ikea ma całkiem dobre zawiasy, prowadnice, systemy itp. i do tego nieco tańsze > niż podobne (takie same?), ale sprzedawane pod marką Hettich czy Blum. Moja kuchnia jest raczej niskobudżetowa, dlatego właśnie "mała inwestycja" dla mnie nie jest mała. Nie narzekam na ich prowadnice, zwłaszcza że mają hamulce w cenie szuflad (fantastyczna rzecz!), cena hamulców do drzwiczek też nie powala. O ile mi jednak wiadomo, nie mają systemu otwierania szuflad bez uchwytów. Są w sprzedaży bezuchwytowe meble, ale to do jadalni (np. seria Bjursta). Odpowiedz Link
lalkaewa Re: Hity-kity w naszym domu 12.06.10, 18:05 Hity; 1.krzeslo w lazience 2.bateria zlewozmywakowa z wyciagana wylewka 3.zlew z Ikea dwukomorowy, bialy, ceramiczny 4.pomocnicze stoliczki przy krzeslach, kanapach 5.tv w kuchni 6.balkon w kuchni 7.wanna 180x80cm 8.duzo luster 9.preparaty do czyszczenia HG - wszystkie srodki czystosci tej firmy 10.aparat lustrzanka sony 11.laptop i reuther 12.bezprzewodowa myszka 13.spiace dziecko wiecej niz 3 h 14.poslanie dziecka 2 letniego do przedszkola na kilka godzic dziennie. 15.maz na wyjezdzie ))- wiecej czasu dla siebie 16.reczna mala wyciskarka do cytryn-uzywam codziennie 17.toaletka 18.kwiaty na balkonie - pelargonie i bazylia = brak komarow w domu serio. Przerabiam to teraz ciesza oko w dodatku i relaksuja. 19.blaty kuchenne na wysokosci 90cm, ja mam 164cm 20.szafa na zabawki, zamykana 21. zamykane polko na ksiazki - nie kurza sie tak bardzo 22. mieszkanie na najwyzszym pietrze czyli drugim, ale tylko w dwupietrowej kamienicy. Nie trzeba az tak wysoko wchodzic, slonce ma sie dluzej w domu i nikt nam nie tupie nad glowa. 23. 2 lub wiecej balkonow. 24. kawa kilka razy dziennie w malych filizankach. 25. drewno w calym mieszkaniu na pdologach, nawet w kuchni. Cieplo pod stopami Kity; 1.biale podlogi, ladnie wygladaja, masakra mycie 2.brak zmywarki 3.brak odkurzacza roomba i jego przyjaciolki scooby - musze miec bo jestem niewolnikiem sprzatania podlog 4.pralka bosch 8kg, niedopiera i drze ubrania. jestem w trakcie reklamacji. Maja beben wymienic 5.okna skrzynkowe -hit bo fajnie wygladaja i jak sie je otworzy to sie nie tego slupka po srodku tylko, ale mycie masakra 6.aparat cyfrowy sony cybershot W90 7.sokowirowka jeden raz uzyta 8.brak garderoby i pomieszczenia gospodarczego 9.brak piwnicy 10.dywany, zaslony i wszyskie niepotrzebne ozdoby 11.lodowka gorenje bez funkci samorozmrazania sie 12.kot w domu z dluga sierscia- brytyjski= mnostwo klakow i codzienne odkurzanie 13. wiele wiele srodkow czystosci 14. plytki na podlodze Odpowiedz Link
jot.em.ka Re: Hity-kity w naszym domu 14.06.10, 19:00 KITY: 1. Nóż elektryczny Moulinex 2. Odkurzacz samochodowy Rowenta bodajże 3. Robot kuchenny Zelmer HITY: 1. Garnki Tefal Ingenio 2. Maszyna do pieczenia chleba Moulinex. Odpowiedz Link
marita72 Re: Hity-kity w naszym domu 13.09.10, 15:28 HITY: - bezapelacyjny hit to szampon do czyszczenia dywanów Amway - i jeszcze lepsza seria do odplamiania SA8 (odplamiacz w proszku i w aerozolu) : dopiera praktycznie wszystkie plamy wyprodukowane przez 12-latka typ sportowca (rolki, piłki do kosza, siatki, ręcznej, nożnej, deskorolka itd.) , niemowlaka i kota długowłosego - elektryczna "Kaśka" Dirt Deivil (w kilkanaście minut mam ogarnięte 50-metrowe mieszkanie z 3 dywanami, wycieraczkami, dywanikami łazienkowymi, kocim żwirkiem, kłakami i innymi śmieciami wyprodukowanymi przez domowników), - zlew narożny (Plados) z wyciąganą wlewką z 2 trybami: prysznic i ...nie-prysznic ) - wydzielone ścianką miejsce w szafie na składaną suszarkę do ubrań i deskę do prasowania) - meble na zamówienie - wykorzystany każdy centymetr mieszkania, - oświetlenie ledowe w kuchni nad blatem (nie dość, że ładnie wygląda to jeszcze energooszczędne na maxa), - lampowentylatory Westinghouse (genialne w upalne dni no i wyglądaja bardzo...designersko (oczywiście zalezy od modelu - ja mam Abandona czy jakoś tak), - kanapa i fotele z tkaniny Nebraska - genialne przy niemowlaku i kocie (mam kolor czekoladowy w wytłaczane wzory - rewelacja - czyści się to gąbką zwilżona wodą EWENTUALNIE wodą z Ludwikiem , sierść kota schodzi za jednym pociągnięciem ręki (tylko po co, skoro mam "Kaśkę" ) - turboszczotka (bez niej moja kocina zostałaby chyba eksmitowana ;0) - telewizor w kuchni (dzięki niemu goszczę w niej na dłużej ) - ściana w sypialni wyłożona sztucznym kremowym kamieniem, oświetlona diodami (sypialnia od razu wyprzytulniała), - geberit (oszczędnośc miejsca w małej łazience, łatwe sprzątanie pod kibelkiem), - podest na pralkę (nie wiem, jak ale dzięki niemu w małej łazience upchnęłam podwieszany kibelek, umywalkę i własnie pralkę - podczas gdy moi sąsiedzi musieli robićkabiny prysznicowe, jeśłi chcieli mieć pralkę w łazience), - luksfery w łazience bez okna, dodają tejże przestrzeni i oświetlona (wybita w ścianie) półka na kosmetyki nad wanną - dodaje klimatu i jest niekwestionowana ozdobą łazienki, - duuuużo gniazdek w całym mieszkaniu, - bezprzewodowy internet! - cokoły z terrakoty w przedpokoju, łazience i kuchni - jadę mopem jak popadnie i nie brusdzę przy tym ścian, - farby Casetti do robienia zmywalnej przecierki (mam taką w przedpokoju i na jednej ścianie w "pokoju dziennym" gdzie stoją fotlele, ktorymi się bez przerwy jeździ), - BEZAPELACYJNYM I BEZPRECEDENSOWYM hitem jest wózek spacerowy BABY JOGGER City Mini (mam go od czerwca i do dziś nadziwić się nie mogę, jak można produkować inne wózki l)) KITY: ponieważ to był mój trzeci remont mieszkania od podstaw, udało mi się uniknąć kitów. , no może zakup odkurzacza Zelmer nie był najlepszym pomysłem Odpowiedz Link
marita72 Re: Hity-kity w naszym domu 13.09.10, 15:58 I jeszcze ( o oczywistych hitach jak kilkunastorkowa tablica elektryczna w domu, blender Brauna czy zabudowane meble bez durnostojek, na których zbiera się kurz pisać nie będę ) - SZEROKIE parapety, na których można ustawić wentylator, lampkę czy ozdobne gadżety przydatne zwłaszcza w małych pomieszczeniach. - siatka na piłki małego " sportowca"zawieszona u sufitu i przybity wysoko do ściany hak na deskorolkę w pokrowcu (oszczędność miejsca na podłodze), - przesuwne drzwiczki w regale - w zależności od nastroju mogę patrzeć na zdjęcia swoich dzieci i kilka bibelotów-pamiątek lub odsłonić sprzęt RTV, DVD czy kino domowe (który jeśli jest zasłonięty praktycznie nie zbiera kurzu). - (ustawiane piętrowo) pojemniki (systemowe) z IKEA na zabawki, - antresolki nad drzwiami (jest gdzie schować letnie fatałaszki) - termiczna bielizna narciarska jako piżama "na działkę" lub pod namiot, - krany Roca (nie dość, że w kolorze, to jeszcze niezniszczalne - z dożywotnią gwarancją), - szpecące mieszkanie rury zabudowane ekranami z drzwiczkami (w razie potrzeby zakręcenia kurka jest do niego dostęp). takie drzwiczki można zasłonić np. lustrem, - szafka na klucze w przedpokoju (koniec z bajzlem i wiecznymi poszukiwaniami klucza do wózkowni ), - gazowe/ hydrauliczne zawiasy do szafek otwieranych do góry (wolno opadające). KITEM jest pozbycie się normalnej wieży i słuchanie muzyki przez zestaw kina domowego (( Aaa i podwieszany kibelek Koła z serii Pikolo czy jakoś tak - za cholerę nie można do niego dokupić ozdobnej deski - wszystkie są w standardowych rozmiarach (czyli większych- nie pasujących). Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Hity-kity w naszym domu 13.09.10, 17:01 Dużo przydatnych "patentów" podałaś. A ten wózek citi mini - do dostania w PL? Bo jak zapytałam wujka google to odesłał mnie to zagramanicznych stron www.. Odpowiedz Link
marita72 Re: Hity-kity w naszym domu 13.09.10, 21:01 Ja sprowadzałam go z jułesej. Ale w czerwcu br było kilka sztuk w jakimś polskim sklepie internetowym. Bobonet bodajże. Moge się dowiedzieć, jeśli Ci zależy. Pytaj w Euro Trade, bo to oni są Pożal-Się-Boże-Dystrybutorem tych wózków. Odpowiedz Link
undomestic_goddess Re: Hity-kity w naszym domu 15.09.10, 19:45 Dorzuce moj hit wszechczasow, ekologiczny plyn do prania welny ze sklepu www ekobaby (Ulrich czy jakos tak) - absolutna rewelacja. Patelnia grillowa jest super. Kit - polskie wersje proszkow do prania globalnych marek. Normalnie kisiel i nie dopieraja niczego. Odpowiedz Link