truscaveczka 22.04.09, 15:13 Tyle tego jest w sklepach... Jaki? Sezamowy? Arachidowy? Kukurydziany? Z ziaren mieszanych? Oliwa z oliwek mi się znudziła, szukam nowych pomysłów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: Fajny olej do sałatek 22.04.09, 15:44 Kazdy jest fajny (kukurydziany darowalabym sobie...). Sezamowy jest bardzo aromatyczny i dodaje sie go odrobine. Mozna zmieszas kilka kropli z innym bezsmakowym olejem (np. z pestek winogron). Ja bardzo lubie olej lniany. Jest delikatny w smaku i super do salatek. Delikatny jest rowniez olej z zarenek konopii. Fajne sa takze oleje orzechowe (nie mowie o archidowym, bo to fasola). O! I bardzo zdrowy jest olej z czerwonej palmy. Odpowiedz Link
mb_1 Re: Fajny olej do sałatek 22.04.09, 15:48 Ja polecam z pestek dyni. Ma specyficzny smak i kolor (mnie z początku odstraszał). Mnie zasmakował po paru degustacjach. Podobno bardzo zdrowy, wykorzystywany w medycynie naturalnej Odpowiedz Link
bosa.nowa Re: Fajny olej do sałatek 22.04.09, 16:20 Popieram-olej z pestek dyni jest obledny,tylko czemu tak drogi((( Odpowiedz Link
agnes1704 Re: Fajny olej do sałatek 22.04.09, 15:49 Ja używam z pestek winogro, jest neutralny w smaku i zapachu, więc sałatka smakuje i pachnie tym, czym jest Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Fajny olej do sałatek 22.04.09, 16:31 Olej z pestek winogron jest najlepszy do smazenia, bo podgrzewa sie do bardzo wysokiej temperatury - inne oleje w takiej temperaturze juz sie pala... Dzieki czemu krocej sie smazy. O! Mieszkanie po smazeniu na oleju winogronowym prawie nie smierdzi smazonym... Odpowiedz Link
az.ja Re: Fajny olej do sałatek 22.04.09, 19:46 A ja polecam oleje smakowe na bazie oleju słonecznikowego. Kupuje butelkę oleju i rozlewam do mniejszych butelek – do jednej dodaje np. chili (mały strąk), do drugiej ząbki czosnku, a do trzeciej np maggi (zwanej również luczykiem). Wszystkie są super do sałatek Odpowiedz Link
budzik11 Re: Fajny olej do sałatek 23.04.09, 09:13 Normalnie używam zwykłego, słonecznikowego, ale czasem uda mi się kupić (na rynku, sprzedawany "luzem" do butelek) taki prawdziwy, tradycyjny olej rzepakowy, z domowej wytłaczarni - w kolorze miodu gryczanego, mocno pachnący, pyszny. Nie wiem, czy w sklepie można taki kupić. Odpowiedz Link
wiola_wd Re: Fajny olej do sałatek 24.04.09, 02:43 u nas od dość dawna w sałatkach króluje olej lniany. Ostatnio zdarzyło mi się użyć też oleju z czerwonej palmy - całkiem fajny no i ma ciekawy kolor ale lniany i tak pozostaje bezkonkurencyjny. Oliwy z oliwek nie lubię ani ja ani mąż ani tym bardziej moja trzyletnia córka (chociaż wiem, że zdrowy ale nam w ogóle nie pasuje, no może z wyjątkiem aromatyzowanego truflami, sporadycznie używam), chociaż oliwkami zajadamy się wszyscy. Odpowiedz Link
osmanthus oleje/tluszcze- zastosowanie/punkt dymienia 24.04.09, 13:17 whatscookingamerica.net/Information/CookingOilTypes.htm Odpowiedz Link
wiedzma30 a tutaj sa inne temperatury ;) 24.04.09, 15:35 www.goodeatsfanpage.com/CollectedInfo/OilSmokePoints.htm Zreszta trzeba wziac jeszcze pod uwage cene oleju... Rzadko chyba smazy sie na oleju np. z orzechow macdamia czy chociazby na oleju z konopii... Odpowiedz Link
magfid Re: Fajny olej do sałatek 30.04.09, 22:14 Ja ostatnio najczęściej używam oleju lnianego - kupiłam 1-litrową butlę nieoczyszczonego Oleofarmu, dodaję do wszystkiego praktycznie. Ciekawy smak ma też olej z awokado i krokoszowy. Najzdrowszy chyba lniany. Odpowiedz Link