Dodaj do ulubionych

Odkurzaczowy dylemat

14.06.09, 16:06
Witam wszystkich serdecznie, do tej pory byłam jedynie czytaczem tego forumsmile
Potrzebuję porady - który odkurzacz kupić? Mam na oku dwa:
- Zelmer Syrius (wzięłabym pewnie najbardziej wypasionąwink wersję, czyli 1600.3 HQ)
- Electrolux Ergorapido
To będzie mój jedyny odkurzacz, powierzchnia do odkurzania mała (kawalerka), dywanów / wykładzin brak. Cena jest w tym przypadku nieistotna.

https://www.zelmer.pl/gfx/zelmer/oferta_produktowa/pl/344/1600_szaf.jpg
https://photos01.allegroimg.pl/photos/oryginal/657/41/67/657416776
Obserwuj wątek
    • amijami Re: Odkurzaczowy dylemat 14.06.09, 16:50
      Electrolux Ergorapido nie polecam jako jedyny odkurzacz w mieszkaniu. Bateria nie na dlugo starcza i ma kiepska moc.
      moja recenzja z jednego z portali:

Posiadam ten odkurzacz od roku i musze powiedziec ze na jedyny odkurzacz w domu sie wogole nie nadaje. Musialam i tak kupic drugi normalny (przewodowy) bo bateria na duze odkurzanie nie starcza, pozatym moc jest dosc marna i czesto trzeba kilka razy przejechac odkurzaczem zanim zlapie brud. Uzywam go gdy nie mam mocno zabrudzonej podlogi np troche zwirku z kuwety sie rozniesie, albo gdy trzeba szybko lekko odkurzyc. Przy wiekszym sprzataniu mozna sobie odpuscic probowanie. Jest bardzo ladny i nie trzeba go chowac jesli ktos nie ma miejsca na przechowywanie odkurzacza, trzeba tylko przeciac kabelki w ladowarce bo swieci niebieskim (albo fioletowym wink juz nie pamietam) wkurzajacym kolorem. Dodatkowo mozna ladowarke powiesic na scianie, wtedy nie zajmuje podlogi. Co do wad trzeba pamietac ze zbiornik na brzud jest maly i szybko sie zalepnia. O ile to mozna przewidziec to warto wiedziec ze rura odprowadzajaca brud do zbiornika jest bardzo waska i szybko sie zapycha kurzem, wlosami, sierscia. To jeszcze bardziej obniza moc ssaca.

Podsumowywujac odkurzacz ten jest dobrym zastepnikiem zwyklej zmiotki. Tylko trzeba sie zastanowic czy sie oplaca wydawac tyle na "zmiotke".
    • ghost_82 Re: Odkurzaczowy dylemat 14.06.09, 22:08
      Mam odkurzacz Zelmer Galaxy, który także ma filtr Hepa. Nie jestem zbyt
      zadowolona ze swojego odkurzacza. Mam małe dziecko, psa, wykładziny w dwóch
      pokojach. Codziennie odkurzam i można uznac że co dwa dni czyszczę pojemnik (
      mój jest bezworkowy) razem z filtrem. Większość osadza sie jednak na tym
      filtrze. Nie wolna go prać ( choć ja prałam w pralce i nic się nie stało) a nowy
      (bynajmniej mój) kosztuje ok 30 zł.
      • bosa.nowa Re: Odkurzaczowy dylemat 15.06.09, 09:03
        "bynajmniej" to nie "przynajmniej" Bynajmniej to -
        "wcale ,zupelnie ,ani troche,zgola"
        • gaja268 Re: Odkurzaczowy dylemat 16.06.09, 18:01
          Ja mam od trzech lat philipsa jewel- nigdy nie miałam lepszego
          odkurzacza! Nie umiem juz odkurzać innymwink
    • mania_28 Re: Odkurzaczowy dylemat 17.06.09, 15:17
      Polecam Elektolux - te odkurzacze są nie do zajechania.

Tych "do ręki" nie polecam - ciężko się nimi operuje, chociaż przy małej
      powierzchni może faktycznie tego nie odczujesz...

Kwestia istotna jest worek lub jego brak - jeśli masz długie włosy - absolutnie
      nie polecam bezworkowego - człowiek gubi te włosy wszędzie (u mnie w domy 3
      kobiety z długimi) i strasznie się plączą wokół filtra - przy każdym odkurzaniu
      trzeba było czyścić te filtry, bo inaczej odkurzacz wył i nie ciągnął dobrze.
      O zwierzętach z sierścią nie wspomnę.
      Zatem bezworkowe tylko dla łysych kawalerów z akwarium wink
      • aagnieszkaa1 Re: Odkurzaczowy dylemat 17.06.09, 19:40
        My mamy podstawowy model Zelmer Meteor 2 z turboszczotką do dywanów. Przy 2 dorosłych osobach i psie sprawdza się super! Zobaczymy jak przejdzie testy przy dziecku wink
        • saipan Re: Odkurzaczowy dylemat 24.06.09, 21:40
          "
          Tych "do ręki" nie polecam - ciężko się nimi operuje, chociaż przy małej
          powierzchni może faktycznie tego nie odczujesz... "

A ja się nie zgadzam z tym że odkurzaczami pionowymi ciężko się operuje. Ja przy
          mieszkaniu dwupoziomowym nie wyobrażam sobie w tej chwili odkurzać innym. Mam
          odkurzacz ręczny philipsa ("na kablu") i jest bardzo wygodny. Ma małe kółeczka
          od spodu i odkurzanie nim nie wymaga żadnego wysiłku. Wcześniej miałam zwykłego
          zelmera i noszenie go w rękach żeby poodkurzać schody to była masakra. Przy
          okazji ścianę poobijałam. Teraz wygodnie sobie odkurzam.

Mam taki i tu kupowałam:
          www.euro.com.pl/odkurzacze/philips-fc6132-02.bhtml
    • janfachowy Re: Odkurzaczowy dylemat 25.06.09, 09:31
      Witam,
      Ja bym Polecał jeśli chodzi o
      elektronarzędzia do
      sprzątania Zelmera ale skoro to jest kawalerka to nie trzeba nic wypasionego
      tylko malutki, kompaktowy odkurzacz z dużą siła ciągu. Zelmer ostatnio ma kilka
      takich bardzo fajnych modeli, w fajnym designie i kolorystyce. Poza tym daje 4
      lata gwarancji na swoje odkurzacze.
      Elektroluxa nie polecam. Trudno do niego kupić worki, części dodatkowe sa bardzo
      drogie, odkurzacz łatwo się psuje...
      Innymi słowy: Zelmer Rulez!
      Pozdrawiam,
      J.F
    • ninkowamaminka Re: Odkurzaczowy dylemat 25.06.09, 12:42
      Mam ww Zelmera i jestem bardzo zadowolona. Polecam
    • pshemka Re: Odkurzaczowy dylemat 25.06.09, 13:21
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wzięłam Zelmera.
    • misiana Re: Odkurzaczowy dylemat 25.06.09, 17:33
      Jeśli nie masz wykładzin czy dywanów to starczy ci miotła smile, a na poważnie to ten Zelmer Syrius jest dla Ciebie jak najbardziej odpowiedni ja go miałam, ale niestety na dość duża powierzchnię mieszkania (84 m2) i dwa koty to było za mało teraz się przesiadłam na Samsunga (SC6360 Silky) może urodą nie grzeszy i takiego fajnego koloru jak tamten Zelmer www.magicznaplaneta.pl/dzial/drobneagd/kategoria/?prod=9711 nie ma ale radzi sobie lepiej. Szczególnie jeśli chodzi o dywany z długim włosem. Elektrolux nie jest zły ale wiem jakie moi rodzice mają problemy z kupnem worków dlatego nie polecam uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka