optymist1 28.06.09, 15:00 zamoniałam wyjąć jeansy z pralki, zapomniałam tylko jeden dzien ! bo to moje ulubione portki i zatęchły ! prałam juz kilka razy i dalej smierdzą ! co radzicie ? macie sprawdzone sposoby ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hottee Re: zatęchłe jeansy :-( 28.06.09, 16:47 wymocz przez kilkanaście godzin w roztworze tabletek Septolete Odpowiedz Link
iwoniaw Re: zatęchłe jeansy :-( 28.06.09, 18:50 Najpierw je takie zatęchłe wysusz (najlepiej na powietrzu), a dopiero potem pierz jeszcze raz. Odpowiedz Link
optymist1 Re: zatęchłe jeansy :-( 28.06.09, 21:54 juz wysuszyłam i wyprałam póxniej jeszcze kilka razy dodając hektolitry płynu do płukania i nic a te septolete to na serio ? dlaczego akurat te tabletki ? słyszałam cos o sodzie oczyszczonej ale nie wiem czy ona mi nie odbarwi spodni .... ? Odpowiedz Link
hottee Re: zatęchłe jeansy :-( 29.06.09, 00:47 Płyn do płukania to raczej utrwali Ci ten zapach, on przeciez oblepia włókna materiału uniemożliwiając ulatnianie się stęchlizny. Co do Septolete, serio. Ten sposób podał ktoś na innym forum, wypróbowało go parę osób, a chodziło m.in.o ciuchy bardziej zleżałe, i pomogło.Co jest logiczne, bo Septolete składa się ze środka dezynfekujacego (chlorku benzalkonium) i odświeżających olejków (mentolowego, eukaliptusowego). Soda oczyszczona w formie rozpuszczonej nie zadziała odwaniająco, tylko w proszku ma takie działanie. Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: zatęchłe jeansy :-( 28.06.09, 22:06 Witam, Serio takie zatęchłe? Przyznaj się lepiej, ile to było dni faktycznie?;-D Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link
optymist1 Re: zatęchłe jeansy :-( 29.06.09, 09:08 serio, jeden dzien w pralce poleżały .... a potem suszyłam je kolejny dzien, bo to było jakis miesiac temu jak ciagle padało, wiec wilgotnosc była u mnie duza i schły powoli i sama jestem zdziwiona, ze tak szybko ześmierdziały ... ale stało sie, uwielbiam je ale zapachu nie moge znieść (((( Odpowiedz Link
optymist1 Re: zatęchłe jeansy :-( 29.06.09, 09:22 to ile tych tabletek septolete ? nie odbarwia spodni ? Odpowiedz Link