sadida 16.12.08, 10:51 Prosze podzielcie sie sprawdzonym przepisem na cisstka. Pierniczki jakos mi nie odpowiadają. Może kruche, maślane? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neospasmina ciasteczka imbirowe 17.12.08, 07:59 3 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki Przyprawy Kamisa do kawy i wypieków (może być samodzielna mieszanka cynamonu, kardamonu, wanilii) szczypta pieprzu 1/2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. cukru trzcinowego (ostatecznie może być biały kryształ) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki miodu (leśny, gryczany, ostrzejszy) miód, masło, oba cukry i wszystkie przyprawy podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia mąkę przesiać z sodą, wbić jajko i wlać zawartośc rozpuszczoną w rondelku; wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki co najmniej na 3 godz. wałkowac cienko, wykrawać dowolne kształty, piec 10-15 min. w 180 st; każda kolejna partia piecze się szybciej, powinny stygnąć na płaskim; smacznego! Odpowiedz Link
nukolada Re: ciasteczka imbirowe 18.12.08, 18:39 a ten jest bardzo banalny a ciastka przepyszne: 4 szkl maki 1 szkl cukru (ja daje mniej, nie lubie za slodkich) 1 lyzeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 szkl oleju 1 kostka margaryny do pieczenia 4 zoltka najpierw pomieszac wszystko co suche, potem dodac kawalki masla i wszystko razem wymieszac, nie bedzie sie lepilo. dodac zoltka, a potem po troszku oleju tak na oko trzeba zeby nie przedobrzyc. niekoniecznie trzeba caly olej dodac. malz moj wystawia to wszystko za okno w celu schlodzenia (ale nie jak pada) potem to rozwalkowac na 3-4 mm i rozne formy wykrawac. 180 st i na taki kolor jaki nam sie podoba. pozniej z nasza Nunka kolorujemy je wszystkie lukrem i pisakami (z lukrem) sa przepuszne i jeszcze te kolorowe posypki super. polecam Odpowiedz Link
mrrusia Re: ciasteczka imbirowe 18.12.08, 20:07 a ile imbiru i jaki? świeży czy suszony? Odpowiedz Link
neospasmina Re: ciasteczka imbirowe 18.12.08, 20:35 napisałam: imbiru 1.5 łyżeczki, suszony Odpowiedz Link
sadida Re: ciasteczka imbirowe 19.12.08, 14:07 Dziekuje wszystkim za rady. Nukoladzie dziekuje szczególnie bo właśnie o taki przepis mi chodziłao. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link
mjermak Re: Przepis na ciasteczka - pilnie poszukiwany 18.12.08, 19:01 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57408289,57408289.html ja polecam te, nie musisz dawac zapachu malinowego i barwnika, mzoe byc jakikolwiek zapach, ciukier waniliowy czy cynamon, bardzo szybko sie je robi, latwo walkuje i latwo wycina. Odpowiedz Link
kyciusia1 Re: Przepis na ciasteczka - pilnie poszukiwany 18.12.08, 19:51 ja polecam takie - opakowanie kleiku ryżowego - kostka masła - 3 jajka - szklanka cukru - 3-4 łyżki wiórków kokosowych - opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia Sposób przyrządzania: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulki wielkości włoskiego orzecha. Ułóż je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując odstępy, gdyż w czasie pieczenia rozpłyną się. Piecz w temperaturze 150 C na złoty kolor. Daje trochę mniej cukru, bo dla nas za słodkie Odpowiedz Link
bellgirl Re: Przepis na ciasteczka - pilnie poszukiwany 23.01.09, 14:03 Witam wypróbowałam w zeszłym tygodniu przepis Nukolady i wyszły przepyszne ciasteczka, które jak poleżą są jeszcze lepsze. Dzisiaj zamierzam znowu piec bo po tamtych zostało tylko wspomnienie... Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link
kluska2cv Re: Przepis na ciasteczka - pilnie poszukiwany 23.01.09, 14:17 Ja polecam mufinki- przepis znajdziesz w internecie wszedzie. Mozna szalec z dodatkami- i to są ciastka które zawsze mozesz zrobic bo przepis jest elastyczny np, jak nie masz mleka - dajesz jogurt kefir albo smietane, jak nie masz masła dajesz olej, jak nie masz cukru- miód, albo robisz na ostro Odpowiedz Link
bellgirl Re: Przepis na ciasteczka - pilnie poszukiwany 26.01.09, 14:04 Mogę się pochwalić, że robię czasem muffinki orzechowo-bananowe z mąki razowej. Przepis oczywiście nie jest mój własny bo ja mam dwie lewe ręce do pieczenia ;-(. Ale muffinki b.dobre na śniadanko, można je mrozić i dziecko z chęcią wcina. Teraz szukam przepisu na jakąś wersję pikantną. Odpowiedz Link