Dodaj do ulubionych

chrupiacy kurczak

11.01.09, 17:37
jak robicie zeby byl chrupiacy
macie jekis sprawdzone metody
z göry dziekuje
Obserwuj wątek
    • gosza26 Re: chrupiacy kurczak 11.01.09, 21:56
      Pieczenie na soli
      • prochottka1 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 14:39
        a mozesz mnie troche bardziej oswiecic
        nacierac ta sola kurczaka czy wysypan na brytfanke
        no i ile tej soli zeby kurak byl zjadliwy?
    • hispana Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 15:39
      przed pieczeniem obsmazyc
      • gosza26 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 16:48
        wysypać na blachę sól tak żeby zakryło dno, wcześniej go przyprawić(np.vegeta, czerwona papryka i czosnek i niech sobie poleży w oleju) wyłożyć na tą sól i wszystkosmile kurczak tłuszcz odda soli, a sól nie wejdzie w kurczaka i będzie chrupiący;
        • prochottka1 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 17:00
          dziekuje
          przetestuje
        • budzik11 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 22:09
          A nie wyschnie za mocno?? Sól jest bardzo higroskopijna. My pieczemy w pozycji
          pionowej, na w pół opróżnionej puszce z piwem smile
          • irenazu Re: chrupiacy kurczak 13.01.09, 08:49
            Ja czasami piekę kurczaka w panierce.Najpierw kroję na
            kawałki,przyprawiam,panieruję w mące,jaju i bułce tartej,układam w prodiżu lub
            brytfance i na każdy kawałek daję wiórek masła.Piekę na złoty kolor.Mięso w
            środku jest miękkie,skórka chrupiąca i nie taka "skórkowata" tylko panierowana.
            • gosza26 Re: chrupiacy kurczak 24.01.09, 09:04
              Tak może wyschnąć za bardzo w dwóch przypadkach:przy uzyciu zbyt dużej ilości papryki i jeśli nie da sie oleju na wierzch mięsa. O patencie z puszką słyszałam ale coś przy moich umiejętnościach czuję,że mogłaby nastapić katastrofasmile
              POza tym po tej soli znika absolutnie problem z trudnym myciem blachy. I to w sumie jest najlepsze w przepisie smile
          • nomya Re: chrupiacy kurczak 24.01.09, 10:46
            Na puszce z piwem?
            A wiesz w jaki sposób puszka jest przygotowywana do tego, by w niej mogło być
            piwo czy inny napój?
            To juz butelka jest lepsza, puszka to jakies nieporozumienie
            • gorgolka ale butelka może pęknąć 24.01.09, 13:47
              pod wpływem goraca. A jak te puszki są przygotowywane, możesz więcej
              napisać? czemu są tak złe ?
              • aaaguniaaa Re: ale butelka może pęknąć 24.01.09, 17:09
                butelka raczej nie peknie. moja mam robi na sloiku z woda i nigdy jeszcze nie
                pekl a patent ten stosuje od przynajmniej 10lat
              • nomya Re: ale butelka może pęknąć 26.01.09, 10:08
                Butelka na pewno nie pęknie. Puszka jest z aluminium, które jest szkodliwe.
                Oprócz tego puszka, aby nie mieć kontaktu z piwem jest od środka laminowana
                specjalnym płynem. Farba i nadruki na puszce które też mogą przejść do kuraka.
                Stanowczo odradzam używania puszki.Zamiennikiem dla butelki może być jakiś
                smukły słoik, do którego przelejemy piwko, można tam też wrzucić przyprawy.
                • pyzula67 Re: ale butelka może pęknąć 26.01.09, 14:52
                  Jest nieco lepszy sposób niż butelka, choć zasada ta sama. Takie
                  ustrojstwo się kupuje (raczej nie żadnych hipermarketach, ale
                  osiedlowych sklepach z drobnym agd i garnkami lub na allegro).
                  Metalowa, okrągła tacka z takim stelażykiem też metalowym (dwa
                  druciki na krzyż). I na to nadziewa się kurczaczka kuperkiem i
                  piecze w pozycji pionowej. No i na tej tacce na początek musi być
                  teochę wody, ta paruje do wnętra kurczaczyny, i spływa spowrotem. Na
                  koniec kurczaczek chrupiący, a w tacce sosik - mniamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka