mywork Re: faworki-przepis 18.02.09, 22:03 Ja lubię ten przepis: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 4 zółtka 3/4 szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka octu lub spirytusu szczypta soli cukier puder do posypywania do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Potem ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem, rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski. Każdy z pasków naciąć po środku wzdłuż i przewinąć jeden z końców przez nacięcie. Smażyć w głębokim tłuszczu i osuszać na ręczniku papierowym. Po wystygnęciu posypać cukrem pudrem. To taki przepis na błyskawiczne faworki. Smacznego! Odpowiedz Link
johana19 Re: faworki-przepis 19.02.09, 10:07 Faworki są proste i szybkie do przyrządzenia, nie to, co pączki Składniki: pół kg mąki, śmietana, 5 żółtek, łyżka spirytusu (lub octu), szczypta soli, ok. 1 kg smalcu do smażenia (na smalcu wychodzą najlepsze ale może być też Planta albo po prostu olej), cukier waniliowy, cukier puder do posypania ziemniak surowy Sposób przygotowania: Mąkę, żółtka, sól, spirytus, i tyle śmietany aby otrzymać pulchne ciasto, dobrze wyrabiamy ręką. Gdy ciasto jest zbyt twarde dodajemy śmietany. Ciasto wyrabiamy dość długo, a na koniec należy je mocno zbić wałkiem, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Następnie ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki, potem wałkujemy cienko i i robimy faworki. Czyli kroimy ciasto na prostokąty długości około 10-12 cm. Na środku nacinamy i przekładamy jeden koniec przez dziurkę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Jak się zarumienią, obracamy je na drugą stronę. Następnie wyciągamy na papier pergaminowy albo bibułę aby obciekły z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!! PS. Jeśli chodzi o ziemniaka to należy go obrać i surowego wrzucić do rozgrzanego tłuszczu (jak dużo tłuszczu to mogą być dwa ziemniaki). Ponoć ziemniak powoduje, że tłuszcz się nie pali i się tak nie "brudzi". Podczas smażenia faworków na tłuszczu pojawia się taka brzydka piana, a ziemniak ją właśnie niweluje NASZA LENA i mały lipcowy LOKATOR Odpowiedz Link
pitahaya1 Re: faworki-przepis 19.02.09, 18:58 Jeszcze jedno, żeby nie było wątpliwości. Korzystałam z innego przepisu. Porównałam z Waszym i w moim było prawie dwa razy więcej mąki. Odpowiedz Link
pitahaya1 Nie wyszły mi faworki:((( 19.02.09, 18:57 Tyle gadania, planów i d.pa blada. Coś mnie tchnęło już na etapie proporcji, przepis niby sprawdzony (zachwalany w necie) ale coś mi się nie podobało. Ciasto niemiłosiernie twarde. Faworki też twarde, nie napęczniały. W dodatku pączków też nie ma, jakoś mi w tym roku nie pasowały. Odpowiedz Link
kklekss Re: Nie wyszły mi faworki:((( 19.02.09, 19:22 Śmietana , żółtak jaj, ocet/spirytus/1łyzeczka, pół łyżeczki proszku do pieczenia i tyle mąki ,ile pochłonie śmietana i jaja. Odpowiedz Link
musam Re: Nie wyszły mi faworki:((( 19.02.09, 22:54 moje wyszly... so lala tzn. byly smaczne. ale takie cieniutkie i twardo chrupiace nie byly, tylko bardziej "miekkie". ale nic to, wpalaszowalismy je ze smakiem od srody post dzieki za przepisy Odpowiedz Link