kotka67 22.03.09, 16:08 Mam problem z szarzeniem białych rzeczy po kilkukrotnym praniu. Zawsze dodaję do prania wybielający Vanish,ale rzeczy i tak po jakimś czasie stają się szare. Czy można im jakoś przywrócić biel? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: Jak doprać białe rzeczy? 22.03.09, 19:05 kupowac dobre proszki do prania i biale rzeczy prac na 60-95 stopni.Ja piore w arielu i nie mam problemow. Odpowiedz Link
kotka67 Re: Jak doprać białe rzeczy? 22.03.09, 19:36 Ja też piorę w Arielu i w dodatku profesional,a rzeczy i tak szarzeją. A czy prać te białe najpierw wstępnie w niższej temp. a potem w wyższej? Odpowiedz Link
chomsterek Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 17:26 Może dodajesz zbyt wiele proszku do prania? Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Jak doprać białe rzeczy? 22.03.09, 20:53 Kiedys uzywano bo wybielania szarego mydla - namydlalo sie ubrania, posciel i zostawialo na jakis czas. Pozniej tylko plukanie i wszystko snieznobiale. Ja uzywam szarego mydla. Zreszta u mnie w domu uzywalo sie od kiedy siegam pamiecia. Jest idealne do bialych/jasnych ubran, bielizny, usuwania plam - po wypraniu mydlem robia sie naprawde lsniaco-biale. Szare mydlo jest takze super do codziennego mycia - skora jest miekka i nie ma sie zadnych wypryskow. Szare mydlo jest takze bardzo dobrym srodkiem gojacym i to szczegolnie do trudnych ran - nalezy je przemywac kilka razy dziennie mydlanym roztworem. Odpowiedz Link
wiedzma30 i jeszcze o mydle 22.03.09, 21:52 www.fit.pl/uroda/renesans_szarego_mydla,101,14,14,1154,3454,0,0,0.html Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Jak doprać białe rzeczy? 22.03.09, 22:27 Szare mydło do prania sie sprawdza. Soda też jest niezła. Odpowiedz Link
brattby Re: Jak doprać białe rzeczy? 22.03.09, 22:34 Gdy uzbiera mi się kilka białych-szarych rzeczy, to kupuję taką saszetkę do białych ubrań (dr Beckemann?? czy jakoś tak - "przywraca biel białym ubraniom"), wlewam ciepłą wodę do miski, rozpuszczam tą saszetkę i wkładam co tam mam. Moczy się toto parę godzin, potem piorę normalnie i wygląda o wiele lepiej Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Jak doprać białe rzeczy? 23.03.09, 11:58 Te preparaty DrBeckmann są rzeczywiście dobre, choć nie tanie. Do prania (każdego poza ręcznym, kiedy piorę pojedyncze rzeczy) używam chusteczek wyłapujących kolor, dzieki czemu nic mi przełazi z jednego ciucha na drugi. Chusteczki w znacznym stopniou chronia tez białe rzeczy przed szarzeniem w wyniku przebywania w trakcie prania w szarej wodzie. Odpowiedz Link
joanna.ka Re: Jak doprać białe rzeczy? 23.03.09, 10:56 Oprócz proszków/ płynów/ mydeł na pranie ma wpływ woda płynąca z kranów, a jej jakości niczym nie poprawimy Odpowiedz Link
gemini50 Re: Jak doprać białe rzeczy? 23.03.09, 12:20 Ja ostatnio zrobiłam tak - namoczyłam białe rzeczy w proszku do prania z dodatkiem całego opakowania sody. Zostawiłam na kilka godzin. Potem wyprałam w pralce w 40 stopniach. Wszystko ładnie się wybieliło. Podobnie można zrobić z proszkiem do pieczenia (zwłaszcza w przypadku firan). Najważniejsze jest kilkugodzinne moczenie. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Jak doprać białe rzeczy? 23.03.09, 13:06 a o jakich tkaninach mówimy ? bo bawełnę czy len można doprać w wysokiej temperaturze z mocnym proszkiem. Ale co zrobić z delikatnymi bluzkami czy bielizną ? Odpowiedz Link
gemini50 Re: Jak doprać białe rzeczy? 23.03.09, 13:09 Myślę, że delikatne rzeczy można zrobić jak pisałam wyżej, z tą różnicą, że wyprać ręcznie. Odpowiedz Link
kotka67 Re: Jak doprać białe rzeczy? 04.04.09, 18:53 Właśnie moczę te "białe" rzeczy w sodzie,zobaczymy co będzie... Odpowiedz Link
kotka67 Re: Jak doprać białe rzeczy? 04.04.09, 20:06 Właśnie się piorą,sama jestem ciekawa rezultatu... Odpowiedz Link
anita671 Re: Jak doprać białe rzeczy? 05.04.09, 16:57 nic sie nie da zrobic z bialymi, trzeba wymieniac na nowe. Duzo tez zalezy od tkaniny. Np. na stanikach ten bialy kolor to biala farba, ktora "zchodzi" w 95 stopniach, staniki sa szare w oryginale i takie sie robia po praniu, kiedy biala farba z nich zchodzi. Staniki mozna prac recznie (po ilus praniach zzolkna) lub w pralce(po ilus praniach zrobia sie szare) a potem kupic nowe biale. Posciele, reczniki to cos innego, piore w najwyzszej temp, nie zauwazam zmian od razu. Odpowiedz Link
majself Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 15:54 Pierzesz staniki w 95 stopniach?! Ja piorę ręcznie i nic nie szarzeje ani nie żółknie. Białego prania nie wolno suszyć na słońcu, wbrew obiegowej opinii słońce wcale nie wybiela. Odpowiedz Link
dominika8 Re: Jak doprać białe rzeczy? 05.04.09, 20:36 przestrzegam, żeby były same białe rzeczy, żadnych jasnych kolorów itp, proszek do białych rzeczy, do proszku łyżka sody oczyszczonej lub soli do prania firanek. Odpowiedz Link
jorn Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 14:01 Co wy wiecie o praniu? Naoglądałyście się reklam, które wam mózgi wyprały. Oto mój sposób, który się sprawdza od kilkunastu lat: 1. Kupować ciuchy dobrej jakości, a nie szmaty z bazaru. 2. Kupić porządną pralkę (co wcale nie oznacza takiej z górnej półki za grube tysiące). 3. Sypać tyle proszku, ile producent pralki przewidział, może być tzw. "zwykły". 4. Prać w 30-40°C, zgodnie z tym, co na metce i w instrukcji pralki. Najważniejszy jest pkt. 1 Pozdrawiam Jorn Odpowiedz Link
bogiemslawiena Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 14:20 Jorn, wyłącz tego agresora może, co? Dam sobie rękę uciąć, że w zwykłej dyskusji byś nie wyskoczył z takim tekstem, bo byś w ryło zarobił niechybnie Moja rada dla posiadaczek domów: zainstalujcie sobie filtr wody. Jak woda będzie miękka, ciuchy będą białe. Odpowiedz Link
nexstartelescope Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 15:14 Popieram. Można prać zgodnie z metką, w najlepszej pralce, najdroższych proszkach, a jak się ma twardą wodę to i tak ubrania zszarzeją. Osad z kamienia gromadzi się w tkaninie i po kilku praniach zaczyna być widoczny, nadaje ubraniom szary odcień. Odpowiedz Link
jorn Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 20:15 Oj, zaraz agresora:0) Ale dobrze, jeśli ciebie, albo kogoś innego uraził bezpośredni ton mojej wypowiedzi, to przepraszam. Natomiast co do treści, nie wycofuję się z ani jednego słowa. O tym, że mam rację świadczą posty typu "piorę w Arielu i w dodatku profesional,a rzeczy i tak szarzeją" (Kotka67), jakby ten Ariel, to jakiś cudowny eliksir był. Przecież badania konsumenckie dawno dowiodły, że praktycznie wszystkie proszki średniej i wyższej klasy są równie dobre i jeśli testerzy badają próbki "w ciemno", nie znając marki, to za każdym razem wychodzi im, że inny proszek jest najlepszy. Podobnie Nexstartelescope, która tak się rozpędziła, żeby się z tobą solidaryzować, że w ogóle nie zastanowiła się, o czym napisałem. No to jeszcze raz: 1. Ciuch ma być porządny, co nie znaczy że drogi, czy oznaczony metką modnego projektanta. Ma być przede wszystkim uszyty z porządnego naturalnego materiału, a nie z jakiegoś plastiku. 2. Pralka nie musi być droga, ma być porządna, czyli przede wszystkim w dobrym stanie, a nie pordzewiały szrot po prababci, czy jakieś badziewie "made in jungle" rozpadające się już w sklepie. 3. Proszek odpowiednio dozowany, też nie musi być z tych najdroższych, żeby tylko nie był to najtańszy szajs zdobywający rynek niską ceną kosztem jakości. 4. Temperatura prania też musi być odpowiednia. Wspomniana twarda woda też nie jest dużym problemem, jeśli zachowana jest zasada z pkt. 1 i twardość wody nie jest jakaś ekstremalna (wtedy trzeba zainstalować filtry i zmiękczacze). Dochodzą jeszcze też inne punkty, o których nie wspominałem, bo wydawały mi się oczywiste, choć teraz już nie jestem taki pewien: 5. Pierzemy po każdym użyciu (oczywiście nie dotyczy to odzieży wierzchniej), a nie dopiero jak będzie bardzo brudne. 6. Nie wklepujemy brudu żelazkiem, tzn. prasować tylko po praniu, a nie po użyciu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bogiemslawiena Re: Jak doprać białe rzeczy? 07.04.09, 15:06 Jorn, już lepiej, dzięki Z twoimi zaleceniami się zgadzam, tylko forma wypowiedzi mnie zeźliła. Odpowiedz Link
rachela180 A czy ktoś wie? 06.04.09, 19:46 Jak z białej bawełny sprać plamę po czerwonym winie? Rok temu mi się na wyjeździe wylał Kagor i piorę, piorę, piorę... i dalej plama jest. Próbowałam octu i nic. (Wiem, że prościej kupić nową koszulkę, ale tej się odkupić nie da, bo ręcznie malowana ) Odpowiedz Link
blue_ula Re: Jak doprać białe rzeczy? 06.04.09, 22:59 słyszałam, że nie należy prać białej bawełny z białymi rzeczami ze sztucznych włókien np. biustonoszy. Odpowiedz Link
wenus123 Tylko DOMESTOS 06.04.09, 23:17 Wymocz w Domestosie. Bawełnę wybiela rewelacyjnie (trzeba tylko rękawiczki gumowe na ręce) i potem płukać kilka razy. Odpowiedz Link
agawa70 Re: Jak doprać białe rzeczy? 07.04.09, 02:24 Żeby pranie pozostawało białe po praniu nie można wrzucać do białego rzeczy mocno zabrudzonych, z niezapranymi plamami ani żadnych skarpetek czy rzeczy niecałkiem białych - białe to białe! I nie ma wyjątków. Skarpetki prać oddzielnie wcześniej namaczając i piorąc dwukrotnie. BIałe pranie szarzeje od brudu który schodzi z rzeczy brudnych więc jeśli ktoś pierze białe razem z zadeptanymi białymi skarpetkami to nie dziwne że pranie szarzeje. Z samej wody nie zszarzeje - chyba że zżółknie jak woda leci z rdzą. Odpowiedz Link
st.lagdula Re: Jak doprać białe rzeczy? 07.04.09, 07:18 Przed wszystkim płukać pralke po upraniu ciemnych rzeczy, bo zawsze zostanie trochę szarej wody w bębnie. A potem dobry proszek i 50-60 stopni ( koszulki, skarpetki , bielizna - białe oczywiście) i będzie na pewno lepiej. Odpowiedz Link
ania26111 Re: Jak doprać białe rzeczy? 07.04.09, 08:47 A w jakiej wodzie nalezy moczyc rzeczy, w cieplej czy zimnej? Pamietam ze w jednej podobno nie wolno bo sie pozniej nie dopiora, tylko nie pamietam w jakiej. Czy to prawda? Odpowiedz Link
suomi_m Re: Jak doprać białe rzeczy? 07.04.09, 09:26 a jesli zafarbowalam sobie biala bluzke ( w bebnie zawieruszylo mi sie cos ciemnego i zszarzala) to te Wasze sposoby moga ja jeszcze uratowac czy moge o tym zapomniec? Odpowiedz Link
krochmolcia Re: Jak doprać białe rzeczy? 07.04.09, 09:35 na muratorze znalazłam taki oto artykulik: www.muratordom.pl/sprzet-rtv-i-agd/do-lazienki/biale_-bielsze_-jak-snieg,7252_16327.htm i chyba wszystko jasne Odpowiedz Link