prochottka1 11.01.09, 17:37 jak robicie zeby byl chrupiacy macie jekis sprawdzone metody z göry dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prochottka1 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 14:39 a mozesz mnie troche bardziej oswiecic nacierac ta sola kurczaka czy wysypan na brytfanke no i ile tej soli zeby kurak byl zjadliwy? Odpowiedz Link
gosza26 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 16:48 wysypać na blachę sól tak żeby zakryło dno, wcześniej go przyprawić(np.vegeta, czerwona papryka i czosnek i niech sobie poleży w oleju) wyłożyć na tą sól i wszystko kurczak tłuszcz odda soli, a sól nie wejdzie w kurczaka i będzie chrupiący; Odpowiedz Link
budzik11 Re: chrupiacy kurczak 12.01.09, 22:09 A nie wyschnie za mocno?? Sól jest bardzo higroskopijna. My pieczemy w pozycji pionowej, na w pół opróżnionej puszce z piwem Odpowiedz Link
irenazu Re: chrupiacy kurczak 13.01.09, 08:49 Ja czasami piekę kurczaka w panierce.Najpierw kroję na kawałki,przyprawiam,panieruję w mące,jaju i bułce tartej,układam w prodiżu lub brytfance i na każdy kawałek daję wiórek masła.Piekę na złoty kolor.Mięso w środku jest miękkie,skórka chrupiąca i nie taka "skórkowata" tylko panierowana. Odpowiedz Link
gosza26 Re: chrupiacy kurczak 24.01.09, 09:04 Tak może wyschnąć za bardzo w dwóch przypadkach:przy uzyciu zbyt dużej ilości papryki i jeśli nie da sie oleju na wierzch mięsa. O patencie z puszką słyszałam ale coś przy moich umiejętnościach czuję,że mogłaby nastapić katastrofa POza tym po tej soli znika absolutnie problem z trudnym myciem blachy. I to w sumie jest najlepsze w przepisie Odpowiedz Link
nomya Re: chrupiacy kurczak 24.01.09, 10:46 Na puszce z piwem? A wiesz w jaki sposób puszka jest przygotowywana do tego, by w niej mogło być piwo czy inny napój? To juz butelka jest lepsza, puszka to jakies nieporozumienie Odpowiedz Link
gorgolka ale butelka może pęknąć 24.01.09, 13:47 pod wpływem goraca. A jak te puszki są przygotowywane, możesz więcej napisać? czemu są tak złe ? Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: ale butelka może pęknąć 24.01.09, 17:09 butelka raczej nie peknie. moja mam robi na sloiku z woda i nigdy jeszcze nie pekl a patent ten stosuje od przynajmniej 10lat Odpowiedz Link
nomya Re: ale butelka może pęknąć 26.01.09, 10:08 Butelka na pewno nie pęknie. Puszka jest z aluminium, które jest szkodliwe. Oprócz tego puszka, aby nie mieć kontaktu z piwem jest od środka laminowana specjalnym płynem. Farba i nadruki na puszce które też mogą przejść do kuraka. Stanowczo odradzam używania puszki.Zamiennikiem dla butelki może być jakiś smukły słoik, do którego przelejemy piwko, można tam też wrzucić przyprawy. Odpowiedz Link
pyzula67 Re: ale butelka może pęknąć 26.01.09, 14:52 Jest nieco lepszy sposób niż butelka, choć zasada ta sama. Takie ustrojstwo się kupuje (raczej nie żadnych hipermarketach, ale osiedlowych sklepach z drobnym agd i garnkami lub na allegro). Metalowa, okrągła tacka z takim stelażykiem też metalowym (dwa druciki na krzyż). I na to nadziewa się kurczaczka kuperkiem i piecze w pozycji pionowej. No i na tej tacce na początek musi być teochę wody, ta paruje do wnętra kurczaczyny, i spływa spowrotem. Na koniec kurczaczek chrupiący, a w tacce sosik - mniam Odpowiedz Link